Кметът Дилян Млъзев: Станете постоянни жители на Елена, ще ви отвърнем с добра инфраструктура

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8600664 Кметът Дилян Млъзев: Станете постоянни жители на Елена, ще ви отвърнем с добра инфраструктура Кметът Дилян Млъзев: Станете постоянни жители на Елена, ще ви отвърнем с добра инфраструктура www.24chasa.bg
Кметът Дилян Млъзев: Станете постоянни жители на Елена, ще ви отвърнем с добра инфраструктура

Млади семейства се връщат да отгледат децата си тук, а хора на изкуството и преподаватели - за да творят

С рехабилитация на ул. “Възрожденска” градът ще има нов облик

- Г-н Млъзев, заради извънредната ситуация градът ви ще има различен празник в деня на св. св. Константин и Елена. Как ще го отбележите?

- Съобразяваме се с въведените ограничения. Не сме изпращали покани до официални лица, няма да бъде неприсъствен и неучебен ден, както е традицията. Ще бъде обикновен ден за града, но се надявам настроението на жителите му да е празнично.

Все пак не може да мине без някои елементи от празника. Сутринта ще има богослужение и водосвет в храм “Успение Богородично”, отслужено от митрополит Григорий. В черквата ще се спазват физическата дистанция и всички противоепидемични мерки. Ще присъстват само общинското ръководство и общинските съветници. Ще бъдат ритуално издигнати знамената в двора на музейния комплекс “Даскалоливница”, след което ще отправя видеоприветствие онлайн. В интернет ще има програма на художествени състави от общината.

В 21,30 часа е организирана празнична заря, далеч не толкова пищна както други години, но все пак да спазим традицията. Еленчани са свикнали с интересен и пищен празник, но мисля, че сега всички проявяват разбиране.

- Общините поеха основната тежест при прилагане на мерките срещу COVID-19. Как подкрепяте най-уязвимите и срещате ли съпричастност?

- Още в първите дни обявихме единен телефонен номер, на който да бъдат давани заявки за храни от първа необходимост, лекарства, плащане на сметки на хората, които трудно излизат от вкъщи или са карантинирани. Приемаме и сигнали от крайно нуждаещи се - те се възползват от възможността за еднократно подпомагане.

Дарители осигуриха
300 пакета с храна
- олио, захар, ориз, брашно, боб, леща и картофи. До момента сме раздали 190 пакета. Когато се изчерпат, имаме още желаещи да набавят продукти.

От 1 май стартира проектът по целева програма “Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация” - 60 души 33 работни дни ще получават безплатна храна. Дейностите се изпълняват от Домашен социален патронаж, като храната се доставя до вратата в опаковки за еднократна употреба.

Надградихме проекта “Патронажна грижа” - имаме нови 48 потребители, 9 безработни са назначени на пълен работен ден и са ангажирани с доставка на лекарства, храни, продукти от първа необходимост, помощ при заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Осигурен е транспорт и лични предпазни средства.

- Какви мерки за смекчаване на кризата прилагате?

- Кризата се отразява негативно върху бюджета. Имаме над 10 000 лв. разходи до момента за противоепидемични мерки. Стараем се да харчим разумно, без да правим компромис със здравето на хората. По отношение на собствените приходи до 30 април имаме около 128 000 лв. по-малко постъпления, отколкото през 2019-а.

От една страна, това се дължи на удължения срок за плащане на данъка върху имотите и върху МПС с отстъпка. Общинският съвет гласува за същия срок да се плаща с отстъпка и таксата за битови отпадъци.

Предвиждаме да освободим заведенията на открито от тротоарното право за времето, в което не са работили. Ще прегледаме договорите за наем на общински помещения. Ще предложим на общинския съвет тези, които не са работили или имат драстичен спад в приходите, да бъдат частично или изцяло освободени от наем за времето, през което са прекратили.

Наемателите на общински жилища, които са останали без доходи, ще бъдат освободени от наем за този период - 50%, ако единият от домакинството е останал без доходи, или изцяло, ако и двамата са безработни. Проявяваме разбиране, но въпреки извънредната ситуация
общината продължава
да прави разходи
- тревата се коси, улиците ще трябва да се измият, сметосъбирането и сметоизвозването не е преставало.

Не можем да бъдем безкрайно щедри в облекченията. По-скоро ще бъдем разумни. Призоваваме и гражданите да плащат своите задължения.

- Срещате ли затруднения да финансирате основните дейности и ще се наложи ли актуализация на бюджета?

- Засега нямаме затруднения, но ако приходите продължат да спадат със същото темпо, може да се наложи служителите на част от дейностите, които няма да функционират през лятото, да излязат в платен или неплатен отпуск.

Много е сложно, от една страна, не можем да изпращаме служителите в принудителен неплатен отпуск, от друга - хората, останали без работа, питат - защо, след като детските градини в момента не работят, възпитатели и персонал получават заплати. Търсим единен критерий, по който да преценим кой прекратява дейност, кой излиза в неплатен отпуск.

- Туризмът е основният икономически отрасъл на Елена, колко сериозно е застрашен?

- Може би най-засегнатият сектор поне в нашия град е туризмът. Хубавото е, че местните собственици на туристически обекти спазиха ограниченията и прекратиха дейност още от обявяване на извънредното положение.

Сега отварят на открито. Има запитвания от туристи, най-вече български, семейства с деца.
Има интерес към
дългосрочно наемане
за цели ваканции

Надявам се, че ще имаме сезон, който ще позволи на заведенията и местата за настаняване да оцелеят и да дочакат по-добри времена. Смятам, че ще имаме все повече постоянни туристи, може би и нови жители.

- Дойдоха ли хора от големите градове да се изолират в малките населени места?

- Извънредната ситуация катализира процеса - имахме много желаещи да направят адресна регистрация по настоящ адрес, когато бяха въведени КПП. Дори временно спряхме тази административна услуга от съображение за сигурност.

Щабът призова хората с имоти в Еленско да не си идват или да не контактуват с местните възрастни и уязвими от заразата. Сега регистрациите са възобновени. Дали сме инструкции към кметовете и наместниците да обясняват на хората, че в техен интерес и на населените места, в които живеят, е да избират регистрация по постоянен адрес.

Които искат инфраструктура до малкото селце с 5-10 къщи, да заповядат и да станат наши постоянни жители. Ние ще им отвърнем с подобрена инфраструктура.

- Какъв е профилът на хората, които се завръщат?

- Основно са млади пенсионери, университетски преподаватели, хора на изкуството. Има и млади семейства с деца, които използват добрата комуникационна свързаност и работят от разстояние.

- Кои са важните проекти през 2020 г. и ще повлияе ли пандемията за реализацията им?

- През 2019 г. посрещнахме първокласниците в обновеното средно училище - санирано изцяло, с нова отоплителна система. Това е нещо, което беше дългоочаквано от поколения ученици и учители в Елена.

По трансграничен проект започна възстановяването на старото изгоряло училище, което ще бъде художествена галерия. Очакваме откриване на строителни площадки за цялостна реконструкция на ул. “Възрожденска” и рехабилитация на тротоари по 23 улици, които през последните години бяха преасфалтирани. Голямата част от градските улици ще бъдат с нов облик.

Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони, а стойността му бе 740 000 лв. с ДДС, но след проведени обществени поръчки падна на 706 000 лв.

Вече имаме подписан договор с ОП “Околна среда” за безвъзмездна помощ в размер на 1,578 млн. лв. за закриване и рекултивация на депото за битови отпадъци. В рамките на 2 г. ще се предепонират близо 60 000 кубика отпадъци, ще бъде направена вертикална планировка, ще се уплътни тялото на депото, ще се отведат повърхностните води, ще има газоотвеждаща система.

- Какво ще пожелаете на съгражданите си за празника?

- Пожелавам на всички еленчани да са здрави. Искам да им благодаря за проявеното разбиране. За това, че бяха разумни, бяха отговорни и спазваха мерките, независимо че създадоха неудобства. Показахме, че сме зряла общност.

Искам да пожелая на всички да бъдат по-предприемчиви, по-находчиви, защото точно в такива моменти се появяват възможности. Разбира се, с надеждата, че това ще отмине и пак ще имаме весели, богати, пищни празници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

ПЕТЪР КЪНЕВ

Петър Кънев: При всяка криза и бизнесът, и хората се обръщат към държавата - нищо страшно! В целия свят е така

В надзорите на важни компании трябва да доминира опозицията, казва председателят на икономическата комисия в парламента Още акценти Защо само у нас държавата е лош стопанин? И въпреки това по-лош от държавния монопол се оказва частният Лошото е, че не се включиха вестниците и списанията в проекта за намаляване на ДДС

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

МУРАВЕЙ РАДЕВ

Муравей Радев: Свалянето на ДДС и раздаването на пари може да доведе до Виденова катастрофа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

КРИСТИАН КОСТОВ

Кристиан Костов: В Москва излизаме само до супермаркет или аптека

Правя музика за европейския, азиатския и англо-американския пазар Кристиан Костов стана популярен у нас покрай участието си в “Х Фактор” през 2015 и 2016 г., когато се класира втори. През 2017 г. представя страната ни на Евровизия. Миналата година участва в най-голямото тв шоу за професионални световни изпълнители в Китай - Singer

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

В Австрия говорят вариант на немския, но се чувстват австрийци - аналогична ситуация с нас и Северна Македония - БАН издаде книга, според която официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език. Какво означава тази формулировка, проф. Николов? - Като зам

Тончо Токмакчиев

Тончо Токмакчиев: Дайте първо да помислим как да работим, а след това - къде ще почиваме

Сякаш забравихме, че живяхме 45 години “с коронавирус”, не искам онова време да се връща, казва известният актьор Да, свободен артист съм. Другото не са артисти, а чиновници Навърших 57 - не върви да съм постоянно същият като в младежките си години, когато разбивахме авторитети и закостенели мисления Театър, телевизионно шоу, кино, дори и политика

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

По-голямо количество битум с по-ниско качество е причината за разтеклия се асфалт в “Подуяне”. Ремонтът за 30 000 лв. ще струва 20 пъти по-скъпо на изпълнителя, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: Родителите да са спокойни - децата няма да загубят местата си, ако не тръгнат сега на градина Пускането на първите 8 км от

Диана Ковачева

Диана Ковачева: Внасям промени в НК за по-тежки наказания за насилници у дома

Според данни на СЗО - 7 жени са убити само за двата месеца на извънредно положение, казва омбудсманът в интервю Без нито един глас “против” Диана Ковачева бе избрана в четвъртък от парламента за национален омбудсман за пълен 5-годишен мандат. Тя бе единствената кандидатура, предложена от ГЕРБ, и бе подкрепена със 173 гласа “за”

Здравко Димитров

Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист

- Като областен управител удвоих пътя до Асеновград - вече няма жертви, а беше отсечка на смъртта - Няма управник, на когото да са му казали браво, не очаквам и аз - Стадионите на “Ботев” и “Локомотив” са важни обекти, ще ги завършим   - Г-н Димитров, кое ви разтърси като човек най-силно през тези 7 месеца, откакто сте кмет на Пловдив

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

- В целия процес на работа си задаваме един въпрос: “Това ли е най-доброто?” Прост въпрос, който ни държи във форма - Докато не се уверим, че сме направили най-доброто, никакъв ключ не предаваме на никого МАРИАНА КОСТОВА - Арх. Мирянова, защо АРТЕКС оцелява в кризите, които отсяват немалко от конкуренцията ви? - Заради своите здрави основи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber