Българи с революционно решение на проблема с боклука

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8746970 Българи с революционно решение на проблема с боклука Българи с революционно решение на проблема с боклука www.24chasa.bg
Българи с революционно решение на проблема с боклука

Чрез собствена технология го правят подходящ за горене в ТЕЦ, казва Методи Митев, учредител е на фондация „Балкански институт за възстановяване и развитие", както и собственик на "Нулеви отпадъци" ЕООД. 

Той се занимава с частен бизнес от 20 години. Заедно с екип от специалисти разработва инсталации за сепариране на отпадъци и производство на РДФ, както и за газификация. Впечатляващо е, че българи са на крачка от революция с иновативната си идея за безвредно за околната среда преработване на боклука в електричество.

От къде дойде идеята за създаването на „Нулеви отпадъци“?

Всичко започна с идеята да решим проблемите с ежегодно горящите сметища в нашата страна. Една от целите ни е да се избегне възможността за самозапалване на депата. След преминаването на твърдия битов отпадък през сепарираща и компостираща инсталация, на практика са извлечени по-голямата част от рециклируемите и биологичните материали.Ние ще преработим остатъкът и депонирането ще се сведе до минимум.
Давам Ви пример със старото сметище на град Дупница, което от години се самозапалва и обгазява града и околните населени места. Мнозина мислят, че задимяването и влошаване на качеството на въздуха е само от ТЕЦ “Бобов дол”, но това не е така. Иначе как да си обясним следния факт в моменти, когато ТЕЦ-ът не работи, обгазяването е същото! Следователно не той е причината. Многократно съм заявявал, че съм готов във всеки един момент да седна на една маса с всеки нормален човек твърдящ друго и да проведем диспут основан на факти.

Какви специалисти работят по идеята?

Относно разработвания проект за газификация на отпадъците сме аз и още тримата ентусиасти, специалисти по енергетика. В екипа присъединихме двама италиански инженери и си сътрудничим с университет от Израел.

Г-н Митев, в България въобще сепарира ли се боклук някъде? Ако има РДФ, той отговаря ли на европейските изисквания? Същият ли е като в другите страни?

Когато тръгнахме с идейните си проекти за инсталацията за газификация, взехме проби от много сметища в страната и се хванахме за главата. Установихме, че произведеното твърдо гориво от отпадъците, познато като RDF, масово не отговаря на евростандартите. Причината е, че у нас повсеместно боклукът не се разделя качествено и не се отстраняват напълно биологичните отпадъци. А както е известно, биологичният отпадък при гниене отделя метан, който впоследствие става причината за самозапалване на сметищата. У нас произведеният твърд отпадък се класифицира като RDF, но на практика не е такъв, защото в него има и сериозно количество органични отпадъци, които свалят качеството му.

РДФ използва ли се извън България?

По света RDF масово се използва като евтино гориво с висок КПД, особено в циментовите заводи.

Защо не сме го открили по-рано? Съществуват ли някакви спънки?

Както споменах, в България често качеството му не е по определените стандарти. Това спъва предприятията, които могат да го внедрят в дейността си, да го използват. Други примери за спънки са вносът на боклуци, тъмни сделки с опасни отпадъци и т.н.
Според мен е дошъл моментът да се покаже какъв е правилният модел за управление на отпадъците. Смятам, че хората са узрели за един генерално нов етап в отношението към онова, което изхвърляме, и начините на преработването му. С екипа ни работим в тази посока, като една от целите ни е да модифицираме български горивни фракции RDF, получени чрез преработка по специална технология на пластмаси, биоразградими и неопасни отпадъци, да намалим до минимум обема на депонираните отпадъци, а крайният продукт да може да се оползотворява във въглищните централи. Това ще даде шанс на хилядите работници там да запазят работните си места, тъй като съвместното изгаряне на RDF и въглища доказано е по-безопасно и по-безвредно за хората.

Да, но станаха толкова скандали покрай вноса на тези отпадъци, реализиран от въглищните централи.

Не мога да ги коментирам.
Целта ми е страната ни да се превърне от вносител на отпадък в износител на гориво от боклук и смятам, че мога да го осъществя с подкрепата на обществото и държавата.

Разкажете ни за Вашия проект за инсталация за превръщане на РДФ в синтетичен газ.

За максимално оползотворяване на твърдите битови отпадъци е необходимо да се премине през отделяне на рециклируемите материали и компостиране на ограничната част. Оттам вариантите са или преработка в РДФ, или депониране на склад, което споменах, че не е препоръчително.
Както споменах, в процеса на разработване на технологията за газификация, установихме, че не е ясно каква е калоричността и какви вредни вещества носи произведеният в България РДФ. Така стигнахме до една от основните точки в нашия проект, преди превръщането на РДФа в газ се налага да превърнем българския RDF в гориво, което отговаря на европейския стандарт.

Каква е идеята ви за пречистване на произведения в българските депа нестандартен RDF?

Чрез механично третиране на доставения RDF и допълнителна фина сепарация. Чрез нея по-прецизно се отделят черни метали, цветни метали, инертни материали и стъкло. По време на процеса се отделя топлина около 700 C, която се използва, за да се намали влагата в материала, а оттам се повишава калоричността на стандартизирано модифицирано гориво, което се явява крайният продукт в инсталацията.

От всичко казано дотук излиза, че вие сте разработили решение за много проблеми.

На практика е така, но това са естествени стъпки към крайната ни цел, която, както казах, е газификацията. Отдавна в развитите страни отпадъците се изгарят или газифицират и с това населението в тези страни няма проблем, тъй като са наясно, че това са безопасни методи за оползотворяване на ежедневно трупаните отпадъци. С изпълнение на проекта ни на държавно ниво ще се подпомогне постигането на целите, заложени в Националния план за управление на отпадъците 2014-2020 г.

Поправете ме, ако греша. Но все пак е добре и да се намерят алтернативи за оползотворяването на горивото, което ще генерирате.

Основната идея е реализацията на проекта за газификация на РДФ и производство на енергия. Но докато стигнем до там е възможно ТЕЦ на въглища да използват РДФ-а отново при производството на енергия. Една от идеите беше да го пласираме на ТЕЦ Бобов Дол, но те към този момент се отказаха от намерението си да оползотворяват РДФ. Не знам поради каква причина го правят точно сега когато Столична община взема кредит, с който да допълни отпуснатите от ЕС пари за инсинератор за РДФ в центъра на столицата ни, надявам се да не е политическа, защото икономическа не виждам, тъй като имаме достатъчно на брой запитвания за нашият продукт от клиенти от Европа, Турция и Украйна.

Да, но не е ли доста замърсяващо боклук да се гори в ТЕЦ-ове?

Медиите показват само лошите и негативни страни, без да показват положителните и добри практики. Далеч по-добре е да се оползотворяват в ТЕЦ, отколкото да се оставят да гният на сметищата, където да се възпламеняват и да създават риск от възникване на зарази.
Мога да Ви дам за пример работата на експертите на „Екологистика” ЕООД. Оттам през 2016г. осъществиха експеримент, който доказа, че съвместното горене на RDF и въглища е по-безопасно за здравето на хората, околкото изгарянето само на въглища. Резултатите от този доклад ще дадат възможност за развитие на българските ТЕЦ, които са изправени пред заплахата да бъдат затворени в най-скоро време и да оставят стотици миньори и енергетици без работа. Някъде да сте чули и видели доклада от този ескперимент? Дали МОСВ знае за него? Дали го ползва? Защо не помислим заедно как да съхраним нещо изградено, вместо да го разрушим, както направихме със стотици предприятия…

Какво печелите Вие от всичко това?

Ще имаме инсталация за газификация на отпадъци за милиони евро, която ще можем продаваме. Ще докажем, че това е работещ модел, който може да се внедри във въглищните ни централи, и по този начин да удължим живота им. Това ще ни позволи по-дълго време да сме енергийно независими. И не на последно място – предоставяме решение на засегнатите по-горе проблеми с екология, енергетика и социален ефект.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Иван Портних: Варна става европейски център за иновации, медицина и дигитализация

Иван Портних: Варна става европейски център за иновации, медицина и дигитализация

Започнахме годината с отлични финансови показатели и устойчивост, казва кметът на града Надграждаме постигнатото, като обединяваме усилията на интелигентните хора и привличаме съмишленици, за които развитието на Варна може да бъде кауза Университетите работят за създаване на квартал на иновациите - Г-н Портних

Проф. Олег Асенов

Проф. Олег Асенов: Въпреки коронакризата събираме повече пари от винетки за леките коли

Ниските държавни заплати гонят IT експертите от толсистемата, казва членът на управителния съвет на АПИ - Проф. Асенов, кое наложи да се дават нови 117 млн. лв. на “Капш” – фирмата, която изгради толсистемата, този път, за да я поддържа в продължение на 5 години? Когато започна изграждането ѝ, неколкократно бе съобщавано

Кметът Николай Димитров със съпругата си Нури

Николай Димитров: Изживейте любовта под звездното небе на Несебър

С правилно разпределяне на парите благоустрояваме всички селища в общината, казва кметът на общината Старият град е част от националния 3D интерактивен каталог на България – IWALK.BG, имаме и мобилно приложение с името Nessebar Населението се увеличи многократно в последните години - това е оценката

Андрей Новаков - евродепутат от ЕНП/ГЕРБ

Андрей Новаков: Аз – премиер, това е твърде дълъг пас за мен

Ако има нужда от мен в следващо правителство, не бих бягал от отговорност ОЩЕ АКЦЕНТИ: Съжалявам, че не съм бил там при посегателството над журналист на конференцията на ГЕРБ Надявам се и мисля, че включително в левицата растат будни хора С ковчези и призиви за смърт се опорочава протестът на иначе младите и готини хора С евродепутата от ЕНП/ГЕРБ

Петър Ганев, ИПИ

Петър Ганев: 2% от данъка върху доходите да отиват в общината според ЕГН-то

Така за пръв път можеш да решиш какво ще се прави с част от твоите налози, казва старши икономистът на Института за пазарна икономика  - Господин Ганев, преди време ИПИ публикува изследване на местните данъци, от което излезе, че в годината на местните избори – 2019-а, никоя община не е посмяла да пипне нито един местен данък, за сметка на 2020 г

Проф. Михаил Константинов е изборен експерт, и председател на борда на директорите на “Информационно обслужване” АД, което брои изборите.

Проф. Михаил Константинов: Без машини изборите ще са незаконни

Трябват 20 000 устройства, 130 млн. лв. и гаранции, че няма да се разнася зараза При този вот избирателят не е сигурен какво става с гласа му - Една от ясните цели на протеста и неговите вдъхновители е машинно гласуване на предстоящия парламентарен вот. Близо ли сме до въвеждането му, проф. Константинов

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Симеон Дянков

Симеон Дянков : В кризисни времена политическият цикъл се ускорява, няма нищо страшно в това

Трябва бързо и смело решение. Два са възможните варианти – оттегляне на повечето министри и вид експертно правителство или направо да се върви към избори, казва бившият вицепремиер и финансов министър Още акценти:  Финансите се управляват сравнително добре, неслучайно  България влезе в чакалнята на еврозоната Трябват промени, за да се върви напред

Водещият на рубриката “Включване Z” Митьо Маринов (вляво) разговаря с Лидия Даскалова и Кристиян Стефанов.

Младите от протеста: Искаме тук да градим живота си (Видео)

Две млади лица на протеста - политолозите Лидия Даскалова и Кристиан Стефанов, пред Митьо Маринов в новата рубрика на "24 часа" "Включване Z" В новото от поредицата интервюта 24 годишният Митьо Маринов задава въпроси на две от младите лица на протеста - младият политолог Кристиан Стефанов и зам.-председателката на Националното представителство на

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България - Г-н Върбанов, в последните дни имахте няколко срещи с премиера и министър Танева. Доволни ли сте от обещаните милиони в подкрепа на производителите? - Определено сме доволни от резултатите

ЖИВКО ТОДОРОВ

Живко Тодоров: Стига политически канибализъм, партиите трябва да си говорят и след изборите

- Прекалено се изостриха личните отношения между политиците, с агресия не става, казва кметът на Стара Загора - Нужен е диалог между президент и премиер, липсата му не е добра за хората - Амбицията ми е да изкарам докрай кметския си мандат, не ме спрягайте за друго   - Г-н Тодоров, как изглежда ситуацията в страната през прозореца на кметския

Биляна Алексиева

Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber