Никола Гечев: Vivacom свърза с интернет села за обучение в карантината, дари таблети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8668368 Никола Гечев: Vivacom свърза с интернет села за обучение в карантината, дари таблети Никола Гечев: Vivacom свърза с интернет села за обучение в карантината, дари таблети www.24chasa.bg
Никола Гечев
Никола Гечев

МОН се справи чудесно, директорите бяха много благодарни за бързата ни реакция , казва директорът "Корпоративни продажби" на компанията

- Г-н Гечев, какво прави Vivacom за образованието и защо това е толкова важно?

- Образованието в момента е сред най-важните сфери за развитие на държавата. То е и част от платформата на правителството за генериране на устойчив растеж и повишаване на благосъстоянието на обществото. Максимална ефективност може да се постигне не само с подобряване на материалната база и повишаване на личната ангажираност на преподавателите, но и с инструментите за дигитализация. Експертите в МОН мислят в перспектива по отношение на дигитализацията. Понятието обхваща множество направления - от хардуерната част, която включва доставка на по-добри компютри, лаптопи, организиране на програми за финансиране, доставка на интеркактивни дъски. Преминава се през софтуерната част като електронни дневници, обучителни софтуери. Накрая се стига до цялостни платформи, които да включват и всички необходими компоненти за дигитализация, каквито са програмите за доставка на Wi-Fi и интернет в училищата. Всичко това те обобщават в документ, наречен “Информационна и комуникационна стратегия за образованието” на МОН. Това, което предвиждат да направят, до голяма степен кореспондира с нещата, които правят телеком операторите като съхранение на информация в облачни масиви, използване на механизмите на big data анализ, виртуалната реалност, добавената реалност. Стигнали са много напред в мисленето и планирането, а до голяма степен и в реализацията. Те го разписват като програми, по които училищата да кандидатстват. Ако човек не се занимава в дълбочина с материята, трудно ще повярва, че става дума за българското образование, защото сме склонни да подценяваме нещата, които правим.

- Какво правите вие?

- Образованието е важна част от стратегията на “Корпоративни продажби” за дистрибуция на подходящи продукти и услуги, както и в цялостната стратегия за корпоративна социална отговорност на Vivacom за подпомагане на образованието. Вече четвърта година активно работим като разполагаме с адаптирани решения. За всяка от степените на образованието предлагаме модерни дигитални технологии. Предоставяме не само техническата част, но и обучителен софтуер и съдържание към него, така че целият процес да е възможно най-интензивен.

За най- малките ученици осигуряваме интерактивни дъски, таблети и одобрен от МОН адаптиран софтуер на реномирани доставчици като Microsoft и Google. Българските деца използват същото, каквото имат немските и американските деца. Ние предлагаме и системи за включване на добавената и виртуалната реалност в обучителния процес.

Като телеком разполагаме с много добре развита оптична мрежа в големите градове, както и FTTC технология в малките населени места. Това, което може да предложим в София, Варна, Пловдив и Бургас, се стремим да предложим и в Петрич, Кайнарджа, Кула и на много други места, където има по-малък търговски потенциал, но има хора, които имат нужда от високоскоростни услуги. Много неща правим и в сферата на средното образование, където предлагаме и цялостни решения за видеонаблюдение, системи за осигуряване на безжичен достъп до интернет в контролираната среда, с контролиран достъп до информация, с решения на най-високото ниво по отношение на киберсигурността. Правим така, че обучителният материал да се съхранява в облачни пространства.

На висшето образование предоставяме и цялостни системи за комплексно управление на дейността на университета - всичко, което правим в по-долните образователни степени, събрани в едно с допълнителни електронни платформи за управление на графиците за заетост на преподавателите, цялостни дигитални платформи за всички административни и финансово-счетоводни дейности. Предлагаме 360-градусови дигитални турове. Така бъдещите студенти могат да направят дигитална обиколка на университета и в неговия кампус. Доставяме високоскоростен интернет и за общежитията.

- Как Vivacom помогна на учениците при дистанционното обучение?

- Извънредното положение беше предизвикателство за хората в световен мащаб, защото трябваше бързо и гавкаво да трансформират цялостния си начин на живот и работа. То засегна и образованието. Хубавото е, че министерството успя да въведе дистанционното обучение за много кратко време. Трябваше както да дигитализира, така и да адаптира съдържанието за общо около 2600 училища. Трябваше да го направят смилаемо за деца от 6 до 17-18-г. Справиха се повече от чудесно.

В кризата във Vivacom изпълнихме много добре ролята си. Още в началото организирахме адаптирани промоционални условия и продукти, които да дадат възможност учителите и учениците да продължат в дигитална среда. Многократно увеличихме включения достъп до интернет в абонамента за периода на кризата за образованието. Предоставяхме голямо количество данни, включени в абонамента, без да вдигаме цената на месечната такса. Разработихме продукти за периода на извънредното положение, с временни срокове на валидност от 2 или 3 месеца, които включват мобилна карта за интернет, с която потребителите могат да ползват 35, 60 и дори до 90 гигабайта включени данни. В рамките на абонамента предоставяхме и възможност за придобиване на таблет или лаптоп на изплащане. Успяхме да осигурим над 1200 допълнителни оптични кабела за достъп до интернет на учители, които преди това нямаха връзка с такава скорост. Помогнахме на МОН и в областта на дарителските акции за доставка на крайни устройства за достъп до мобилен интернет. Предоставихме 500 таблета. Бяхме в контакт с организации с нестопанска цел, които успяха да организират финансиране за доставка на подобен тип устройства, а ние им предоставихме преференциална цена - на цената, на която ние добиваме тези устройства от доставчиците си. Така помогнахме бързо да се снабдят с лаптопи и таблети, които пък те да дарят на деца от малцинствени групи. Бяхме избрани за изпълнител на процедура, обявена от МОН. Гордеем се, че за 10 дни успяхме да изградим зони за достъп до безжичен интернет в 5 града, като покрихме възможно най-голяма част от територията на кварталите. Става дума за Благоевград, Пловдив - в “Столипиново” и в Шекер махала, в кв. “Надежда” в Сливен и в Бургас в “Долно Езерово”, “Горно Езерово” и “Победа”. Инсталирахме голям брой точки за мобилен интернет и цялостна система с необходимото ниво на кибер защита.

- Дано в тези махали са се възползвали от интернета.

- Със сигурност, защото ние гледаме натовареността на точките на достъп. Има точки, които в един и същи момент поддържат множество различни потребители. Става дума за учениците. Платформата, която предоставихме, не дава достъп до всякакъв тип интернет сайтове. Тя предоставя достъп до одобрени от министерството сайтове и пространства, както и достъп до одобрени платформи, които се използват само и единствено за целите на обучителния процес. Ние гарантираме 100%, че през тази мрежа не е възможно да се осъществи достъп до сайтове с неподходящо съдържание. В периода на криза получихме доста сигнали от различни директори в малки населени места, в които имаше деца без телекомуникационна свързаност. За тях за наша сметка абсолютно безвъзмездно дарихме системи за сателитен достъп до интернет. Обаждаха ни се директори, които през сълзи ни благодариха за това, което сме направили. В противен случай децата бяха обречени да не се обучават. Радваме се, че успяхме да направим и това.

ВИЗИТКА

Никола Гечев застава начело на дирекция “Корпоративни продажби” през 2015 г. Кариерата му в сферата на телекомуникациите стартира преди 15 г. като търговски представител в БТК. През следващите години преминава последователно през позициите на старши търговски представител, регионален мениджър и старши мениджър в дирекция “Корпоративни продажби”. Завършил е висшето си образование по международни икономически отношения в УНСС и преминава допълнителни квалификации в сферата на продажбите, управлението на екипи, финансите и маркетинга.

Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси, правене на тестове и оценяването им онлайн и дистанционно, използване на електронен дневник, мултимедийни платформи за учебно съдържание като видеоуроци и други начини за по-ефективен учебен процес. Ползите и предимствата на дигитализацията се доказват на практика в настоящия момент, когато обучението се осъществява дистанционно.

Продължаваме да разказваме за пробивите при използване на технологиите в българското образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Европа прие стратегията за чист водород, ТЕЦ "Бобов дол" търси баланса, казва изпълнителният директор - Г-н Христов, Европа прие стратегията за чист водород. ТЕЦ "Бобов дол" може ли да го използва в производството си и как вие приемате тази новина? - Всяко решение за разнообразяване на енергийния микс дава алтернатива и открива нови хоризонти

Надежда Ковачева

Адв. Надежда Ковачева: Милен Цветков казваше: По парите ще ги познаете. Имат ли пари, не им се връзвай на идеологиите и “идеалните цели”

Дъщеря му Калина отказа с мило писмо на организации, които искаха да използват името и лика на баща ѝ в дейностите си, казва адвокатката, която представлява дъщерята на журналиста  - Адвокат Ковачева, вие сте повереник на дъщерята на журналиста Милен Цветков - Калина. Наскоро се разбра, че застрахователното дружество “Бул инс” е изплатило

Иван Юруков понякога рисувал по време на карантината.

Иван Юруков: Обмислям да се държа настрана от сериалите. Сега имам други приоритети - театър, рисуване, музика

Актьорът режисира спектакъл по музика на Димитър Воев, който ще изнесе в различни градове на страната това лято - Г-н Юруков, вчера представихте спектакъла, в който не само участвате, но и режисирате - “Част от колекция”, в Епископската базилика в Сандански, постороена през IV-V в. Защо избрахте именно това място

Д-р Сибила Маринова

Д-р Сибила Маринова: Чудовищно е доц. Мангъров да твърди, че вземаме пари, за да кажем, че някой е с коронавирус

Във Виена направиха трансплантация на бял дроб на жена, прекарала COVID-19, казва лекарката, която е началник на ОАИЛ в областната болница във Велико Търново и координатор по донорство - Д-р Маринова, приемате ли болни с коронавирус, за да печелите, както твърди доц. Мангъров? - Това е смешно и обидно

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ

Георги Марков: Наистина ли Радев иска пир в разгара на чума?

Ако Борисов подаде оставка, кой български хубавец, разпознаваем в Брюксел, ще изпрати Радев за европарите срещу кризата ОЩЕ АКЦЕНТИ: Изявлението на държавния глава пред протестиращите бе абсолютно противоконституционен акт Давам предимство на ГЕРБ на следващия вот, защото ще излязат с лице за направеното Не изключвам догодина да има повторни

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

У нас има тихо мнозинство, което подкрепя прокуратурата за проверките на богатите Скандалите в България отдавна нямат сериозен ефект върху обществото Защо сме държавата на скараните институции ли? Напреженията са по-скоро личностни. Създават недоверие в обществото Не трябва да очакваме някаква генерална промяна на следващите избори за

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Български фирми изместват турски и италиански стоки на пазари навън

В облеклата сме минали към по-висок клас марки, в мебелите - към договори с вериги хотели, казва още икономистът Неслучайно започнахме бързо производство на дезинфектанти България произвежда все повече стоки, които достигат до крайния клиент в Европа Предимството да имаш големи заводи ще изчезне, а при тази промяна има шанс за България в почти

Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Министър на външните работи, подписал договорите за присъединяване на страната към НАТО и ЕС. Председател на парламентарните комисии по външна политика и отбрана. Депутат (1990-1991; 2001-2009), съавтор на първата демократична Конституция на Република България.

Соломон Паси: Альоша трябва да се погребе и само шмайзерът му да остане над земята

Премиерът е имал понякога опоненти, но никога опозиция, казва президентът на Атлантическия клуб в България - Г-н Паси, преди 30 г., през лятото на 1990-а, предложихте във Великото народно събрание България да излезе от Варшавския договор и да се присъедини към НАТО. С коя една дума ще обобщите смисъла на изминалите 30 години

Ива Руйчева

Ива Руйчева: Кризата от COVID-19 не е като Черната смърт, не е като Голямата депресия, това е Голямата адаптация

Ива Руйчева е лицензиран психотерапевт. Образованието си получава в университета “Оксфорд” и в престижния Институт по психиатрия към “Кингс колидж” в Лондон, класиран втори в света в областта психиатрия, психология и невронаука след “Харвард” в САЩ. Тя е акредитиран и пълноправен член на Великобританската камара на психотерапията

Зорница с родителите си Мирела Иванова и Владимир Зарев

Поетеса и писател - възможно ли е да са влюбени от 25 години?

Защо е така разказват Мирела Иванова и Владимир Зарев Кои са те? Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година във варненското издателство „Георги Бакалов“

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

- Лобизъм - нищо лошо, ако е публичен и контролиран. В другия случай се подават оставки - Разкритията за есемесите едва ли ще разколебаят подкрепата за Радев и БСП, но може да мобилизират подкрепа за ГЕРБ - Закон за лобизма, за който от години само говорим, трябва да санкционира практиките бизнесмени да контролират депутати - Само преди дни

Маноил Манев - депутат от ГЕРБ

Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата

Който и да е направил компроматите срещу премиера, службата най-малкото е знаела ОЩЕ АКЦЕНТИ: Нужни са 4-5 четения, за да се вникне в мотивите на президентското вето Ще излезем още по-силни след компроматните войни, ГЕРБ няма алтернатива Ще пратя двете си книги по охрана с препоръчана поща до президентството С депутата от ГЕРБ Маноил Манев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber