BG полицай в Сиатъл: 300 маскирани ме обградиха на протест, докато трошаха магазин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8677401 BG полицай в Сиатъл: 300 маскирани ме обградиха на протест, докато трошаха магазин BG полицай в Сиатъл: 300 маскирани ме обградиха на протест, докато трошаха магазин www.24chasa.bg
Стефан Пенчолов живее в Щатите от 1998 г.
Стефан Пенчолов живее в Щатите от 1998 г.

В САЩ няма рутинни проверки като в България, трябва да има причина, за да те спре униформен, казва Стефан Пенчолов, български полицай в Сиатъл

- Г-н Пенчолов, каква е обстановката при вас в Сиатъл? Вече над седмица САЩ са раздирани от протести, грабежи и сблъсъци заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд?

- Протестите са в над 80 големи града. Има различни виждания какви са точните цели на всички участници. Това беше едно послание, което оригиналните протестиращи искаха да предадат на властта, че не са съгласни и не може по този начин да се използва сила. Посланието на протестите беше опорочено, защото в безредиците участват и леви, и десни екстремистки групировки, които имат абсолютно различни цели от това мирно послание, което хората искаха да направят заради смъртта на Флойд в ръцете на полицията. Дали той е имал други здравни проблеми преди, не е важно в момента. И се оказва, че под прикритието на доста легитимните протести екстремистките и радикалните групи видяхте, че чупят и предизвикват насилие. Има двама убити, единия - действащ полицай в Оукланд, който също е чернокож. Един пенсиониран служител, който е имал магазинче в Минеаполис, също беше убит от маскирани. Ние работим с местните власти с различни източници на информация да предотвратим и установим такива радикални групировки и личности, които буквално прекрачиха границата. Търсим връзка между тях, за да видим как можем да предотвратим загуба на човешки животи. В момента има тенденция на намаляване на насилието, полицейски началници влязоха в директен диалог с протестиращите, но все още е неспокойно и буквално не се знае какво може да се очаква в следващите дни.

- Как опитвате да противодействате на агресивни демонстранти, при положение че те обвиняват полицията за смъртта на Флойд?

- Аз не нося униформа от 3 години, но съм вътре в тълпата под прикритие. По този начин виждаме техните намерения и движения. Даже преди 3 дни се получи доста напечено, защото те не знаеха кой съм, но бях обграден от може би 300 маскирани протестиращи, които чупеха и рушаха един магазин за хранителни стоки. И се получи конфронтация с охранител. Понякога знам, че не мога да предприема никакви мерки, за да не се покаже кой съм, тъй като съм сам, а моите колеги са някъде в другия край на тълпата. Просто понякога не е много лесно да се върши тази работа - оперативната под прикритие. Униформените служители разчитат на информацията, която ние им подаваме в реално време, за да могат те да действат. Тежко е, много е трудно. Ползваха се газови гранати, сълзотворен газ за отблъскване на тълпите. Някои от тях призовават към тактиките, използвани в Хонконг. Например тих заговор - движение по различните улици на града, за да отслабят концентрацията на полицейските сили, които се опитват да въдворяват някакъв ред. Просто е много трудно за хората в униформа в момента.

- Какво следите, докато сте в тълпата под прикритие?

- Наблюдавам за подготовка на различни актове на насилие. Например, ако чуя някой в тълпата да каже: “Хайде да запалим нещо” или “Да строшим този магазин”, гледам веднага да подам тази информация чрез различни комуникационни средства, за да се предотврати. В момента не е лесно да се идентифицират лидерите на протестите, защото всеки е с маска. Даже малко е комично на фона на коронавируса. Виждате, че всеки е с маска и не е никак странно. Преди в подобни вълнения, които са на по-ниско ниво и обикновено се случват на 1 май в Сиатъл, те слагаха маски, обличаха се с черни дрехи. Това са т.нар. АНТИФА.

Те нямат лидери, всеки един от тях може спокойно да иде да сложи черни дрехи и маска и да отиде да вилнее. И те не се подчиняват на някаква централна команда. Просто са неуправляеми. Сега е доста по-трудно, защото хората носят маски.

- Как гледате на протестите?

- Всеки има право да изрази мнението си по мирен начин. Особено в такива ситуации, в които човек чувства правотата си. Абсолютно подкрепям това, но всичко, което опорочи тези протести, съм строго срещу него.

Над 70 магазина бяха разбити в Сиатъл, който е един прекрасен град. Виждате групи от предимно млади хора, които изобщо нямаха нито плакати, нито лозунг или послание. Те директно тичаха към магазините, трошаха ги и изхвърляха отвътре стока, която други вземаха и бягаха, без въобще да се интересуват какво правят демонстрантите, които искаха техният глас да бъде чут. И се опорочи много протестът за смъртта на Джордж Флойд с тези групи, просто получиха възможност да се проявяват. Отдавна чакан момент от тях - да има такъв хаос и безредици.

- Гледахте ли видеото с ареста на Флойд и според вас имаше ли полицейско насилие? Така ли се реагира при такава ситуация?

- Да, гледах го. Питаха ме защо понякога полицаите употребяват прекомерна сила. Аз имам лично мнение кога. Флойд е един много голям човек, към 2,15 метра висок. Той не е управляем по начина, по който гражданите се обаждат за неговото поведение.

Полицаят пристига и чувството на страх го има у всеки човек. Аз не го оправдавам в никакъв случай, защото американската полиция е най-добре тренираната в света. Всеки минава през много стриктни тренировки и постоянно има подготовка. Неговият тренинг и опит в този момент не му е помогнал в тази драматична ситуация, в която не е преценил какво прави. Не мисля, че някой би казал, че полицаят е решил да убие Флойд просто защото Флойд е решил да извърши престъпление. Полицаят не го е направил нарочно, той го е направил по непредпазливост, по невнимание, прекомерна употреба на сила.

- Смятате ли, че има повече полицейско насилие над чернокожите, отколкото към белите в САЩ?

- Исторически те живеят по различен начин, по друг начин израстват, в един затворен кръг. В много насилие растат и като че ли няма излизане от този затворен кръг на чернокожото население. Аз имам много приятели чернокожи, много от тях са постигнали много и са отишли далече. Но голямата маса просто кара по друг начин, по който те са свикнали. Тук има едни етнически разлики между останалите много раси в Америка. Всички си запазват своите черти, стереотипи. Например при спиране на кола. Когато полицай спира шофьор, в Америка става само с кола и само отзад. Полицаят не може да го види от каква раса е, той вижда нарушението. Не е като в България, отпред с палка и да решим да нарочим някой чернокож и да го спрем. Аз имам 16 години опит като патрулен полицай в САЩ. Спирал съм чернокожи и те са ми казвали: “Ти ме спираш, защото съм чернокож”. А аз отговарям: “Господине или госпожо, аз не мога да видя как изглеждате, когато карате колата си, особено нощно време”. Но винаги се ползва това за основа срещу акциите на полицията. Има един стереотип, че полицията се прицелва към малцинствата. Аз специално не съм го виждал с моите колеги, аз не съм го правил. Няма смисъл, човек обикновено бива спиран от полицията не за това как изглежда, а за това какво е направил. И законите са доста по-различни тук, отколкото в Българя. В САЩ например няма рутинни проверки, трябва да има причина, за да те спре униформен. Трябва да има причина, за да се поискат на някого документите, той трябва да е извършил нещо. Полицай не може да отиде на улицата и да каже: “Може ли аз да ви видя документите за проверка”. Това не се случва.

- Тоест пълна противоположност на това, което е в България.

- Да, трябва да има основателно подозрение за извършено или извършващо се престъпление, за да се предприеме полицейска акция. Тя се изразява в проверка на документи и т.н. Да ограничиш свободите на един човек, е много сериозно нещо в Америка. А когато спра на улицата даден човек и не му давам да си продължи по пътя, аз съм му ограничил свободите. Затова трябва да имам много сериозна причина или ще отговарям където трябва.

- Какво е мнението ви за политиката на президента Тръмп, който иска бунтовете да се потушат, дори е готов да прати армията?

- Президентът много сериозно държи на просперитета, на реда и на всичко, което засяга американците. На него, както на всеки друг, му е омръзнало да гледа грабежи, палежи, вълнения, които продължават вече втора седмица. И решава да предприеме по-сериозни мерки, ако нещата не се върнат обратно под контрол. Просто трябва да има начин да се спрат тези неща, нали насилието поражда повече насилие, аз не съм привърженик на това, но трябва да има начин. Мисля, че президентът е прав да обвини някои от губернаторите, че са прекалено меки, защото отново излязоха новини, че няколкостотин души, които са били арестувани правомерно в Ню Йорк, са били освободени, без никакви наказания. Това не предава добро съобщение за останалите. Тоест безнаказано ние може да продължим да правим каквото си искаме. В модерната цивилизация такива неща не се допускат и аз съм сигурен, че това е временно.

- През последните дни има много полицаи, които коленичат по време на протестите, като така отдават почит на Флойд и дават знак на своето несъгласие с действията на полицая, убил Флойд.

- За мен това е солидарност с протестиращите. Много полицаи са несъгласни с това, което се случи в Минеаполис и как Флойд загина в ръцете на униформен. Естествено тази солидарност не е с тези, които са отстрани и гледат да крадат и палят. Разбирам ги напълно, защото полицаите в Америка са горди с това, което са, и определено случилото се е петно върху професията. 

- Казахте, че сте в тълпата. Притеснявате ли се въпреки своя опит?

- Човек, който каже, че от нищо не го е страх, значи лъже, но базирано на целия ми опит, знам как да се справям. Да не казвам големи думи. Обикновено сме по двама и гледаме да сме наблизо. Опитваме се да изглеждаме като тях и даже понякога ги заговарям. Аз още си пазя лек български акцент на моя английски и минавам много гладко сред тълпата. Даже имаше една група хлапета със старото знаме на СССР, които бяха ултралеви. Аз се опитах да ги заговоря на руски и те много се притесниха и избягаха от мен, което беше смешно. Справям се, но винаги имам едно наум, че може да се случи нещо.

- Коя е най-фрапиращата гледка от протестите?

- Преди 3 дни бях в една тълпа, която смля магазин. Около 300 от тях се опитаха да влязат в един доста луксозен търговски център, който обаче бе обграден от полиция и не ги допуснаха. Отстрани обаче имаше хранителни магазини. Те потрошиха вратите и отвътре взеха да измъкват хранителни стоки и ги тъпчеха в чанти, които бяха приготвили предварително. Те не бяха протестиращи. Тогава имаше едно младо момче, което се опита да им каже, нещо и те го нападнаха, удариха го с греда. И в този момент той извади пистолет, без да го насочва към никого, и всички се разбягаха. В Америка според Втората поправка на конституцията, гражданин, който не е криминално проявен или психично болен, може да има оръжие и си вади разрешително да го носи. Не се стигна до ексцесии за радост. Имам и много други примери от вандалщини, от запалване на полицейски коли в Сиатъл, това са тъжни факти.

- Работите в Сиатъл, където се намират най-богатите хора на света като Бил Гейтс и Джеф Безос. Знаете ли за повиквания за техните имения?

- Миналата година в центъра на Сиатъл Безос си увеличи офисите и направи едни огромни стъклени кълбета пред тях, наричат ги топките на Безос. Сега всички тези ултрагрупи имат огромното желание да ги строшат. Но не им се получава, защото сиатълската полиция е призната за №1 в борбата с масови безредици.

Бил Гейтс живее на езерото Вашингтон. Там са 10 къщи в една много странна архитектура - под един покрив направени. Пред неговото имение има една разкошна ливада с много добре поддържана трева. Бях чувал, че навремето е имал вътре в тревата аудиомикрофони и даже е чувал какво си говори неговата охрана. И това е на 300 метра от неговите врати.

 

CV

l Стефан Пенчолов живее в Щатите от 1998 г.

l От 2000 г. работи в полицията на САЩ l Работил в шерифския отдел на Лос Анджелис, после зам.-шериф в Уайоминг и вече близо 16 години е в Сиатъл

l Преди 3 години става детектив (старши следовател) в структура на национално ниво за антитероризъм. В нея много полицейски управления са под администрацията на федералното правителство за взаимопомощ в борбата с тероризма с различна оперативна информация

l В младежките си години служи в МВР и е първият български полицай в САЩ

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Атанас Пеканов: Коригираме плана за възстановяване - ще има повече безвъзмездни пари за бизнеса

Атанас Пеканов: Коригираме плана за възстановяване - ще има повече безвъзмездни пари за бизнеса

Дара Станчев

Дара, дъщерята на тв шефа Павел Станчев: Върнах се от Лондон заради ковид, но оставам, тук е по-човешко

Павел Станчев

Тв шефът Павел Станчев: Интервюто със Зуека ме натъжи, донякъде видях и себе си в него

Арх. Димитър Паскалев

Арх. Димитър Паскалев: Когато осъвременяваш стара сграда, трябва да работиш с бели ръкавици

Геновева Петрова, Слави Василев: Успехът на харвардци зависи как ще си подават топката с Румен Радев

Геновева Петрова, Слави Василев: Успехът на харвардци зависи как ще си подават топката с Румен Радев

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева бе удостоена със званието "Почетен гражданин на София" след спечелената историческа олимпийска титла за страната ни. СНИМКА: АННА НЕДКОВА

Илияна Раева: Обичам Витоша, обичам “Витошка”, в София съм на мястото си

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber