Илхан Кючюк: Коронакризата постави ЕС на кръстопът - да се затвори в националния егоизъм или никой да не бъде изоставен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8596131 Илхан Кючюк: Коронакризата постави ЕС на кръстопът - да се затвори в националния егоизъм или никой да не бъде изоставен Илхан Кючюк: Коронакризата постави ЕС на кръстопът - да се затвори в националния егоизъм или никой да не бъде изоставен www.24chasa.bg
Илхан Кючюк
Илхан Кючюк

Хроничен проблем на правителството ни е да работи на принципа “проба-грешка” - не може да управлява цялостно кризи, а само определени етапи от тях, казва евродепутатът от ДПС и “Обнови Европа”

 

- Г-н Кючюк, вие сте говорител на групата “Обнови Европа” в ЕП за Западните Балкани. На последния Европейски съвет бе решено да се отпуснат 3,3 млрд. евро на Западните Балкани за справяне с последствията от COVID-19, но не бе обсъдено в конкретика евентуална дата за старта на преговорите за членство на Северна Македония и Албания. Защо?

- Съветът в Загреб потвърди европейската перспектива пред страните от Западните Балкани и това е ясен сигнал по време на тежка криза. Когато светът се намира в период на глобална карантина, Европа показа, че се отваря към страните от региона. Извън целевата помощ за справяне с последствията от COVID-19 ЕК подготвя и амбициозен икономически пакет. Идеята е шестте държави да бъдат включени в един много ранен етап във водещите инициативи на ЕС, така че

не просто да

бъдат пасивни

наблюдатели,

а заедно да

изграждаме

нова Европа

И да добавя нещо важно. Става дума за включването им в дигиталната и екологичната трансформация на света.

От друга страна, те имат и своето място на конференцията за бъдещето на ЕС. Предстои през юни ЕК да излезе с работна преговорна рамка за Северна Македония и Албания, която да бъде одобрена от Европейския съвет, за да се свикат междуправителствени конференции, на които ще се определи формално датата за начало на преговори.

- Вие сте докладчик за Северна Македония, кажете има ли условия, които страната трябва да изпълни, за да получи покана за членство? Ето, наложи се Брюксел да призовава Скопие да прилага двустранните споразумения с Гърция и България.

- През последните години Северна Македония постигна голям напредък по пътя си към НАТО и ЕС. Политиците там извървяха нелек път, успяха да намерят обществен консенсус по тежки въпроси. Видяхме и как всяка от политическите сили в парламента направи компромис със собствените си позиции. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България и Споразумението от Преспа са част от тези усилия. Представителите на европейските институции винаги са казвали, че е наложително да се спазват и двата договора. Такава е била и изразяваната пред мен официална позиция на Скопие. Двата документа са се изтъквали като исторически успех на македонската външна политика, който отваря пътя на страната към НАТО и ЕС. Сега пред Северна Македония предстоят важни парламентарни избори, които да покрият очакванията на международната общност за демократичност.

- Антибългарската реторика в Северна Македония обаче отново набра скорост. В предизборната кампания страната ни дори бе определена като “фашистка”, защото не спасила и македонските евреи. Между двете държави има много неизчистени исторически спорове, правилна ли е позицията на България и какви условия трябва да поставим срещу подкрепата си за Северна Македония?

- България и Северна Македония са съседни приятелски държави, споделящи обща история, вярвам и общо бъдеще в ЕС. През последните седмици бяха изречени тежки думи, а както знаем, думите имат продължителна давност в политиката. Не бива с лека ръка да бъде зачеркнато всичко, което беше постигнато. Не можем винаги да се връщаме и към изходната точка. По всяка вероятност ще бъдат търсени общи формулировки. Именно затова беше създадена и съвместната историческа комисия. В интерес на всички е

комисията

да продължи

да работи

А политиците да продължат да създават среда за икономически, културни и човешки контакти. Казвам това не като политик, а като човек мислещ за едно общо бъдеще.

- Да ви върна на коронакризата - как се справя с нея България на фона на държавите в ЕС?

- Дотук действията бяха своевременни и адекватни. България вложи много усилия за защита на човешкия живот и добрите резултати са налице. Виждаме, че доста по-солидни и добре организирани здравни системи от нашата се задъхват. Кой би предположил, че държави като САЩ, Италия, Испания, Франция и Великобритания ще понесат такива човешки загуби. Сега, когато Европа и светът вървят към нова фаза - разхлабване на мерките и връщане към нормалното социално и икономическо функциониране на обществото, е много важно правителството да вземе правилните решения, за да отговори адекватно на тежките и дълбоки последици от COVID-19.

Във времена

като днешните

няма място за

лично его и

тяснопартийни

интереси

Трябва да се подкрепя всяко предложение, което е добро за хората.

- Чуват се обаче критики, че правителството държи хората в страх, действа на парче, хаотично и без ясен план за излизане от кризата. Така ли е според вас?

- Хроничен проблем на тази власт е да работи на принципа “проба-грешка”. И за това ние сме предупреждавали многократно. Не е от вчера и констатацията ни, че не могат да управляват цялостно кризи, а само определени етапи от тях. В определени моменти имаше разнопосочни послания, които объркваха хората. Цялата тази криза ще помогне да разчитаме на собствената си дисциплина. Това е нещото, което ни предстои.

- А как коронакризата промени ЕС и какво е бъдещето на съюза?

- Коронакризата постави ЕС пред поредния кръстопът. Изборът е дали да се затвори в националния егоизъм, или да изпълни със съдържание израза “Никой няма да бъде изоставен!”

Солидарността не

бива да е просто

красива фраза,

използвана в европейския дебат. Все по-неизбежна става и темата: Дали ЕС ще продължава да бъде просто сбор от държави, или ще премине към по-силна федерализация. По тези въпроси България също е добре да се произнесе.

Гражданите с право очакват повече от ЕС, но в същото време Брюксел може да направи толкова, колкото са му позволили националните държави.

- Кризата разбърка и финансовите сметки на много държави. Кажете как върви икономическото възстановяване на ЕС?

- ЕС ще се възстанови. Въпросът е това да стане убедително, а не със сгрешените икономически модели и изоставащия технологичен напредък. Ускорено развитие, което може да стане чрез инвестирането в устойчиви мерки за развитие, включително такива за “зелено” възстановяване на икономиката. И мерки в посока на постигане на стратегическа автономност и технологичен суверенитет. Очаквам и напредък в цифровите технологии. С тези мотиви с моите колеги от ДПС подкрепихме резолюцията на ЕП миналата седмица. Кризата е възможност да променим Европа. Само така имаме шанс да изпълним желанието на милиони хора за един по-добър живот в рамките на ЕС.

- Правителството отново задвижи процедурите по пътя на България към еврозоната. Кога очаквате да бъдем приети?

- Няма точен отговор на този въпрос. Можем да се вгледаме в опита на различни страни. На някои държави им трябваха пет-шест, на други осем-девет години. Членството в еврозоната и Шенген е въпрос и на доверие. Но предлагам, позволете този израз, “да не слагаме каруцата пред коня”, а разумно и аргументирано да отстояваме постигнатото до днес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

МУРАВЕЙ РАДЕВ

Муравей Радев: Свалянето на ДДС и раздаването на пари може да доведе до Виденова катастрофа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Черният сценарий: наесен силна втора  вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

Черният сценарий: наесен силна втора вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

СЗО оценява, че се справяме с коронавируса, но отпускане може да нанесе такъв удар 3 в 1  Сега е добър момент за малко забавяне на темпото на живот и продължаване на внимателното общуване на ръба на физическата изолация Истината е, че никой не може да “види” ясно в бъдещето как ще се държи пандемията България отрано взе мерки

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

В Австрия говорят вариант на немския, но се чувстват австрийци - аналогична ситуация с нас и Северна Македония - БАН издаде книга, според която официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език. Какво означава тази формулировка, проф. Николов? - Като зам

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тончо Токмакчиев

Тончо Токмакчиев: Дайте първо да помислим как да работим, а след това - къде ще почиваме

Сякаш забравихме, че живяхме 45 години “с коронавирус”, не искам онова време да се връща, казва известният актьор Да, свободен артист съм. Другото не са артисти, а чиновници Навърших 57 - не върви да съм постоянно същият като в младежките си години, когато разбивахме авторитети и закостенели мисления Театър, телевизионно шоу, кино, дори и политика

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

По-голямо количество битум с по-ниско качество е причината за разтеклия се асфалт в “Подуяне”. Ремонтът за 30 000 лв. ще струва 20 пъти по-скъпо на изпълнителя, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: Родителите да са спокойни - децата няма да загубят местата си, ако не тръгнат сега на градина Пускането на първите 8 км от

Диана Ковачева

Диана Ковачева: Внасям промени в НК за по-тежки наказания за насилници у дома

Според данни на СЗО - 7 жени са убити само за двата месеца на извънредно положение, казва омбудсманът в интервю Без нито един глас “против” Диана Ковачева бе избрана в четвъртък от парламента за национален омбудсман за пълен 5-годишен мандат. Тя бе единствената кандидатура, предложена от ГЕРБ, и бе подкрепена със 173 гласа “за”

Здравко Димитров

Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист

- Като областен управител удвоих пътя до Асеновград - вече няма жертви, а беше отсечка на смъртта - Няма управник, на когото да са му казали браво, не очаквам и аз - Стадионите на “Ботев” и “Локомотив” са важни обекти, ще ги завършим   - Г-н Димитров, кое ви разтърси като човек най-силно през тези 7 месеца, откакто сте кмет на Пловдив

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

- В целия процес на работа си задаваме един въпрос: “Това ли е най-доброто?” Прост въпрос, който ни държи във форма - Докато не се уверим, че сме направили най-доброто, никакъв ключ не предаваме на никого МАРИАНА КОСТОВА - Арх. Мирянова, защо АРТЕКС оцелява в кризите, които отсяват немалко от конкуренцията ви? - Заради своите здрави основи

Математикът проф. Николай Витанов: Очакваме максимума на активните случаи. Краят на кризата ще е към средата на юни

Математикът проф. Николай Витанов: Очакваме максимума на активните случаи. Краят на кризата ще е към средата на юни

Почти сме минали през медицинската част на кризата, казва шефът на екипа, който прави анализи за Националния оперативен щаб - Професор Витанов, 70 дни минаха от 13 март, когато беше обявено извънредното положение. Моделите, по които изчислявате развитието на епидемията с коронавируса у нас, каква точност ви дават

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber