Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8658622 Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас www.24chasa.bg
Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Югозападният въгледобивен регион иска да бъде флагман на промените в енергетиката, казва съснователката на платформата Brоwn to green

Кристина Лазарова е от новото поколение мениджъри в българската енергетика, отскоро е председател на борда на директорите на ТЕЦ „Бобов Дол” и е съосновател на свободната дигитална платформа за преход към нисковъглеродна икономика Brоwn to green. "24 часа" я потърси за коментар дали България може да се възползва реално от Зеления пакт на Европейския съюз.

- Г-жо Лазарова, какво представлява платформата Brоwn to green, която се радва на все по-голям интерес?

- Това е свободна дигитална среда, където представители на държавните институции, различни зелени движения, еколози, специалисти по управление на околната среда, икономисти и въобще хора с идеи мога да споделят своите виждания затова как традиционно свързаният с добива и използване на кафяви въглища Югозападен въгледобивен регион да се промени и премине към нисковъглеродна икономика, образно казано да стане „зелен”. За това и платформата носи това цветно име „Brоwn to green”, тоест как от кафявите въглища да извървим пътя до добиването на зелена чиста енергия.

- Вие сте от новото поколение мениджъри в българската енергетика, председател сте на борда на директорите на емблематичния ТЕЦ Бобов дол, да не би да искате да кажете, че подавате ръка на зелените у нас и в Европа? Това до скоро щеше да звучи като научнофантастичен филм?

- Вижте, аз разглеждам нещата така. От една страна сме всички ние българите, а от другата - нашите проблеми. Време е да погледнем реалността в очите и да си подадем ръка. Проблемите са прекалено големи, за да можем да се справим с тях всеки, правейки нещо самичък или поотделно. Не е нужно да откриваме „колелото”, може да видим как го правят в Европа.

Държава, еколози и индустрия вървят ръка за ръка, защото може да е клише, но е истина, че в спора, в дискусиите се ражда истината. Въгледобивът е основен поминък за районите на Бобов дол и Перник. Тук практически преди доста десетилетия се е родила модерната българска индустрия. Ние трябва да сме благодарни на хората от този край, на страната ни, които буквално с мазолите на ръцете си създадоха тази България, която имаме днес. Но светът се променя бързо и ние няма как да сме изключение от тези промени.

Зелената сделка на Европа дълго време изглеждаше като някаква наивна мечта, но тя в крайна сметка стана факт и започва реално да се осъществява. България има два пътя- или да не прави нищо и да изпадне от борда на въвеждането на съвременни нисковъглеродни технологии, или да положи максимални усилия да се впише в европейските изисквания/закони за опазване на околната среда.

- Смятате ли, че ще има хора, които ще започнат да критикуват вашите намерение?

- Ние българите като цяло сме специалисти в това да критикуваме. За жалост през годините като че ли забравихме, че най-важното е да се опитаме да работим и да изграждаме, да се сплотяваме и обединяваме около идеите и техните реализации. Никой няма да реши проблемите на България в нито един от секторите, ако ние не ги решаваме сами. Никой няма да дойда от Брюксел и да ни каже вие трябва да правите това, по този начин. Ние трябва да си го направим сами. Имаме посоката, в която всяка една от държавите в Европа е казала, че ще върви.

На нас ни остава сега да начертаем и извървим пътя с наши усилия. В кръга на шегата, свикнала съм с постоянната критика и негативизъм, който ни залива от всякъде, но както казва моят любим актьор Камен Донев „Боят не разгражда, а изгражда“. И ако трябва да се върнем към сериозният тон, ние сме се събрали за да се опитаме всички в тази държава, независимо кой какъв е, от кое учреждение, бизнес, неправителствена организация, федерация или сдружение, да извървим пътя към създаване на икономически, екологичен и социален просперитет на тези две области в Югозападна България.

- Кое е най-важното, което ние българите пропускаме за Зеления пакт?

- Този пакт означава не само чиста природа, което е особено важно за туристическа страна като България, в която красивата и чиста околна среда е един от най- важните икономически активи на страната ни. Зеленият пакт означава и нещо друго. Той дава възможност за нещо с неимоверна важност за всички българи, а именно българската икономика и енергетика да мине на ново технологично ниво. Постепенно да замени въглищата с втечнен природен газ, соларни панели, водородни технологии, геотермална енергия и още десетки иновации. Да притежаваме и развиваме буквално технологии на бъдещето.

Разликата между енергетиката до сега и тази, която идва, е като между стария аналогов телефон с жицата и със симпатичната шайбата с цифрички и новите смартфони, които дават безгранични възможности. Българската енергетика и икономика трябва да се възползват от възможността да не изостанем технологично от водещите европейски страни.

- Мислите ли, че малка страна като нашата има ресурс да направи такъв технологичен скок?

- Първо, ние не сме малка страна, а сме нормална средноевропейска държава. Второ, нека не се държим вечно като периферия на развитата Европа, та ние сме народът, който някога е създавал империи. Да не говорим колко блестящи учени и инженери имаме в историята си, а и днес. Иван Ночев е българинът създал модула „Ийгъл”, с който Америка е кацнала на Луната. Петър Петров се казва създателят на първия ръчен електронен часовник „Пулсар” и на безжичния сърдечен монитор. Искам да кажа, че когато българинът получи нужните условия и мотивация той може да постигне много.

Така, както навремето строежа и експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй" е изградил хиляди висококвалифицирани специалисти, така сега преходът към „зелени” технологии ще ни даде възможност като държавата да минем наистина на ново ниво, да създадем друг тип работни места за умните и способни българи, които ще изберат да работят в родината си. Ние сме нацията, която може много повече от това да изнася сезонни работници за Англия и Германия. Когато изстрелваха ракетата на Илон Мъск, до него стоеше българин. Нека не се подценяваме сами. Нисковъглеродните технологии на бъдещето могат да са реалност и у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Иван Юруков понякога рисувал по време на карантината.

Иван Юруков: Обмислям да се държа настрана от сериалите. Сега имам други приоритети - театър, рисуване, музика

Актьорът режисира спектакъл по музика на Димитър Воев, който ще изнесе в различни градове на страната това лято - Г-н Юруков, вчера представихте спектакъла, в който не само участвате, но и режисирате - “Част от колекция”, в Епископската базилика в Сандански, постороена през IV-V в. Защо избрахте именно това място

Д-р Сибила Маринова

Д-р Сибила Маринова: Чудовищно е доц. Мангъров да твърди, че вземаме пари, за да кажем, че някой е с коронавирус

Във Виена направиха трансплантация на бял дроб на жена, прекарала COVID-19, казва лекарката, която е началник на ОАИЛ в областната болница във Велико Търново и координатор по донорство - Д-р Маринова, приемате ли болни с коронавирус, за да печелите, както твърди доц. Мангъров? - Това е смешно и обидно

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ

Георги Марков: Наистина ли Радев иска пир в разгара на чума?

Ако Борисов подаде оставка, кой български хубавец, разпознаваем в Брюксел, ще изпрати Радев за европарите срещу кризата ОЩЕ АКЦЕНТИ: Изявлението на държавния глава пред протестиращите бе абсолютно противоконституционен акт Давам предимство на ГЕРБ на следващия вот, защото ще излязат с лице за направеното Не изключвам догодина да има повторни

Димитър Лазаров депутат от ГЕРБ, председател на комисията за контрол над службите за сигурност

Димитър Лазаров: Законът за НСО не е отнел правомощия на президента

Не съм чул той да е поискал някакви конкретни правомощия Началникът на службата за охрана е председател на комисията, която решава кой и как да бъде пазен. А той не е изразявал несъгласие с някое решение С председателя на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров разговаря Митьо Маринов: - Г-н Лазаров

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

У нас има тихо мнозинство, което подкрепя прокуратурата за проверките на богатите Скандалите в България отдавна нямат сериозен ефект върху обществото Защо сме държавата на скараните институции ли? Напреженията са по-скоро личностни. Създават недоверие в обществото Не трябва да очакваме някаква генерална промяна на следващите избори за

Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Министър на външните работи, подписал договорите за присъединяване на страната към НАТО и ЕС. Председател на парламентарните комисии по външна политика и отбрана. Депутат (1990-1991; 2001-2009), съавтор на първата демократична Конституция на Република България.

Соломон Паси: Альоша трябва да се погребе и само шмайзерът му да остане над земята

Премиерът е имал понякога опоненти, но никога опозиция, казва президентът на Атлантическия клуб в България - Г-н Паси, преди 30 г., през лятото на 1990-а, предложихте във Великото народно събрание България да излезе от Варшавския договор и да се присъедини към НАТО. С коя една дума ще обобщите смисъла на изминалите 30 години

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ива Руйчева

Ива Руйчева: Кризата от COVID-19 не е като Черната смърт, не е като Голямата депресия, това е Голямата адаптация

Ива Руйчева е лицензиран психотерапевт. Образованието си получава в университета “Оксфорд” и в престижния Институт по психиатрия към “Кингс колидж” в Лондон, класиран втори в света в областта психиатрия, психология и невронаука след “Харвард” в САЩ. Тя е акредитиран и пълноправен член на Великобританската камара на психотерапията

Зорница с родителите си Мирела Иванова и Владимир Зарев

Поетеса и писател - възможно ли е да са влюбени от 25 години?

Защо е така разказват Мирела Иванова и Владимир Зарев Кои са те? Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година във варненското издателство „Георги Бакалов“

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

- Лобизъм - нищо лошо, ако е публичен и контролиран. В другия случай се подават оставки - Разкритията за есемесите едва ли ще разколебаят подкрепата за Радев и БСП, но може да мобилизират подкрепа за ГЕРБ - Закон за лобизма, за който от години само говорим, трябва да санкционира практиките бизнесмени да контролират депутати - Само преди дни

Маноил Манев - депутат от ГЕРБ

Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата

Който и да е направил компроматите срещу премиера, службата най-малкото е знаела ОЩЕ АКЦЕНТИ: Нужни са 4-5 четения, за да се вникне в мотивите на президентското вето Ще излезем още по-силни след компроматните войни, ГЕРБ няма алтернатива Ще пратя двете си книги по охрана с препоръчана поща до президентството С депутата от ГЕРБ Маноил Манев

Калоян Паргов: БСП е като детето от притчата за цар Соломон, а аз не искам то да бъде разсечено

Калоян Паргов: БСП е като детето от притчата за цар Соломон, а аз не искам то да бъде разсечено

Още акценти от интервюто с председателя на БСП в София: Човек не може да тича по две писти едновременно, моята е БСП - София През последните 4 г. постигнахме много на софийския терен - и като резултати, и като присъствие След последните избори политическата обстановка в столицата е нова - тоталната доминация на ГЕРБ от последните 10 г

Борислав Велков

Борислав Велков: НДК с лятна "Киномания" и коледна програма на открито

Публиката се превръща в специален фокус - нейната сигурност и безопасност вече са основен компонент от приятното преживяване, казва председателят на Съвета на директорите на НДК Това, което постигнахме за 3 години, COVID-19 ни отне за 3 месеца В навечерието на 40-годишнината на НДК се налага да преведем двореца през едно

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber