Искрен Веселинов: И с новия закон дългът остава в досието на кредитополучателите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8756887 Искрен Веселинов: И с новия закон дългът остава в досието на кредитополучателите Искрен Веселинов: И с новия закон дългът остава в досието на кредитополучателите www.24chasa.bg
Искрен Веселинов: И с новия закон дългът остава в досието на кредитополучателите

Не може насипна социална помощ, трябва лимит от една минимална заплата, казва съпредседателят на “Обединени патриоти”

- Г-н Веселинов, по искане на ВМРО парламентът даде 6 месеца на министър Деница Сачева да събере социалното законодателство в кодекс. Защо поискахте това? Какъв е проблемът в сегашното?

- Поредица от проблеми са. Най-видимият, който гражданите познават, е Законът за социалните услуги и подозренията на една не малка част от българските граждани, че чрез него се възприемат идеологически текстове, които биха могли да навредят на семейните ценности. Искаме концентрация, повече контрол и единна нормативна база в социалната сфера. През годините тази разпокъсаност между законите, разхвърляното законодателство, многото на брой институции, които дават помощи или подкрепа на нуждаещите се, създава хаос и липса на единна база данни. Едно лице може да бъде подкрепяно по повече от десет различни начина, никой не прави сметка всъщност какъв е общият лимит на това подпомагане, било на ниво семейство, или на ниво личност.

По този начин

се поощрява

социалният

паразитизъм,

срещу който всички се борим.

Подкрепата трябва да е за нуждаещите се и да им помогне да се върнат в нормалния живот, където водещи да са образованието и работата. А не да бъде просто насипна и без ясен фокус и целен резултат. Трябва да е ясно кое лице и колко е подпомагано и да има лимит на подпомагането. Не може да се живее от социални помощи, правилният начин е да се трудиш.

- Как предлагате да се наложи общ лимит на социалното подпомагане?

- Трябва да има обща база данни за помощите, които едно лице получава. Като размер те в никакъв случай не трябва да надвишават минималната работна заплата, за да стимулираме хората да работят, а не да се издържат на помощи. Контролът трябва да се осъществява от единен орган, определен в кодекса.

- Законът за социалните услуги все пак ще влезе със старите си текстове от 1 юли. Вие внесохте промени в него. Имате ли подкрепата от вашите партньори за реализирането им?

- Имаме подкрепа в управлаващата коалиция. Идеята е - на първо място, да стане ясно, че законът осъществява конституционния ангажимент за грижа към семейството, към децата и към хората в неравностойно положение. Тоест - искаме да избягаме от тази либерална идеологема, която плаши хората. А същевремeнно да дефинираме, че

социалната

услуга не може

да е търговска

услуга и да се въприема като търговска дейност.

Правим и промени в Закона за закрила на детето. Една от тях е по-бърза процедура, когато има заповед за принудително извеждане на детето от семейната среда. Задължаваме, когато има такова производство, родителят винаги да бъде уведомяван и да е страна по делото.

Вадим доставчиците на социални услуги от оценките, които се правят за детето, и необходимостта от извеждането му от семейна среда, и изобщо за неговите потребности като подкрепа от държавата. Защитаваме личните данни на непълнолетните, които трябва да бъдат предавани единствено с разрешението на родителите. Предлагаме съществени промени, които са обект на критика от протестиращите. Вероятността те да станат част от действащото законодателство в следващите седмици е голяма.

- Внесохте и промени в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда 10-годишна давност на задълженията. Не ви ли притеснява, че някой може недобросъвестно да се възползва от това и да се поощряват т.нар. кредитни милионери?

- Не мисля, че ще има злоупотреби в тази посока. Внесохме 10-годишната давност за хората, от които не е събрано дължимото през всичките способи за събиране. Ясно е, че ако за 10 г. лицето не е изплатило дълга си, то не е защото иска да злоупотребява и да живее в ада на тези производства толкова време, а защото няма възможност.

Не е нормално сроковете за събиране на дължимото да се удължават, удължават и накрая то да се прехвърля на децата му. Ако някой след десетата година реши да си иска задължение, длъжниците ще може да правят възражение за изтекла давност. Това не решава проблема с вечните длъжници, тъй като дългът, макар и държавата вече да не помага на кредитора да го събере, ще стои в досието на кредитополучателя. Решението ще е

да се приеме

законът за

неплатежо-

способност

на физическите

лица,

който обсъждаме.

Колегите от ГЕРБ се включиха и го припознаха като приоритет. Ще имаме сериозна работа, включително и обществени обсъждания. Реалистичният срок за нас да сме готови с този закон е или в края на този политически сезон, или в началото на другия.

- А ще има ли доброволчески отряди към МВР? Как вървят разговорите ви с ГЕРБ?

- Тук не мога да отговоря така оптимистично. Имахме една работна среща в МВР, но нямаме кой знае какво сближаване на позициите. Очевидно се притесняват, че наличието на доброволни отряди е слаба оценка за тяхната дейност - че не могат да се справят с битовата престъпност и затова прибягваме към доброволци. Но това не е така. Искаме в малките населени места, където няма постоянно полицейско присъствие, да има хора, които са разпознаваеми и

криминалният

контингент ще се

съобразява с тях,

а те ще имат пряка връзка с полицията и ще докладват за нередности.

- Идеята не се ли обезсмисли, когато на комисия се разбрахте доброволците да нямат право да задържат провинилите се до идване на органите на реда? Все пак те трябваше да покрият липсата от полицаи на тези места...

- Това само намали полезността на идеята. Остава обаче основното - ще има ангажирани граждани с опазване на обществения ред. Остава елементът на превенцията. Отделно по план, одобрен от полицията, те ще могат да извършват и охранителна дейност. Има смисъл, макар и с намалени правомощия.

- Искате колите на газ да плащат по-нисък данък. Защо?

- Новият метод, по който ще се изчислява данъкът върху леките автомобили, цели да стимулира тяхната екологичност. Но ние не стимулираме екологичността, само отчитайки евростандарта. Той е един от показателите. Факт е, че дори и с по-нисък евростандарт, един автомобил, преминавайки на газ, започва да замърсява много по-малко. Запознах се с някои от становищата, които са противни на нашето искане. Там основният мотив е, че общините ще пострадат в някаква степен, защото това намаление ще бъде автоматично. Задачата на закона обаче не е да съберем повече от данъкоплатците, а да се осигури по-чист въздух. Такова поощрение е в смисъла на закона и изобщо за изчисляване на тази такса.

- Опънат ли е още ластикът в коалицията на патриотите и ГЕРБ?

- В една коалиция ластиците ту се опъват, ту се отпускат. Декларираната подкрепа за премахване на фигурата на вечния длъжник означава, че нашите приоритети са важни за партньорите ни. Но не можем да сведем всичко до един закон. Имаме поредица от приоритети, които сме декларирали. Наскоро стана факт още един от тях - въвеждането на предмета “Родинознание”, което от 3 г. искаме да постигнем. Когато има стъпките са правилната посока,

оптимизмът за

края на мандата

нараства

Когато има отстъпление от вече договорени неща, ластикът се опъва.

- Имате по-малко от 1 г. до края на този мандат. Какво остана да довършите по програмата?

- Ако си говорим за важни неща - повечето от тях са фокусирани в т.нар. концепция за социализация на циганите, която г-н Каракачанов внесе в МС. Някои от идеите са внесени и в парламента - общественополезният труд дори бе приет на първо четене.

Друг приоритет е картата българин, която да позволи на наши сънародници, които нямат право на двойно гражданство, да работят свободно у нас. Да не забравяме и онези 300 лв. минимална пенсия, за които се договорихме с ГЕРБ, че ще фигурират в следващия бюджет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Европа прие стратегията за чист водород, ТЕЦ "Бобов дол" търси баланса, казва изпълнителният директор - Г-н Христов, Европа прие стратегията за чист водород. ТЕЦ "Бобов дол" може ли да го използва в производството си и как вие приемате тази новина? - Всяко решение за разнообразяване на енергийния микс дава алтернатива и открива нови хоризонти

Надежда Ковачева

Адв. Надежда Ковачева: Милен Цветков казваше: По парите ще ги познаете. Имат ли пари, не им се връзвай на идеологиите и “идеалните цели”

Дъщеря му Калина отказа с мило писмо на организации, които искаха да използват името и лика на баща ѝ в дейностите си, казва адвокатката, която представлява дъщерята на журналиста  - Адвокат Ковачева, вие сте повереник на дъщерята на журналиста Милен Цветков - Калина. Наскоро се разбра, че застрахователното дружество “Бул инс” е изплатило

Иван Юруков понякога рисувал по време на карантината.

Иван Юруков: Обмислям да се държа настрана от сериалите. Сега имам други приоритети - театър, рисуване, музика

Актьорът режисира спектакъл по музика на Димитър Воев, който ще изнесе в различни градове на страната това лято - Г-н Юруков, вчера представихте спектакъла, в който не само участвате, но и режисирате - “Част от колекция”, в Епископската базилика в Сандански, постороена през IV-V в. Защо избрахте именно това място

Д-р Сибила Маринова

Д-р Сибила Маринова: Чудовищно е доц. Мангъров да твърди, че вземаме пари, за да кажем, че някой е с коронавирус

Във Виена направиха трансплантация на бял дроб на жена, прекарала COVID-19, казва лекарката, която е началник на ОАИЛ в областната болница във Велико Търново и координатор по донорство - Д-р Маринова, приемате ли болни с коронавирус, за да печелите, както твърди доц. Мангъров? - Това е смешно и обидно

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ

Георги Марков: Наистина ли Радев иска пир в разгара на чума?

Ако Борисов подаде оставка, кой български хубавец, разпознаваем в Брюксел, ще изпрати Радев за европарите срещу кризата ОЩЕ АКЦЕНТИ: Изявлението на държавния глава пред протестиращите бе абсолютно противоконституционен акт Давам предимство на ГЕРБ на следващия вот, защото ще излязат с лице за направеното Не изключвам догодина да има повторни

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

У нас има тихо мнозинство, което подкрепя прокуратурата за проверките на богатите Скандалите в България отдавна нямат сериозен ефект върху обществото Защо сме държавата на скараните институции ли? Напреженията са по-скоро личностни. Създават недоверие в обществото Не трябва да очакваме някаква генерална промяна на следващите избори за

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Български фирми изместват турски и италиански стоки на пазари навън

В облеклата сме минали към по-висок клас марки, в мебелите - към договори с вериги хотели, казва още икономистът Неслучайно започнахме бързо производство на дезинфектанти България произвежда все повече стоки, които достигат до крайния клиент в Европа Предимството да имаш големи заводи ще изчезне, а при тази промяна има шанс за България в почти

Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Министър на външните работи, подписал договорите за присъединяване на страната към НАТО и ЕС. Председател на парламентарните комисии по външна политика и отбрана. Депутат (1990-1991; 2001-2009), съавтор на първата демократична Конституция на Република България.

Соломон Паси: Альоша трябва да се погребе и само шмайзерът му да остане над земята

Премиерът е имал понякога опоненти, но никога опозиция, казва президентът на Атлантическия клуб в България - Г-н Паси, преди 30 г., през лятото на 1990-а, предложихте във Великото народно събрание България да излезе от Варшавския договор и да се присъедини към НАТО. С коя една дума ще обобщите смисъла на изминалите 30 години

Ива Руйчева

Ива Руйчева: Кризата от COVID-19 не е като Черната смърт, не е като Голямата депресия, това е Голямата адаптация

Ива Руйчева е лицензиран психотерапевт. Образованието си получава в университета “Оксфорд” и в престижния Институт по психиатрия към “Кингс колидж” в Лондон, класиран втори в света в областта психиатрия, психология и невронаука след “Харвард” в САЩ. Тя е акредитиран и пълноправен член на Великобританската камара на психотерапията

Зорница с родителите си Мирела Иванова и Владимир Зарев

Поетеса и писател - възможно ли е да са влюбени от 25 години?

Защо е така разказват Мирела Иванова и Владимир Зарев Кои са те? Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година във варненското издателство „Георги Бакалов“

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

- Лобизъм - нищо лошо, ако е публичен и контролиран. В другия случай се подават оставки - Разкритията за есемесите едва ли ще разколебаят подкрепата за Радев и БСП, но може да мобилизират подкрепа за ГЕРБ - Закон за лобизма, за който от години само говорим, трябва да санкционира практиките бизнесмени да контролират депутати - Само преди дни

Маноил Манев - депутат от ГЕРБ

Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата

Който и да е направил компроматите срещу премиера, службата най-малкото е знаела ОЩЕ АКЦЕНТИ: Нужни са 4-5 четения, за да се вникне в мотивите на президентското вето Ще излезем още по-силни след компроматните войни, ГЕРБ няма алтернатива Ще пратя двете си книги по охрана с препоръчана поща до президентството С депутата от ГЕРБ Маноил Манев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber