За Ботев смърт няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8649796 За Ботев смърт няма За Ботев смърт няма www.24chasa.bg

Какво подсказва интуицията ни за безсмъртието

В деня на Ботев - 2 юни, той оживява в мислите на всеки, който е застинал прав и му отдава почит под разтърсващия вой на сирените.

Христо Ботев
Христо Ботев

Да, Христо Ботев е безсмъртен. Като Васил Левски и другите големи герои от българския пантеон. Какво точно обаче е това безсмъртие, около което се е изградил митът за тях. И един по-общ въпрос - как извън мита човекът в своите най-съкровени въжделения си представя надмогването на смъртта и съществуването отвъд нея. Своето и на другите хора.

Хаджи Димитър
Хаджи Димитър

Ботев дава отговорите и може да му се вярва, защото при него, както знаем, има най-плътно съвпадение между слово и дело. Каквото е казал - станало е.

Васил Левски
Васил Левски

Атеистичният уклон на новата българска култура обаче е утвърдил една общоприета идея за безсмъртието само като символно - безсмъртие в преносен, духовен смисъл. Тя се преподава в училище и понеже се опира на здравия смисъл, човек се успива и свиква с нея. Сега ние сме сигурни, че Ботев е умрял, но е “жив в сърцата ни”.

Фактически е точно така. Днес науката не отрича безсмъртието. Човек остава жив след своята смърт чрез гените си, предадени на следващо поколение. Ето защо, понеже сме българи, ние сме наследниците на Ботев. Той живее в нас, неговата кръв тече в жилите ни.

Той обаче мисли другояче. За Ботев безсмъртието не е символично, а съвсем буквално. То е безсмъртие не само на духа, но и на тялото.

Тази идея той залага в най-дивното българско стихотворение “Хаджи Димитър”, и то в централната му строфа. Тя обаче е развита по много странен начин.

Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира. Него жалеят

земя и небо, звяр и природа

и певци песни за него пеят.

Строфата съдържа следните твърдения: пада в бой - не умира; не умира - жалеят го; жалеят го - песни за него пеят.

“Пада в бой” има две взаимноизключващи се значения: “загива, умира в битка” и “не загива, не умира, а само губи битката, сразен е”. Ето защо няма пълно противопоставяне на “Тоз, който падне” и “той не умира”, тъй като “пада” не е пълен синоним на “умира”. Не само е доста вероятно, но е и напълно възможно да паднеш в бой и все пак да останеш жив.

Още по-нелогична е връзката на “той не умира” с “него жалеят”. Тя даже е парадоксална - не се жалее този, който не е умрял! Всъщност той е жив и за него се пеят песни.

Това изобщо не е баналният преход от “физическа смърт” към “духовно безсмъртие”, който учителките втълпяват в класните стаи като единствено правилния прочит на тази строфа. Този преход важи не за Ботев, а за Пенчо Славейков, написал епигонски доста по-бледото: “Тоз, който в бой умре, в смъртта ще оживей”.

В баладата на Ботев юнакът не умира не само духовно, но и тялом. След приказната вечер и самодивската нощ той пак е жив, с кървяща рана и ближещ я вълк. Това е едно жилаво телесно безсмъртие. То продължава и продължава със слънчевия кръговрат и се разстила във вечността.

Такова безсмъртие Ботев провижда не само в баладата си за Хаджи Димитър, но и в другия свой шедьовър - елегията за Васил Левски. И двете стихотворения имат огледално симетрична структура с център тялото на героя. В елегията това тяло би следвало да е максимално инертно и безсилно, тъй като е на увиснал на въже мъртъв човек. Това обаче изобщо не е т.нар. мъртво тегло.

Героят виси на бесилото “със страшна сила”. Той обладава същата “сила мъжка” като юнака там, на Балкана.

Двамата лирически герои са заедно и в православния календар за 1875 г., отпечатан от Ботев. Той е украсен с текста на стихотворението за Хаджи Димитър и в него Левски е провъзгласен за светец. Посочен е и денят, в който да бъде почитан - 21 март. А както е известно, не само духовете на светците, но и телата им се запазват - те са нетленни. Това е още една, макар и косвена, проява на Ботевия възглед за телесното безсмъртие.

То застига и самия него във Врачанския Балкан. Но и от Ботев, също като от Хаджи Димитър и Левски, няма открити тленни останки въпреки стигналите вече до маниакалност търсения. Чисто юридически, тримата са изчезнали, но не и мъртвиИ тук, строго погледнато, важи римското правило “ако няма тяло, няма убийство”.

Освен това и за тримата върви упорита десетилетна мълва, че са оцелели, оживели са някак след премеждието и срещата със смъртта. За Хаджи Димитър има данни, че е пренесен от четниците в Средна гора и лекуван дълго там. За Левски - че край град София е обесен друг човек, негов двойник, заловен на Дунава. За Ботев пък има версия, че е заловен жив и е заточен в Анадола, откъдето след доста време се бил върнал инкогнито и бил засечен в Бургас.

Като се има предвид огромното влияние на Ботев върху Вазов, Яворов, Славейков и изобщо върху българската култура, логично е безсмъртието в нея да се привижда като Христовото. Това се вижда най-ясно в образния паралелизъм на Васил Левски с Исус Христос, положен първо от Вазов в одата “Левски”. После той се вгражда в безброй художествени творби, в киното, театъра, та чак до наши дни и настояването на Велислава Дърева, че Левски е “всевишен”.

Христос обаче също надмогва смъртта не само като безплътен дух, но и с тялото си. След възкръсването и преди да се възнесе, това тяло има някои странни прояви (минава през стени), но то е безспорно налично, зримо. В това собственоръчно се убеждава Тома Неверни, като го допира.

Така в културата се оформя масовата представа за трансцендентното съществуване. Ако след смъртта има живот в отвъдното, там се пренасят не само душите, но и телата. Съответно раят и адът са триизмерни предметни пространства, обитавани от човешки тела. А и за какво са там тучните пасбища и фонтаните, огньовете и сярата, ако безплътните души нямат сетива за тях, с които да изпитват било вечните мъки и страдания, било насладите и блаженството.

От всичко на този свят само музиката е “за душата”. За надмогване на смъртта обаче в отвъдния свят тя не стига. Интуицията подсказва, че е нужно и останалото. В деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, докато вият сирените и всичко е застинало, нас ни обсебва тъкмо тази интуиция за безсмъртието - тяхното и нашето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Как хлябът ще “изяде" хора, за да могат хората да ядат хляб

Как хлябът ще “изяде" хора, за да могат хората да ядат хляб

Някои, които най-яростно атакуваха строгите мерки, сега най-много питат: Къде са мерките? В човешката история животът никога не е представлявал особена ценност. Всъщност той винаги е бил най- евтиното нещо. Статистика и нищо повече. Независимо дали става дума за войни, бедствия или болести. За хората в средните векове чумата просто е била “Божие

Корнелия Нинова се готви за тежка битка, за да запази лидерския стол в БСП.

Как скандалите по върховете на БСП удрят партията

В последните месеци БСП непрекъснато се тресе от скандали. Вътрешнопартийната битка е ожесточена, а червените са силно вторачени един в друг, в личните си дрязги и проблеми. Всичко това обаче удря партията като цяло, разделя я и води до срив в рейтинга ѝ, при това в навечерието на парламентарните избори

Факсимиле от интервюто със Соломон Паси в броя на "24 часа" от 5 юли т.г.

Андрей Пантев: Като държиш шпагин, не може да си ангел, но тази армия счупи черепа на нацизма

- Историк и бивш депутат за идеята на Соломон Паси за паметниците на Червената армия - Захари Георгиев: Паси да пита Спас Гърневски за Альоша Какво да се направи с паметника на Съветската армия в София? Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси разви в “24 часа” идеята си: “Нека в четирите ъгъла на Княжеската градина около паметника

Макрон беше бик, върви към костенурка

Макрон беше бик, върви към костенурка

Това е последната гара на Третия път В една от великолепните книги на Тери Пратчет се разказва за малкия бог Ом, който в миналото е огромен и се явява във формата на бик, но постепенно губи последователи и се смалява, смалява, докато се превръща в малка едноока костенурка, загубена в пустинята, където линеят хиляди други захвърлени от хората

Глобите на депутати в парламента са противоконституционни и нищожни

Глобите на депутати в парламента са противоконституционни и нищожни

Правилно журналистката от “24 часа” Румина Димитрова е забелязала, че глобите на депутатите в парламента са исторически, но бих казал историческа глупост. Мислех, че след като извърши дарение от чуждо име за чужда сметка, не знаейки, че дарението от хилядолетие е личен и доброволен акт, парламентът е ударил дъното

Коментар на седмицата №1: Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Коментар на седмицата №1: Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Николай Феодоров Низол, който е собственик на 57 фирми у нас, не знае, че притежава и медия Руснак е собственикът на сайта “народ.бг”, който във вторник принуди Бойко Борисов да обяснява, че не е в болница заради кръвно, а преди дни пък накара Иван Гешев да опровергава, че е работил като охрана на Тодор Живков

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Георги Марков

Коментар на седмицата №2: Георги Марков позна, че ще падат правителства в Западна Европа

Направи предсказанието си в интервю за "24 часа" "Приятели, познах че в западна Европа ще падат правителства. Днес си замина Едуар Филип, след като Макрон бе разгромен на местните избори. Идва ред на Конте в Италия и на Санчес в Испания", написа във фейсбук депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

Георги Марков

Георги Марков позна, че ще падат правителства в Западна Европа

Направи предсказанието си в интервю за "24 часа" "Приятели, познах че в западна Европа ще падат правителства. Днес си замина Едуар Филип, след като Макрон бе разгромен на местните избори. Идва ред на Конте в Италия и на Санчес в Испания", написа във фейсбук депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

Бяхме втори по успех в Европа срещу вируса, паднахме до 23-о място

Бяхме втори по успех в Европа срещу вируса, паднахме до 23-о място

Трендът в ЕС е към затихване на пандемията, у нас е обратното Представянето на данните за хода на пандемията въз основа на потвърдените случаи на заразяване в страните от Европейския съюз показва някои интересни тенденции, които противоречат и на част от публичните мнения в България, и на някои по-общи тенденции за развитие на пандемията в

СНИМКА: Ройтерс

При нова пандемия Германия ще се справи най-добре. Ето защо

Колко застрашени са европейските държави при бъдещи пандемии? Според едно актуално проучване, Германия би се справила най-добре. А Полша, Гърция и Хърватия са сред най-уязвимите, пише "Дойче веле". Ето защо: Кой ще пострада най-много от евентуална следваща пандемия? Може би страните, които бяха засегнати в най-голяма степен и от коронавируса

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Владимир Путин: триумфалният нов цар на Русия

67-годишният Владимир Путин - професионален разузнавач, станал политик, е на власт като президент или министър-председател на Русия през последните 20 години. Путин, който е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин, получи позволение вчера чрез общонародно допитване да се кандидатира за преизбиране още два пъти - това му

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Руснаците предоставят на Путин правото да продължи да управлява до 2036 г.

Руснаците проправиха пътя за Владимир Путин да управлява до 2036 г., подкрепяйки с огромно мнозинство конституционните промени, които ще му позволят още два пъти да се кандидатира за президент, но критици отбелязват, че резултатът е манипулиран в огромни мащаби. Според публикуваните днес официални резултати при преброени 100 процента от гласовете

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber