Кметът Дилян Млъзев: Станете постоянни жители на Елена, ще ви отвърнем с добра инфраструктура

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8600664 Кметът Дилян Млъзев: Станете постоянни жители на Елена, ще ви отвърнем с добра инфраструктура Кметът Дилян Млъзев: Станете постоянни жители на Елена, ще ви отвърнем с добра инфраструктура www.24chasa.bg
Кметът Дилян Млъзев: Станете постоянни жители на Елена, ще ви отвърнем с добра инфраструктура

Млади семейства се връщат да отгледат децата си тук, а хора на изкуството и преподаватели - за да творят

С рехабилитация на ул. “Възрожденска” градът ще има нов облик

- Г-н Млъзев, заради извънредната ситуация градът ви ще има различен празник в деня на св. св. Константин и Елена. Как ще го отбележите?

- Съобразяваме се с въведените ограничения. Не сме изпращали покани до официални лица, няма да бъде неприсъствен и неучебен ден, както е традицията. Ще бъде обикновен ден за града, но се надявам настроението на жителите му да е празнично.

Все пак не може да мине без някои елементи от празника. Сутринта ще има богослужение и водосвет в храм “Успение Богородично”, отслужено от митрополит Григорий. В черквата ще се спазват физическата дистанция и всички противоепидемични мерки. Ще присъстват само общинското ръководство и общинските съветници. Ще бъдат ритуално издигнати знамената в двора на музейния комплекс “Даскалоливница”, след което ще отправя видеоприветствие онлайн. В интернет ще има програма на художествени състави от общината.

В 21,30 часа е организирана празнична заря, далеч не толкова пищна както други години, но все пак да спазим традицията. Еленчани са свикнали с интересен и пищен празник, но мисля, че сега всички проявяват разбиране.

- Общините поеха основната тежест при прилагане на мерките срещу COVID-19. Как подкрепяте най-уязвимите и срещате ли съпричастност?

- Още в първите дни обявихме единен телефонен номер, на който да бъдат давани заявки за храни от първа необходимост, лекарства, плащане на сметки на хората, които трудно излизат от вкъщи или са карантинирани. Приемаме и сигнали от крайно нуждаещи се - те се възползват от възможността за еднократно подпомагане.

Дарители осигуриха
300 пакета с храна
- олио, захар, ориз, брашно, боб, леща и картофи. До момента сме раздали 190 пакета. Когато се изчерпат, имаме още желаещи да набавят продукти.

От 1 май стартира проектът по целева програма “Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация” - 60 души 33 работни дни ще получават безплатна храна. Дейностите се изпълняват от Домашен социален патронаж, като храната се доставя до вратата в опаковки за еднократна употреба.

Надградихме проекта “Патронажна грижа” - имаме нови 48 потребители, 9 безработни са назначени на пълен работен ден и са ангажирани с доставка на лекарства, храни, продукти от първа необходимост, помощ при заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Осигурен е транспорт и лични предпазни средства.

- Какви мерки за смекчаване на кризата прилагате?

- Кризата се отразява негативно върху бюджета. Имаме над 10 000 лв. разходи до момента за противоепидемични мерки. Стараем се да харчим разумно, без да правим компромис със здравето на хората. По отношение на собствените приходи до 30 април имаме около 128 000 лв. по-малко постъпления, отколкото през 2019-а.

От една страна, това се дължи на удължения срок за плащане на данъка върху имотите и върху МПС с отстъпка. Общинският съвет гласува за същия срок да се плаща с отстъпка и таксата за битови отпадъци.

Предвиждаме да освободим заведенията на открито от тротоарното право за времето, в което не са работили. Ще прегледаме договорите за наем на общински помещения. Ще предложим на общинския съвет тези, които не са работили или имат драстичен спад в приходите, да бъдат частично или изцяло освободени от наем за времето, през което са прекратили.

Наемателите на общински жилища, които са останали без доходи, ще бъдат освободени от наем за този период - 50%, ако единият от домакинството е останал без доходи, или изцяло, ако и двамата са безработни. Проявяваме разбиране, но въпреки извънредната ситуация
общината продължава
да прави разходи
- тревата се коси, улиците ще трябва да се измият, сметосъбирането и сметоизвозването не е преставало.

Не можем да бъдем безкрайно щедри в облекченията. По-скоро ще бъдем разумни. Призоваваме и гражданите да плащат своите задължения.

- Срещате ли затруднения да финансирате основните дейности и ще се наложи ли актуализация на бюджета?

- Засега нямаме затруднения, но ако приходите продължат да спадат със същото темпо, може да се наложи служителите на част от дейностите, които няма да функционират през лятото, да излязат в платен или неплатен отпуск.

Много е сложно, от една страна, не можем да изпращаме служителите в принудителен неплатен отпуск, от друга - хората, останали без работа, питат - защо, след като детските градини в момента не работят, възпитатели и персонал получават заплати. Търсим единен критерий, по който да преценим кой прекратява дейност, кой излиза в неплатен отпуск.

- Туризмът е основният икономически отрасъл на Елена, колко сериозно е застрашен?

- Може би най-засегнатият сектор поне в нашия град е туризмът. Хубавото е, че местните собственици на туристически обекти спазиха ограниченията и прекратиха дейност още от обявяване на извънредното положение.

Сега отварят на открито. Има запитвания от туристи, най-вече български, семейства с деца.
Има интерес към
дългосрочно наемане
за цели ваканции

Надявам се, че ще имаме сезон, който ще позволи на заведенията и местата за настаняване да оцелеят и да дочакат по-добри времена. Смятам, че ще имаме все повече постоянни туристи, може би и нови жители.

- Дойдоха ли хора от големите градове да се изолират в малките населени места?

- Извънредната ситуация катализира процеса - имахме много желаещи да направят адресна регистрация по настоящ адрес, когато бяха въведени КПП. Дори временно спряхме тази административна услуга от съображение за сигурност.

Щабът призова хората с имоти в Еленско да не си идват или да не контактуват с местните възрастни и уязвими от заразата. Сега регистрациите са възобновени. Дали сме инструкции към кметовете и наместниците да обясняват на хората, че в техен интерес и на населените места, в които живеят, е да избират регистрация по постоянен адрес.

Които искат инфраструктура до малкото селце с 5-10 къщи, да заповядат и да станат наши постоянни жители. Ние ще им отвърнем с подобрена инфраструктура.

- Какъв е профилът на хората, които се завръщат?

- Основно са млади пенсионери, университетски преподаватели, хора на изкуството. Има и млади семейства с деца, които използват добрата комуникационна свързаност и работят от разстояние.

- Кои са важните проекти през 2020 г. и ще повлияе ли пандемията за реализацията им?

- През 2019 г. посрещнахме първокласниците в обновеното средно училище - санирано изцяло, с нова отоплителна система. Това е нещо, което беше дългоочаквано от поколения ученици и учители в Елена.

По трансграничен проект започна възстановяването на старото изгоряло училище, което ще бъде художествена галерия. Очакваме откриване на строителни площадки за цялостна реконструкция на ул. “Възрожденска” и рехабилитация на тротоари по 23 улици, които през последните години бяха преасфалтирани. Голямата част от градските улици ще бъдат с нов облик.

Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони, а стойността му бе 740 000 лв. с ДДС, но след проведени обществени поръчки падна на 706 000 лв.

Вече имаме подписан договор с ОП “Околна среда” за безвъзмездна помощ в размер на 1,578 млн. лв. за закриване и рекултивация на депото за битови отпадъци. В рамките на 2 г. ще се предепонират близо 60 000 кубика отпадъци, ще бъде направена вертикална планировка, ще се уплътни тялото на депото, ще се отведат повърхностните води, ще има газоотвеждаща система.

- Какво ще пожелаете на съгражданите си за празника?

- Пожелавам на всички еленчани да са здрави. Искам да им благодаря за проявеното разбиране. За това, че бяха разумни, бяха отговорни и спазваха мерките, независимо че създадоха неудобства. Показахме, че сме зряла общност.

Искам да пожелая на всички да бъдат по-предприемчиви, по-находчиви, защото точно в такива моменти се появяват възможности. Разбира се, с надеждата, че това ще отмине и пак ще имаме весели, богати, пищни празници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: В аптеката е най-достъпният здравен специалист, светът вече използва това в пандемията

Фармацевтите там правят тестове за COVID, слагат ваксини, консултират терапии, а у нас имат много по-ограничени правомощия спрямо колегите си в ЕС. Това ощетява пациентите, казва председателят на Българския фармацевтичен съюз. Още акценти от интервюто Недостигът на лекарства е често явление в целия ЕС, но решенията се търсят в диалог Фактът

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Иван Иванов

Иван Иванов: Средната загуба на вода е 60%, ще я намаляваме с по 3 пункта на година

Не даваме даром пари на ВиК дружествата, а заеми, казва шефът на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" 130 млн. лв. дължат българите за вода - Господин Иванов, как се чувствате като човек, който управлява 1 милиард лева? Нали толкова е капиталът на “Българския ВиК холдинг”, който бе създаден с решение на кабинета

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: Архив

Петя Аврамова: През 2021 година ново саниране с пари от ЕС за 3750 блока и 12 000 къщи

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра, съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Програмата ще е с финансиране от ЕС

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Големият френски кинорежисьор е почетен председател на журито на фестивала “Синелибри” Французинът Жан-Жак Ано е един от най-самобитните и разпознаваеми режисьори на съвременното кино. Българите го познават преди всичко с шедьоврите му “Мечката”, “Името на розата”, “Любовникът” и “Седем години в Тибет”

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber