Иван Кръстев: Конспиративните теории цъфтят, защото в кризата хората искат прости обяснения, но катастрофата е с неизвестен извършител

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8610384 Иван Кръстев: Конспиративните теории цъфтят, защото в кризата хората искат прости обяснения, но катастрофата е с неизвестен извършител Иван Кръстев: Конспиративните теории цъфтят, защото в кризата хората искат прости обяснения, но катастрофата е с неизвестен извършител www.24chasa.bg
Иван Кръстев: Конспиративните теории цъфтят, защото в кризата хората искат прости обяснения, но катастрофата е с неизвестен извършител

Урок от Швеция: Не затваряш икономиката, но тя пак е тежко ударена

Вирусът изостри политическото противопоставяне в България, казва политологът

Иван Кръстев  е политолог и визионер, чиито анализи и прогнози се цитират от медии като “Ню Йорк Таймс” и “Гардиън”.

Как коронавирусът променя Европа, как ще изглежда светът след пандемията - това анализира Кръстев в новата си книга “Утре ли е вече?”, която излиза в края на май у нас и се превежда на 19 езика.

Очаквайте откъс от книгата в съботния брой на "24 часа".

- Г-н Кръстев, защо  избрахте това заглавие за книгата си - “Утре ли е вече?”?

- Защото днес всички се питат, как ще изглежда светът след края на пандемията, а моето усещане е, че ние вече живеем в този свят. Кризата, която преживяваме, не толкова промени света, колкото ни позволи да видим колко се е променил той през последното десетилетие - в каква степен сме зависими от новите дигитални технологии, в каква степен някакво случайно събитие на другия край на света може драматично да засегне нашия живот…

- В книгата описвате 7 парадокса от въздействието на вируса. Оказа ли се, че в кризата с COVID-19 нищо не е такова, каквото изглеждаше в началото? Възможно ли е да се окаже, че колкото е трудно разгадаема болестта, толкова и промяната, която ще роди?

-  Ние все още знаем много малко за характера на вируса, който разбърка света, и още по-малко за политическите и социалните последици от тази криза. Ситуацията е бясно препускане във всички посоки едновременно.

По време на кризата хората инстинктивно се обърнаха към националните си държави и там потърсиха защита. Първото нещо, което всички правителства направиха при появата на COVID-19, е да затворят границите. Но карантината направи така, че

човекът, който

живее на другата

страна на

улицата, се оказа

толкова далече,

колкото и този, който живее на другия край на света. И с единия, и с другия можеше да общуваш само по телефона или по скайп и zoom.

Нещо повече, затвореният в апартамента си човек изведнъж започна да се интересува какво става по света (Америка, Бразилия, Китай) с надеждата да разбере какво ще се случи у нас. Няма нужда да знаеш чужд език, за да разбереш какво говорят по чуждите телевизионни канали, защото всички говорят за едно и също - за епидемията. И ето го парадоксът - един вирус, който не познава граници, затвори границите и в същото време както никога преди ние имаме усещането, че живеем в един общ свят.

- България е сред европейските страни с много по-малко заразени и жертви на глава от населението, отколкото стари западни демокрации с богати и силни здравни системи. Какво е обяснението?

-  На този етап можем само да гадаем. Може китайският прилеп, от който всичко тръгва, наистина да идва от град Прилеп, както твърди един виц, и това да обяснява защо ни щади. Но има три фактора, които обикновено се споменават, когато става дума за разпространението на болестта.

Първо, тя удря най-гъстонаселените и най-глобализираните места в света - Ню Йорк и Лондон са класически пример, половината от заразените в Русия са в Москва и Московска област. България е в по-благоприятна позиция поради своята провинциалност.

Причината за висока смъртност в региони като Бергамо, Италия, поне частично се обяснява от факта, че това е регионът на Европа, в който хората живеят най-дълго. По-ниската продължителност на живот навярно частично обяснява много ниската смъртност у нас.

По парадоксален начин проблемното състояние на нашата здравна система също е част от обяснението. Една от причините мнозинството от хората стриктно да спазват наложените от правителството ограничения е ниското доверие в здравната система.

Хората правеха

всичко

възможно да

не се озоват

в болница

Решението на правителството и на щаба навреме и радикално да изпратят хората вкъщи, е също ключов фактор за ниския процент заразени и починали.

Ролята на лекарите и сестрите също е огромна. Нека да припомня един факт, средната възраст на медицинския персонал в България е една от най-високите, ако не и най-високата в Европа (много млади лекари и сестри напуснаха страната през последните години). Поради тази причина в началния етап на кризата, когато нямаше достатъчно маски и други форми на защита, тези хора отиваха да лекуват болни от COVID-19 с професионалното знание, че ако бъдат заразени, опасността за много от тях е по-голяма, отколкото за по-младите им пациенти. Днес, когато хората имат усещането, че най-лошото е преминало, става модно да се твърди, че и без затваряне на икономиката резултатите щяха да бъдат същите. Може и да е така, ние никога няма да знаем това. Но знаем, че ако нещо не се е случило не значи, че не е можело да се случи. В ситуация на тотална неопределеност

всяко

правителство е

длъжно да се

държи така,

като че ли

ще се развие

най-лошият

сценарий

- Пишете, че днес сме много по-космополитни отвсякога, защото хората непрестанно сравняват случващото се с тях самите и случващото се с другите другаде. За справяне с пандемията успех ли е Швеция, провал ли е Италия и Великобритания, изобщо кои са победителите и победените в тази война?

- Никога не знаем кои са победителите, преди войната да е свършила, а тази война не е свършила. Нещо повече, когато говорим кой е спечелил и кой е изгубил, ще ни интересува и броят на заболелите, и броят на умрелите, и икономическите последици от кризата, и ефектът върху психическото здраве на хората, и самочувствието, с което обществото излиза от кризата.

Аз имам респект към шведското правителство, че в момент, в който всички други страни затвориха голяма част от икономиките си, те рискуваха да правят нещо различно. Но именно Швеция е и пример за това, че решенията на собствените ни правителства са само един от факторите за развитие на кризата. Очакването е, че през тази година

Швеция, която не

затвори своята

икономика, ще

има по-голям

икономически

спад

от Австрия и Полша, които затвориха, и причината е, че 30 процента от БВП на Швеция идва от износ и основно на индустриални стоки. По тази причина много големи шведски компании затвориха, защото техните доставчици в други страни бяха затворили или защото техните клиенти бяха затворили. Така че идеята, че ако не бяхме затворили икономиката, нямаше да пострада, не е непременно вярна.

- Как ще обясните широкото разпространение на конспиративни теории? Как ви изглежда теорията за “стадния имунитет”, която у нас се олицетворява от доц. Мангъров? Тази идеология ще се използва ли политически? И доколко ще задълбочи разделението в обществото?

- Това, че пандемията е катастрофа с неизвестен извършител, я прави особено благодатна за конспиративни теории. Силното неверие на хората във властта е друга част от обяснението.

В момент на криза хората искат прости обяснения, докато експертите спорят и не се съгласяват по между си. Това изнервя много хора, но това е същността на науката - различни учени проверят различни хипотези и именно техните несъгласия водят до появата на лекарства и ваксини.

В този смисъл идеята за “колективен имунитет” не е конспиративна теория, а една от медицинските хипотези. В момент на криза думите имат огромно значение и за това теория, която говори за “стаден имунитет” лесно обижда хората, защото предполага, че на обществото трябва да се гледа като на стадо.

Но не всяко нещо, което ни обижда, е конспиративна теория. Не медицинските теории и техните носители разделят обществото, а това, че различните хора преживяват кризата и нейните превъплъщения (здравни, икономически) по различен начин и търсят научно и политическо представителство на своите различия.

Времето е също важен фактор. Думата “карантина” ни е наследство от времето на чумата и буквално значи 40 дни - толкова време е трябвало моряците да не напускат корабите по време на епидемия, преди да могат да слязат на пристанището. Изглежда,

40 дни е някакъв

психологически

праг, след който

човек трябва

да се върне

към нормалност,

защото неслучайно и след смъртта на близък човек 40 дни е срокът, след който от нас се очаква “да забравим” колкото можем смъртта.

- Коя е най-голямата опасност за Европа след края на карантината и извънредните мерки, който вече се вижда? А за България?

- Ние не знаем дали пандемията е приключила, дали ще се появи, или не втора вълна. За мен има два противоположни риска. Първият е да се парализираме от страх пред евентуална втора вълна. Вторият е да се държим така, като че ли пандемията е вече история. Важно е да сме готови за различни развития. И да сме готови не само като държава, но и като общество.

Лесно е да пратиш хората вкъщи веднъж. Можеш ли да го направиш втори път, ако се наложи? В началото на кризата беше достатъчно да правим това, което правят другите. Днес е много важно да има ясна представа какво става във всяко отделно общество и дори във всяка отделна община. Лошото е, че България влезе политически разделена в тази криза и кризата допълнително изостри политическото противопоставяне. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция хвали качеството на болниците си в борбата с пандемията

Когато броят на случаите на новия коронавирус в Турция започна бързо да нараства, мнозина се опасяваха от "италиански" сценарий с препълнени болници и висока смъртност. И макар че правителството много рано затвори училищата, джамиите и обществените места, президентът Реджеп Тайип Ердоган беше критикуван заради отказа си да наложи пълно

Мира Радева, социолог:  Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Мира Радева, социолог: Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Корина Крецу

Шанс за развитие. Как ще използва Румъния парите от Европейския съюз ?

Планът за икономическо възстановяване на Европейския съюз, представен в сряда в Европейския парламент, е категорично най-впечатляващият отговор на тази криза. Общо Европейският съюз предоставя на разположение на страните членки 2,4 трилиона евро, с които през следващите седем години се цели реконструкция на европейския проект

Димитър Ганев, "Тренд":  Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Димитър Ганев, "Тренд": Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

България трябва да се мобилизира, защото парите идват с искане за реформи България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на ЕС, а ще трябва да внесе само 3,3 милиарда. При това 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3,3 милиарда ще се дължи след 10-20 г. и повече

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

ФАЦ: Защо коронавирусът е опасен за Путин

Доверието към Владимир Путин е на едно от най-ниските си равнища за 20-те години, откакто е на власт. Поведението му по време на пандемията от коронавирус може да му излезе доста скъпо. През март 2015 година руският президент изчезна за десет дни от очите на обществеността. Без основание. Тогава тръгна слухът, че Владимир Путин е сериозно болен

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други? Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност СНИМКА: Ройтерс

В Испания бедността е по-тежка, отколкото през финансовата криза от 2008 г.

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност, напомняща финансовата криза от 2008 г., от която страната едва бе започнала да се съвзема. "Крия си лицето, защото наистина ме е срам, никога не се е случвало да моля някого за храна", споделя 42-годишната Хакелине Алварес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Политиката на Нетаняху - тест за якост на единството в ЕС

Върховният комисар на Евросъюза по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел разговаря по телефона с шефа на израелското външнополитическо ведомство Габи Ашкенази. А предния ден неколцина лидери на страни от ЕС, включително президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Осем жени, убити от мъжете си, а това е само върхът на айсберга Осем жени са били убити от партньорите си по време на извънредното положение. Да сме наясно още от самото начало. Не обвинявам взетите мерки за ограничаване свободата на гражданите. Мерки се взеха и продължават да се вземат в цял свят. Адекватни или не, времето ще отсъди най-добре

Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

Грешният ПР на един партиен лидер Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик, подкрепян емоционално от един изключително влиятелен сред червените съидейник. Защото големият актьор, наричан фамилиарно от своите Ламбо

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Руският патриарх да си припомни завета на Дзержински за горещото сърце, хладния ум и чистите ръце Руският патриарх Кирил нарекъл братята Кирил и Методий “словенски” просветители. Предполагам, че първосвещеникът с кодовото име Гундяев в някои среди е имал предвид под термина “словенски” думата “словене”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber