Коментар на седмицата №3: Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8644379 Коментар на седмицата №3: Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището Коментар на седмицата №3: Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №3: Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 47 хиляди прочитания.

Традиционни + дигитални часове = един ученик може да учи едновременно в няколко училища, както във висшето образование има програми за обмен

С пълно основание наричат опита от затварянето на училища по цял свят в резултат от пандемията от коронавирус най-големия експеримент в дистанционното обучение. В историята, откакто има масово училищно образование, не е известно затваряне на училища в подобен мащаб в толкова много страни. Историци казват, че по време на испанския грип след Първата световна война са били затваряни училища, но не толкова системно и не толкова глобално.

Ученето

Една от секциите на голям италиански портал, посветен на дистанционното обучение по време на епидемията, се нарича “Училището не затваря”. Първите материали в него са кратки анимации, които обясняват на децата чрез приказен сюжет разпространението на епидемията. Училището не затваря, защото предлага дистанционно обучение.

Дистанционното обучение по своята интензивност и разнообразието от технологии и форми на общуване всъщност е най-сложната дигитална услуга. Особено ако към пакета се добавят и възможности за изцяло неприсъствено административно обслужване.

Не мога да се сетя за електронна услуга, която да има повече елементи, да се ползва по-често, да ангажира такава част от времето и да предполага участието на толкова хора от едно домакинство.

Освен всичко друго това е и дигитална общност, в която се изработва един от най-важните за икономиката продукти.

В тази общност се учи, общува се в групи и лично, ползват се общи ресурси и се получава обратна връзка под формата на формално и неформално оценяване на всички от всички.

Ето прототип на изцяло дигитална общност, ангажирана с нещо по-сериозно и полезно от разпространението на слухове, фалшиви новини и неверни твърдения.

Обобщените резултати от многобройни проучвания, направени по високи научни стандарти, показват, че дистационното учене може да бъде също толкова ефективно, колкото присъственото. А смесеното учене, което включва и дистанционни и присъствени форми, е най-добрата възможност.

Досегашните проучвания рядко отчитат развитието на по-широки социални и емоционални умения.

Всички досегашни изследвания са с хора, които нямат ограничения в ежедневието си извън времето за обучение. Тази обстановка е различна от епидемичната. Как се отразява продължителното лишаване от живи социални контакти?

Общуването и

създаването на

групи

Хората имат нужда от лично общуване. Технологиите още не са толкова напреднали, че да могат да излъжат сетива и усещане за личен контакт, създадени за милиони години еволюция. Това може би ще се случи до края на столетието, но още не е факт.

Ако всичко около COVID-19 приключи това лято и повече няма подобни случаи, моето предположение е, че всичко ще бъде бързо забравено. Ще остане само разочарованието на някои ученици от липсата на истинска грипна ваканция, през която не се учи.

Шегата настрана, образованието би имало голям икономически принос ако може да участва в намаляването на продължителността на ежегодните грипни епидемии, без това да влияе негативно на ученето.

Лошото е, че за всяко нещо има пръв път, след който нещата вече не са постарому. Има вероятност всичко да не приключи това лято и да имаме проблеми и занапред. Образованието трябва да е готово за това.

Да си представим смесено учене, което е гъвкаво. Дистанционните модули могат да се ползват по различно време в различни части от програмата. Може определени части от програмата да се пренареждат. Повечето училищни учебни програми, наследени от миналото, определят безусловно какво трябва да се научи, за колко време и в какъв ред.

За това безспорно е имало сериозни основания, но не е задължително да бъде така. Технологиите предлагат нови възможности за общуване извън традиционните формати. Може в едни училища да се учи в една последователност, а другаде – в друга. Може един ученик да има присъствено обучение по един и същ предмет с един учител, а дистанционно – с друг.

Може един ученик да учи едновременно в няколко училища, например както във висшето образование има програми за обмен. Може учениците да учат в различни паралелки по различни предмети. Всичко това звучи фантастично, но всъщност не е невъзможно.

Изпитването и

оценяването на

резултатите

България не се отличава от останалите страни в общия подход към проблема за това какво да се прави с масовите национални изпити.

В някои страни тези изпити бяха отменени, в повечето страни бяха отложени или с променен формат. България е сред страните, които решиха да проведат изпитите, които са важни за продължаването на образованието в по-горна степен или за завършването и получаването на диплома. Това са матурите, включително държавните изпити по професията и външното оценяване след 7-и клас.

Мисля, че сме взели правилното решение в тази трудна ситуация, макар че за мен по-важната роля на оценяването е да развива интереса към ученето и чак на второ място - да установява накрая какво се е получило. По принцип не одобрявам използването на оценяването като средство за отсъждане кое дете за какво образование става и за какво не особено когато това се прави рано през живота му.

Изпитите, които се прилагат масово в повечето страни, нашата включително, проверяват какво един ученик може да направи в пълна изолация от света и цялата информация в него. Изпитанията в живота са за това какво човек може да постигне, ползвайки всичката достъпна информация и цялата помощ, която може да мобилизира.

Убеден съм, че в бъдещето изпитите ще проверят второто.

Прочетох, че в някои университети по света са поели риска да организират дори приемни изпити дистанционно, например за медицински специалности. Преценили са, че някой, който не е подготвен да учи при тях, няма да се справи със специално подготвения изпит, дори да ползва каквато иска информация и помощ. Тази ситуация изглежда различна от изпитването на малки деца, но всъщност не е чак толкова.

И още нещо - някои предсказват, че епидемията може да усили неравенствата в образованието – тези, които нямат достатъчно ресурси, да са още по-отчуждени, а тези, които имат, да се справят относително добре. Това би довело до общо понижаване на нивото, съпроводено с увеличаване на неравенството.

След време, когато оценяваме евентуален спад в постиженията на ученици, който може да се дължи на сегашната епидемична криза и на дистанционното обучение, трябва внимателно да помислим каква част от спада може се дължи на свиването на разходите на семействата, притиснати от икономическата криза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Стига митологии – туризмът дава под 4% от БВП

Стига митологии – туризмът дава под 4% от БВП

Това е красив и достоен бизнес, но нито една богата държава не е забогатяла само от него В България трудно се намират и рядко се обсъждат добре обработени данни за структурата на БВП по отрасли. НСИ работи добре, но цифрите са в прекалено насипен вид и с класификация, която е сложна и непрактична за широката публика

2010 г.: парното с 15% нагоре. 2020 г.: Топлото в София пада с 15% спрямо юли 2019 г.

2010 г.: парното с 15% нагоре. 2020 г.: Топлото в София пада с 15% спрямо юли 2019 г.

Кои бяха водещите събития на тази дата според архива на “24 часа” преди 10 години Топлата вода и парното в София и в Пловдив ще поскъпнат от юли може би с 15%, над това увеличение ще бъдат непродаваеми, прогнозира шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев след заседание за цените. Това пише на 2 юни преди 10 г. “24 часа”

Кулата - новата балканска голгота

Кулата - новата балканска голгота

Защо Гърция остави само един отворен ГКПП за пътуващите от Балканите? Това не ограничава заразата и си е направо враждебен акт Пищящи деца, клекнали в околните ниви и храсти хора, обслужващи насъщните си нужди, молби за вода към околните коли, многочасово досадно висене в жегата, загуба на стотици хиляди

Защо Ирландия успява рязко да намали жертвите на пътя, а ние – не

Защо Ирландия успява рязко да намали жертвите на пътя, а ние – не

Дъблин проверява шофьорите за алкохол дори рано сутрин От убийството на популярния телевизионен водещ Милен Цветков са минали по-малко от три месеца. Сравнително кратко време, за да заличи мощния гняв, който нелепата му смърт предизвика Той бе помлян, докато чака с колата си на червен светофар в София, от 21-годишен дрогиран младеж

СНИМКА: Pixabay

Защо Турция няма да продаде руските си ракети С-400 на САЩ

Един американски сенатор миналата седмица внесе законопроект за осигуряване на финансиране за изкупуване на турските зенитни ракети С-400 руско производство. Докато това теоретично би могло да разсече възела на спора, който този въпрос породи между двата съюзника в НАТО, това не е вероятно да се случи поради ред причини

Корнелия Нинова се готви за тежка битка, за да запази лидерския стол в БСП.

Как скандалите по върховете на БСП удрят партията

В последните месеци БСП непрекъснато се тресе от скандали. Вътрешнопартийната битка е ожесточена, а червените са силно вторачени един в друг, в личните си дрязги и проблеми. Всичко това обаче удря партията като цяло, разделя я и води до срив в рейтинга ѝ, при това в навечерието на парламентарните избори

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Факсимиле от интервюто със Соломон Паси в броя на "24 часа" от 5 юли т.г.

Андрей Пантев: Като държиш шпагин, не може да си ангел, но тази армия счупи черепа на нацизма

- Историк и бивш депутат за идеята на Соломон Паси за паметниците на Червената армия - Захари Георгиев: Паси да пита Спас Гърневски за Альоша Какво да се направи с паметника на Съветската армия в София? Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси разви в “24 часа” идеята си: “Нека в четирите ъгъла на Княжеската градина около паметника

Макрон беше бик, върви към костенурка

Макрон беше бик, върви към костенурка

Това е последната гара на Третия път В една от великолепните книги на Тери Пратчет се разказва за малкия бог Ом, който в миналото е огромен и се явява във формата на бик, но постепенно губи последователи и се смалява, смалява, докато се превръща в малка едноока костенурка, загубена в пустинята, където линеят хиляди други захвърлени от хората

Глобите на депутати в парламента са противоконституционни и нищожни

Глобите на депутати в парламента са противоконституционни и нищожни

Правилно журналистката от “24 часа” Румина Димитрова е забелязала, че глобите на депутатите в парламента са исторически, но бих казал историческа глупост. Мислех, че след като извърши дарение от чуждо име за чужда сметка, не знаейки, че дарението от хилядолетие е личен и доброволен акт, парламентът е ударил дъното

Политическата коректност е лицемерие, което прикрива дълбокия расизъм на wasp-овете

Политическата коректност е лицемерие, което прикрива дълбокия расизъм на wasp-овете

Защо трябва да подкрепяме черните в новата революция, но рушенето на паметници е измама, по която ги плъзгат, за да ги намразят хората Да, в англосаксонския свят расизъм съществува. Ако някой не е вярвал, масовите протести на чернокожи по цял свят го доказват. За първи път осъзнах, че това е проблем от настоящето

Коментар на седмицата №1: Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Коментар на седмицата №1: Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Николай Феодоров Низол, който е собственик на 57 фирми у нас, не знае, че притежава и медия Руснак е собственикът на сайта “народ.бг”, който във вторник принуди Бойко Борисов да обяснява, че не е в болница заради кръвно, а преди дни пък накара Иван Гешев да опровергава, че е работил като охрана на Тодор Живков

Георги Марков

Коментар на седмицата №2: Георги Марков позна, че ще падат правителства в Западна Европа

Направи предсказанието си в интервю за "24 часа" "Приятели, познах че в западна Европа ще падат правителства. Днес си замина Едуар Филип, след като Макрон бе разгромен на местните избори. Идва ред на Конте в Италия и на Санчес в Испания", написа във фейсбук депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber