Георги Свиленски: Ако БСП не може да проведе честен пряк избор за лидер, няма смисъл да претендира за властта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8708198 Георги Свиленски: Ако БСП не може да проведе честен пряк избор за лидер, няма смисъл да претендира за властта Георги Свиленски: Ако БСП не може да проведе честен пряк избор за лидер, няма смисъл да претендира за властта www.24chasa.bg
Георги Свиленски: Ако БСП не може да проведе честен пряк избор за лидер, няма смисъл да претендира за властта

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на парламентарната група на БСП:

Редовите социалисти не са разделени и очакват от Националния съвет да взема решения по политики, а не да прави скандали

Нинова не бе бламирана, а решенията на пленума са доказателство, че БСП е демократична партия, а не се управлява тоталитарно

Важното е, че пленумът препотвърди, че пряк избор на лидер ще има

Не е вярно, че Нинова иска да раздели пленума. Някой е решил, че щом гласува против всичко, предложено от ръководството, е герой. Не е

Партия на Божков? Това е несериозно! Прави се за отклоняване на вниманието

Бъдещата партия на Мая не е заплаха за БСП, защото само ние сме възможността и реалността да бъде свалено това управление. Всичко друго е помощ на ГЕРБ да остане още на власт

- Г-н Свиленски, какво се случва в БСП след последния драматичен пленум, на който лидерката ви беше бламирана?

- Не мисля, че се разви драматично и има бламиране на лидера.

- Ако не са приети 4 от предложенията, които лидерът е направил пред Националния съвет, това не е ли бламиране?

- Не. Националният съвет е органът на партията, който взема решения след обсъждане. Освен това предложенията не са на лидерката, а на Изпълнителното бюро. И това, че те не бяха приети, опровергава твърденията и спекулациите, че партията се управлява тоталитарно и недемократично. И доказва, че в демократична партия, каквато е БСП, решенията се вземат от колективните органи.

- Твърдите, че Нинова не е бламирана, но ваши другари ми разказаха, че в новата история на БСП няма случай докладът на лидера да не е приеман от пленума. Това не е ли бламиране?

- Вижте каква терминология се използва: бламираха Нинова. Моля другарите да не разглеждат заседанията на Националния съвет като футболен мач, където си броим отбелязаните голове, а всяко гласуване е дузпа за единия или другия отбор. Редовите социалисти очакват от Националния съвет да взема решения по политики, да дава алтернатива на управлението, а не да прави скандали.

Националният съвет не беше заседавал близо 4 месеца и затова членовете имаха много предложения и идеи. Всичко предложено беше подложено на задълбочена дискусия, след която се стигна до решенията. Така се случи и с изтеглянето на датата за прекия избор. Важното от този пленум обаче е, че потвърди, че пряк избор ще има. Тъй като някои другари искаха този избор да се отмени или да се направи невъзможен, предлагайки дати през август и в празнични дни.

- Какъв сценарий следва - ще бъде ли легитимен прекият избор?

- Няма основание да не е легитимен. Има приети правила, разписани са срокове.

- Признахте, че членовете ви са огорчени от скандалите по върховете, как ще ги накарате да отидат да гласуват?

- Наш дълг и отговорност е да мотивираме повече хора да излязат и на 12 септември да участват в прекия избор. Да изберат когото искат, има достатъчно кандидати.

- Вие също сте номиниран - ще се включите ли в лидерската битка, или ще предпочетете да се борите за градската организация в София?

- Да, имам номинации за председател на партията, но не мисля да участвам в това съревнование. Разбира се, номинациите ми за председател на градската организация в София са доста повече. За това състезание предстои да взема решение, тъй като смятам, че промяна в градската организация трябва да има. Искам да видя всички кандидати, когато приключат номинациите, и тогава ще реша дали да участвам.

- Колко са членовете на БСП последно?

- Не знам дали има обобщена справка към момента. Това, което чувам от Кирил Добрев като зам.-председател по организационните въпроси, е, че са около 80 хиляди. Но тези данни са към 31 декември миналата година. А от общинските ни ръководства разбирам, че от началото на годината досега има починали, напуснали другари, които трябва да бъдат отчислени от списъците. Това го правят общинските организации, а не Корнелия Нинова или Изпълнителното бюро. И тогава ще видим какви са реалните избирателни списъци.

Няма как БСП да иска да бъдат изчистени избирателните списъци в държавата, което беше един от аргументите ни за напускане на парламента миналата година, а да не искаме нашите списъци да бъдат коректни и чисти. Отговорност на всяка общинска или районна организация е да подаде реални избирателни списъци с реални социалисти.

- Как ще гарантирате, че не се къса живо месо и не се драскат от списъците реални хора, каквито обвинения вече се чуха?

- Няма как да се драскат живи членове. Не смятам, че някой би си позволил. Ако някой толкова се притеснява, може да провери предварително дали го има в списъка.

- Нека допуснем, че вотът не е легитимен - какво ще следва? Може ли да има избор от конгреса?

- В устава ясно е записано - председателят на БСП се избира на пряк вътрешнопартиен избор. Така че следва нов избор. Алтернатива няма.

Разбирам, че някои очакват, ако изборът е недействителен, следващият конгрес да промени устава. Но 49-ият конгрес на два пъти с мнозинство от 80% потвърди прекия избор. Въпросът е да направим вота легитимен, а не да търсим друг начин за избор.

- Скандалите в БСП валят един след друг. Как в тази кондиция партията отива на избори?

- Ние нямаме проблем със структурите, редовите социалисти и нашите избиратели. Нямаме проблем с платформите, програмите и идеите, които предлагаме. Разнобой в този аспект в БСП няма. Така че, когато и да са изборите, ние можем да се явим и с предизборна програма, и с хора, които да застанат зад нея, и с избиратели, които да ни подкрепят. Проблемът е на няколко души в Националния съвет, които, не знам защо, са решили, че гледат на заседанията ни като на футболен мач.

- Ако бъде оспорен вотът за новия лидер в съда - какво се случва с партията на изборите, ще има ли тя легитимно представителство?

- БСП не е търговско дружество. Ние сме партия, обединяват ни идеи. Не знам кой ще си позволи да оспорва избора в съда. При положение че правилата са ясни, всеки може да има застъпник. Но кой ще е този социалист, който ще оспори избора? Това се случва на други избори, когато хората са опоненти, врагове. Ние сме другари, ние сме едно, избираме един от нас. Ако ще жалим в съда, как после ще работят тези хора?

Чули ли сте в 130-годишната история на БСП да има оспорен избор? Досега председател се е избирал от конгрес, но пак всеки е можел да жали, процедурата е същата. Не съм чул някой да го е направил, въпреки че е имало много оспорвани конгреси и избори с много кандидати. Но в края на краищата БСП винаги е излизала обединена. И не мога да си представя социалист, кандидат за председател на партията, да си позволи да направи такова нещо.

- Има обаче много съмнения за честността на този избор...

- Ако БСП не може да проведе честен и демократичен вътрешен избор за лидер на партията, няма смисъл да ангажира българското общество и да претендира за управлението на страната.

- По повод скандалите на пленума Нинова и близки до нея хора прокарват разделителна линия - те не ме подкрепят, значи са за ГЕРБ. Защо?

- Наистина има такава разделителна линия в Националния съвет. Защото каква е алтернативата - едната е да се прегърнем с ГЕРБ и заедно да управляваме, или да не критикуваме правителството, защото то се справя добре. А другата е - за нас са гласували 1 милион българи, които не искат ГЕРБ. Ние не можем да бъдем патриотите, които преди избори застават срещу ГЕРБ, а след изборите се прегръщат с тях. В рамките на тези 4 г. мандатът, който имаме от избирателите, е да бъдем против ГЕРБ, да бъдем лявата алтернатива, да се грижим за социално слабите и хората без работа.

Не е вярно, че Нинова иска да раздели Националния съвет. Просто някой е решил, че щом гласува против всичко, предложено от ръководството, е герой. Не е герой. Нашите другари, социалистите по места, очакват от пленума решения, предложения, реални мерки. А не разделение. Редовите членове не са разделени, те знаят какво искат от ръководството. Разделението е само в Националния съвет, на няколко групи хора, обединени само от едно - Нинова да не е председател. Затова най-демократично е председателят да бъде избран от редовите членове.

- Вие сте зам.-шеф на лявата парламентарна група. Защо се допусна разделение там?

- Няма разделение. 41 колеги подкрепиха подписка, под която и аз щях да се подпиша, ако ми я бяха дали. Не знам защо не беше представена на всеки, а подборно, именно с цел да се направи такова разделение. В тази подписка пишеше само едно - искаме промяна в правилника за работа на групата, за да може всеки депутат да предлага ръководството. Няма нищо лошо в такова предложение.

- Защо не го приехте?

- Защото се оказа, че този текст е в правилника на групата от 30 г., той е залегнал в конгресно решение, когато се е гласувала коалиционната формула. И е част от коалиционния договор. Не е нормално 6 месеца преди края на мандата да се променят всички документи, които са обвързани с коалиционната формула. А на следващото заседание на конгреса това да бъде докладвано и отбелязано, когато се прави новата коалиция.

Този правилник е приет от всички депутати и те знаят много добре за какво става въпрос. Въпросът е, че след това г-н Георги Гергов каза: 41 депутати стоят зад мен.

- Прекалено лични май станаха нещата?

- Не трябва да са лични, трябва да са принципни. Трябва да се спазват уставът и правилата на партията и тогава няма да има проблеми. Въпросът е, че някои искат, заобикаляйки уставът и правилата, да постигат лични цели. А никой не е по-голям от партията. Никой не е по-голям от идеята.

В Националния съвет можем да заседаваме по 24 часа, да отхвърляме и да си приемаме решения, да си броим 2:0, 3:1, но идва време, когато гражданите трябва да ни изберат. А с тези действия хората няма да ни искат, няма да ни изберат. Защото не е нормално едни хора, които се карат непрекъснато, да претендират за управление на държавата.

- Заплаха ли е за БСП бъдещата формация на Мая Манолова?

- Не. Вероятно тя навлиза в наше поле за действие, но БСП си има традиции, избиратели. Вероятно някакъв малък процент от избирателите може би ще бъдат отклонени. Вероятно и това е целта на създаването на този проект - да няма силна БСП. Защото през годините е имало не един опит: АБВ, “Движение 21”, други партии. Много хора са се опитвали да цепят и да дърпат от БСП. Но винаги с неуспех за тези партии. АБВ в най-добрия случай стигна до 4%. Другите стигат до 1-1,5%, но достатъчно БСП да не спечели изборите и да не е управляваща.

Призовавам българите, които искат управление, различно от ГЕРБ, да подкрепят БСП. Защото това е възможността и реалността да бъде свалено управлението. Всичко друго е помощ на ГЕРБ да останат още някой друг мандат на власт.

- Внасяте своя пети вот на недоверие към този кабинет, темата е за корупцията. Доколко успешен ще е той?

- За съжаление, не беше прието предложението на Изпълнителното бюро вотът да бъде предшестван от национална подписка, да се организират и протести. Защото единственото, което искат членовете ни в момента, е да излязат на улицата и да протестират. Те вече не издържат това, което се случва. Идеята беше да има такава национална подписка, хората да си заявят гражданските искания в протести и след това това да премине във вот на недоверие. За съжаление, Националният съвет прие рутинното и най-лесното действие - до края на юли да се внесе поредният вот на недоверие. Като знаем разположението на силите в парламента, чисто математически този вот няма как да бъде успешен, защото всички други партии са на софрата.

Но хората трябва да преодолеят страха и да излязат от оковите си и да кажат ясно, че не искат ГЕРБ да ги управлява. Страшно няма. Както виждате по действията и сигналите, които идват непрекъснато, корупцията не може да остане ненаказана. Ако ние тук си затваряме очите непрекъснато, партньорите от Европа и САЩ виждат и няма да позволят в ЕС да функционира такава държава, пропита от корупция. Държава, в която не се плащат 700 млн. данъци, а в същото време правим дарителски кампании за деца и събиране на пари за респиратори. Недопустимо е да изпуснеш законен приход в бюджета и след това да караш хората да даряват, защото някой не си върши работата.

- Доколко е реална партия на Божков?

- Това е несериозно! Този човек е извън страната, има проблеми с правосъдието, кой ще създаде тази партия. Пък и кой ще гласува за такава партия. Това е част от сценария за отклоняване на вниманието от реалните проблеми.

Визитка

Роден на 9 октомври 1970 г. във Велико Търново

По професия е строителен инженер

Беше два мандата общински съветник в София от БСП

Член на Националния съвет на БСП

Трети мандат депутат от БСП, избран от 24-и МИР - София

В този парламент е зам.-председател на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения

Зам.-шеф на групата на левите депутати

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Татяна Буруджиева: Ако протестът не се съгласява с това, което сам иска, значи целта е служебно правителство

Татяна Буруджиева: Ако протестът не се съгласява с това, което сам иска, значи целта е служебно правителство

Проблемът е, че у нас не създаваме никаква мотивация у знаещите, можещите и мислещите хора да се заемат с политика - Не обезсмисля ли протестите изявлението на премиера Борисов, г-жо Буруджиева? - Дали ги обезсмисля? След като те не формулираха ясни искания и най-важното - дори исканията за оставката не бяха детайлизирани

Данаил Кирилов - министър на правосъдието

Данаил Кирилов: Най-рано на 2 ноември, а най-късно на 2 февруари парламентът ще обсъди свикване на ВНС

Заедно с премиера всички министри подаваме оставка С измененията, които се предлагат сега, изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия С правосъдния министър Данаил Кирилов за предложенията на премиера за нова конституция и ВНС разговаря Митьо Маринов: - Г-н Кирилов, какви са стъпките и сроковете

Иван Портних: Варна става европейски център за иновации, медицина и дигитализация

Иван Портних: Варна става европейски център за иновации, медицина и дигитализация

Започнахме годината с отлични финансови показатели и устойчивост, казва кметът на града Надграждаме постигнатото, като обединяваме усилията на интелигентните хора и привличаме съмишленици, за които развитието на Варна може да бъде кауза Университетите работят за създаване на квартал на иновациите - Г-н Портних

Проф. Олег Асенов

Проф. Олег Асенов: Въпреки коронакризата събираме повече пари от винетки за леките коли

Ниските държавни заплати гонят IT експертите от толсистемата, казва членът на управителния съвет на АПИ - Проф. Асенов, кое наложи да се дават нови 117 млн. лв. на “Капш” – фирмата, която изгради толсистемата, този път, за да я поддържа в продължение на 5 години? Когато започна изграждането ѝ, неколкократно бе съобщавано

Кметът Николай Димитров със съпругата си Нури

Николай Димитров: Изживейте любовта под звездното небе на Несебър

С правилно разпределяне на парите благоустрояваме всички селища в общината, казва кметът на общината Старият град е част от националния 3D интерактивен каталог на България – IWALK.BG, имаме и мобилно приложение с името Nessebar Населението се увеличи многократно в последните години - това е оценката

Петър Ганев, ИПИ

Петър Ганев: 2% от данъка върху доходите да отиват в общината според ЕГН-то

Така за пръв път можеш да решиш какво ще се прави с част от твоите налози, казва старши икономистът на Института за пазарна икономика  - Господин Ганев, преди време ИПИ публикува изследване на местните данъци, от което излезе, че в годината на местните избори – 2019-а, никоя община не е посмяла да пипне нито един местен данък, за сметка на 2020 г

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Хирургията учи на дисциплина и труд, вземане на решения в критични ситуации и работа в екип - тренинг, който има значение и в управлението, казва в интервю за в. "24 часа" новият директор на Александровска болница доц. д-р Димитър Буланов.  - Доц. Буланов, досегашната ви мениджърска позиция в областта на лечебната дейност по естествен начин ви

Проф. Михаил Константинов е изборен експерт, и председател на борда на директорите на “Информационно обслужване” АД, което брои изборите.

Проф. Михаил Константинов: Без машини изборите ще са незаконни

Трябват 20 000 устройства, 130 млн. лв. и гаранции, че няма да се разнася зараза При този вот избирателят не е сигурен какво става с гласа му - Една от ясните цели на протеста и неговите вдъхновители е машинно гласуване на предстоящия парламентарен вот. Близо ли сме до въвеждането му, проф. Константинов

Симеон Дянков

Симеон Дянков : В кризисни времена политическият цикъл се ускорява, няма нищо страшно в това

Трябва бързо и смело решение. Два са възможните варианти – оттегляне на повечето министри и вид експертно правителство или направо да се върви към избори, казва бившият вицепремиер и финансов министър Още акценти:  Финансите се управляват сравнително добре, неслучайно  България влезе в чакалнята на еврозоната Трябват промени, за да се върви напред

Водещият на рубриката “Включване Z” Митьо Маринов (вляво) разговаря с Лидия Даскалова и Кристиян Стефанов.

Младите от протеста: Искаме тук да градим живота си (Видео)

Две млади лица на протеста - политолозите Лидия Даскалова и Кристиан Стефанов, пред Митьо Маринов в новата рубрика на "24 часа" "Включване Z" В новото от поредицата интервюта 24 годишният Митьо Маринов задава въпроси на две от младите лица на протеста - младият политолог Кристиан Стефанов и зам.-председателката на Националното представителство на

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България - Г-н Върбанов, в последните дни имахте няколко срещи с премиера и министър Танева. Доволни ли сте от обещаните милиони в подкрепа на производителите? - Определено сме доволни от резултатите

ЖИВКО ТОДОРОВ

Живко Тодоров: Стига политически канибализъм, партиите трябва да си говорят и след изборите

- Прекалено се изостриха личните отношения между политиците, с агресия не става, казва кметът на Стара Загора - Нужен е диалог между президент и премиер, липсата му не е добра за хората - Амбицията ми е да изкарам докрай кметския си мандат, не ме спрягайте за друго   - Г-н Тодоров, как изглежда ситуацията в страната през прозореца на кметския

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber