Адвокатура на повикване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8602555 Адвокатура на повикване Адвокатура на повикване www.24chasa.bg
Адвокатура на повикване

ВАдвС злоупотребява с конституционните си правомощия, без да може да обоснове от морална гледна точка присъствието на гражданския интерес при атакуването на промените в Закона за хазарта и Закона за банковата несъстоятелност

Адвокатурата има правото и отговорността да представлява всеки един гражданин, да брани интереса и правата му дали пред ответната страна или пред самата държава. Водени от това разбиране, на 16 декември 2015 г., с допълнение в Конституцията, народните представители създадоха нова ал. 4 на чл. 150, съгласно която „Висшият адвокатски съвет може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с кои?то се нарушават права и свободи на гражданите.”, пишат от "Правен свят". 

Текстът недвусмислено сочи, че адвокатурата може да се обръща към конституционните съдии, само ако е засегнат интересът на гражданите. Противното ще даде основание на Конституционния съд да отклони искането, макар че логиката и етиката изискват най-висшият орган на адвокатурата – Висшият адвокатски съвет, сам да направи нужното, за да не допуска да се превръща в проводник на лобистки, корпоративни или криминални интереси. Още преди пет години адвокатурата възприе предоставеното й право на конституционна жалба като признание за мястото и ролята на професията в обществото. Последните действия на ВАдвС обаче показват, че грижата за гражданските права не е нищо повече от циничен опит за прикриване на тежките зависимости по върховете на адвокатурата.

В рамките само на едно заседание на ВАдвС, проведено чрез онлайн-платформа на 8 май т.г., адвокатурата приема две решения, с които сезира Конституционния съд по два казуса – за закриване на частните лотарии, влязло в сила в началото на годината и за поправките в Закона за банковата несъстоятелност, позволяващи на синдиците на фалиралата КТБ да върнат част от източените от трезора пари. Забележителното е, че сезирането на КС по ЗБН става три години след приемането на поправките. За странната хиперактивност на ръководството на българската адвокатура в края на извънредното положение говори и фактът, че за цялата 2019 г. до КС са изпратени само две искания.

Трудно е, при наличието на множество смущаващи факти, емоциите да не вземат връх, особено, ако фактите никак не са в полза на ръководството на Адвокатския съвет, допуснал в последната година на своя мандат безпрецедентен пробив, който обслужва пряко две персони, обекти на наказателно преследване, спрямо които държавата е предприела действия по връщането им от укриване в чужбина.

Едва ли е случайност, че решението за сезирането на КС за поправките в Закона за хазарта, с които държавата сложи край „на търкането“ на талончета, основен бизнес на Васил Божков-Черепа през последните години, се случи точно в деня, в който укриващият се в Дубай обвиняем реши да даде началото на опитите чрез медийно-политическа кампания да си подсигури известна реабилитация и най-вече да въвлече в обяснителен режим преследващите го власти. На пръв поглед е странно, но още от бягството му в началото на годината, Божков започна да се ползва с активната подкрепа на медиите и НПО-та от кръга около подсъдимия издател Иво Прокопиев. В случая едва ли всичко може да се обяснява с икономическа изгода. По-скоро икономически играчи около, а и самият Прокопиев, взимат страната на Черепа, като така издават страховете си, че може да се окажат в неговото положение.

От приложения протокол за заседанието на ВАдвС на 8 май не става ясно как се е провела дискусията, не е ясно и кой точно е направил предложението за атаката срещу поправките в Закона за хазарта. Видно е, че трима от членовете на Съвета са гласували против, един се е въздържал, но решението е прието с 11 гласа.

След промяната на Конституцията, позволила на адвокатурата да се обръща към КС, ВАдвС създава нарочна Правна комисия, чиято задача е да отсява предложенията, които отделни адвокати правят за конституционни жалби. Годишно Комисията разглежда по 30-40 такива искания, от които до КС стигат не повече от 3-4. Комисията по правни въпроси се ръководи от председателя на Висшия адвокатски съвет - адв. Ралица Негенцова. Разделена е на секции, всяка от които има свои? ръководител: секция „Наказателно право и процес“ – адв. Милен Ралчев; секция „Гражданско право и граждански процес“ – адв. Валя Гигова; секция „Конституционно право“ – адв. д-р Сибила Игнатова; секция „Търговско право и процес“ – адв. Любомир Денев; секция „Международно и европеи?ско право“ – адв. доц. Боряна Мусева; секция „Административно, данъчно и финансово право и процеси“ с ръководител адв. Тодор Табаков. Поименният състав на Висшия адвокатски съвет и на членовете на Правната комисия дава достатъчно ясно отговор – защо адвокатурата е допуснала да влезе в ролята на лобист на Черепа.

Адвокатският съвет би следвало да обясни на обществото как точно са нарушени гражданските права и свободи с прекратяването на придобилата епидемиологични размери мания „за търкане“ на билетчета на късмета. Колкото и консервативно да звучи, мнозина психиатри все още приемат хазарта като порок и дори като опасна болест, която води до пристрастяване. Да не говорим, че не са малко държавите, в които залаганията са изцяло забранени или върху тях има държавен монопол.

Що се отнася до забавеното решение за сезиране на КС по промените в Закона за банкова несъстоятелност, трудно да може да се допусне, че адвокатурата се е съгласила да обслужи интереса на друг беглец от правосъдието – на виновния за фалита на КТБ Цветан Василев, без за това да е оказано сериозно давление или да е обещана щедра отплата. Особено, като е известно, че ВАдвС веднъж вече е отхвърлял няколко искания в същата посока. С Решение №1174 от 14 септември 2018 г. ВАдвС отказва да вземе отношение по общо пет искания на отделни адвокати и колективи за атакуване на поправките в ЗБН пред конституционните съдии. По-малко от две години по-късно ситуацията се оказва променена.

Настоящото решение далеч не е единственото на ВАдвС, от което полза има укриващият се повече от пет години в Сърбия подсъдим Цветан Василев. Архивите сочат, че на 04 август 2017 г. ръководството на адвокатурата приема да инкорпорира становище на Адвокатско дружество „Карадалиев и партньори“ в искането за обявяване за противоконституционни поправките в НПК, с които делата срещу корупцията „по високите етажи на властта“ бяха прехвърлени от СГС в Специализирания наказателен съд. Забележително е, че това е едно от първите дела, с които конституционните съдии бяха сезирани от адвокатите. Разбира се, напразно, защото КС правилно отхвърли претенциите, а случилото се в изминалите години показва, че промяната в НПК е напълно издържана спрямо основния закон и е изцяло в обществен интерес. Междувременно адвокат Карадалиев се оказа в ареста с обвинение за пране на пари, но това е друга тема, която със сигурност не говори добре за ръководството на адвокатурата.

С голяма доза вероятност е двете проблемни искания на адвокатите от 8 май да приключат без отмяна на поправките в отделните закони. Делата с докладчици съдиите Красимир Влахов и Атанас Семов обаче са нагледен пример как ВАдвС злоупотребява с конституционните си правомощия, без да може да обоснове от морална гледна точка присъствието на гражданския интерес в засегнатите казуси. Надеждата е, че КС много по-бързо ще пресече опитите на върхушката на адвокатурата да злоупотребява с правата на гражданите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Симеон II: Мисля за идното поколение и духовното наследство, което му оставям

Симеон II: Мисля за идното поколение и духовното наследство, което му оставям

Цар Симеон II пусна обръщение на сайта Царски Дворец "Врана", което публикуваме без редакционна намеса: През октомври 2010 г. основахме Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Иоанна”, чиято цел е да съхрани царското наследство на България със средствата, с които разполагаме

Юлиана Методиева Снимка: Фейсбук

Що за човеци са жените от "Системата ни убива"

Що за човеци са жените от Системата ни убива, не разбирам. Доста дълго се занимавам с проблемите на хора с увреждания, но такъв дяволски нагон за политика и публичност на всяка цена не съм виждала! На факелното си шествие онзи ден, дамата на протеста и лява ръка на Мая Манолова, Вера Иванова, заяви пред медиите: „Шествието е в памет на "децата -

Георги Марков

Георги Марков: Закланата Европа

В Западна Европа колят християни. Обезглавиха учител, свещеник, полицай. Изнасилват малолетни, палят християнски катедрали. Сега в Ница, преди време в Париж, Марсилия, Гренобъл, Нант, Берлин, Висбаден, Франкфурт, Кемниц, Кьотен, Кандел, Дрезден, Фрайбург, Утрехт и т.н. Защо Европейският парламент и Европейската комисия мълчат

Лидия Шулева

Лидия Шулева: Пенсиите трябваше да се преизчислят с парите от бонуса по 50 лв. и вдигането на минималната

Да, с 250 лв. не може да се живее, но има социално подпомагане 9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”. Те обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система, която дава едва наполовина от заслужените доходи на

Виктор Димчев СНИМКА: Фейсбук

Подиграваха се на Мутафчийски, а днес пишат жалейки на близки

"Познавам хора, които до преди няколко месеца споделяха карикатури на ген. Мутафчийски, а в момента пишат жалейки за техни близки".  Това написа във фейсбук профила си Виктор Димчев, фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите от 2013 г И продължи: "Хора, които проповядваха желязна мангъровщина

Мохамед Халаф

Войната на ислямизма с Франция и Европа – докога?

Сегашният сблъсък на мюсюлманския свят със свободата на словото има дълга предистория. Кампанията, която понастоящем се провежда в защита на пророка Мохамед, е поредният му епизод. Политическият подтекст на кампанията е очевиден. Зад нея са сили и групи в Европа и света, свързани с политическия ислям и оглавявани от Мюсюлманските братя

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Ако лекарите ни се откажат, ще останем изцяло в триажа на Мангъров

Ако лекарите ни се откажат, ще останем изцяло в триажа на Мангъров

"Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами". Това е ситуацията, която Валери Найденов разказва накратко. Разбира се, сега е ред на дървените философи - те ще ви обяснят как всичко това е манипулирано и пристрастно, че на страха очите са големи, че има заговор за предизвикване на "истерия" по повод на К19

Виктор Димчев СНИМКА: Фейсбук

Виктор Димчев: Протестът - стотина мятат яйца и грозни думи

"Не мога да разбера как хора, които повече от 100 дни не могат да измислят нещо по-различно от това да пускат Черната овца на столичен площад, след като са тръгнали от сигнал за първа пушка/лодка/юмрук, подкрепа на парламентарната и съществена част от извънпарламентарната опозиция, гражданите, народа, мислещите, умните, младите

Георги Марков

Георги Марков: Голяма победа на Тръмп с новия върховен съдия на САЩ

Честито на новия върховен съдия на САЩ. Приятели, чаровната Ейми Кони Барет положи клетва като върховен съдия на САЩ, след като сената одобри кандидатурата й. Голяма победа за Тръмп. Върховният съд на САЩ има консервативно мнозинство. Браво! /От

Писателят Георги Господинов

Георги Господинов за COVID: Искаме в миналото, за да се спасим от настоящето

На 26 октомври германците, протестиращи срещу Ковид ограниченията, се събират пред някогашното кино "Космос" на бул. "Карл Маркс” и започват да скандират онова, което са скандирали в Лайпциг и Берлин през един друг октомври, в друг век и друга епоха - през 1989-а. "Ние сме народът! Ние сме народът!" (Wir sind das Volk

Колко бавно щеше да е правосъдието за убития учител във Франция, ако имаха нашия НПК

Колко бавно щеше да е правосъдието за убития учител във Франция, ако имаха нашия НПК

Българският наказателен процес е най-формализираният в ЕС. Точки и запетаи могат да го бавят Прокуратурата внесе “Експертно предложение” за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в Народното събрание (вх. № 027-00-4/13.10.2020 г.), Министерския съвет и други институции със законодателна инициатива

На кого му се изтърка килимчето - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

На кого му се изтърка килимчето - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber