Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8609801 Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист www.24chasa.bg
Здравко Димитров
Здравко Димитров

Като областен управител удвоих пътя до Асеновград - вече няма жертви, а беше отсечка на смъртта

- Няма управник, на когото да са му казали браво, не очаквам и аз

- Стадионите на “Ботев” и “Локомотив” са важни обекти, ще ги завършим

 

- Г-н Димитров, кое ви разтърси като човек най-силно през тези 7 месеца, откакто сте кмет на Пловдив?

- Не са един и два случая. Последният е отпреди няколко дни с жена, която няма къде да живее. Дойде при мен и ми каза, че е на улицата. А я виждам - чиста, спретната, интелигентна. Извиках зам.-кмета по социалните дейности Анести Тимчев и му възложих да реши проблема. Завчера денят ми започна с погребение и завърши с инфаркт на близък, закаран в болница със спукана аорта. Всекидневие е да се занимавам с подобни случаи и да помагам. Който мисли, че е лесно да си кмет на голям град, да дойде само един ден да стои до мен. Освен градските проблеми, които никак не са малко, се налага всеки ден да се сблъсквам и с човешки съдби. Не се оплаквам.

- Ако сега трябва да избирате, бихте ли се съгласили да се кандидатирате за кмет отново?

- Това мога да го кажа в края на мандата. Още съм в началото и имам визия какво да направя за града. Зная как да стане и ще го постигна.

- Какви са големите тревоги за големия град?

- На първо място

е чистият въздух

Пловдив открай време е в челните класации по мръсен въздух. Това е така, защото местоположението на града е в Тракийската низина и няма много течения. По време на пандемията спря движението и веднага въздухът се подобри. Какво означава това? На първо място, градските автобуси да са нови. А в Пловдив те са такива. Предстои нов конкурс за възлагане на 8 автобусни линии. Поставили сме задължително условие да са от най-висок екологичен клас с двигатели евро 6. Ще направим така, че стари камиони и леки коли да не минават през града.

Непрекъснато обновяваме и техниката за почистване. Същото се отнася и за печките с твърдо гориво. Върви проектът за тяхната подмяна и на домакинствата ще бъдат раздадени климатици. Община Пловдив спечели 14 млн. лева за това, но нещата покрай извънредното положение малко се позабавят.

- Ваши опоненти казват, че пандемията ви е дошла дюшеш и с нея ще оправдавате забавени проекти.

- Не съм се оправдавал за нищо. Няма и да го направя. Има една максима “Който не работи - той критикува”. А който е свършил нещо и знае неговата цена - или ще те поощри, или ще замълчи. Ругаят тези, които нищо не са свършили. Кое ми е дошло дюшеш? Аз не съм любител на таблата. Работим денонощно. Управлението не е игра. Начело на щаба поставих медик, защото това е работа за лекар. Назначих шефа на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. И в Пловдив сме отличници - имаме ниска заболеваемост.

Нямахме референтна лаборатория. По мое настояване се изгради, г-н Георги Гергов дари парите. И вече имаме три лаборатории. Беше ми обидно, когато на първия заболял от коронавирус му взеха проба в петък, пратиха я в Стара Загора и резултатът дойде чак в четвъртък. Когато го чух, за мен беше обидно като пловдивчанин.

- Някои казват, че малкото заболели от коронавирус е заради гена на пловдивчани - не се поддавал на вируса.

- Това е градски фолклор. Заразените при нас са малко, защото стриктно се прилагаха мерките.

Всяка вечер в 21 ч биеха камбаните в Пловдив по настояване на митрополит Николай в подкрепа на медиците. Призоваваше да сме единни и да имаме вяра. Това също е важно. В Пловдив се показахме дисциплинирани. В противовес на твърдението, че пандемията ни е дошла дюшеш, ще кажа, че нито един проект не сме спрели. Да, има забавяне, но всичко си влиза в нормалния ритъм. Ще се измести с един-два месеца, но това не е фатално. Дано всичко отмине и да останат само лошите спомени.

- Защо спряхте да говорите за “бомбите” от предишното управление?

- На всички е ясно какво е било. Няма смисъл да се повтаря един и същ рефрен. А и хората не обичат да слушат оправдания. И казват: нали затова сме ви избрали - за да решите тези проблеми. Не отричам, че ги има. В сряда имахме онлайн връзка с испанската фирма “Индра”, която преди 4 г. трябваше да внедри електронната система за транспорта - взела е 20 млн. лева и не го е направила. Обещаха до края на месеца да тръгне. Не ми се вярва. Казахме в прав текст, че търпението ни е свършило и ще водим съдебни дела. Има депозит от 600 хил. лв., който ще се наложи да изтеглим и да си предявим исканията. ги. Имам чувството, че шиканират. Обяснихме им, че има нов конкурс за 8 линии и до месец ще бъдат избрани изпълнители с нови автобуси. Трябва да разберат, че в Пловдив не живеят туземци.

- Кога ще заработи зоологическата градина - другият наследен проблем? Не е ли парадокс - общинско предприятие “Зоопарк Пловдив” с 12 души и само 12 маймуни?

- Прекратяваме поръчката и започваме наново. Друг вариант няма и да затворим тази страница. Откакто зоопаркът е спрян преди 4 г. и тече разследване, буреняса. Въпросът е да го завършим и да набавим животните.Има договор за покупка на стойност 120 000 лв. Ще сключим анекс и ще го удължим.

- Кое повече ви допада - да сте областен управител или кмет?

- Различно е. Отговорностите и на двете места са големи. Като губернатор отговаряш за всички политики на държавата в областта. Когато бях на този пост, удвоих пътя Пловдив - Асеновград. Затова и благодаря на премиера Борисов, защото откакто сме отворили разширението за една година, няма нито една жертва. А я наричаха отсечката на смъртта и непрекъснато хората умираха като мухи в челни катастрофи.

Като областен старттирах водоснабдяването на Пловдив от язовир “Въча” и продължавам да работя за реализирането му като кмет. Областният управител е наместник на държавата, съблюдава законността, то не разполага със средства, защото е второстепенен разпоредител с бюджета. Но където стане наводнение, пожар, катаклизъм, отравяне на реки - всичко му е на главата.

- Кметската корона не е ли по-тежка?

- В известен смисъл, да. Отговорностите са още по-големи. И

като че ли за

всичко е виновен

кметът

Всеки е свикнал да търси него. Срещат ме хора и ме почват: “Еди-коя си чешмичка не работи, там има дупки.”

Признателност не очаквам. Няма управник, независимо колко добри неща е направил, да му кажат “браво”. След време се оценява. Виждате, че и в общинския съвет всеки се упражнява на гърба на кмета.

- С групата на ГЕРБ в общинския съвет как работите?

- Много добре.

- На няколко пъти ви бламира.

- Факт е. И разногласията идват, когато не сме се срещали преди заседание на общинския съвет.

- Имате ли усещане някой да настройва съветниците от вашата партия?

- Имам обяснение, засега ще го запазя за себе си. Но работата върви.

- Защо по важни теми в местния парламент съветниците на ГЕРБ не вземат отношение?

- Да, иска ми се да бъдат по-активни и дори да защитават своя кмет и политиките, които заедно прокарваме.

Може би нямат достатъчно опит, независимо че има съветници с няколко мандата. Когато има разговори, нещата се решават. Това е моят метод на работа, не искам нищо да правя наинат. Правим обществени обсъждания, които досега не са се случвали.

Допитвам се до гилдии, архитекти, инженери. Всичко, което правим, трябва да се харесва от хората. Има полза от такива обсъждания - преди хората оставаха с усещане, че не ги зачитат. И смятат, че всичко се прави зад гърба им. Ще продължа да се допитвам.

Парите на

общината не

са мои, те

са на всички

данъкоплатци

- Критикуват ви заради деветимата заместник-кметове - прекалено много.

- Тази бройка в никакъв случай не засяга общинския бюджет. Всеки от тях е специалист в своята област и си изпълняват засега задълженията.

Когато имам забележки, им ги казвам директно. Обади се предприемач и се оплака, че от 2017 г. няма движение по негова преписка. За седмица решихме проблема. Но за да бъде размотаван толкова години, очевидно са искали да му подскажат, че трябва да се сети за нещо. Предупредих, че не желая да чувам повече за такива случаи.

- Навършвате 57 г. - на тази възраст човек е постигнал доста неща в живота. Какво остава?

- Искам да оставя добър отпечатък в управлението на Пловдив. И ще направя неща, които досега не са се случвали. Няма да кажа какво. Виждате,

не обичам да

ходя на първи

копки. Имам

суеверие.

Предпочитам

рязане на ленти,

когато работата е свършена. През тези 57 г. минах през какво ли не. Започнах със спорт и съм благодарен, че той ме научи на дисциплина, организираност, екипност и честност. В баскетбола, ако не притежаваш тези качества, те изхвърлят. За съжаление, бях принуден в най-златната си възраст - на 27 г., да се откажа от спорта. Почина баща ми и трябваше да поема грижата за семейството. Голямата ми дъщеря Мария беше на три месеца. И в един момент от спортист, станах глава на семейство през 1990 г. На три места работех едновременно. Бизнесът ме научи на издръжливост - да не се предаваш и да постигаш целите. Работейки, завърших висше образование. После бях избран за кмет на район “Западен”. Сутрин, като отивах на работа, гледам служители си пият кафето и четат вестници. Казах, че това не искам да го виждам повече.

- Как ще отбележите рождения си ден?

- Не е време за празници.

- С премиера сте от една зодия - Близнаци. Затова ли се разбирате?

- Едва ли. Разбираме се, защото работя.Той ми каза, че двата най-важни обекта в Пловдив са стадионите на “Ботев” и “Локомотив”. И нареди бързо да се направят. Парите от държавата - 37 млн. лева, са преведени. През юни стартираме. Това е шанс за Пловдив. Държавата се отказа от покупка на правителствен самолет и насочи средствата при нас.

 CV

- Роден на 22 май 1963 г.

- Завършва спортна педагогика, психология и публична администрация в Пловдивския университет. Има магистратура по финансов мениджмънт в Стопанска академия “Д. А. Ценов” - Свищов

- Дълги години е състезател по баскетбол. От 1981 до 1991 г. е в ЦСКА и “Академик” - Пловдив

- От зората на демокрацията до 2007 г. се занимава с частен бизнес. През ноември същата година печели мажоритарни избори за кмет на район “Западен” в Пловдив. На този пост е до 2011 г., след което е назначен за управител на Пловдивска област

- Бил е депутат в 42-ия и 43-ия парламент

- Областен управител от 6 ноември 2015 до 3 ноември 2019 г., когато е избран за кмет на Пловдив

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: В аптеката е най-достъпният здравен специалист, светът вече използва това в пандемията

Фармацевтите там правят тестове за COVID, слагат ваксини, консултират терапии, а у нас имат много по-ограничени правомощия спрямо колегите си в ЕС. Това ощетява пациентите, казва председателят на Българския фармацевтичен съюз. Още акценти от интервюто Недостигът на лекарства е често явление в целия ЕС, но решенията се търсят в диалог Фактът

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Иван Иванов

Иван Иванов: Средната загуба на вода е 60%, ще я намаляваме с по 3 пункта на година

Не даваме даром пари на ВиК дружествата, а заеми, казва шефът на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" 130 млн. лв. дължат българите за вода - Господин Иванов, как се чувствате като човек, който управлява 1 милиард лева? Нали толкова е капиталът на “Българския ВиК холдинг”, който бе създаден с решение на кабинета

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: Архив

Петя Аврамова: През 2021 година ново саниране с пари от ЕС за 3750 блока и 12 000 къщи

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра, съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Програмата ще е с финансиране от ЕС

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Големият френски кинорежисьор е почетен председател на журито на фестивала “Синелибри” Французинът Жан-Жак Ано е един от най-самобитните и разпознаваеми режисьори на съвременното кино. Българите го познават преди всичко с шедьоврите му “Мечката”, “Името на розата”, “Любовникът” и “Седем години в Тибет”

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber