Парад на гафовете: Грешките в Румъния по време на пандемията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8608260 Парад на гафовете: Грешките в Румъния по време на пандемията Парад на гафовете: Грешките в Румъния по време на пандемията www.24chasa.bg
Румънският президент Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс
Румънският президент Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс

Новият коронавирус изненада целия свят и създаде затруднения дори на престижни здравни системи, като тези в САЩ, Франция и Великобритания. Румъния не е изключение от това правило, а пандемията завари болниците в страната напълно неподготвени.

Румънските власти успяха като цяло да управляват добре тази криза, въпреки че бяха направени множество грешки, някои от тях груби. От февруари досега политици, но и някои медицински експерти, се надпреварваха с най-различни несполучливи изявления, някои от които с привкус на дезинформация.

Сред първите, които блеснаха с подобни изявления, бе директорът на Института по заразни болести "Матей Балш" - Адриан Стрейну-Черчел, който стана една от най-популярните личности в Румъния. Черчел бе назначен за ръководител на Комисията за клиничен и епидемиологичен мениджмънт на Ковид-19 в министерството на здравеопазването.

Стрейну-Черчел: Коронавирусът е 10 пъти по-слаб от грипа

Най-напред на 27 януари той заяви, че епидемията от Ковид-19 е " точица на картата на Китай", а "рискът епидемията да достигне Румъния е съществено малък".

На втория ден, след като в Румъния бе регистриран първият случай на заразяване с новия коронавирус - 27 февруари, в интервю за телевизия "Диджи 24" Адриан Стрейну-Черчел каза, че "новият коронавирус е 10 пъти по-слаб от грипа".

"Голямата ваканция", която му струва длъжността

На 23 април Адриан Стрейну-Черчел бе уволнен от длъжността ръководител на Комисията за клиничен и епидемиологичен мениджмънт на Ковид-19 към министерството на здравеопазването, след като измисли програма, която скандализира общественото мнение. Така наречената "Голяма ваканция" предвиждаше поставяне под карантина на лицата над 65 години през следващите три месеца и отделяне от роднините им, с които споделят общо жилище, чрез настаняването им на друго място.

Програмата му съдържаше и други драконовски мерки, включително пълна изолация на лицата на възраст между 40 и 65 години, ако "те не са заети в дейности, които не са от съществено значение в ситуация на пандемия". Малко след представянето на проекта в медиите, Черчел бе уволнен от ръководството на Комисията за клиничен и епидемиологичен мениджмънт на Ковид-19 в здравното министерство.

Но това не е единствената полемика, която витае около експерта. През 2015 г., след като вече ръководеше Института по заразни болести от 19 години, Агенцията по прозрачност го обвини в конфликт на интереси в периода 2008-2012 г. и между 2010 и 2012 г., защото е заемал същевременно постовете председател на Сената на Университета по медицина и фармация "Карол Давила" и държавен секретар в министерството на здравеопазването.

Около Черчел се появиха и въпросителни, след като организацията за разследваща журналистика "Райз проджект" разследва финансирането на ръководената от него частна фондация "Матей Балш" от компании от фармацевтичната промишленост, производителки на лекарства за инфекциозни болести. Спорно, според "Райз проджект", било финансиране на стойност два милиона евро. Също "Райз проджект" разследва присъствието на една от двете дъщери на професора на платени от фармацевтичната промишленост конференции.

Раед Арафат и Адриан Стрейну-Черчел - натиск върху прокурори

Същият Стрейну-Черчел поднесе изненада, когато поиска публично имунитет в интервю за телевизия "Антена 3". Той поиска прокурорите да не разследват начина, по който са направени серия обществени поръчки, по време на пандемията. "(...) Трябва да бъде изготвена ясна нормативна рамка в тази извънредна ситуация, в която да се посочва ясно, че никой няма право да ни закача в бъдеще. (...)", каза Стрейну-Черчел.

Но не е само той. На свой ред Раед Арафат поиска при включване в телевизия "Диджи 24" имунитет за всяко лице, което извърши отклонение от правилата за обществени поръчки.

Известен като близък до високопоставени политици както от Социалдемократическата партия, така и от Национално-либералната партия, доктор Раед Арафат бе през годините министър на здравеопазването в правителството на Виктор Понта и държавен секретар в същото министерство години наред.

Назначен по-късно за ръководител на Департамента за извънредни ситуации в рамките на министерството на вътрешните работи, но и начело на Генералния инспекторат за извънредни ситуации, Арафат успя да акумулира множество длъжности на най-високо равнище. Той координира сега пожарникарите, Службата за спешна мобилна помощ (SMURD) и пунктовете за спешна медицинска помощ, а с правителствена наредба от 14 май стана шеф и на Службата, отговаряща за линейките, Планинска спасителна служба и на Авиацията на министерството на вътрешните работи.

В едно от многобройните си включвания по телевизия "Диджи 24", на 18 април Арафат направи невероятно изявление, което предизвика незабавната реакция на магистратите. Тогава Арафат даде да се разбере, че Румъния ще бъде разкрита, ако прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията се заемат с разследване на начина, по който са били нарушени процедури при покупката на медицински предпазни средства.

Той каза, че става дума за "дребни и бюрократични отклонения" и че подобни неща са ставали и в други страни.

"Има две гледни точки - за реални аспекти на корупция няма какво да кажа, но ако за да бъдат преодолени някои бюрократични аспекти, някой е нарушил процедура, правило, като се има предвид, че днес говорим за маски и след два часа вече няма и трябва да реагираш много бързо. В някои дни се работеше до 2-3 ч. през нощта, за да се финализира един договор, защото на другия ден вече няма материали, защото други са ги взели. Ако имаме натиск върху човека, който е работил, тогава няма да се оправим, защото това е в манталитета на държавните служители и това спира работата. (...) не можем да кажем, че сме спазили всичко коректно. Не, че е била изложена на опасност коректността, но нещата се правеха много бързо, преговаряше се за намиране на решения, нещо, което направиха много страни, да не мислят хората, че е станало само в Румъния", каза Раед Арафат пред "Диджи 24".

Изявленията му бяха свързани с публикация на в. "Либертатя", че без да знаят хората, Румъния е влязла в извънредно положение с един Генерален инспекторат по извънредни ситуации, разследван от Националната дирекция за борба с корупцията по дело за корупция чрез обществени поръчки, при които са използвани национални и европейски фондове.

Изявленията на Арафат предизвикаха остра реакция от страна на магистратите. Две техни асоциации поискаха от Висшия съвет на магистратурата да защити независимостта на съдебната система в контекста на изявленията на Раед Арафат за начина, по който са били закупени санитарни средства в периода на извънредно положение, казвайки че поставянето им извън законов контрол е неоправдано и че дори и Венецианската комисия е обърнала внимание на опасността от нарастване на случаите на корупция в периода на пандемията.

Фаталната грешка на министър Костаке

Бившият министър на здравеопазването Виктор Костаке също направи несполучливо изявление, което по-късно се оказа фатално за него. Поканен в "Адевърул лайв" Костаке обяви, че всички жители на Букурещ ще бъдат тествани в предстоящия период.

"Следващата седмица надявам се, че ще имаме и много тестове в наличност на национално равнище. Някъде около 180 000, които трябва да пристигнат най-късно в края на седмицата. Необходимото количество, което сме определили към настоящия момент, е някъде минимум два милиона, максимум пет милиона теста. Това е на първо време на национално равнище.

Днес (25 март) подготвихме протокол с г-н професор Стрейну-Черчел, който ще бъде утвърден и искаме да приложим иновативна програма от типа на тези в Южна Корея и да тестваме всички жители на Букурещ с мобилни екипи по метода от врата на врата. Целта на министерството е да има минимум по един център в окръг", каза още Костаке пред "Адевърул лайв".

Това изявление предизвика сериозни последици, а два дни по-късно Виктор Костаке бе принуден да подаде оставка от поста министър на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването с невярна информация за училищата във Франция

На мястото на Костаке бе назначен бившият държавен секретар Нелу Татару. Това стана въпреки че Татару бе онзи, който подсили изявлението на Костаке, и даже отиде по-далеч, като заяви, че освен населението на Букурещ ще бъде тествано и това в други големи градове. "Букурещ и всички големи градски центрове ще бъдат тествани", заяви Татару пред "Диджи 24".

Като министър на здравеопазването Нелу Татару се озова в най-малко две спорни ситуации. Първо Татару се озова в неловка ситуация, след като местен вестник публикува статия, придружена с видеозапис, на който се вижда как в аптеката на неговата съпруга се продават хирургични маски на изключително висока цена и без касов бон. Притеснен, министърът хвърли вината върху клиентите и нарече фармацевтките "продавачки". "Да, беше една събота следобед. Точно тогава се получаваше стока, а хората се бяха втурнали да купуват. Продавачките не смогваха с касовите апарати. Този, който е направил записа, е сред първите клиенти и настоявал да купи. Бяхме вероятно единствената аптека в Хуш, която имаше маски. След този запис дойдоха проверки от полицията, от Дирекцията по обществено здрави и от финансите. Нито една от институциите не откри нещо нередно", обясни министър Татару, цитиран от сайта "money.ro".

След това същият министър направи невярно изявление за училищата във Франция. Нелу Татару каза, че училищата във Франция са били отворени и че поради тази причина много деца и учители са се заразили, което не отговаря на истината. "(...) във Франция, която отвори частично училищата, се появиха вече случаи на заразяване и сред децата, и сред педагогическия персонал. Първите сигнали от повторното отваряне не са насърчаващи. Ще видим. Цяла Европа мисли сега в двуседмични срокове. Хайде да видим какво ще стане", дезинформира министърът.

Йоханис - повлиян от фалшивата новина на Татару

Ден по-късно това твърдение бе цитирано и от президента Клаус Йоханис без да бъде проверено. "В една провинция във Франция експериментално бяха отворени училищата и експериментът не протече много добре: десетки ученици са с положителни тестове и много преподаватели са се озовали в интензивни отделения", каза първият човек в държавата.

Президентът бе опроверган от Франция, след като "Либерасион" направи разследване, за да научи кои училища във Франция са били отворени. Френският министър на образованието информира, че училищата в страната не са били отваряни, дори и експериментално, а френските медии писаха надълго и нашироко за грешката на президента Клаус Йоханис. Французите елегантно написаха, че президентът на Румъния "се е объркал".

/От БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция хвали качеството на болниците си в борбата с пандемията

Когато броят на случаите на новия коронавирус в Турция започна бързо да нараства, мнозина се опасяваха от "италиански" сценарий с препълнени болници и висока смъртност. И макар че правителството много рано затвори училищата, джамиите и обществените места, президентът Реджеп Тайип Ердоган беше критикуван заради отказа си да наложи пълно

Мира Радева, социолог:  Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Мира Радева, социолог: Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Корина Крецу

Шанс за развитие. Как ще използва Румъния парите от Европейския съюз ?

Планът за икономическо възстановяване на Европейския съюз, представен в сряда в Европейския парламент, е категорично най-впечатляващият отговор на тази криза. Общо Европейският съюз предоставя на разположение на страните членки 2,4 трилиона евро, с които през следващите седем години се цели реконструкция на европейския проект

Димитър Ганев, "Тренд":  Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Димитър Ганев, "Тренд": Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

България трябва да се мобилизира, защото парите идват с искане за реформи България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на ЕС, а ще трябва да внесе само 3,3 милиарда. При това 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3,3 милиарда ще се дължи след 10-20 г. и повече

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

ФАЦ: Защо коронавирусът е опасен за Путин

Доверието към Владимир Путин е на едно от най-ниските си равнища за 20-те години, откакто е на власт. Поведението му по време на пандемията от коронавирус може да му излезе доста скъпо. През март 2015 година руският президент изчезна за десет дни от очите на обществеността. Без основание. Тогава тръгна слухът, че Владимир Путин е сериозно болен

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други? Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност СНИМКА: Ройтерс

В Испания бедността е по-тежка, отколкото през финансовата криза от 2008 г.

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност, напомняща финансовата криза от 2008 г., от която страната едва бе започнала да се съвзема. "Крия си лицето, защото наистина ме е срам, никога не се е случвало да моля някого за храна", споделя 42-годишната Хакелине Алварес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Политиката на Нетаняху - тест за якост на единството в ЕС

Върховният комисар на Евросъюза по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел разговаря по телефона с шефа на израелското външнополитическо ведомство Габи Ашкенази. А предния ден неколцина лидери на страни от ЕС, включително президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Осем жени, убити от мъжете си, а това е само върхът на айсберга Осем жени са били убити от партньорите си по време на извънредното положение. Да сме наясно още от самото начало. Не обвинявам взетите мерки за ограничаване свободата на гражданите. Мерки се взеха и продължават да се вземат в цял свят. Адекватни или не, времето ще отсъди най-добре

Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

Грешният ПР на един партиен лидер Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик, подкрепян емоционално от един изключително влиятелен сред червените съидейник. Защото големият актьор, наричан фамилиарно от своите Ламбо

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Руският патриарх да си припомни завета на Дзержински за горещото сърце, хладния ум и чистите ръце Руският патриарх Кирил нарекъл братята Кирил и Методий “словенски” просветители. Предполагам, че първосвещеникът с кодовото име Гундяев в някои среди е имал предвид под термина “словенски” думата “словене”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber