Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8609801 Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист www.24chasa.bg
Здравко Димитров
Здравко Димитров

Като областен управител удвоих пътя до Асеновград - вече няма жертви, а беше отсечка на смъртта

- Няма управник, на когото да са му казали браво, не очаквам и аз

- Стадионите на “Ботев” и “Локомотив” са важни обекти, ще ги завършим

 

- Г-н Димитров, кое ви разтърси като човек най-силно през тези 7 месеца, откакто сте кмет на Пловдив?

- Не са един и два случая. Последният е отпреди няколко дни с жена, която няма къде да живее. Дойде при мен и ми каза, че е на улицата. А я виждам - чиста, спретната, интелигентна. Извиках зам.-кмета по социалните дейности Анести Тимчев и му възложих да реши проблема. Завчера денят ми започна с погребение и завърши с инфаркт на близък, закаран в болница със спукана аорта. Всекидневие е да се занимавам с подобни случаи и да помагам. Който мисли, че е лесно да си кмет на голям град, да дойде само един ден да стои до мен. Освен градските проблеми, които никак не са малко, се налага всеки ден да се сблъсквам и с човешки съдби. Не се оплаквам.

- Ако сега трябва да избирате, бихте ли се съгласили да се кандидатирате за кмет отново?

- Това мога да го кажа в края на мандата. Още съм в началото и имам визия какво да направя за града. Зная как да стане и ще го постигна.

- Какви са големите тревоги за големия град?

- На първо място

е чистият въздух

Пловдив открай време е в челните класации по мръсен въздух. Това е така, защото местоположението на града е в Тракийската низина и няма много течения. По време на пандемията спря движението и веднага въздухът се подобри. Какво означава това? На първо място, градските автобуси да са нови. А в Пловдив те са такива. Предстои нов конкурс за възлагане на 8 автобусни линии. Поставили сме задължително условие да са от най-висок екологичен клас с двигатели евро 6. Ще направим така, че стари камиони и леки коли да не минават през града.

Непрекъснато обновяваме и техниката за почистване. Същото се отнася и за печките с твърдо гориво. Върви проектът за тяхната подмяна и на домакинствата ще бъдат раздадени климатици. Община Пловдив спечели 14 млн. лева за това, но нещата покрай извънредното положение малко се позабавят.

- Ваши опоненти казват, че пандемията ви е дошла дюшеш и с нея ще оправдавате забавени проекти.

- Не съм се оправдавал за нищо. Няма и да го направя. Има една максима “Който не работи - той критикува”. А който е свършил нещо и знае неговата цена - или ще те поощри, или ще замълчи. Ругаят тези, които нищо не са свършили. Кое ми е дошло дюшеш? Аз не съм любител на таблата. Работим денонощно. Управлението не е игра. Начело на щаба поставих медик, защото това е работа за лекар. Назначих шефа на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. И в Пловдив сме отличници - имаме ниска заболеваемост.

Нямахме референтна лаборатория. По мое настояване се изгради, г-н Георги Гергов дари парите. И вече имаме три лаборатории. Беше ми обидно, когато на първия заболял от коронавирус му взеха проба в петък, пратиха я в Стара Загора и резултатът дойде чак в четвъртък. Когато го чух, за мен беше обидно като пловдивчанин.

- Някои казват, че малкото заболели от коронавирус е заради гена на пловдивчани - не се поддавал на вируса.

- Това е градски фолклор. Заразените при нас са малко, защото стриктно се прилагаха мерките.

Всяка вечер в 21 ч биеха камбаните в Пловдив по настояване на митрополит Николай в подкрепа на медиците. Призоваваше да сме единни и да имаме вяра. Това също е важно. В Пловдив се показахме дисциплинирани. В противовес на твърдението, че пандемията ни е дошла дюшеш, ще кажа, че нито един проект не сме спрели. Да, има забавяне, но всичко си влиза в нормалния ритъм. Ще се измести с един-два месеца, но това не е фатално. Дано всичко отмине и да останат само лошите спомени.

- Защо спряхте да говорите за “бомбите” от предишното управление?

- На всички е ясно какво е било. Няма смисъл да се повтаря един и същ рефрен. А и хората не обичат да слушат оправдания. И казват: нали затова сме ви избрали - за да решите тези проблеми. Не отричам, че ги има. В сряда имахме онлайн връзка с испанската фирма “Индра”, която преди 4 г. трябваше да внедри електронната система за транспорта - взела е 20 млн. лева и не го е направила. Обещаха до края на месеца да тръгне. Не ми се вярва. Казахме в прав текст, че търпението ни е свършило и ще водим съдебни дела. Има депозит от 600 хил. лв., който ще се наложи да изтеглим и да си предявим исканията. ги. Имам чувството, че шиканират. Обяснихме им, че има нов конкурс за 8 линии и до месец ще бъдат избрани изпълнители с нови автобуси. Трябва да разберат, че в Пловдив не живеят туземци.

- Кога ще заработи зоологическата градина - другият наследен проблем? Не е ли парадокс - общинско предприятие “Зоопарк Пловдив” с 12 души и само 12 маймуни?

- Прекратяваме поръчката и започваме наново. Друг вариант няма и да затворим тази страница. Откакто зоопаркът е спрян преди 4 г. и тече разследване, буреняса. Въпросът е да го завършим и да набавим животните.Има договор за покупка на стойност 120 000 лв. Ще сключим анекс и ще го удължим.

- Кое повече ви допада - да сте областен управител или кмет?

- Различно е. Отговорностите и на двете места са големи. Като губернатор отговаряш за всички политики на държавата в областта. Когато бях на този пост, удвоих пътя Пловдив - Асеновград. Затова и благодаря на премиера Борисов, защото откакто сме отворили разширението за една година, няма нито една жертва. А я наричаха отсечката на смъртта и непрекъснато хората умираха като мухи в челни катастрофи.

Като областен старттирах водоснабдяването на Пловдив от язовир “Въча” и продължавам да работя за реализирането му като кмет. Областният управител е наместник на държавата, съблюдава законността, то не разполага със средства, защото е второстепенен разпоредител с бюджета. Но където стане наводнение, пожар, катаклизъм, отравяне на реки - всичко му е на главата.

- Кметската корона не е ли по-тежка?

- В известен смисъл, да. Отговорностите са още по-големи. И

като че ли за

всичко е виновен

кметът

Всеки е свикнал да търси него. Срещат ме хора и ме почват: “Еди-коя си чешмичка не работи, там има дупки.”

Признателност не очаквам. Няма управник, независимо колко добри неща е направил, да му кажат “браво”. След време се оценява. Виждате, че и в общинския съвет всеки се упражнява на гърба на кмета.

- С групата на ГЕРБ в общинския съвет как работите?

- Много добре.

- На няколко пъти ви бламира.

- Факт е. И разногласията идват, когато не сме се срещали преди заседание на общинския съвет.

- Имате ли усещане някой да настройва съветниците от вашата партия?

- Имам обяснение, засега ще го запазя за себе си. Но работата върви.

- Защо по важни теми в местния парламент съветниците на ГЕРБ не вземат отношение?

- Да, иска ми се да бъдат по-активни и дори да защитават своя кмет и политиките, които заедно прокарваме.

Може би нямат достатъчно опит, независимо че има съветници с няколко мандата. Когато има разговори, нещата се решават. Това е моят метод на работа, не искам нищо да правя наинат. Правим обществени обсъждания, които досега не са се случвали.

Допитвам се до гилдии, архитекти, инженери. Всичко, което правим, трябва да се харесва от хората. Има полза от такива обсъждания - преди хората оставаха с усещане, че не ги зачитат. И смятат, че всичко се прави зад гърба им. Ще продължа да се допитвам.

Парите на

общината не

са мои, те

са на всички

данъкоплатци

- Критикуват ви заради деветимата заместник-кметове - прекалено много.

- Тази бройка в никакъв случай не засяга общинския бюджет. Всеки от тях е специалист в своята област и си изпълняват засега задълженията.

Когато имам забележки, им ги казвам директно. Обади се предприемач и се оплака, че от 2017 г. няма движение по негова преписка. За седмица решихме проблема. Но за да бъде размотаван толкова години, очевидно са искали да му подскажат, че трябва да се сети за нещо. Предупредих, че не желая да чувам повече за такива случаи.

- Навършвате 57 г. - на тази възраст човек е постигнал доста неща в живота. Какво остава?

- Искам да оставя добър отпечатък в управлението на Пловдив. И ще направя неща, които досега не са се случвали. Няма да кажа какво. Виждате,

не обичам да

ходя на първи

копки. Имам

суеверие.

Предпочитам

рязане на ленти,

когато работата е свършена. През тези 57 г. минах през какво ли не. Започнах със спорт и съм благодарен, че той ме научи на дисциплина, организираност, екипност и честност. В баскетбола, ако не притежаваш тези качества, те изхвърлят. За съжаление, бях принуден в най-златната си възраст - на 27 г., да се откажа от спорта. Почина баща ми и трябваше да поема грижата за семейството. Голямата ми дъщеря Мария беше на три месеца. И в един момент от спортист, станах глава на семейство през 1990 г. На три места работех едновременно. Бизнесът ме научи на издръжливост - да не се предаваш и да постигаш целите. Работейки, завърших висше образование. После бях избран за кмет на район “Западен”. Сутрин, като отивах на работа, гледам служители си пият кафето и четат вестници. Казах, че това не искам да го виждам повече.

- Как ще отбележите рождения си ден?

- Не е време за празници.

- С премиера сте от една зодия - Близнаци. Затова ли се разбирате?

- Едва ли. Разбираме се, защото работя.Той ми каза, че двата най-важни обекта в Пловдив са стадионите на “Ботев” и “Локомотив”. И нареди бързо да се направят. Парите от държавата - 37 млн. лева, са преведени. През юни стартираме. Това е шанс за Пловдив. Държавата се отказа от покупка на правителствен самолет и насочи средствата при нас.

 CV

- Роден на 22 май 1963 г.

- Завършва спортна педагогика, психология и публична администрация в Пловдивския университет. Има магистратура по финансов мениджмънт в Стопанска академия “Д. А. Ценов” - Свищов

- Дълги години е състезател по баскетбол. От 1981 до 1991 г. е в ЦСКА и “Академик” - Пловдив

- От зората на демокрацията до 2007 г. се занимава с частен бизнес. През ноември същата година печели мажоритарни избори за кмет на район “Западен” в Пловдив. На този пост е до 2011 г., след което е назначен за управител на Пловдивска област

- Бил е депутат в 42-ия и 43-ия парламент

- Областен управител от 6 ноември 2015 до 3 ноември 2019 г., когато е избран за кмет на Пловдив

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

МУРАВЕЙ РАДЕВ

Муравей Радев: Свалянето на ДДС и раздаването на пари може да доведе до Виденова катастрофа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Черният сценарий: наесен силна втора  вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

Черният сценарий: наесен силна втора вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

СЗО оценява, че се справяме с коронавируса, но отпускане може да нанесе такъв удар 3 в 1  Сега е добър момент за малко забавяне на темпото на живот и продължаване на внимателното общуване на ръба на физическата изолация Истината е, че никой не може да “види” ясно в бъдещето как ще се държи пандемията България отрано взе мерки

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

В Австрия говорят вариант на немския, но се чувстват австрийци - аналогична ситуация с нас и Северна Македония - БАН издаде книга, според която официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език. Какво означава тази формулировка, проф. Николов? - Като зам

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тончо Токмакчиев

Тончо Токмакчиев: Дайте първо да помислим как да работим, а след това - къде ще почиваме

Сякаш забравихме, че живяхме 45 години “с коронавирус”, не искам онова време да се връща, казва известният актьор Да, свободен артист съм. Другото не са артисти, а чиновници Навърших 57 - не върви да съм постоянно същият като в младежките си години, когато разбивахме авторитети и закостенели мисления Театър, телевизионно шоу, кино, дори и политика

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

По-голямо количество битум с по-ниско качество е причината за разтеклия се асфалт в “Подуяне”. Ремонтът за 30 000 лв. ще струва 20 пъти по-скъпо на изпълнителя, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: Родителите да са спокойни - децата няма да загубят местата си, ако не тръгнат сега на градина Пускането на първите 8 км от

Диана Ковачева

Диана Ковачева: Внасям промени в НК за по-тежки наказания за насилници у дома

Според данни на СЗО - 7 жени са убити само за двата месеца на извънредно положение, казва омбудсманът в интервю Без нито един глас “против” Диана Ковачева бе избрана в четвъртък от парламента за национален омбудсман за пълен 5-годишен мандат. Тя бе единствената кандидатура, предложена от ГЕРБ, и бе подкрепена със 173 гласа “за”

Здравко Димитров

Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист

- Като областен управител удвоих пътя до Асеновград - вече няма жертви, а беше отсечка на смъртта - Няма управник, на когото да са му казали браво, не очаквам и аз - Стадионите на “Ботев” и “Локомотив” са важни обекти, ще ги завършим   - Г-н Димитров, кое ви разтърси като човек най-силно през тези 7 месеца, откакто сте кмет на Пловдив

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

- В целия процес на работа си задаваме един въпрос: “Това ли е най-доброто?” Прост въпрос, който ни държи във форма - Докато не се уверим, че сме направили най-доброто, никакъв ключ не предаваме на никого МАРИАНА КОСТОВА - Арх. Мирянова, защо АРТЕКС оцелява в кризите, които отсяват немалко от конкуренцията ви? - Заради своите здрави основи

Математикът проф. Николай Витанов: Очакваме максимума на активните случаи. Краят на кризата ще е към средата на юни

Математикът проф. Николай Витанов: Очакваме максимума на активните случаи. Краят на кризата ще е към средата на юни

Почти сме минали през медицинската част на кризата, казва шефът на екипа, който прави анализи за Националния оперативен щаб - Професор Витанов, 70 дни минаха от 13 март, когато беше обявено извънредното положение. Моделите, по които изчислявате развитието на епидемията с коронавируса у нас, каква точност ви дават

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber