Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8769434 Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата www.24chasa.bg
Маноил Манев - депутат от ГЕРБ
Маноил Манев - депутат от ГЕРБ СНИМКА: Велислав Николов

Който и да е направил компроматите срещу премиера, службата най-малкото е знаела

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Нужни са 4-5 четения, за да се вникне в мотивите на президентското вето

Ще излезем още по-силни след компроматните войни, ГЕРБ няма алтернатива

Ще пратя двете си книги по охрана с препоръчана поща до президентството

С депутата от ГЕРБ Маноил Манев разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Манев, парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за МВР. Никакво основание ли не видяхте в мотивите му?

- Той наложи частично вето върху текстовете, които не са му ясни. Неговият секретар по антикорупция и правни въпроси, който показа в последните си изяви, че явно има проблеми с паметта, му е писал мотивите най-вероятно - той е бивш министър на вътрешните работи.

Трябваха ми 4 или 5 четения, за да вникна в същността на мотивите, посочени във ветото. Те са пълни с много правна, конституционна теория и нищо общо с текстовете, които всъщност се отхвърлят. Ако вземете мотивите и ги наложите към Закона за НСО, мисля, че няма да успеете да откриете нито една запетайка разлика в мотивите, която да не се отнася до Закона за НСО.

- Нали основният мотив на президента бе, че новосформираната главна дирекция на МВР ще дублира НСО?

- Това не е вярно. Това не е основният мотив. Това е загатнато от него като “усещане”, ако цитирам правилно. Основният мотив всъщност е, че МВР като структура, която има задължението да опазва обществения ред и правото на гражданите да живеят свободно, да спазват законите за движение по пътищата, не може да получи функцията да охранява граждани поотделно. Защото трябвало да охранява общо гражданите. Това беше основният мотив.

- А все пак не се ли получава паралелно НСО?

- Това за дублиращата функция не е вярно. В Закона за НСО има един основен текст, който казва кои лица може да бъдат охранявани, и един допълнителен общ текст, който казва, че може да бъдат охранявани и други лица, посегателството върху които пряко би застрашило функционирането на държавата. Тоест с този общ текст се изключват всички онези, които нямат пряко отношение към функционирането на държавата и евентуалното посегателство срещу тях не застрашава националната сигурност.

Къде в този текст се виждат думички за хора, които са свързани с управлението на държавата и други функции по администриране, които може да са застрашени и трябва да бъдат пазени?

- Тази нова дирекция, която обединява жандармерията и баретите, ще има ли възможността да пази президента, премиера и председателя на НС?

- Само при 2 условия. Първо, ако те пожелаят тя да ги пази. И второ, при решение на съществуващата комисия по Закона за Националната служба за охрана (в чл. 23), която се състои от началниците на НСО, МВР и ДАНС, която и към момента определя застрашеността, степента и начина на охрана. В тази комисия ще бъде решено те минават ли на друга охрана, или не.

Къде е дублирането, при условие че тази комисия ще разпредели функцията и в нея са представени всички служби, които имат отношение към охраната? Няма такова нещо, че ще се сблъскват, ще си пречат.

- Няма ли реална опасност между тези служби да се получи подобна ситуация както при случая с престрелката между командоси и полицаи в “Белите брези” през 1994 г.?

- Това е абсолютно невъзможно. Цялата координация по охраната е обща. Всяко застрашено лице, което се приема под охрана било от едната или другата служба, минава през тази комисия и неговите хора са ясни.

Не е вярно и това, че ще има проблем, когато идвали чужди делегации. Никой не е казал, че ще минават някъде другаде. Те са си на охрана на НСО. Няма такава тема изобщо.

Много са неверните тези във връзка с този закон. Зад мотивите на президента се крие едно-единствено нещо - това е единствената служба, в чийто закон е записано, че е на пряко ръководство на президента: “Президентът осъществява общо ръководство и контрол над НСО.” В правилника за приложение на НСО е записано: “Началникът на НСО се назначава от президента.”

Значи, от една страна, имаме МВР, при което министърът е избран от Народното събрание. Той е политическо лице, на което може да му се търси всякаква политическа отговорност по конституционен ред. Министерството има професионално деполитизирано ръководство. Няма служител на МВР, който по закон да не е деполитизиран. От другата страна, имаме една служба, която е на пряко ръководство с началник, който се назначава от президента. Това е гвардията на президента.

- Преди седмица влязохте в спор с главния секретар на президента Димитър Стоянов именно по текстове от Закона за НСО. Какво стана с тази фейсбук престрелка?

- Нямам нищо против човека, който е изказал становището си по темата НСО. Но смея да твърдя, че думите ми, които написах, бяха потвърдени същата седмица по няколко медии. Излязоха професионалисти като Калин Георгиев, Румен Миланов и казаха, че нещата не са точно такива, каквито ги описва някой си или някъде си.

Натрупаните проблеми в НСО - като започнем с висшия офицер, който участваше в организирана престъпна група за поръчкови убийства, пропускателния режим на сградата на бившия Партиен дом и много други подобни моменти, идват от това, че тази изключително специфична работа на тази специална служба е оставена в ръцете на хора, които не са прочели, а камо ли да знаят какво прави НСО. Затова му публикувах тогава обръщение във фейсбук.

- Подарихте ли на г-н Стоянов двете си книги по обучение на охранители, както се заканихте?

- Ще ги пратя на президентството с препоръчана поща, защото няма как да се срещнем. А, за съжаление, се оказа, че едната от книгите е абсолютно изчерпана и ще проверя дали в електронен вариант мога да му я подаря.

Вижте, аз не съм най-големият експерт в тази област. Има обаче спор за една професионална служба, най-старата в България, създадена от Фердинанд. Политическо говорене за нея може да има само когато се познава специфичната ѝ работа. Иначе се говорят глупости.

- Оказа се, че главният прокурор от 2 месеца не ползва НСО, появиха се подозрения, че някой от спецохранителите може да стои зад компроматите срещу премиера. Властите имат ли още доверие в НСО?

- Разклатеното доверие в НСО идва от непрофесионалното ѝ ръководство. Когато омоташ функциите, задълженията, отношенията в службата, настъпва този хаос.

- Смятате ли, че зад компроматите срещу Борисов стои някой от държавните му гардове?

- Не мога да хвърля такова директно обвинение, но отваряйки закона и правилника за приложението му, четем, че сигурността на премиера, президента и председателя на парламента 100% се осигуряват от НСО. Който и да го е направил, службата минимум знае.

Сега виждаме опит за овладяване на държавните структури от администратори на президента. Излизат комуникации с МВР, правят се справки за автомобили, чрез съдебната система се изваждат предварително съдебни решения, има опити за влияние върху снемането на криминалистически регистрации на лица.

Възможно ли е да са правени опити за овладяване на единствената служба, която е на пряко подчинение при теб? Този въпрос също трябва да си го задаваме. Това е много важно. Преди това имаме овладяване на генералитета - обади се на този, той ще ти каже какво да правиш. Това бе на запис от структурите на президентството.

Задавам въпроса и много държа да чуя или да прочета отговора скоро. Като говорим за паралелна държава и паралелно управление - не е ли точно това?

- Смятате есемесите между Пламен Узунов и Пламен Бобоков за част от “паралелна държава”?

- Това е паралелната държава. Да си правиш паралелно влияние в структурите, да си правиш паралелни структури. Да изпълняваш поръчки на крупни бизнесмени. “Издири ми еди-кой си и ми дай адреса да се срещне с моя бодигард”... Представяте ли си утре да пресечем пътя на някой крупен бизнесмен, или той да си помисля, че нещо сме му попречили? Обажда се на секретаря на президента и му казва: “Направи ми справка за еди-коя си кола!” Той прави справка и казва кой е собственикът, показва данните. “Кажи му да дойде да говори с моя охранител!” - какво може да ти каже охранителят? Можем да си представим такава среща, много приятна ще е...

- Когато премиерът изброи враговете на ГЕРБ, които може да стоят зад компроматите, бе посочен и Цветан Цветанов. Защо все по-силно от партията се чува тезата, че той може да стои зад записите и снимките?

- Тази теза не знам дали е изнесена точно така, но истината е, че г-н Цветанов нарече по всевъзможни начини хората, с които работеше довчера. Обвини ни в какво ли не. Те са същите, със същите качества, работили сте довчера, сега ги обвиняваш във всички световни грехове. Това показва, че имаш настройки към тази организация. И когато си имал достъп до всичко в нея, е нормално някой да има съмнения по темата.

- Как повлияха тези компромати на партията?

- От всичко това ние ще излезем още по-силни. Ще бъдем още по-наясно с целите си. Ще бъдем наясно вече с противниците си. Няма да има скритите потупвания по рамото на ГЕРБ. Ясно става кой има държавническо отношение.

В момента сме в страшна ситуация - вирус, геополитически проблеми, Америка и Европа запалени от неорасистка вълна. И в тази среда се каляме с глупости. Няма кой друг да управлява в момента. Няма алтернатива на ГЕРБ.

CV

l Роден на 23 юни 1969 г. в Стара Загора

l Завършил Академията на МВР

l Магистър по история във Великотърновския университет

l Има 15 г. стаж в системата на МВР и Съдебна охрана

l Създател и дългогодишен директор на Колежа по охрана и сигурност в Стара Загора

l Автор на книги за охраната и художествена литература

l Бил е зам. областен управител на Стара Загора

l Депутат от ГЕРБ в 43-ото и 44-ото НС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Шест неща, които щях да кажа на конференцията на ГЕРБ, ако бях успял да отида, казва депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков - Г-н Марков, защо не бяхте на Националната конференция на ГЕРБ? - В Будапеща съм, а заради епидемията са спрени всички полети до България

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Европейската комисия предлага бюджет за следващите 7 г. с по-малко финансиране на приоритетни програми като Еразъм+, Хоризонт Европа, Цифрова Европа, казва депутатката от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - Г-жо Пенкова, ще приеме ли Европейският парламент бюджета за следващите 7 години във

акад. Пламен Карталов

Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм”

Спектаклите в Киноцентъра са заснети и ще се пускат платено за целия свят - Г-н Карталов, смятате ли, че светът на операта вече няма да е същият след COVID-19, и какво точно ще се промени? - Разбираемо е, че светът на операта няма да е същият. Свидетели сме как в оперните театри по света започна редуциране на редовната дейност

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

РАЗВИГОР ПОПОВ

Развигор Попов: Качвах се на кубето на “Александър Невски”, за да слушам хоровите изпълнения

Направих нова песен “Пак ще дойде хубавото време”. Остава с Мими да влезем в студиото и да я запишем - С какво се занимавате сега по време на продължаващата извънредна ситуация, г-н Попов? - Вкъщи сме с Мими, преди няколко дни от Берлин пристигнаха дъщеря ни Ина с внучката Тайа Мей, която вече е на година и половина

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

В тази криза са ни нужни каузи, които да държат главите ни над водата Несигурният човек, решил, че няма какво да губи, лесно се впуска в безразсъдни действия Протестите са само една от последиците от пандемията Мнозина пребориха стреса, като изключиха телевизорите си, други се хванаха с ремонт на дома

Виктор Димчев - фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите през 2013 г.

Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне

Държавата трябва да се ремонтира, но не да се даде всичко в нея на президента   ОЩЕ АКЦЕНТИ: Площад “Независимост” събира 20 хил., а говорят за 135 хил. Многократно съм броил “милионния” протест през 1990 г. и на него няма повече от 150 хил. души Смешно е твърдението на организаторите, че имало хиляди хора някъде встрани, а не на площада

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова: Ще продължа да работя за туризма и като депутат

Трябва да финализираме ясна позиция какви мерки да се вземат за националните ни курорти при новата реалност на живот с COVID Надявам се новият министър Марияна Николова да надгради постигнатото   - Здравейте, госпожо Ангелкова. От министрите, които бяха сменени, вие единствена се връщате в парламента като депутат. Защо взехте това решение

Пламен Димитров

Пламен Димитров: Новите мерки са добри: помощ за 2 млн. пенсионери, 30% по-големи заплати за 100 хил. работници

Още акценти от интервюто с президента на КНСБ: Парите бързо да стигнат до хората, автоматична система да отсява кандидатите, тя ще е безпристрастна Минималната заплата трябва да стигне 800 лв., а средната - 1700 лв., до 18 месеца  Предлагаме ставка от 15% за ДДС,  данъка върху доходите на физическите лица и корпоративния данък

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев

Георг Георгиев: Премиерът помоли младежите на ГЕРБ да не се поддаваме на провокации

Интервю с председателя на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев за желанието на младежките структури на управляващите да направят контрапротест пред премиерската вила в "Бояна": - Г-н Георгиев, как дойде идеята на младежката структура на ГЕРБ да направите контрапротест пред вилата на премиера в Бояна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber