Адвокатура на повикване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8602555 Адвокатура на повикване Адвокатура на повикване www.24chasa.bg
Адвокатура на повикване

ВАдвС злоупотребява с конституционните си правомощия, без да може да обоснове от морална гледна точка присъствието на гражданския интерес при атакуването на промените в Закона за хазарта и Закона за банковата несъстоятелност

Адвокатурата има правото и отговорността да представлява всеки един гражданин, да брани интереса и правата му дали пред ответната страна или пред самата държава. Водени от това разбиране, на 16 декември 2015 г., с допълнение в Конституцията, народните представители създадоха нова ал. 4 на чл. 150, съгласно която „Висшият адвокатски съвет може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с кои?то се нарушават права и свободи на гражданите.”, пишат от "Правен свят". 

Текстът недвусмислено сочи, че адвокатурата може да се обръща към конституционните съдии, само ако е засегнат интересът на гражданите. Противното ще даде основание на Конституционния съд да отклони искането, макар че логиката и етиката изискват най-висшият орган на адвокатурата – Висшият адвокатски съвет, сам да направи нужното, за да не допуска да се превръща в проводник на лобистки, корпоративни или криминални интереси. Още преди пет години адвокатурата възприе предоставеното й право на конституционна жалба като признание за мястото и ролята на професията в обществото. Последните действия на ВАдвС обаче показват, че грижата за гражданските права не е нищо повече от циничен опит за прикриване на тежките зависимости по върховете на адвокатурата.

В рамките само на едно заседание на ВАдвС, проведено чрез онлайн-платформа на 8 май т.г., адвокатурата приема две решения, с които сезира Конституционния съд по два казуса – за закриване на частните лотарии, влязло в сила в началото на годината и за поправките в Закона за банковата несъстоятелност, позволяващи на синдиците на фалиралата КТБ да върнат част от източените от трезора пари. Забележителното е, че сезирането на КС по ЗБН става три години след приемането на поправките. За странната хиперактивност на ръководството на българската адвокатура в края на извънредното положение говори и фактът, че за цялата 2019 г. до КС са изпратени само две искания.

Трудно е, при наличието на множество смущаващи факти, емоциите да не вземат връх, особено, ако фактите никак не са в полза на ръководството на Адвокатския съвет, допуснал в последната година на своя мандат безпрецедентен пробив, който обслужва пряко две персони, обекти на наказателно преследване, спрямо които държавата е предприела действия по връщането им от укриване в чужбина.

Едва ли е случайност, че решението за сезирането на КС за поправките в Закона за хазарта, с които държавата сложи край „на търкането“ на талончета, основен бизнес на Васил Божков-Черепа през последните години, се случи точно в деня, в който укриващият се в Дубай обвиняем реши да даде началото на опитите чрез медийно-политическа кампания да си подсигури известна реабилитация и най-вече да въвлече в обяснителен режим преследващите го власти. На пръв поглед е странно, но още от бягството му в началото на годината, Божков започна да се ползва с активната подкрепа на медиите и НПО-та от кръга около подсъдимия издател Иво Прокопиев. В случая едва ли всичко може да се обяснява с икономическа изгода. По-скоро икономически играчи около, а и самият Прокопиев, взимат страната на Черепа, като така издават страховете си, че може да се окажат в неговото положение.

От приложения протокол за заседанието на ВАдвС на 8 май не става ясно как се е провела дискусията, не е ясно и кой точно е направил предложението за атаката срещу поправките в Закона за хазарта. Видно е, че трима от членовете на Съвета са гласували против, един се е въздържал, но решението е прието с 11 гласа.

След промяната на Конституцията, позволила на адвокатурата да се обръща към КС, ВАдвС създава нарочна Правна комисия, чиято задача е да отсява предложенията, които отделни адвокати правят за конституционни жалби. Годишно Комисията разглежда по 30-40 такива искания, от които до КС стигат не повече от 3-4. Комисията по правни въпроси се ръководи от председателя на Висшия адвокатски съвет - адв. Ралица Негенцова. Разделена е на секции, всяка от които има свои? ръководител: секция „Наказателно право и процес“ – адв. Милен Ралчев; секция „Гражданско право и граждански процес“ – адв. Валя Гигова; секция „Конституционно право“ – адв. д-р Сибила Игнатова; секция „Търговско право и процес“ – адв. Любомир Денев; секция „Международно и европеи?ско право“ – адв. доц. Боряна Мусева; секция „Административно, данъчно и финансово право и процеси“ с ръководител адв. Тодор Табаков. Поименният състав на Висшия адвокатски съвет и на членовете на Правната комисия дава достатъчно ясно отговор – защо адвокатурата е допуснала да влезе в ролята на лобист на Черепа.

Адвокатският съвет би следвало да обясни на обществото как точно са нарушени гражданските права и свободи с прекратяването на придобилата епидемиологични размери мания „за търкане“ на билетчета на късмета. Колкото и консервативно да звучи, мнозина психиатри все още приемат хазарта като порок и дори като опасна болест, която води до пристрастяване. Да не говорим, че не са малко държавите, в които залаганията са изцяло забранени или върху тях има държавен монопол.

Що се отнася до забавеното решение за сезиране на КС по промените в Закона за банкова несъстоятелност, трудно да може да се допусне, че адвокатурата се е съгласила да обслужи интереса на друг беглец от правосъдието – на виновния за фалита на КТБ Цветан Василев, без за това да е оказано сериозно давление или да е обещана щедра отплата. Особено, като е известно, че ВАдвС веднъж вече е отхвърлял няколко искания в същата посока. С Решение №1174 от 14 септември 2018 г. ВАдвС отказва да вземе отношение по общо пет искания на отделни адвокати и колективи за атакуване на поправките в ЗБН пред конституционните съдии. По-малко от две години по-късно ситуацията се оказва променена.

Настоящото решение далеч не е единственото на ВАдвС, от което полза има укриващият се повече от пет години в Сърбия подсъдим Цветан Василев. Архивите сочат, че на 04 август 2017 г. ръководството на адвокатурата приема да инкорпорира становище на Адвокатско дружество „Карадалиев и партньори“ в искането за обявяване за противоконституционни поправките в НПК, с които делата срещу корупцията „по високите етажи на властта“ бяха прехвърлени от СГС в Специализирания наказателен съд. Забележително е, че това е едно от първите дела, с които конституционните съдии бяха сезирани от адвокатите. Разбира се, напразно, защото КС правилно отхвърли претенциите, а случилото се в изминалите години показва, че промяната в НПК е напълно издържана спрямо основния закон и е изцяло в обществен интерес. Междувременно адвокат Карадалиев се оказа в ареста с обвинение за пране на пари, но това е друга тема, която със сигурност не говори добре за ръководството на адвокатурата.

С голяма доза вероятност е двете проблемни искания на адвокатите от 8 май да приключат без отмяна на поправките в отделните закони. Делата с докладчици съдиите Красимир Влахов и Атанас Семов обаче са нагледен пример как ВАдвС злоупотребява с конституционните си правомощия, без да може да обоснове от морална гледна точка присъствието на гражданския интерес в засегнатите казуси. Надеждата е, че КС много по-бързо ще пресече опитите на върхушката на адвокатурата да злоупотребява с правата на гражданите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Покажете къде е сърцето ви!

Покажете къде е сърцето ви!

Патриоти, от 24 май опишете в снимки, видеа, лични истории тази точка в родината, в която се връщате, за да се заредите “24 часа” стартира от 24 май един патриотичен проект - “Сърцето ми е тук”. Идеята ни е след дните на изолация да показваме места в България, които ни правят щастливи. Там, където се връщаме често, за да заредим изтощените батерии

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Държавите трябва да събират "такса за орбитални задръствания" от сателитните оператори, за да се справят с нарастващото натрупване на космически боклук, задръстил небето. Такова е мнението на изследователи, но някои от тях се съмняват колко практична е една такава такса. От мъртви сателити до парчета от ракети - количеството останки в орбита около

Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Общоевропейски дълг: залогът на Меркел е на път да се окаже успешен в Германия

Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки за всеобща изненада преди седмица идеята, която дотогава беше табу, за общ дълг в Европа за съживяване на икономиката след кризата с коронавируса. Като признак за тектоничните промени в мисленето на хората в резултат от пандемията, германската канцлерка изглежда е на път

Лозан Панов

"Правен свят" за отчета на Лозан Панов

С действията си през годините председателят на ВКС Лозан Панов само затвърди усещането за зависимостта му от добре известния кръг „Агнешките главички“, свързван многократно с олигарха Иво Прокопиев и бившия приватизатор №1 и премиер Иван Костов, пише "Правен свят". Призивът на 11 от членовете на предходния Висш съдебен съвет (ВСС)

СНИМКА: Pixabay

При кой сценарий България печели по-голям дял от 500-те млрд. на ЕС

ЕС иска да разпредели 500 млрд. евро сред страните, засегнати от кризата с коронавируса. Кой колко ще получи зависи от критериите на раздаване. При единия от сценариите България ще спечели доста. Но при друг - ще загуби. Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност

Чий е нашият език?

Чий е нашият език?

Обикновено се пазя от частицата „най“, защото издава йерархическо мислене и нетолерантност, но днес ми се иска да я използвам три пъти. „24 май“ е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник. Най-невинен е, защото не е в прослава на пролята кръв, не дели и не събира територии, не се противопоставя на стари и не обслужва нови

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Александър Йорданов Снимка: СДС/ЕНП

Коментар на седмицата №2: Големи простотии ръси главният опозиционер - президентът Радев

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 86 хил. прочитания. Отношението на българските граждани и политици към кризата, предизвикана от световната Covid-19 пандемия, разкри важни черти на националния характер. Показа ни що за хора сме, как разбираме живота

От Гърция до Израел през Кипър и Турция страните от Югоизточна Европа и Близкия изток са обхванати от вълна от ранни горещини СНИМКА: Ройтерс

Шанс да блеснем като професионалистите в туризма на Европа

Почти четири десетилетия минаха откакто премиерът Андреас Папандреу зададе прочутия си въпрос: "Трябва ли да бъдем келнерите на Европа?" Тази фраза отразяваше настроенията и социалните норми на своето време. Гърция беше залята с евтини пари от Европа, страната загуби индустриалната база, която имаше

Малкият Иванчо се намесва в отношенията между "Дондуков" 1 и 2

Малкият Иванчо се намесва в отношенията между "Дондуков" 1 и 2

Адвокатура на повикване

Адвокатура на повикване

ВАдвС злоупотребява с конституционните си правомощия, без да може да обоснове от морална гледна точка присъствието на гражданския интерес при атакуването на промените в Закона за хазарта и Закона за банковата несъстоятелност Адвокатурата има правото и отговорността да представлява всеки един гражданин

О, неразумни и юроде, поради що пишеш “open” вместо “отворено”

О, неразумни и юроде, поради що пишеш “open” вместо “отворено”

На 24 май се гордеем, че сме българи, а в останалото време - че знаем латиницата   В навечерието сме на един от най-светлите ни празници – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден ни обхваща мощно патриотично чувство – “и ний сме дали нещо на света”. Дали сме на милиони и милиони хора азбука –

ТОМА БЕЛЕВ

Политикът Белев и неизвестни “журналисти” на свободна практика решават кои НПО-та да финансира държавата

Промени, направени под натиск от неправителствения сектор, оставиха ролята на Томислав Дончев на церемониал майстор - ще придвижва проекти към МС “Капитал” - медията, която е силна в тази област, става част от важния съвет чрез Асоциацията на европейските журналисти Засега “само” 1 милион лева ще бъдат разпределени Политици като зеления Тома Белев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber