Скандал след скандал в БСП. Докога, другари?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8645183 Скандал след скандал в БСП. Докога, другари? Скандал след скандал в БСП. Докога, другари? www.24chasa.bg
За Корнелия Нинова е важно вътрешният вот за лидер да бъде признат за легитимен.
За Корнелия Нинова е важно вътрешният вот за лидер да бъде признат за легитимен.

Битката за избор на лидер е на живот и смърт, защото ако Нинова не успее на вота, това ще е нейният край

В последните седмици епидемията от скандали в БСП, за разлика от коронаепидемията у нас, не показва тенденция към затихване. Едва позагаснал един, и вече се вихри друг. Какво става в столетницата? Защо в момент, когато на държавата е нужна силна и конструктивна опозиция, соцпартията е вторачена отново в собствените си проблеми.

Вярно е, че това не е от вчера. Разправии в БСП е имало винаги, поне в последните 30 г. Няма как да е иначе, след като това е единствената истинска политическа партия у нас, в която решенията се вземат от колективни органи и често се чува различно мнение от това на ръководството.

Досега БСП е оцелявала, независимо кой е начело и за какво се борят лобитата. Днес обаче червените са се хванали за гушите като за последно и всеки разговор се превръща в истерия. Ситуация сякаш на живот и смърт.

Залогът е столът на Корнелия Нинова. Лидерската битка в БСП винаги е била ожесточена, но и силна откъм идеи и послания, а не разгаряна от интриги и опити за налагане на инат. Няма лидер през годините, който да не е имал вътрешна опозиция. Но всеки е отпускал педала на газта в мига, в който усети, че червената кола ще се обърне. Нинова в момента го е натиснала докрай, без да се замисли, че съвсем скоро ще се разбие и от партията ѝ може да не остане нищо.

Преди 4 г., когато стана председател, очакванията към нея бяха големи - нормално е една жена да си подреди къщата, а не да я разхвърля. Самата тя обеща да работи с всички и да направи БСП единна и по-силна. Обеща го на покойния днес Стефан Данаилов, на чийто гроб се снима миналата седмица. Но направи точно обратното - за тези 4 г. си отвори война на всички фронтове, на които можа.

Това не прави БСП ефективна партия. И срива рейтинга ѝ. Прогнозите за социалистите на следващите парламентарни избори никак не са розови.

Как се стигна дотук?

В последната година основна причина за всички спорове е предстоящият пряк избор на лидер. Добра идея сама по себе си, ако не бе опорочена още с раждането ѝ. Като се започне още от правилата за провеждането на избора, които бяха приети с много скандали.

Пандемията от COVID обаче отложи избора и обърка сметките на всички в БСП. За два месеца партията бе притихнала и томахавките поне привидно бяха заровени. Но с връщането на живота в нормалния график войната избухна наново с пълна сила.

Последната драма бе да има или не заседание на пленума на живо, или решенията да се вземат на подпис. Предложението бе на ръководството, което се оправда, че заради извънредната епидемична обстановка събиранията на повече от 10 души в зала са забранени и Националният съвет не може да заседава. Опозицията обаче скочи и обяви, че такива важни решения като насрочването на нови дати за избора на лидер и на конгреса не могат да се вземат на подпис. Вярно, има прецеденти, но това не е обичайна практика. Затова мнозина разтълкуваха този ход като страх на Нинова да се изправи лице в лице с членовете на пленума, за да не я бламират. Неведнъж през годините тя се е оплаквала, че не може да работи с този Национален съвет.

Така тази драма се превърна в преброяване на силите на Нинова срещу опозицията, завършило с

крехкия резултат 94:93

в полза на лидерката

Постигнат обаче след огромен натиск върху членовете на НС - среднощно звънене по телефоните и дълги “убедителни” разговори. Говори се дори за заплахи спрямо работещи на “Позитано”.

Защо ѝ беше на Нинова тази битка, след като в края на следващата седмица мерките за извънредната епидемия изтичат и няма да има проблем съветът да се събере? Че ще стане, дори е записано като първа точка във въпросното взето на подпис решение. Сякаш лидерката разгоря скандала типично по нейния си начин - на инат.

Но при Нинова

всичко е на инат

Така подходи и по другия голям скандал в партията в последните месеци - с Георги Гергов. Вярно е, че бизнесменът и лидер на пловдивските социалисти първи запали искрата, като я атакува. Обяви, че мандатът на Нинова изтича и поиска Националният съвет да реши какво да се прави с избора на лидер. По устав обаче тя е председател до сформирането на новия конгрес и точка. Защо ѝ трябваше тогава на председателката да разгаря огъня?

Войната между нея и Гергов не е от вчера, но за първи път тя предприе рязък ход - заинатила се е да го изключва от партията. Скандалът между двамата набра такава скорост, че се стигна не само до замерване с контрапозиции от структурите, но почти до разцепване на парламентарната група. Която, след като се изпокара защо депутати се ангажират в битката между Нинова и Гергов, пренесе скандала върху това защо говорителят на групата Александър Симов си е позволил да отправя обидни думи по адрес на червените в Пловдив. На едно от последните заседания на соцгрупата се е искало отстраняването на Симов, но Нинова отказала да го подложи на гласуване с обяснението, че това се решава на коалиционен съвет. Нищо, че според правилата партньорите имат думата само за председателя на групата.

В крайна сметка цялата тази история довела до разтърсващ разговор каква е ролята на парламентарната група - да прави политики или да взема страни във вътрешнопартийните битки.

Не по-малко драматични са станали заседанията на Изпълнителното бюро напоследък, разказват запознати. Отношенията на Нинова със заместника ѝ Кирил Добрев вече са изключително обтегнати, след като се очаква той да е неин основен конкурент в лидерската битка. Тя уволни много от неговите хора в централата, а заседанията на бюрото протичат с все по-тежки разговори и взаимни обвинения.

Следващият голям скандал, който се очертава в БСП, е за броя на партийните членове. Това е въпрос от изключителна важност за предстоящия избор, защото неговата легитимност ще зависи от това дали до урните са отишли 50% +1 от общия брой регистирани социалисти.

В края на миналата година, когато структурите по традиция предават на “Позитано” 20 годишните си отчети, партийците са били близо 85 хиляди. Данните бяха отчетени през февруари от Добрев, който като зам.-шеф на партийната дейност отговаря за орготдела. Близо месец по-късно проверката и преброяването на червената ЦИК, създадена специално за избора на лидер, отчете около 80 хил. души. На заседание на коалиционния съвет наскоро обаче Нинова обявила, че членовете са около 76 хиляди и вървят надолу.

Излиза, че за три месеца

БСП се стопи с

10 хил. души,

при това не заради коронакризата.

Опозиционери оспорват цифрата. През последните месеци неведнъж бе изразявано недоволство, че от списъците се зачеркват живи хора само защото не са си вдигнали телефона на тези, които правят проверката. А като куриоз се разказва как тези младежи са звънели за проверка дори на бившия лидер Михаил Миков.

Опитите на “Позитано” да редуцира списъците са именно заради опасенията, че на 26 септември до урните ще отидат малко социалисти. Партията е уморена и демотивирана от скандалите по върховете. Няма ли легитимност на вота, няма да има и избран лидер. Тогава въпросът остава в ръцете на конгреса, който ще се събере две седмици по-късно - на 10 октомври.

А това ще е краят на Нинова. Ето затова за нея битката е на живот и смърт. Затова ѝ е важно каква цифра на членовете ще бъде обявена окончателно.

Но има и друг момент - дали редуцирането на списъците няма да постави под въпрос легитимността на проведените вече конференции за конгреса и избраните от тях делегати? А оттам и легитимността на самия форум?

Не на последно място стои още един важен въпрос покрай предстоящия първи пряк избор за лидер - как БСП ще гарантира честността му. Вече се чуват опасения за манипулация на вота. Да не се окаже така, че партията, която в последните години е основен борец за честността на изборите в държавата, не може да гарантира своите.

Това пък води след себе си и друг казус - ясно е, че и при най-малките съмнения изборите в БСП ще бъдат оспорени. А как партията отива на парламентарните избори догодина без легитимен лидер и с течащи съдебни дела? Може ли това да постави под въпрос участието ѝ във вота?

Ясно е, че бурите по върховете на “Позитано” няма да затихнат скоро. Но партията е уморена и все повече социалисти си задават въпроса: “Докога, другари?”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кулата - новата балканска голгота

Кулата - новата балканска голгота

Защо Гърция остави само един отворен ГКПП за пътуващите от Балканите? Това не ограничава заразата и си е направо враждебен акт Пищящи деца, клекнали в околните ниви и храсти хора, обслужващи насъщните си нужди, молби за вода към околните коли, многочасово досадно висене в жегата, загуба на стотици хиляди

Защо Ирландия успява рязко да намали жертвите на пътя, а ние – не

Защо Ирландия успява рязко да намали жертвите на пътя, а ние – не

Дъблин проверява шофьорите за алкохол дори рано сутрин От убийството на популярния телевизионен водещ Милен Цветков са минали по-малко от три месеца. Сравнително кратко време, за да заличи мощния гняв, който нелепата му смърт предизвика Той бе помлян, докато чака с колата си на червен светофар в София, от 21-годишен дрогиран младеж

СНИМКА: Pixabay

Защо Турция няма да продаде руските си ракети С-400 на САЩ

Един американски сенатор миналата седмица внесе законопроект за осигуряване на финансиране за изкупуване на турските зенитни ракети С-400 руско производство. Докато това теоретично би могло да разсече възела на спора, който този въпрос породи между двата съюзника в НАТО, това не е вероятно да се случи поради ред причини

Как хлябът ще “изяде" хора, за да могат хората да ядат хляб

Как хлябът ще “изяде" хора, за да могат хората да ядат хляб

Някои, които най-яростно атакуваха строгите мерки, сега най-много питат: Къде са мерките? В човешката история животът никога не е представлявал особена ценност. Всъщност той винаги е бил най- евтиното нещо. Статистика и нищо повече. Независимо дали става дума за войни, бедствия или болести. За хората в средните векове чумата просто е била “Божие

Корнелия Нинова се готви за тежка битка, за да запази лидерския стол в БСП.

Как скандалите по върховете на БСП удрят партията

В последните месеци БСП непрекъснато се тресе от скандали. Вътрешнопартийната битка е ожесточена, а червените са силно вторачени един в друг, в личните си дрязги и проблеми. Всичко това обаче удря партията като цяло, разделя я и води до срив в рейтинга ѝ, при това в навечерието на парламентарните избори

Макрон беше бик, върви към костенурка

Макрон беше бик, върви към костенурка

Това е последната гара на Третия път В една от великолепните книги на Тери Пратчет се разказва за малкия бог Ом, който в миналото е огромен и се явява във формата на бик, но постепенно губи последователи и се смалява, смалява, докато се превръща в малка едноока костенурка, загубена в пустинята, където линеят хиляди други захвърлени от хората

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Глобите на депутати в парламента са противоконституционни и нищожни

Глобите на депутати в парламента са противоконституционни и нищожни

Правилно журналистката от “24 часа” Румина Димитрова е забелязала, че глобите на депутатите в парламента са исторически, но бих казал историческа глупост. Мислех, че след като извърши дарение от чуждо име за чужда сметка, не знаейки, че дарението от хилядолетие е личен и доброволен акт, парламентът е ударил дъното

Политическата коректност е лицемерие, което прикрива дълбокия расизъм на wasp-овете

Политическата коректност е лицемерие, което прикрива дълбокия расизъм на wasp-овете

Защо трябва да подкрепяме черните в новата революция, но рушенето на паметници е измама, по която ги плъзгат, за да ги намразят хората Да, в англосаксонския свят расизъм съществува. Ако някой не е вярвал, масовите протести на чернокожи по цял свят го доказват. За първи път осъзнах, че това е проблем от настоящето

Коментар на седмицата №1: Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Коментар на седмицата №1: Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Николай Феодоров Низол, който е собственик на 57 фирми у нас, не знае, че притежава и медия Руснак е собственикът на сайта “народ.бг”, който във вторник принуди Бойко Борисов да обяснява, че не е в болница заради кръвно, а преди дни пък накара Иван Гешев да опровергава, че е работил като охрана на Тодор Живков

Георги Марков

Коментар на седмицата №2: Георги Марков позна, че ще падат правителства в Западна Европа

Направи предсказанието си в интервю за "24 часа" "Приятели, познах че в западна Европа ще падат правителства. Днес си замина Едуар Филип, след като Макрон бе разгромен на местните избори. Идва ред на Конте в Италия и на Санчес в Испания", написа във фейсбук депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

Георги Марков

Георги Марков позна, че ще падат правителства в Западна Европа

Направи предсказанието си в интервю за "24 часа" "Приятели, познах че в западна Европа ще падат правителства. Днес си замина Едуар Филип, след като Макрон бе разгромен на местните избори. Идва ред на Конте в Италия и на Санчес в Испания", написа във фейсбук депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

Бяхме втори по успех в Европа срещу вируса, паднахме до 23-о място

Бяхме втори по успех в Европа срещу вируса, паднахме до 23-о място

Трендът в ЕС е към затихване на пандемията, у нас е обратното Представянето на данните за хода на пандемията въз основа на потвърдените случаи на заразяване в страните от Европейския съюз показва някои интересни тенденции, които противоречат и на част от публичните мнения в България, и на някои по-общи тенденции за развитие на пандемията в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber