Тодор Попов: След месец смущение заради кризата в Пазарджик има недостиг на кадри и незаети работни места

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8605550 Тодор Попов: След месец смущение заради кризата в Пазарджик има недостиг на кадри и незаети работни места Тодор Попов: След месец смущение заради кризата в Пазарджик има недостиг на кадри и незаети работни места www.24chasa.bg
Тодор Попов: След месец смущение заради кризата в Пазарджик има недостиг на кадри и незаети работни места

Когато времената са трудни, трябва да се инвестира в инфраструктура и да има заетост, казва кметът

В града хората са отговорни и дисциплинирани. Надявам се до края на лятото всичко да се нормализира

- Г-н Попов, във време на епидемия от коронавирус и прогнози за икономическа криза какво е икономическото състояние на Пазарджик?

- Община Пазарджик е в стабилно състояние. Като гледам морфологията на бизнеса в града и мерките, които се вземат заради пандемията, пострадалите от тази изолация са сравнително малко.

Бизнесът тук основно

е свързан със селско

стопанство,

с преработката на плодовe и зеленчуци, машиностроене, лека промишленост. Моите наблюдения на пазара на труда и въобще като цяло са, че в голяма степен при нас бизнесите подходиха много отговорно. Някои от тях пуснаха служителите си в отпуск, платен или неплатен, но като цяло хората се справиха и вече се връщат на работните си места. Разбира се, стъпвам и на статистиката на Бюрото по труда, където беше отразено едно смущение в първия месец на епидемията, но сега вече има недостиг на кадри и има доста незаети работни места.

Смятам, че ако нещата продължат по същия начин устойчиво, лека-полека се връщаме към нормалния начин на живот и нормално функциониране на публичните и частните системи.

Така че специално за Пазарджик епидемията няма да се отрази драматично чисто икономически.

- Във финансов план има ли притеснителни тенденции за бюджета на общината, които могат да застрашат нормалното ѝ функциониране?

- Мога да говоря към дата 31 март, докогато имаме обобщени данни. Те показват, че приходите са с 6-7% по-малко. Това не е драматично и силно се надявам, като се успокоят нещата, хората и фирмите да започнат да си плащат налозите. Сигурен съм, че ще го направят - в Пазарджик хората са отговорни и дисциплинирани.

Надявам се нещата да вървят към добро и до края на лятото всичко да се нормализира. Не очаквам проблеми за бюджета на общината, но ще бъда по-категоричен, като видя резултатите от първото шестмесечие. Общо казано, сигурно ще има някакво неизпълнение на параметрите, но се надявам да не е в такива размери, което да подложи на риск функционирането на публичните системи. За мен е важно да съхраним това, което имаме.

Обикновено по време

на криза най-много

страдат културата

и спортът

- нашите оркестри и ансамбли, спортните клубове. Ще направим необходимото да бъдат обезпечени, защото това е изключително важно. Разбира се, обезпечени са и всички разходи, свързани с чистота, осветление, заплати, поддържане на зелените системи и др. Надявам се, да няма нещо по-драматично от случващото се до момента и да се стигне до много по-големи сътресения на бюджета.

- В програмата на общината има редица инфраструктурни проекти. Как върви тяхното изпълнение?

- В началото на годината никой не е предполагал, че ще се сблъскаме с такова предизвикателство, но независимо от това винаги съм изповядвал философията от предишната криза от 2008-2010 г., че трябва да се инвестира в инфраструктура и да има заетост, когато времената са трудни.

Това създава, първо, добра физическа среда, второ - работа, и трето - инвестициите отиват в местни фирми. Така че в този кризисен период, през тази и следващата година смятам да направим същото като при предишната криза. През 2020-а виждате, че работим по околовръстния път и подхода от София в партньорство с държавата. Много благодаря за това.

Очаквам до края на юни да бъдат завършени. Ще ги открием заедно с реновирания път до административната ни граница с Пловдив, като трасето е около 21 км. В момента работим и по зоната на здравето - до края на месеца ще е готова. Тогава започваме и реновиране на малки блокове по програма “Региони в растеж”. Предстои избор на изпълнител за изграждане на нова спортна зала, която ще бъде в двора на спортното училище. Инвестицията ще е в размер на 1,5 млн. лева, осигурени от общината и министерството на образованието.

- Общината има големи проекти, свързани с екологията, как ги изпълнявате?

- Да, имаме два проекта, които започнахме и се надявам успешно да приключат. Първият е изграждане на компостиращата и сепарираща инсталация на града. Тя трябва да бъде готова в края на октомври и ще позволи да сепарираме отпадъците, като по този начин с около 20% ще намалим натоварването на депото. Това е важно, защото така ще удължим използването му.

По втория проект - рекултивацията на старото сметище, вече интензивно се работи и до средата на следващата година трябва да приключи. До края на годината ще презентирам и

инвестиционно

намерение за

изграждане на 2 или 3

когенериращи системи

за изгаряне на отпадъци и производство на енергия.

Не на последно място, работим по проектиране на западния околовръстен път на Пазарджик. Имам уверението на премиера Бойко Борисов, че се мисли за изграждането, като започне в началото на следващата година. Нещо, което е изключително важно за нашия град. Работим и по проекта за изграждане на ново улично осветление, като очакваме той да бъде одобрен.

- През тази година Пазарджик е Европейски град на спорта. Епидемията обаче попречи на планираните прояви, може ли някои от тях да бъдат изпълнени?

- За съжаление, така се получи. Ще направим усилия някои от събитията да се случат до края на годината.

Надявам се

Христо Стоичков да

дойде в Пазарджик

и да си презентира книгата. Но по отношение на спорта - категорично продължаваме с двата ни представителни клуба по волейбол и футбол. Във волейболния “Хебър” правим новата селекция, като ще се опитаме да запазим по-голямата част от миналогодишния отбор и ще привлечем няколко нови силни попълнения. Във футбола нашата цел е да си останем в “Б” група и през следващия сезон. Там ще залагаме на нашите момчета от школата. Като цяло категорично искам да заявя, че и двата отбора ще си получават финансирането, както и подпомагането на всички останали спортни клубове.

- Празникът на Пазарджик няма как да се проведе по обичайния начин. Ще има ли все пак някакви прояви?

- На празника ще пострадат най-много концертните мероприятия. Няма как да опазим хората, ако се проведат. Но ще има литургия и литийно шествие до центъра на града при спазване на правилата. Ще поздравим децата рожденици, а вечерта ще има заря.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

МУРАВЕЙ РАДЕВ

Муравей Радев: Свалянето на ДДС и раздаването на пари може да доведе до Виденова катастрофа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Черният сценарий: наесен силна втора  вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

Черният сценарий: наесен силна втора вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

СЗО оценява, че се справяме с коронавируса, но отпускане може да нанесе такъв удар 3 в 1  Сега е добър момент за малко забавяне на темпото на живот и продължаване на внимателното общуване на ръба на физическата изолация Истината е, че никой не може да “види” ясно в бъдещето как ще се държи пандемията България отрано взе мерки

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

В Австрия говорят вариант на немския, но се чувстват австрийци - аналогична ситуация с нас и Северна Македония - БАН издаде книга, според която официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език. Какво означава тази формулировка, проф. Николов? - Като зам

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тончо Токмакчиев

Тончо Токмакчиев: Дайте първо да помислим как да работим, а след това - къде ще почиваме

Сякаш забравихме, че живяхме 45 години “с коронавирус”, не искам онова време да се връща, казва известният актьор Да, свободен артист съм. Другото не са артисти, а чиновници Навърших 57 - не върви да съм постоянно същият като в младежките си години, когато разбивахме авторитети и закостенели мисления Театър, телевизионно шоу, кино, дори и политика

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

По-голямо количество битум с по-ниско качество е причината за разтеклия се асфалт в “Подуяне”. Ремонтът за 30 000 лв. ще струва 20 пъти по-скъпо на изпълнителя, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: Родителите да са спокойни - децата няма да загубят местата си, ако не тръгнат сега на градина Пускането на първите 8 км от

Диана Ковачева

Диана Ковачева: Внасям промени в НК за по-тежки наказания за насилници у дома

Според данни на СЗО - 7 жени са убити само за двата месеца на извънредно положение, казва омбудсманът в интервю Без нито един глас “против” Диана Ковачева бе избрана в четвъртък от парламента за национален омбудсман за пълен 5-годишен мандат. Тя бе единствената кандидатура, предложена от ГЕРБ, и бе подкрепена със 173 гласа “за”

Здравко Димитров

Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист

- Като областен управител удвоих пътя до Асеновград - вече няма жертви, а беше отсечка на смъртта - Няма управник, на когото да са му казали браво, не очаквам и аз - Стадионите на “Ботев” и “Локомотив” са важни обекти, ще ги завършим   - Г-н Димитров, кое ви разтърси като човек най-силно през тези 7 месеца, откакто сте кмет на Пловдив

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

- В целия процес на работа си задаваме един въпрос: “Това ли е най-доброто?” Прост въпрос, който ни държи във форма - Докато не се уверим, че сме направили най-доброто, никакъв ключ не предаваме на никого МАРИАНА КОСТОВА - Арх. Мирянова, защо АРТЕКС оцелява в кризите, които отсяват немалко от конкуренцията ви? - Заради своите здрави основи

Математикът проф. Николай Витанов: Очакваме максимума на активните случаи. Краят на кризата ще е към средата на юни

Математикът проф. Николай Витанов: Очакваме максимума на активните случаи. Краят на кризата ще е към средата на юни

Почти сме минали през медицинската част на кризата, казва шефът на екипа, който прави анализи за Националния оперативен щаб - Професор Витанов, 70 дни минаха от 13 март, когато беше обявено извънредното положение. Моделите, по които изчислявате развитието на епидемията с коронавируса у нас, каква точност ви дават

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber