Емил Радев: Държавата губи, защото кара вечните длъжници да влизат в сивия сектор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8756847 Емил Радев: Държавата губи, защото кара вечните длъжници да влизат в сивия сектор Емил Радев: Държавата губи, защото кара вечните длъжници да влизат в сивия сектор www.24chasa.bg
Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ
Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ СНИМКА: Велислав Николов

10-годишната давност ще спести разходи по съдебни такси и скъпи адвокати

Краят на дълговете ще идва само с една декларация

Общ проект за промени в Закона за задълженията и договорите, според който, ако 10 г. човек не е плащал задълженията си, се прекратяват изпълнителните дела и преследването от колектори, внесоха ГЕРБ и патриотите в края на миналата седмица. Дни по-рано от “Обединени патриоти” обявиха премахването на т.нар. вечни длъжници като приоритет за управлението. По-късно от големия коалиционен партньор ГЕРБ се включиха в работна група, в която управляващите ще готвят закон за личния фалит, който да защитава длъжниците, изпаднали в невъзможност да си върнат заемите. Пред “24 часа” евродепутатът Емил Радев разказва за предстоящите промени:

- Г-н Радев, заедно с вносителите представихте законопроекта на управляващата коалиция за 10-годишен давностен срок, който трябва да сложи край на вечните длъжници. Каква намеса имате в изготвянето му?

- Още в 41-ото НС, когато бях депутат, внесох същия законопроект, защото проблемите както преди 10 г., така и днес са едни и същи.

Тогава, за съжаление, поради предсрочното прекратяване на мандата на 41-ото НС проектът не бе гледан на второ четене.

България е последната държава в ЕС без регламент за т.нар. вечен длъжник. С 2 думи в България, ако дължиш и не можеш да изпълниш задълженията си, даже и да продадат цялото ти имущество, продължаваш да дължиш. Наказателните лихви се трупат, появяват се разноски по изпълнителните дела и с всяко действие на съдебния изпълнител давността се прекъсва и така може да продължи 10-15, дори 20 г. Даже

и длъжникът да

почине, неговите

наследници са

отговорни за

задължението

- И през 2017 г. е имало опит да се внесе същият законопроект. Тогава вносител е министър Данаил Кирилов и депутати от ГЕРБ. Тогава защо не е бил приет?

- Трябва да питате правосъдния министър. Доколкото ми е известно, тогава се дръпна от този законопроект, но не можем да продължаваме така. През миналия мандат в ЕП успях да предложа поправка в директивата за несъстоятелността и втория шанс, която вече освен търговската несъстоятелност разглежда и несъстоятелността на хората със свободни професии, прокарахме и текст, в който се казва държавите членки незабавно да предприемат действия и за личния фалит.

- Ясно е, че печелят вечните длъжници, а кои ще са губещите?

- Губещите са единствено колекторските фирми, защото една банка до 5-6 г. обикновено си е събрала задълженията. Там, където не може да се събере задължение, се прехвърля на колекторски фирми за около 3 до 5% от дълга. Оттам нататък колекторските фирми продължават с всякакви средства да притискат длъжниците.

Често изкупуват задължения от мобилни оператори, топлофикационни дружества и притесняват длъжниците. Хора са ми се оплаквали за сметки отпреди 15 г. Обаждат ми се, че от 2003 г. примерно са имали неплатени сметки за мобилен телефон в размер на 30 лв., което е станало в момента 300-400 лв. Много ясно за това давността е изтекла, но продължават да се събират такива дългове с всякакви мерки, понякога на ръба на закона.

- Може ли и държавата да е губеща с тези промени в закона?

- Държавата няма как да е губеща, защото, когато говорим за публични задължения, те се уреждат по ДОПК и там този регламент вече съществува над 10 г. И там има 5 г. обикновена давност, която се прекъсва с кое да е действие на НАП, на публичния изпълнител. Има и една 10 г. абсолютна давност, където държавата не си търси задълженията. Същото искаме да стане и при физическите лица от частен характер. Искаме да изравним режима.

Често след кредити длъжникът продължава дълго да дължи част от главницата, трупат се и наказателни лихви, разноски. Така до безкрайност. Накрая излиза в сивия сектор, защото, когато работи по трудов договор, веднага му се запорира възнагражданието.

Не смее да

придобие нищо

на свое име

Така не се плащат нито данъци, нито осигировки.

- Тоест сега държавата губи?

- Сега държавата губи, защото тези хора излизат в сивия сектор. Така нямат гаранции, които им дава трудовото законодателство. Не се осигуряват. Губи и цялото семейство на длъжника.

- Има обаче 2 вида физически лица, които предложените промени не обхващат. Бихте ли обяснили кои са те?

- Не обхващат едноличните търговци, защото за тях има глава за несъстоятелност в Търговския закон. Те по друг ред могат да обявят неплатежоспособност. Сложили сме и формулировка за физическите лица с непозволено увреждане, неоснователно обогатяване.

- Какво ще рече “неоснователно обогатяване”?

- Получили са нещо, което не им се дължи. Много е широка хипотезата, но на практика получилите неоснователно пари да не могат да се ползват от този режим. Също така и за непозволено увреждане. Това е, когато са били виновни, също да не могат да избегнат плащането на тези задължения.

Дали сме пълните гаранции само на добросъвестни длъжници, които няма как да платят задълженията си, да се освободят от тези задължения.

- Достатъчно дълъг ли е 10-годишният давностен срок и защо точно 10 г.?

- Разгледахме европейската практика, защото този статут е познат и в други държави членки като Франция, Германия, Белгия, Чехия, Словакия и т.н. Давността варира в много широк диапазон, между 3 и 30 г. Ние избрахме 10 г. Това е осреднен вариант, а и така изравняваме давността на публичните задължения с частните.

- Защо не е за предпочитане личният фалит пред този модел с 10-годишната давност?

- Едното не изключва другото по никакъв начин. Въвеждането на абсолютната давност не пречи да се въведе и нормативна база за обявяване на личен фалит. При 10-годишната абсолютна давност имаме една много проста процедура. Длъжникът може без намеса на адвокат, само с една декларация да каже: “Моля, прекратете изпълнителните дела, защото е изтекла 10-годишната даваност!”

- Значи, ако се приеме този законопрокт, само с едно листче хартия ще може да се прекратят дълговете на всеки гражданин?

- Точно така. Без да плаща допълнителни такси, без да наема скъпи адвокати и т.н.

- В последно време политическият живот в България се тресе от скандали с есемеси, записи, снимки. Как се отразяват на страната ни пред ЕС?

- Скандалите не се отразяват добре на нито една държава членка, но те не са изключение в целия ЕС, в нито една страна.

Не можем да

кажем, че

обръщат кой

знае какво

внимание

нашите

европейски

партньори на

тези жълти

скандали

Аз съм докладчик на ЕНП по досие за използването на изкуствен интелект и виждаме, че вече има софтуер, който може да сглоби видео, което да не се различава от реалността. Настоящите технически средства позволяват много сериозна манипулация. Резултатът от това обикновено само е отдръпване на хората от политическия живот.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Европа прие стратегията за чист водород, ТЕЦ "Бобов дол" търси баланса, казва изпълнителният директор - Г-н Христов, Европа прие стратегията за чист водород. ТЕЦ "Бобов дол" може ли да го използва в производството си и как вие приемате тази новина? - Всяко решение за разнообразяване на енергийния микс дава алтернатива и открива нови хоризонти

Надежда Ковачева

Адв. Надежда Ковачева: Милен Цветков казваше: По парите ще ги познаете. Имат ли пари, не им се връзвай на идеологиите и “идеалните цели”

Дъщеря му Калина отказа с мило писмо на организации, които искаха да използват името и лика на баща ѝ в дейностите си, казва адвокатката, която представлява дъщерята на журналиста  - Адвокат Ковачева, вие сте повереник на дъщерята на журналиста Милен Цветков - Калина. Наскоро се разбра, че застрахователното дружество “Бул инс” е изплатило

Иван Юруков понякога рисувал по време на карантината.

Иван Юруков: Обмислям да се държа настрана от сериалите. Сега имам други приоритети - театър, рисуване, музика

Актьорът режисира спектакъл по музика на Димитър Воев, който ще изнесе в различни градове на страната това лято - Г-н Юруков, вчера представихте спектакъла, в който не само участвате, но и режисирате - “Част от колекция”, в Епископската базилика в Сандански, постороена през IV-V в. Защо избрахте именно това място

Д-р Сибила Маринова

Д-р Сибила Маринова: Чудовищно е доц. Мангъров да твърди, че вземаме пари, за да кажем, че някой е с коронавирус

Във Виена направиха трансплантация на бял дроб на жена, прекарала COVID-19, казва лекарката, която е началник на ОАИЛ в областната болница във Велико Търново и координатор по донорство - Д-р Маринова, приемате ли болни с коронавирус, за да печелите, както твърди доц. Мангъров? - Това е смешно и обидно

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ

Георги Марков: Наистина ли Радев иска пир в разгара на чума?

Ако Борисов подаде оставка, кой български хубавец, разпознаваем в Брюксел, ще изпрати Радев за европарите срещу кризата ОЩЕ АКЦЕНТИ: Изявлението на държавния глава пред протестиращите бе абсолютно противоконституционен акт Давам предимство на ГЕРБ на следващия вот, защото ще излязат с лице за направеното Не изключвам догодина да има повторни

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

У нас има тихо мнозинство, което подкрепя прокуратурата за проверките на богатите Скандалите в България отдавна нямат сериозен ефект върху обществото Защо сме държавата на скараните институции ли? Напреженията са по-скоро личностни. Създават недоверие в обществото Не трябва да очакваме някаква генерална промяна на следващите избори за

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Български фирми изместват турски и италиански стоки на пазари навън

В облеклата сме минали към по-висок клас марки, в мебелите - към договори с вериги хотели, казва още икономистът Неслучайно започнахме бързо производство на дезинфектанти България произвежда все повече стоки, които достигат до крайния клиент в Европа Предимството да имаш големи заводи ще изчезне, а при тази промяна има шанс за България в почти

Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Министър на външните работи, подписал договорите за присъединяване на страната към НАТО и ЕС. Председател на парламентарните комисии по външна политика и отбрана. Депутат (1990-1991; 2001-2009), съавтор на първата демократична Конституция на Република България.

Соломон Паси: Альоша трябва да се погребе и само шмайзерът му да остане над земята

Премиерът е имал понякога опоненти, но никога опозиция, казва президентът на Атлантическия клуб в България - Г-н Паси, преди 30 г., през лятото на 1990-а, предложихте във Великото народно събрание България да излезе от Варшавския договор и да се присъедини към НАТО. С коя една дума ще обобщите смисъла на изминалите 30 години

Ива Руйчева

Ива Руйчева: Кризата от COVID-19 не е като Черната смърт, не е като Голямата депресия, това е Голямата адаптация

Ива Руйчева е лицензиран психотерапевт. Образованието си получава в университета “Оксфорд” и в престижния Институт по психиатрия към “Кингс колидж” в Лондон, класиран втори в света в областта психиатрия, психология и невронаука след “Харвард” в САЩ. Тя е акредитиран и пълноправен член на Великобританската камара на психотерапията

Зорница с родителите си Мирела Иванова и Владимир Зарев

Поетеса и писател - възможно ли е да са влюбени от 25 години?

Защо е така разказват Мирела Иванова и Владимир Зарев Кои са те? Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година във варненското издателство „Георги Бакалов“

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

- Лобизъм - нищо лошо, ако е публичен и контролиран. В другия случай се подават оставки - Разкритията за есемесите едва ли ще разколебаят подкрепата за Радев и БСП, но може да мобилизират подкрепа за ГЕРБ - Закон за лобизма, за който от години само говорим, трябва да санкционира практиките бизнесмени да контролират депутати - Само преди дни

Маноил Манев - депутат от ГЕРБ

Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата

Който и да е направил компроматите срещу премиера, службата най-малкото е знаела ОЩЕ АКЦЕНТИ: Нужни са 4-5 четения, за да се вникне в мотивите на президентското вето Ще излезем още по-силни след компроматните войни, ГЕРБ няма алтернатива Ще пратя двете си книги по охрана с препоръчана поща до президентството С депутата от ГЕРБ Маноил Манев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber