Защо Турция няма да продаде руските си ракети С-400 на САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8784031 Защо Турция няма да продаде руските си ракети С-400 на САЩ Защо Турция няма да продаде руските си ракети С-400 на САЩ www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Един американски сенатор миналата седмица внесе законопроект за осигуряване на финансиране за изкупуване на турските зенитни ракети С-400 руско производство. Докато това теоретично би могло да разсече възела на спора, който този въпрос породи между двата съюзника в НАТО, това не е вероятно да се случи поради ред причини.

Координаторът на мнозинството в Сената Джон Тун предложи допълнение към отбранителния бюджет за 2021 г., което би разрешило използването на сметката за ракетни доставки на армията на САЩ за закупуване на турските високотехнологични зенитни ракети с голям обсег руско производство С-400.

След като Турция сключи сделката за руските ракети на предполагаема стойност от 2,5 милиарда долара през 2017 г., Вашингтон и Анкара многократно влизаха в сблъсък около това безпрецедентно действие. САЩ постоянно заявяваха, че е безотговорно и неприемливо Турция, членка на НАТО, да закупува такава високотехнологична руска ракетна система.

Вашингтон освен това заяви, че притежаването на С-400 и на изтребителя Ф-35 Лайтнинг II по технологията "стелт" от едни и същи въоръжени сили би могло потенциално да позволи на Русия събере чувствителна информация за стелт способностите на изтребителя.

Турция твърди, че подобни страхове са безпочвени.

Въпреки това САЩ отстраниха Турция от съвместната програма за изтребителя Ф-35, изключиха я от поръчките на Ф-35 за военновъздушните й сили и започнаха да я отстраняват от изгодната програма за производството на самолета.

Закупуването на С-400 също така направи Турция подлежаща на санкции по американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA). Правителството на (президента Доналд) Тръмп обаче засега избягва налагането на каквито и да било санкции срещу Анкара по този закон.

Тун не е първият американски политик, който подкрепя някаква форма на компромис с Анкара по въпроса за С-400, за да бъде избегнато налагането на санкции по CAATSA и по-нататъшно влошаване на отношенията между САЩ и Турция.

Миналия юли, в същия месец, в който Турция получи първите компоненти от новите си руски ракети, сенаторът Линдзи Греъм предложи, че ако Анкара не активира системата, тогава Вашингтон може да постигне някакво споразумение с нея и да избегне необходимостта от налагане на каквито и да било санкции.

Турция обаче потвърди категорично намерението си да активира системата. Първоначално тя тества своя С-400 радар срещу някои от своите изтребители Ф-16 и Ф-4 американско производство в Анкара миналия ноември и упорито повтори няколко пъти, че ще активира ракетната система през април.

Април дойде и отмина, както отмина и планираният срок за активиране.

Турция настоява, че активирането е отложено заради пандемията от новия коронавирус, а не защото е променила намеренията си, и отново заяви, че е купила системата, за да я използва.

През миналия август министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че Турция ще трябва да изнесе ракетите С-400 "извън страната" изцяло, преди САЩ дори да се замислят да я допуснат обратно в съвместната програма за Ф-35.

Ако законопроектът на Тун по някакъв начин доведе до успешна покупка на целия турски арсенал от С-400 от САЩ, тогава Анкара ще е изпълнила основното американско условие за повторно приемане в програмата за Ф-35.

Правителството на Тръмп вероятно ще приветства разрешаването на безизходицата между САЩ и Турция заради С-400. Президентът Тръмп, който има добри лични отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, е казвал, че "не е честно", че САЩ не могат да продадат Ф-35 на Турция заради покупката на С-400.

Президентът несъмнено би приветствал нова възможност да продаде на Турция тези изтребители. Турция също би имала голяма печалба от възвръщането на значителната си роля в съвместната програма за производството на изтребителя като се има предвид незавидното състояние на икономиката й.

От разузнавателна гледна точка притежаването на напълно функциониращи ракети С-400 би позволило на САЩ да проучат задълбочено и да тестват високотехнологична руска система, като оценят всичките й способности и слабости.

В края на 90-те години на 20-и век Гърция придоби руски зенитни ракети С-300, по-стария брат на С-400, които преди това бяха предназначени за Кипър. В по-скорошно време се твърди, че Израел е имал възможност да обучава военновъздушните си сили срещу тези гръцки ракети. Това вероятно е било полезно за израелските въоръжени сили, доколкото регионалните им противници Иран и Сирия притежават С-300.

САЩ биха могли по подобен начин да тестват и да оценят ефективността на С-400, ако закупят турските батареи.

Покупката на турските С-400 със сигурност не би била първият случай, при който САЩ купуват високотехнологично руско военно оборудване от трета страна. През 1997 г. САЩ купиха молдовските изтребители МиГ-29, за да ги държат далеч от ръцете на Иран. Вашингтон също така използва възможността на инспектира тези високотехнологични руски военни самолети и да придобие по-добра представа за способностите им.

Въпреки това не е особено вероятно САЩ активно да се стремят да купят турските С-400 въпреки предложения законопроект. Турция също не е вероятно да иска да продаде тези ракети.

След предложението на Тун Русия уточни, че Турция се нуждае от нейното разрешение, ако иска да продаде ракетите С-400 на друга страна, което Москва не е вероятно да даде на Анкара, доколкото със сигурност не би желала САЩ да научат всичко, което може да се научи за една от основните й противовъздушни системи.

Ердоган също не би искал да влезе в противопоставяне с Русия, като продаде ракетите, защото Русия би могла да отговори, като направи живота за Турция много по-труден както в Сирия, така и в Либия.

Турското правителство вече отхвърли предложението на Тун. Освен това Ердоган най-вероятно не би приел предложението на Тун, дори то да бъде включено в окончателния вариант на военния бюджет и дори ако Русия не се противопоставяше на каквато и да било продажба.

Изглежда, че турският президент рискува толкова много, за да се снабди със С-400, защото в много отношения (тази система) е идеалната противовъздушна отбрана за защита на Анкара срещу нов опит за преврат, нещо, от което Ердоган дълбоко се страхува.

При опита за преврат от 15 юли 2016 г. изтребители Ф-16 на турските ВВС, пилотирани от превратаджии, бомбардираха Анкара, включително и турския парламент. Това шокира дълбоко турците, защото беше първият случай, в който градът беше подложен на военна атака от 600 години насам.

Доколкото арсеналът на Турция се състои почти изцяло от оборудване американско производство, столицата й се озова практически беззащитна срещу собствените си военни самолети. Както каза един турски анализатор, "това, което беше установено при опита за преврат през 2016 г., е, че Турция няма никакъв ефективен отбранителен механизъм срещу "собствените си" американски оръжия!"

При подобен нов опит за преврат, турските С-400, които не са интегрирани в турските мрежи за противовъздушна отбрана, вероятно биха се оказали в добра позиция да свалят всякакви метежни Ф-16, които атакуват столицата. В края на краищата руската система е проектирана с оглед на възможността, че един ден може да й се наложи да сваля самолети на НАТО.

Вероятно именно по тази причина Ердоган реши да рискува толкова много, за да придобие турските С-400. Вероятно затова и той изпитва такова нежелание да се откаже от тях и е напълно склонен да изтърпи всички негативни политически и икономически последствия за Турция, които вървят със запазването им и с активирането им в крайна сметка.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Въздухът трепери, братя и сестри, но без пари няма да стане

Въздухът трепери, братя и сестри, но без пари няма да стане

Как спестяванията на населението може да задвижат потреблението Без пари няма да стане, който и да ни управлява. Затова правителството (което и да е то), трябва да изтегли голям облигационен заем от населението. Тоест за част от парите на хората и фирмите, стоящи сега в банките с нулеви лихви, да предложи облигации с отложено 10-годишно плащане с

Политологът Румяна Коларова СНИМКА: Архив

Румяна Коларова, политолог: Много силен ход на Борисов, дава му шест предимства

Няколко са важните пунктове в изявлението на премиера Бойко Борисов от МС. Ако той внесе в НС проект за промяна на Конституцията в НС, свързана със съдебната система и в частност с прокуратурата, това означава, че отговаря на най-основното искане на протеста. Така решава въпроса, който остана нерешен от второто му правителство

Как ще се развие кризата и кои от раздадените милиони са важни

Как ще се развие кризата и кои от раздадените милиони са важни

Може да има втори срив на потребителските  разходи дори без ново затягане на мерките Светът продължава да живее в изключително непредвидима и напрегната обстановка. Пандемията от COVID-19 стои неотстъпчиво, а икономическите щети стават все по-отчетливи. Това не е поредният залп за внасяне на притеснение и страх

Прекалено затегнахме колана в кризата

Прекалено затегнахме колана в кризата

Всички спестяват, включително държавата, така икономиката се свива и всички ще обеднеем “Бели пари за черни дни” е казал българският народ и с тези думи изключително точно е уловил логиката на макроикономическата стабилизация. Идеята е проста: в добрите времена да се спестява, за да се харчи в лошите времена

Илюстрация: Евростат

Младите у нас живеят с родителите до по-късно и се женят по-рано от повечето в ЕС (Обзор)

Банкират сравнително малко през интернет, използват го много за разговори и видео комуникация Как живеят младите европейци? Евростат разпространи специално проучване, посветено на Световния ден на младежта - 12 август. От него става ясно, че повече млади българи живеят при родителите си от средния процент в Европа

Димитър Ганев

Димитър Ганев: Борисов е в оставка на полусъединител

Следващото Народно събрание няма да е революционно различно, прогнозира политологът Много хора одобряват и подкрепят този протест, макар да си стоят вкъщи, но да не си представяме, че той ще прелее в някаква огромна политическа енергия, която ще премаже цялата политическа и партийна система и ще промени всичко революционно

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Мечът на чиновника

Мечът на чиновника

Защо увеличението на заплатите в държавната администрация няма да въздейства на високомерието и мързела Чудесно е, че на чиновници им увеличават заплатите с 30 процента, честити да са им! Не е много, нито е малко, но допълнителните пари по принцип винаги са добре дошли. Ако не дебнеше ковидова опасност

СНИМКА: Ройтерс

Катастрофата "Курск": 20-ата годишнина на една руска трагедия

На 12 август 2000 г. случайната експлозия на торпедо предизвиква авария на ядрената подводница "Курск", гордостта на руския флот. Съдбата на 118-те мъже, попаднали в капан на 108 метра дълбочина в Баренцово море, държи в напрежение цяла Русия до трагичната развръзка девет дни по-късно на тази катастрофа, която остава най-тежката

Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Защо изборът на кандидат за вицепрезидент на САЩ тази година има по-голямо значение

Въпреки цялата потайност и спекулации, които обикновено съпровождат търсенето на кандидат за вицепрезидент, това решение рядко оказва влияние върху изборите. Но тази година ситуацията може да е различна в момент, когато предстои Джо Байдън да обяви своя кандидат. Решението най-малкото ще измести фокуса на кампанията поне временно от бурното

Борисов още държи карето аса

Борисов още държи карето аса

Ако не му стиска – да пише три плика* Бойко Борисов попадна в капан – хем не може да позволи на Румен Радев да прави нови избори, хем патриотите не му дават да се оттегли зад друг премиер от ГЕРБ и така да изчака редовните избори в сянка. А протестите ще продължат да го варят на бавен огън, докато съвсем го сготвят

Христо Иванов искал МАДЖОритарни избори

Христо Иванов искал МАДЖОритарни избори

Гафът на Христо Иванов, който несръчно се опитва да прикрие, че е в контакт с Младен Михалев - Маджо роди вицове и други шеги. Единият популярен виц е, че Христо Иванов искал МАДЖОритарни избори. Появи се и смешен

Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева: Ако имах амбиции да изчистя България от мутри не бих се снимала с човек, който преди минути е разговарял с Маджо

Това написа Милена Фучеджиева във фейсбук. Ето пълният и пост посветен на актуалното развитие на ситуацията с протестите. Публикуваме го заради неговата полемичност. "Ако съм на мястото на правителството няма да пипна палатките. Нека да си стоят по кръстовищата. Нека и да си правят шествията. Така или иначе са шепа хора в контекста на един народ

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber