Флориан Скала: Замяната на Слави с Николаос Цитиридис беше успешен ход

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8644766 Флориан Скала: Замяната на Слави с Николаос Цитиридис беше успешен ход Флориан Скала: Замяната на Слави с Николаос Цитиридис беше успешен ход www.24chasa.bg
Флориан Скала
Флориан Скала СНИМКА: Лилия Йотова

Твърденията, че съм ходил в Куршевел с Васил Божков, са абсолютно неверни, казва главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп”

- Г-н Скала, вярно ли е, че г-н Божков ви е водил във френския ски курорт Куршевел? Наскоро бившият му съдружник Цветомир Найденов разказа това пред друга телевизия и така обясни защо нямало как да се оплаче в медиите, които уж по думите на Божков били заглушени.

- Както стана ясно от позиция на компанията, тези твърдения са абсолютно неверни. Ще предприемем съответните правни стъпки срещу тях.

- Наскоро премиерът Бойко Борисов говори за Божков тв и вашата медия реагира с декларация. Защо се създава такова впечатление? Имате ли усещането, че телевизията е доста едностранчива?

- Подобни атаки към медия с въздействието на Би Ти Ви не са необичайни, за съжаление. Но ние знаем, че журналистиката означава

проверени

факти и

представяне

на всички

страни по

темата

Аз виждам истинска журналистика в нашите новини и публицистика. В крайна сметка сме тук заради зрителите. Според последното проучване на “Маркет линкс” Би Ти Ви е телевизията, на която те вярват най-много, която биха потърсили за помощ първо и която чувстват най-близка. Това е оценката, към която се стремим.

- Сравнително отскоро ръководите Би Ти Ви, но именно на вас се падна да отбележите със служителите ѝ нейния 20-и рожден ден, който е днес - 1 юни. Как телевизията ще го посрещне?

- Да, голяма чест е да водя и подкрепям най-добрия тв екип в България - особено през последните години, когато медиите в страната еволюират като част и от глобалната тенденция. А нарастващото доверие към нас е най-ценната награда, която празнуваме днес. Много неща са се променили за 20 години, но популярността ни сред зрителите остава. За тях сме подготвили специално шоу довечера и по-важното, оставаме изцяло ангажирани към тях.

- Какво означава успехът за телевизия, която вече е на 20 години и самата тя е следствие от демократичните промени у нас?

- Би Ти Ви отвори нова страница в модерната история на телевизията в България и изигра важна роля в еволюцията ѝ. А ключовият ѝ принос към демократичните процеси и в утвърждаването на европейските ценности в страната благоприятства развитието на съвременното българско общество. Впечатляващо е, че дори при новите начини на гледане на телевизия и бума на фалшиви новини днес Би Ти Ви е символ на независимата журналистика и качественото развлечение и е разпозната като водеща на пазара по зрителски интерес, социална ангажираност и технологични иновации.

- Собственикът на Нова тв г-н Кирил Домусчиев обяви, че ще даде на Комисията за защита на конкуренцията договора на Би Ти Ви със Спортния тотализатор. Вярно ли е, че в него има клауза Спортният тотализатор да не преговаря с конкурентната Нова тв? Защо има такава клауза?

- Принципно не

коментираме

договорите с

бизнес

партньори,

нито намеренията на конкурентите ни. Със сигурност не разкриваме конкретни клаузи от партньорските ни споразумения. Това, което мога да кажа, е, че следваме стандартните бизнес практики.

- Една от големите промени в Би Ти Ви е напускането на Слави Трифонов и екипа му след 19 години в ефира. Сега водещ на вечерното шоу е младият Николаос Цитиридис. Как се отразява тази промяна на Би Ти Ви?

- Привлякохме нова, по-млада аудитория, която никога преди не беше гледала телевизия в късния пояс. А водещият е най-яркото тв откритие в България през последните години и съм много доволен от работата и таланта му - още повече, когато целият екип трябваше да се адаптира бързо към работа в пандемична обстановка само месец след старта на предаването. “Шоуто на Николаос Цитиридис” ще остави отпечатък в следващите 20 години от историята на Би Ти Ви.

- Защо Би Ти Ви се отказа от нови риалити програми всеки сезон, а разчита на вече утвърдените?

- Продължителността на една продукция е признак за нейния успех, а пускането на нови програми всяка година подсказва, че нещо друго не е сработило. Нашите зрители високо ценят праймтайм хитовете на Би Ти Ви и очакват новите сезони, затова продължаваме да ги произвеждаме. Интересът към дигиталното съдържание, свързано с шоутата ни, също расте с големи темпове - зрителите искат още от тях. Есенният ни хит „Фермата“ например е най-запомнящото се тв събитие за последните години според годишните ни проучвания. Затова има още дълъг живот в Би Ти Ви, също както и MasterChef, което продължава есента.

- Българските сериали са трайна тенденция в тв ефира. Напоследък обаче Би Ти Ви ги продуцира все по-рядко. Защо?

- Бумът на глобалните стрийминг платформи и дигиталната трансформация промени всичко за продуцентите на сериали през последните години. Сега се конкурираме за вниманието на зрителите с най-доброто от света, затова се фокусираме върху качество, а не върху количество. Гордеем се с успеха на „Скъпи наследници“, а първите реакции към новия ни сериал „Съни бийч“ показват, че зрителите ще го оценят високо, когато се върне в програмата.

- Колко важни са новините за телевизията? Вие самият инициирахте изграждането на най-модерното и технологично новинарско студио. Защо?

- Новините и публицистиката винаги са били гръбнакът на програмата на Би Ти Ви. Важността им за зрителите се вижда най-ясно в трудни моменти като настоящата пандемия - телевизията е основен източник на информация за 73% от анкетираните в проучване на “Маркет линкс” от март, а Би Ти Ви е тв източникът с най-високо доверие по темата за 58,4% от тях. Новото студио потвърждава ангажимента ни към качествената журналистика. То приближава важната информация до вниманието на зрителите, затова е част от приноса ни към здравословната медийна среда и по-добрия живот в България.

- От 1 май само ГАРБ мери гледаемостта на тв пазара - нещо, за което почти всички участници на него настояваха дълги години. Случи се, след като Нова тв прекрати договора си с “Нилсен”. Как ще коментирате наличието само на една пийпълметрична агенция вече?

- Това беше правилната стъпка и винаги сме смятали за погрешно преминаването на “Нова” към алтернативна система. Сега най-накрая имаме шанса да обсъдим всички притеснения за неутралитета и обективността на ГАРБ, които Нова тв многократно повдигаше от 2014 г. и все още не са разгледани.

- Когато се разбра за промяната, коментарът на Би Ти Ви беше, че телевизията би подкрепила одит на системата. Защо?

- Всички участници на пазара постоянно имат въпроси, които трябва да се изяснят. Виждаме данни, които противоречат на различни независими проучвания, както и на IPTV данни. В крайна сметка пазарът иска и има нужда от най-надеждната и универсално приета система за измерване на аудиторията.

- Какво ще предприемете, ако няма одит на ГАРБ? Възможно ли е Би Ти Ви да потърси нова агенция на пазара - както преди години направи Нова тв?

- Това следва да е решение на индустрията и няма причина тя да не направи това, което е в най-добрия ѝ интерес. Вече имаме положителна обратна връзка от пазара за създаване на Потребителски комитет и за работа по следващите стъпки. Наистина концепцията Total Video промени играта.

Данните от тв

гледането на

всички

платформи

трябва да

бъдат

обединени

и представени по начин, който улеснява рекламния пазар. Заедно трябва да намерим най-доброто решение и да го поискаме от ГАРБ или друг местен или международен доставчик.

- Би Ти Ви се подготвяше за ситуацията с коронавируса поне два месеца преди това. Какви ще са последствията от тази световна криза за телевизията? Как ще се отрази на бъдещите ѝ планове?

- Не бих спекулирал как ще се развие пандемията и какво ще е отражението ѝ върху нас. Във всеки момент ще се съобразяваме с рекламния пазар и с това, че качествено оригинално съдържание се създава по-трудно за телевизия, отколкото за другите типове медии. Важно е да опазим здравето на целия екип. Връщаме се към регулярния начин на работа бавно и отговорно и сме готови да възобновим планираната си програма през есента и през 2021 г.

- Вие сте първият шеф на Би Ти Ви, при когото плановете на телевизията се правят дългосрочно поне за година напред. Има ли такива и за догодина, след като през тези месеци се очаква да приключи сделката за продажбата на телевизията?

- Подготвени сме с няколко сценария за програмата през 2021 г., което ще ни позволи да се адаптираме бързо към все още непредвидимото отражение на пандемията. Освен хитовите ни формати подготвяме и нови български продукции - риалити и сериали.

- Очакваше се тази сделка да приключи в средата на годината. Има ли вероятност заради пандемията тя да бъде отложена и колко дълго може да е това забавяне?

- CME (компанията собственик - б.а.) не дава регулярна информация по сделката.

- С какво ще запомните тези три и половина години, откакто застанахте начело на Би Ти Ви?

- Трудно е да избера само едно събитие на фона на толкова много постижения и работата ми с толкова талантлив екип. Подобрихме сериозно цялостните бизнес резултати на “Би Ти Ви Медия груп”. Някои от най-големите ни постижения са успешният старт на вечерното ни шоу, иновациите в програмата, силният ръст в онлайн резултатите ни, внедряването на новото студио, нарастващият брой доброволци в „Да изчистим България заедно“ всяка година и още много, много моменти, с които всички можем да се гордеем.

CV

На 1 юни Би Ти Ви - първата частна национална телевизия у нас, навършва 20 години от създаването си. През 2000 г. проектът на австралийския магнат Рупърт Мърдок спечели конкурс у нас и така бе създадена Би Ти Ви от компанията му "Нюз Корпорейшън". 10 години по-късно Мърдок продаде българската медийна група на американската СМЕ ("Сентрал Юропиан Медия Ентърпрайзис").

В края на 2019 г. СМЕ подписа споразумение с чешкия фонд PPF, собственост на милиардера Петр Келнер, за продажбата на "Би Ти Ви Медия груп". Сделката се очаква да бъде завършена скоро.

Австриецът Флориан Скала оглавява bTV Media Group от края на 2016 г.  Под негово ръководство Би Ти Ви сериозно подобрява цялостните си бизнес резултати и затвърждава позицията си на телевизия с нарастващо доверие, най-желан работодател сред медиите и най-силна българска марка.

Преди това е бил на ръководни позиции в Markiza Group в Словакия (също част от CMЕ) и RTL - Австрия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Европа прие стратегията за чист водород, ТЕЦ "Бобов дол" търси баланса, казва изпълнителният директор - Г-н Христов, Европа прие стратегията за чист водород. ТЕЦ "Бобов дол" може ли да го използва в производството си и как вие приемате тази новина? - Всяко решение за разнообразяване на енергийния микс дава алтернатива и открива нови хоризонти

Надежда Ковачева

Адв. Надежда Ковачева: Милен Цветков казваше: По парите ще ги познаете. Имат ли пари, не им се връзвай на идеологиите и “идеалните цели”

Дъщеря му Калина отказа с мило писмо на организации, които искаха да използват името и лика на баща ѝ в дейностите си, казва адвокатката, която представлява дъщерята на журналиста  - Адвокат Ковачева, вие сте повереник на дъщерята на журналиста Милен Цветков - Калина. Наскоро се разбра, че застрахователното дружество “Бул инс” е изплатило

Иван Юруков понякога рисувал по време на карантината.

Иван Юруков: Обмислям да се държа настрана от сериалите. Сега имам други приоритети - театър, рисуване, музика

Актьорът режисира спектакъл по музика на Димитър Воев, който ще изнесе в различни градове на страната това лято - Г-н Юруков, вчера представихте спектакъла, в който не само участвате, но и режисирате - “Част от колекция”, в Епископската базилика в Сандански, постороена през IV-V в. Защо избрахте именно това място

Д-р Сибила Маринова

Д-р Сибила Маринова: Чудовищно е доц. Мангъров да твърди, че вземаме пари, за да кажем, че някой е с коронавирус

Във Виена направиха трансплантация на бял дроб на жена, прекарала COVID-19, казва лекарката, която е началник на ОАИЛ в областната болница във Велико Търново и координатор по донорство - Д-р Маринова, приемате ли болни с коронавирус, за да печелите, както твърди доц. Мангъров? - Това е смешно и обидно

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ

Георги Марков: Наистина ли Радев иска пир в разгара на чума?

Ако Борисов подаде оставка, кой български хубавец, разпознаваем в Брюксел, ще изпрати Радев за европарите срещу кризата ОЩЕ АКЦЕНТИ: Изявлението на държавния глава пред протестиращите бе абсолютно противоконституционен акт Давам предимство на ГЕРБ на следващия вот, защото ще излязат с лице за направеното Не изключвам догодина да има повторни

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

У нас има тихо мнозинство, което подкрепя прокуратурата за проверките на богатите Скандалите в България отдавна нямат сериозен ефект върху обществото Защо сме държавата на скараните институции ли? Напреженията са по-скоро личностни. Създават недоверие в обществото Не трябва да очакваме някаква генерална промяна на следващите избори за

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Български фирми изместват турски и италиански стоки на пазари навън

В облеклата сме минали към по-висок клас марки, в мебелите - към договори с вериги хотели, казва още икономистът Неслучайно започнахме бързо производство на дезинфектанти България произвежда все повече стоки, които достигат до крайния клиент в Европа Предимството да имаш големи заводи ще изчезне, а при тази промяна има шанс за България в почти

Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Министър на външните работи, подписал договорите за присъединяване на страната към НАТО и ЕС. Председател на парламентарните комисии по външна политика и отбрана. Депутат (1990-1991; 2001-2009), съавтор на първата демократична Конституция на Република България.

Соломон Паси: Альоша трябва да се погребе и само шмайзерът му да остане над земята

Премиерът е имал понякога опоненти, но никога опозиция, казва президентът на Атлантическия клуб в България - Г-н Паси, преди 30 г., през лятото на 1990-а, предложихте във Великото народно събрание България да излезе от Варшавския договор и да се присъедини към НАТО. С коя една дума ще обобщите смисъла на изминалите 30 години

Ива Руйчева

Ива Руйчева: Кризата от COVID-19 не е като Черната смърт, не е като Голямата депресия, това е Голямата адаптация

Ива Руйчева е лицензиран психотерапевт. Образованието си получава в университета “Оксфорд” и в престижния Институт по психиатрия към “Кингс колидж” в Лондон, класиран втори в света в областта психиатрия, психология и невронаука след “Харвард” в САЩ. Тя е акредитиран и пълноправен член на Великобританската камара на психотерапията

Зорница с родителите си Мирела Иванова и Владимир Зарев

Поетеса и писател - възможно ли е да са влюбени от 25 години?

Защо е така разказват Мирела Иванова и Владимир Зарев Кои са те? Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година във варненското издателство „Георги Бакалов“

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

Проф. Румяна Коларова: В случая с Узунов президентът е уязвим - може да бъде обвинен в двоен стандарт и двуличие

- Лобизъм - нищо лошо, ако е публичен и контролиран. В другия случай се подават оставки - Разкритията за есемесите едва ли ще разколебаят подкрепата за Радев и БСП, но може да мобилизират подкрепа за ГЕРБ - Закон за лобизма, за който от години само говорим, трябва да санкционира практиките бизнесмени да контролират депутати - Само преди дни

Маноил Манев - депутат от ГЕРБ

Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата

Който и да е направил компроматите срещу премиера, службата най-малкото е знаела ОЩЕ АКЦЕНТИ: Нужни са 4-5 четения, за да се вникне в мотивите на президентското вето Ще излезем още по-силни след компроматните войни, ГЕРБ няма алтернатива Ще пратя двете си книги по охрана с препоръчана поща до президентството С депутата от ГЕРБ Маноил Манев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber