Коментар на седмицата №2: Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8644377 Коментар на седмицата №2: Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия Коментар на седмицата №2: Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №2: Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 94 хиляди прочитания.

Руският патриарх да си припомни завета на Дзержински за горещото сърце, хладния ум и чистите ръце

Руският патриарх Кирил нарекъл братята Кирил и Методий “словенски” просветители. Предполагам, че първосвещеникът с кодовото име Гундяев в някои среди е имал предвид под термина “словенски” думата “словене”, което на чист старобългарски означава просто “славяни”, а не днешното “словенци”.

Като милиционер на милиционера му давам един цитат в помощ: “Прежде убо словене не имеху книг, но с чротами и резами четеху и гатааху, погани суще…”, тоест: “Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки”. Това е началото на великото слово “За буквите” от българския автор Черноризец Храбър, според някои това е самият цар Симеон Велики, писано най-вероятно в края на IХ век по същото време, когато в днешните украински земи викингите събирали разни племена - кои славянски, кои не съвсем, за да направят държавното формирование, наречено Киевска Рус.

Образно казано (по другаря Георги Димитров),

когато

викингските

конунги в Киев

са говорили на

“славянски”

само с прислугата на конете си, то в България отдавна е имало великолепна книжовна школа, която буквално е заляла Европа с книги на старобългарски.

Разбира се, в Русия и в стария Съветски съюз старобългарският език никога не е съществувал освен за тесен кръг истински учени като академик Дмитрий Лихачов. Там в широката руска земя винаги се е говорело за “църковнославянски език”, между другото за това странно им приглася и нашата родна Българска православна църква, която също май още не е открила, че песнопенията и проповедите, които чете от светите книги, са на старобългарски, а не на това странно нещо “църковнославянския език”…

Къде е заровен проблемът? Просто Русия като империя, която се е самоопределила като наследник на Източната римска империя, винаги е пропускала факта, че тя действително е покръстена от византийците, и то

не от кого да е,

а от император

Василий Втори

Българоубиец,

но е получила богослужебните си книги на старобългарски от български свещеници, вследствие на което 40% от съвременния руски език са базирани на старобългарската езикова норма и говор.

Древнорусите са получили Божието слово на старобългарски и са приспособили своята реч към него. Забравя се удобно и Йоакимовският летопис, в който се казва директно, че още “българският цар Симеон изпратил в Киевска Рус учени йереи и свещеници”, тоест още преди Византия да се сети за християнизация на народа на русите, там е имало български проповедници.

Всъщност първата християнка от династията Рюрик по древноруските земи не е ли Олга Киевска, жена на княз Игор и внучка на Борис Първи Покръстител? Защото в християнизацията малка България води на голяма Русия точно 124 г. За 124 г. са създадени всички предпоставки старобългарският да легне в основите на бъдещия руски език. Дори племената от угро- финските народи, които са една от основните части на етногенезиса на московците, са приели да пишат и говорят на старобългарски, просто защото новият Бог им е говорил на старобългарски.

По-късно, за да може да се обоснове доктрината на Москва като Трети Рим, е било много удобно да се пропусне другия забравен дори от нас велик българо-славянски Рим - Великия Преслав.

Нашите

владетели са

получили право

да се назоват царе,

което значи императори, директно от ромейските Василевси, таман 500 г. преди някой руски владетел да посмее да се нарече с титлата цар.

Чаткате ли? Водим ги с пет века като пълноценно царство, сиреч империя! Всъщност България е първата “славянска” империя, а не Русия.

И тук започват проблемите. Българската империя идва в повече на московската имперска доктрина. Една ненужна брънка, останка нищожна от един вече поробен от османците народ. Между другото без патриарх Евтимий Търновски, без създадената от него Търновска книжовна школа и без хилядите български свещеници, които бягат в Московията от османците и отнасят там колосално количество българска книжнина, не е ясно дали след татаро-монголското иго Русия въобще щеше да се консолидира като могъща държава. Така както избягалите от турците в Генуа и Венеция византийци донасят Ренесанса в Западна Европа, така нашите български свещеници, учени и аристократи издигат православието и държавността в Русия на нова неподозирана висота.

Българи са в основата на християнското възраждане на руската държава след 300 г. монголско иго. Прочетете повече за свети Киприан Българин, митрополит Киевски, Литовски и на цяла Русия, признат за светец и чудотворец през 1472 г., който е роден в българското Търновско царство, обучен в Търновската книжовна школа и е от древнобългарския род Цамблак. Той е официално признат за обединител на Руската православна църква. Не от мен, а от предния руски патриарх Алексей Втори на 1 октомври 2006 г..

За Киприан пишели с богобоязън “Откърмен в България, дарен на Русия”!

Един от

най-важните

руски патриарси

е чист българин,

а не “словенец”. Друга личност от древнобългарския род Цамблак известният Григорий Цамблак, става също Киевски митрополит и като такъв създава похвално слово за нашия патриарх Евтимий Търновски, в което пише: “Защото кой народ, сроден с българския по реч, не прие неговите писания, неговите учения, труда и потта на този, който вместо с нозе да разнася евангелската проповед, си служеше с ръка и вместо с апостолски мрежи  - с перо, и така извличаше от дълбочината на невежеството спасяемите… и на тях стана учител по благочестие.”

Толкоз. Както ние трябва да сме благодарни на русите за освобождението от османското иго, така и те трябва да са ни признателни за буквите и за православието. Така го казва елементарната историческа истина. И като завършил Симеоновската школа бих казал, че няма да е зле руският патриарх като някога евентуално съпричастен към службите да си припомни завета на Дзержински към чекистите “Чекистът трябва да има горещо сърце, хладен ум и чисти ръце”.

Хладният ум казва, че България е станала царство или империя 5 века преди Русия и е приела християнството 124 г. преди нея. Горещото сърце подсказва, че без българската държава и писменост можеше и да няма и руска църква, и руска държава. И всичко това не е въпрос на пропаганда, а на чисти ръце. Руските щикове ни донесоха свободата, но преди това българското перо отнесе в руските поля вярата, буквите и основите на държавността.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Стига митологии – туризмът дава под 4% от БВП

Стига митологии – туризмът дава под 4% от БВП

Това е красив и достоен бизнес, но нито една богата държава не е забогатяла само от него В България трудно се намират и рядко се обсъждат добре обработени данни за структурата на БВП по отрасли. НСИ работи добре, но цифрите са в прекалено насипен вид и с класификация, която е сложна и непрактична за широката публика

2010 г.: парното с 15% нагоре. 2020 г.: Топлото в София пада с 15% спрямо юли 2019 г.

2010 г.: парното с 15% нагоре. 2020 г.: Топлото в София пада с 15% спрямо юли 2019 г.

Кои бяха водещите събития на тази дата според архива на “24 часа” преди 10 години Топлата вода и парното в София и в Пловдив ще поскъпнат от юли може би с 15%, над това увеличение ще бъдат непродаваеми, прогнозира шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев след заседание за цените. Това пише на 2 юни преди 10 г. “24 часа”

Кулата - новата балканска голгота

Кулата - новата балканска голгота

Защо Гърция остави само един отворен ГКПП за пътуващите от Балканите? Това не ограничава заразата и си е направо враждебен акт Пищящи деца, клекнали в околните ниви и храсти хора, обслужващи насъщните си нужди, молби за вода към околните коли, многочасово досадно висене в жегата, загуба на стотици хиляди

Защо Ирландия успява рязко да намали жертвите на пътя, а ние – не

Защо Ирландия успява рязко да намали жертвите на пътя, а ние – не

Дъблин проверява шофьорите за алкохол дори рано сутрин От убийството на популярния телевизионен водещ Милен Цветков са минали по-малко от три месеца. Сравнително кратко време, за да заличи мощния гняв, който нелепата му смърт предизвика Той бе помлян, докато чака с колата си на червен светофар в София, от 21-годишен дрогиран младеж

СНИМКА: Pixabay

Защо Турция няма да продаде руските си ракети С-400 на САЩ

Един американски сенатор миналата седмица внесе законопроект за осигуряване на финансиране за изкупуване на турските зенитни ракети С-400 руско производство. Докато това теоретично би могло да разсече възела на спора, който този въпрос породи между двата съюзника в НАТО, това не е вероятно да се случи поради ред причини

Корнелия Нинова се готви за тежка битка, за да запази лидерския стол в БСП.

Как скандалите по върховете на БСП удрят партията

В последните месеци БСП непрекъснато се тресе от скандали. Вътрешнопартийната битка е ожесточена, а червените са силно вторачени един в друг, в личните си дрязги и проблеми. Всичко това обаче удря партията като цяло, разделя я и води до срив в рейтинга ѝ, при това в навечерието на парламентарните избори

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Факсимиле от интервюто със Соломон Паси в броя на "24 часа" от 5 юли т.г.

Андрей Пантев: Като държиш шпагин, не може да си ангел, но тази армия счупи черепа на нацизма

- Историк и бивш депутат за идеята на Соломон Паси за паметниците на Червената армия - Захари Георгиев: Паси да пита Спас Гърневски за Альоша Какво да се направи с паметника на Съветската армия в София? Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси разви в “24 часа” идеята си: “Нека в четирите ъгъла на Княжеската градина около паметника

Макрон беше бик, върви към костенурка

Макрон беше бик, върви към костенурка

Това е последната гара на Третия път В една от великолепните книги на Тери Пратчет се разказва за малкия бог Ом, който в миналото е огромен и се явява във формата на бик, но постепенно губи последователи и се смалява, смалява, докато се превръща в малка едноока костенурка, загубена в пустинята, където линеят хиляди други захвърлени от хората

Глобите на депутати в парламента са противоконституционни и нищожни

Глобите на депутати в парламента са противоконституционни и нищожни

Правилно журналистката от “24 часа” Румина Димитрова е забелязала, че глобите на депутатите в парламента са исторически, но бих казал историческа глупост. Мислех, че след като извърши дарение от чуждо име за чужда сметка, не знаейки, че дарението от хилядолетие е личен и доброволен акт, парламентът е ударил дъното

Политическата коректност е лицемерие, което прикрива дълбокия расизъм на wasp-овете

Политическата коректност е лицемерие, което прикрива дълбокия расизъм на wasp-овете

Защо трябва да подкрепяме черните в новата революция, но рушенето на паметници е измама, по която ги плъзгат, за да ги намразят хората Да, в англосаксонския свят расизъм съществува. Ако някой не е вярвал, масовите протести на чернокожи по цял свят го доказват. За първи път осъзнах, че това е проблем от настоящето

Коментар на седмицата №1: Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Коментар на седмицата №1: Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Николай Феодоров Низол, който е собственик на 57 фирми у нас, не знае, че притежава и медия Руснак е собственикът на сайта “народ.бг”, който във вторник принуди Бойко Борисов да обяснява, че не е в болница заради кръвно, а преди дни пък накара Иван Гешев да опровергава, че е работил като охрана на Тодор Живков

Георги Марков

Коментар на седмицата №2: Георги Марков позна, че ще падат правителства в Западна Европа

Направи предсказанието си в интервю за "24 часа" "Приятели, познах че в западна Европа ще падат правителства. Днес си замина Едуар Филип, след като Макрон бе разгромен на местните избори. Идва ред на Конте в Италия и на Санчес в Испания", написа във фейсбук депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber