Калоян Паргов: БСП е като детето от притчата за цар Соломон, а аз не искам то да бъде разсечено

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8764670 Калоян Паргов: БСП е като детето от притчата за цар Соломон, а аз не искам то да бъде разсечено Калоян Паргов: БСП е като детето от притчата за цар Соломон, а аз не искам то да бъде разсечено www.24chasa.bg
Калоян Паргов: БСП е като детето от притчата за цар Соломон, а аз не искам то да бъде разсечено
СНИМКА: Йордан Симeонов

Още акценти от интервюто с председателя на БСП в София:

Човек не може да тича по две писти едновременно, моята е БСП - София

През последните 4 г. постигнахме много на софийския терен - и като резултати, и като присъствие

След последните избори политическата обстановка в столицата е нова - тоталната доминация на ГЕРБ от последните 10 г. вече не съществува, силата и авторитетът на БСП в София чувствително са се повишили

Не очаквам отлив от БСП към Мая Манолова, тя по-скоро се опитва да се позиционира в център-дясно

Политическа активност на база компрометиращи снимки и записи компрометира институциите и руши безвъзвратно устоите на държавата

БСП е минала през толкова много и различни периоди, че трудно  нещо може да я изненада. Затова имаме готовност за изборни битки по всяко време

- Г-н Паргов, скандалите в БСП се разрастват, вадят се компромати... Докъде ще ви доведе тази братоубийствена война?

- В този сценарий няма да участвам по една основна причина - всеки коментар, обсъждане и експониране на темата в общественото пространство вреди на БСП.

Подобни

компромати

имат

кратковременен

ефект за онзи,

който ги

използва

А в средносрочен и дългосрочен план от тях най-много губи партията. По този начин се руши авторитетът на БСП и се подкопава доверието в нея. Помните притчата за цар Соломон и двете майки, които спорели чие е детето. И той отсъдил то да бъде разсечено на две. Края го знаете. Аз няма да бъда от тези, които искат детето, разбирайте партията, да бъде разсечено.

Можем много важни неща в градивен план да свършим, вместо да се фокусираме върху дребнави междуличностни ежби.

- Тъй като в основата на всичко е битката за лидерския пост, кажете вие, защото имате номинации, ще се включите ли в надпреварата за първия стол на “Позитано” 20? Или ще предпочетете още един мандат начело на столичната организация?

- Човек не може да тича по две писти едновременно. Всеки трябва да избере своята и да се концентрира върху нея. Моята е БСП - София.

Факт е, че имам номинации и за председател на партията. Тук е моментът да благодаря на всички, които са ме номинирали. Приемам техния избор като висока оценка за мен и за работата ми в Градската организация на БСП в София.

През последните 4 г. постигнахме много на софийския терен - и като резултати, и като присъствие, както в националния и европейския парламент, така и в местната власт. Очакват ни поне два пъти повече нови предизвикателства, с които трябва да се справим през следващите години. Догодина предстоят два национални избора, а и едно много важно събитие - 130 г. от създаването на нашата партия.

- До момента и за вашия пост има много номинирани, но никой друг освен вас не се е заявил публично, че ще участва в тази надпревара. Очаквате ли изненади, или удар под кръста?

- Всеки има право да бъде издиган и да се кандидатира. А кой ще го направи предстои да разберем, остана малко време до 11 юли. Признателен съм на всичките 20 организации, които до този момент проведоха районните си конференции, и

без изключение

ме номинираха

за нов мандат

Усетих подкрепата на хората и това ме мотивира да продължа напред. Тя е най-истинската и ценна за мен равносметка за работата, която свършихме заедно през последните 4 г.

- На последните местни избори подкрепихте Мая Манолова и постигнахте добър резултат в столицата...

- Местните избори миналата есен бяха своеобразен венец, един вид завършек на този 4-годишен мандат на Градския съвет на БСП в София. В крайна сметка свършената работа от една градска или районна организация се измерва с получения резултат на местните избори - повече от два пъти увеличихме присъствието си в Общинския съвет. А с Мая Манолова постигнахме най-добрия резултат на балотаж за последните 30 г. - имаме едва 20 хил. гласа разлика.

- А как стои БСП в София днес?

- БСП в София вече е незаобиколим фактор в местното самоуправление. Групата ни наброява 15 общински съветници, имаме и двама районни кметове - на “Изгрев” и “Младост”.

След изборите миналата есен политическата обстановка в столицата е нова. Тоталната доминация на ГЕРБ от последните 10 г. вече не съществува. Сега много по-успешно провеждаме нашите политики и отстояваме вижданията си за развитието на града. Това доказва, че силата и авторитетът на БСП в София чувствително са се повишили.

- БСП успя да прокара част от идеите си при обсъждането на актуализацията на бюджета на София и антикризисните мерки след COVID-19. Само на удвоения брой общински съветници ли се дължи?

- Това доказва думите ми. Още в началото на извънредното положение, което беше въведено заради пандемията, с колегите от групата на БСП в Столичния общински съвет

предложихме

“19 мерки за

борба с

COVID-19” -

15 от тях

СОС прие

и те намериха място в общия пакет от мерки за справяне с последствията от кризата. И всичко това се дължи най-вече на нарасналото влияние на БСП в София.

- Как ще се отрази на БСП създаването на нов политически проект от Мая Манолова? Каква част от членовете ви очаквате тя да дръпне?

- През годините много хора излязоха от редиците на БСП и си направиха политически проекти. Но никой не постигна грандиозен успех. Ако изобщо имаше някакъв резултат от тези проекти, той беше за съвсем кратко време.

Колкото до Мая Манолова - тя беше кандидатът на лявото в София на изборите миналата есен. Обединихме се около нейната кандидатура за кмет, но отделните партии се явихме със самостоятелни листи за общински съветници.

Очевидно сега Мая Манолова смята, че има място в политическия живот в България. А дали ще имаме допирни точки с нея - нека да видим програмата и резултата ѝ на предстоящите избори.

Не очаквам да има отлив на членове и симпатизанти на БСП в посока този проект. Манолова по-скоро се опитва да се позиционира в център-дясно.

- Готова ли е БСП за парламентарни избори - било предсрочни, било редовни - следващата пролет? Как скандалите в партията се отразяват на кондицията ѝ?

- БСП е партия с дълга история. Минала е през толкова много и различни периоди, че трудно нещо може да я изненада. Затова имаме готовност за изборни битки по всяко време.

На този етап приоритет е завършването на партийния отчетно-изборен цикъл. Той е своеобразна част от подготовката ни за предстоящия парламентарен вот. Ето защо е много важно

да използваме

конструктивно

и градивно

вътрешно-

партийната

кампания

и да чуем идеи, политики и програми (по формулата на Благоев) от различните кандидати за председател на БСП.

Тази формула винаги е била ефективна и сега също трябва да се придържаме към нея. Това е традиционният модел на мислене и на работа в левицата вече 130 г. и трябва да го следваме.

- Скандалите в държавата се разрастват - вадят се компрометиращи записи и снимки, какъв е сценарият според вас? Ще има ли предсрочни избори, или Борисов ще удържи властта до редовните напролет?

- Трудно е да правим прогнози на тази база. Този вид политическа активност компрометира институциите и руши безвъзвратно устоите на държавата. Вече съсипването на авторитета на един или друг представител на политическата класа изглежда не чак толкова важно. Опасността е за държавността като цяло.

Очевидно е, че социалното напрежение в страната нараства вследствие от коронакризата. Навлизаме и в друга криза - социално-икономическа. Всичките тези скандали заради извадени на показ записи и снимки отвличат вниманието от реалните проблеми в държавата - от това, което тормози хората. А те не са никак малки и трябва много сериозна работа, за да бъдат решени.

- А как ще коментирате скандалите на “Дондуков” 2 - президентски съветник в топли връзки с бизнесмен?

- Мнението ми за всички тези скандали е еднакво и вече го казах. В този случай има обвинения, които трябва да бъдат доказани по съответния ред от отговорните институции.

- Президентът Румен Радев заостри тона си към властта и прокуратурата. Дори обяви, че не ѝ вярва. Какъв знак е това?

- Още в началото на годината президентът обяви, че сваля доверието си от правителството. Тогава това негово изявление предизвика много полемики. С позициите и действията си Румен Радев изразява настроенията на една голяма част от обществото. Очевидно е, че

пропастта

между

президент

и премиер

по отношение на тезите и вижданията за развитието на държавата ще става все по-голяма, а сблъсъкът между институциите - все по-силен.

- След последното заседание на Градския съвет бяха установени случаи с коронавирус в организацията ви. Как в тази ситуация ще проведете градската си конференция и какви мерки ще вземете?

- След установяването на първия случай на заразен с коронавирус в нашата организация реагирахме много бързо и начертахме ясен план за справяне със ситуацията. Направихме масово тестване на членове на БСП - София, на участвалите в Градския съвет, на депутати, общински съветници, експерти, на всички служители в централата ни. Близо 300 души общо бяха тествани за коронавирус на “Позитано” 20, “Леге”10 и в “Софиямед”.

Слава Богу, имаше само шестима заразени, което е едва 2% от всички тествани. Четирима от тях са без симптоми, но все още са под карантина. Останалите двама бяха хоспитализирани за лечение. На всички желая от сърце скорошно оздравяване и връщане в нашите редици.

Направихме тези масови тестове, за да установим дали има заразени, а останалите, които сме с отрицателни резултати, да продължим спокойно да работим. Заради мерките за борба с вируса този път Градската конференция ще се проведе в Зала 3 на НДК, а не, както е по традиция, в салона на “Позитано” 20.

Визитка

Роден на 13 юли 1977 г.

Завършил е “Международни отношения” в УНСС, магистър е по “Европейска интеграция” и докторант по “Европейска икономическа интеграция”

Председател е на Градския съвет на БСП - София

Член на Изпълнителното бюро на партията

Общински съветник от БСП и председател на групата на “БСП за България” в СОС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Европейската комисия предлага бюджет за следващите 7 г. с по-малко финансиране на приоритетни програми като Еразъм+, Хоризонт Европа, Цифрова Европа, казва депутатката от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - Г-жо Пенкова, ще приеме ли Европейският парламент бюджета за следващите 7 години във

Създателят на онлайн платформата“Уча.се” Дарин Маджаров разговаря с репортера на "24 часа" Митьо Маринов.

Дарин Маджаров: Политици няма да решат проблемите ни, трябва младите да създават повече бизнес тук (Видео)

Добър живот може да те очаква единствено ако имаш добро образование, казва създателят на онлайн платформата “Уча.се”, пред Митьо Маринов в разговор от поредицата “Включване Z” ОЩЕ АКЦЕНТИ: В България трябва да останат или да се върнат тези, които искат да работят здраво Предприемачи като Стив Джобс са единици, има хиляди примерина успешни хора

РАЗВИГОР ПОПОВ

Развигор Попов: Качвах се на кубето на “Александър Невски”, за да слушам хоровите изпълнения

Направих нова песен “Пак ще дойде хубавото време”. Остава с Мими да влезем в студиото и да я запишем - С какво се занимавате сега по време на продължаващата извънредна ситуация, г-н Попов? - Вкъщи сме с Мими, преди няколко дни от Берлин пристигнаха дъщеря ни Ина с внучката Тайа Мей, която вече е на година и половина

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

В тази криза са ни нужни каузи, които да държат главите ни над водата Несигурният човек, решил, че няма какво да губи, лесно се впуска в безразсъдни действия Протестите са само една от последиците от пандемията Мнозина пребориха стреса, като изключиха телевизорите си, други се хванаха с ремонт на дома

Виктор Димчев - фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите през 2013 г.

Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне

Държавата трябва да се ремонтира, но не да се даде всичко в нея на президента   ОЩЕ АКЦЕНТИ: Площад “Независимост” събира 20 хил., а говорят за 135 хил. Многократно съм броил “милионния” протест през 1990 г. и на него няма повече от 150 хил. души Смешно е твърдението на организаторите, че имало хиляди хора някъде встрани, а не на площада

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова: Ще продължа да работя за туризма и като депутат

Трябва да финализираме ясна позиция какви мерки да се вземат за националните ни курорти при новата реалност на живот с COVID Надявам се новият министър Марияна Николова да надгради постигнатото   - Здравейте, госпожо Ангелкова. От министрите, които бяха сменени, вие единствена се връщате в парламента като депутат. Защо взехте това решение

Пламен Димитров

Пламен Димитров: Новите мерки са добри: помощ за 2 млн. пенсионери, 30% по-големи заплати за 100 хил. работници

Още акценти от интервюто с президента на КНСБ: Парите бързо да стигнат до хората, автоматична система да отсява кандидатите, тя ще е безпристрастна Минималната заплата трябва да стигне 800 лв., а средната - 1700 лв., до 18 месеца  Предлагаме ставка от 15% за ДДС,  данъка върху доходите на физическите лица и корпоративния данък

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев

Георг Георгиев: Премиерът помоли младежите на ГЕРБ да не се поддаваме на провокации

Интервю с председателя на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев за желанието на младежките структури на управляващите да направят контрапротест пред премиерската вила в "Бояна": - Г-н Георгиев, как дойде идеята на младежката структура на ГЕРБ да направите контрапротест пред вилата на премиера в Бояна

Любомир Спасов СНИМКА: Архив

Любомир Спасов: Чиста, достъпна и сигурна енергия за перничани е наш водещ ангажимент

Промяната в сектора и замяната на въглищата като суровина трябва да стане успоредно със запазване на работните места, казва изпълнителният директора на "Топлофикация Перник" - Инж. Спасов, наскоро обявихте, че сте се присъединили към платформата Brown to Green. Каква е причината? - Присъединихме се към Brown to Green, защото смятаме

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber