Сръбският "Данас": Отминаха изборите, върна се короната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8758263 Сръбският "Данас": Отминаха изборите, върна се короната Сръбският "Данас": Отминаха изборите, върна се короната www.24chasa.bg
Сръбският "Данас": Отминаха изборите, върна се короната
СНИМКА: РОЙТЕРС

Както мнозина казваха, решението на държавното ръководство, че изборите трябва да се състоят, независимо от галопиращия вирус, доведе до скок на новозаболелите.

В седмиците преди изборите медицинските доклади продължаваха да твърдят, че се заразяват по двадесетина души на ден и умира по един човек на ден, за да може веднага след като гласуването приключи и Сръбската прогресивна партия удържа победа на ниво централноазиатски деспотични режими, статистическата стена бе пробита и сега имаме по 200 случая дневно. Естествено, сега ще имаме нови рестриктивни мерки - онези мерки, които премахнахме, за да можем да проведем дерби за нашите вождове, да палим факли по покривите на белградските сгради и да се съберем няколко хиляди души пред Народната скупщина.

На всичко това нашите "експерти" гледаха с аристократично безразличие.

Но не само че този начин Сърбия стана единствената страна в Европа, която в средата на пандемията от смъртоносен вирус изпрати четири милиона души в Ковид разсадниците на избирателните секции, в които заради спрея не могат да се носят ръкавици, а заради идентификацията трябва да се свали маската, но и Сърбия, както се оказа, стана единствената страна в света, в която е доказано, че властите провеждат систематична конспирация за скриване на истинските данни за броя на заразените и починалите.

Да, възможно е и други страни да лъжат, от Северна Корея и Туркменистан, в които уж няма заболели от Ковид, до Беларус и Турция, за които се подозира, че манипулират данните, но никъде държавното прикриване на истината не е така документирано като в Сърбия, в която Балканската мрежа за разследваща журналистика /BIRN/ откри съществуването на два списъка на заболели и починали - един за публичното пространство, а друг за правителството на Сърбия. Във втория списък има до три пъти повече заболели дневно от броя, който институтът Батут съобщава публично и около 2,5 пъти повече починали, отколкото властите призванат официално. Журналистите от BIRN разкриха, че всеки починал от Ковид, който ще бъде включен в публично оповестената статистика, трябва да бъде одобрен от министерството на здравеопазването.

Защо днес това не е главната и единствената новина в Сърбия? Защо всички телевизии и всички вестници не държат тази новина начело на всички свои информационни емисии и на първите страници на изданията? Ако това се бе случило в Германия, Великобритания или Америка Ангела Меркел, Борис Джонсън и Доналд Тръмп нямаше вече да ръководят тези държави. Дори това да се бе случило в Сърбия преди 2012 г., гневът на обществеността щеше да бъде толкова голям, че поне би пострадал министърът на здравеопазването и целият този "експертен щаб", ако не и самото правителство. Щяхме да имаме анкетна комисия. Щяхме да имаме месеци на натиск, докато не се разбере кой е виновен или поне докато някой не бъде жертван за гневния народ. А днес вместо това, имаме тишина.

Властта организира конспирация против гражданите, за да скрие от тях истинската степен на здравна опасност за техния живот и истинската степен на своята неспособност да ги защити от тази опасност. Властта фризира данните и публично лансира фалшиви информации, за да не знае народът колко е сериозно положението. Е, и какво от това?

Това нас не ни интересува. Ние няма да пишем за това. Кой изобщо е този BIRN? Откъде да знаем, че това е истина? Това не е нашата тема.

Можем да си представим ясно всички обяснения на редакторите и журналистите на онези медии, които решиха да мълчат за това. Онези редактори и журналисти, които са шокирани и със своите колеги, приятели и особено със семейството си споделят текста на BIRN и разпитват за подробностите, но не им хрумва да публикуват нещо за това. Или онези, които успокояват съвестта си с протоколен въпрос към събеседника, след което журналистът се прави, че не е забелязал, че изобщо не е получил отговор на поставения въпрос и минава на друга тема.

Истината е, че заради фалшифицирането на доклада за броя на заболелите от Ковид-19 всички отговорни трябваше да отидат в затвора. А целият Кризисен щаб, ако имаше чест, преди затвора трябваше да подаде оставка. А ако сега и ние се престорим, че ни изглежда вероятно, че в Кризисния щаб не са знаели за тази измама, то поне е ясно, че не може да има никакви оправдания за оставане на постовете на членовете на щаба. Най-малко борбата против епидемията е оправдано обяснение. Намерете, дами и господа, нещо друго, с което да успокоите съвестта си, тъй като за това сте твърде интелигентни.

И какъв ще бъде епилогът на срамното решение да се жертва животът на кой знае колко хора заради политически сметки? Отново пълни болници, отново забрана за движение, която този път няма да бъде спазвана, отново разпад на икономическата дейност и затворени граници за сръбските граждани. Това ли е бъдещето, в което вярваме, за нашите деца?

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Италианският премиер Джузепе Конте СНИМКА: Ройтерс

Джузепе Конте, напълно непознатият политик, който иска да се задържи на власт

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Тръмп като никога е дискретен, обаче продължава да е силно влиятелен

Канцлерката на Германия Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

"Изтървахме вируса", когато Меркел изгуби самообладание

Георги Марков: Огън служба не остана

Георги Марков: Огън служба не остана

Руският опозиционен лидер Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс

Навални печели точки в една високорискова битка с Кремъл

Александър Йорданов. Снимка Фейсбук

Неудобни думи за американските и нашите избори

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber