В Италия нараства броят на "новите бедни" вследствие на коронавируса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8594606 В Италия нараства броят на "новите бедни" вследствие на коронавируса В Италия нараства броят на "новите бедни" вследствие на коронавируса www.24chasa.bg
В Италия нараства броят на "новите бедни" вследствие на коронавируса
СНИМКА: РОЙТЕРС

Тя не желае да назове цялото си име от срам: "Анна", домакиня от Рим, е част от тези "нови бедни", лишена от доходи заради коронавируса и принудена да прибягва до продоволствени помощи.

"Идвам тук от време на време, когото стане тежко. Срам ме е", шепне тази жена на около 50 години, която прекосява града за един пакет с храна, раздавана от асоциацията "Ронда дела Солидариета" ("Патрул за солидарност") в самия исторически център на Рим, над форума на Траян. За да плаща наема си, тя обикаля в търсене на безплатна храна. В петък 130-те пакета бяха разграбени за 10 минути.

Италия изпадна в историческа рецесия, с прогнози между 8 и 10 процента спад на БВП, невиждана от Втората световна война. През февруари пандемията завари една вече разклатена икономика, белязана от голямо неравенство, висок публичен дълг, безработица от 9 процента и значителен сив сектор, особено в Юга на страната.

Според земеделския синдикат Колдирети броят на хората принудени да прибягват до продоволствени помощи се е увеличил с една трета и достига 3,7 милиона души или с един милион повече от преди - това са тези, които синдикатът нарича "новите бедни".

Проблемът има световни измерения. Според неправителствената организация "Оксфам" здравната криза може да обрече 500 милиона души на бедност. Във Великобритания почти един милион души, което е 10 пъти повече от нормалното, са прибегнали до универсален кредит, основната държавна помощ; в САЩ редиците на безработните са набъбнали до 20 милиона души.

Италия плаща тежка цена, изразена в човешки животи, с повече от 30 000 починали от заразата, но и икономическа. Именно най-богатите северни области, на които се пада 45 процента от БВП, са най-силно засегнатите.

Достойнство

===========

През април Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че 27 процента от италианците могат да изпаднат в бедност, ако бъдат лишени от доходи за три месеца. Впрочем в."Република" изчисли на 11,5 милиона броя на хората, които са пострадали от загуба на доходи, което е половината от работната сила в страната.

"Не искаме да изоставяме никого, не искаме да оставяме никого да се справя сам", обеща на 28 март премиерът Джузепе Конте. В петък той обяви финансов пакет на стойност 400 млн. евро за ваучери за покупка на стоки от първа необходимост.

Но обещанието ще е трудно за изпълнение, включително за наемни работници, които смятаха, че са в безопасност. "Огорчена съм", каза 65-годишната Мария Лопрете, дошла да потърси помощ в разпределителен център, управляван от "Каритас" в предградие на Милано.

В живота си преди коронавируса тя работеше в гардеробната на "Ла Скала", което й позволяваше да си изкарва прехраната, а вдовишката й пенсия отиваше за наема и за 60 евро месечни разходи за лекарства. Но тази прочута миланска опера затвори и не я извикаха повече.

"Самата аз се оказах в положението на тези хората, които имат нужда от помощ", оплаква се жената, която е станала доброволец в асоциация за подпомагане на бездомните. "Винаги съм се питала: Боже, какво ли изпитват? А сега, тази мъка, аз я изпитвам. Това накърнява човешкото ти достойнството", каза тя.

След като преди година го уволнили от работа като готвач, 64-годишният Антонио Ди Грегорио свързва двата края като шофьор на възрастни хора. Баща на 9-годишна дъщеря, сега той оцелява с 400 евро минимален доход, който държавата осигурява на нуждаещите се: "Дори в средата на месеца вече не остава нищо", каза той.

"Отчаяни"

=================

Антонио Ди Грегорио казва, че е виждал хора да крадат храна от магазините в Милано, феномен, който се наблюдава и в бедния Юг. Икономиката трябва да рестартира, каза той, в противен случай "ще стигнем до гражданска война, хората са отчаяни".

"Каритас" обяснява, че молбите за помощ в нейните центрове са се увеличили двойно от началото на пандемията (с 114 процента). Асоциацията "Нона Рома", която помага на ромите в италианската столица, много уязвимо население, помагаше на 300 семейства, а сега на близо 4000, каза президентът Алберто Кампаила пред АФП.

"Вече не са само семействата, живеещи в абсолютна бедност, но също и тези, които работят в сивата икономика, самонаетите, младите хора и следователно много мигранти. Тези хора вече нямат работа", казва ръководителят на асоциацията.

"Нона Рома" раздава основни хранителни продукти всеки уикенд. Много от тези, които се възползват от това, обясняват пред АФП, че все още не са получили ваучерите за храна, за максимум 100 евро на седмица и на семейство. Според кметството са раздадени 60 000, но асоциациите оценяват нуждите на 90 000.

Филипинка, дошла да вземе пакет от асоциацията "Нона Рома" и която се представя с името Мария-Тереза обяснява, че вече не е човека, който най-много трябва да бъде съжаляван. Близо до дома й бездомните вече не могат да намерят храна в кофите за боклук: "Вече никой нищо не изхвърля."

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Покажете къде е сърцето ви!

Покажете къде е сърцето ви!

Патриоти, от 24 май опишете в снимки, видеа, лични истории тази точка в родината, в която се връщате, за да се заредите “24 часа” стартира от 24 май един патриотичен проект - “Сърцето ми е тук”. Идеята ни е след дните на изолация да показваме места в България, които ни правят щастливи. Там, където се връщаме често, за да заредим изтощените батерии

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Държавите трябва да събират "такса за орбитални задръствания" от сателитните оператори, за да се справят с нарастващото натрупване на космически боклук, задръстил небето. Такова е мнението на изследователи, но някои от тях се съмняват колко практична е една такава такса. От мъртви сателити до парчета от ракети - количеството останки в орбита около

Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Общоевропейски дълг: залогът на Меркел е на път да се окаже успешен в Германия

Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки за всеобща изненада преди седмица идеята, която дотогава беше табу, за общ дълг в Европа за съживяване на икономиката след кризата с коронавируса. Като признак за тектоничните промени в мисленето на хората в резултат от пандемията, германската канцлерка изглежда е на път

Лозан Панов

"Правен свят" за отчета на Лозан Панов

С действията си през годините председателят на ВКС Лозан Панов само затвърди усещането за зависимостта му от добре известния кръг „Агнешките главички“, свързван многократно с олигарха Иво Прокопиев и бившия приватизатор №1 и премиер Иван Костов, пише "Правен свят". Призивът на 11 от членовете на предходния Висш съдебен съвет (ВСС)

СНИМКА: Pixabay

При кой сценарий България печели по-голям дял от 500-те млрд. на ЕС

ЕС иска да разпредели 500 млрд. евро сред страните, засегнати от кризата с коронавируса. Кой колко ще получи зависи от критериите на раздаване. При единия от сценариите България ще спечели доста. Но при друг - ще загуби. Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност

Чий е нашият език?

Чий е нашият език?

Обикновено се пазя от частицата „най“, защото издава йерархическо мислене и нетолерантност, но днес ми се иска да я използвам три пъти. „24 май“ е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник. Най-невинен е, защото не е в прослава на пролята кръв, не дели и не събира територии, не се противопоставя на стари и не обслужва нови

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Александър Йорданов Снимка: СДС/ЕНП

Коментар на седмицата №2: Големи простотии ръси главният опозиционер - президентът Радев

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 86 хил. прочитания. Отношението на българските граждани и политици към кризата, предизвикана от световната Covid-19 пандемия, разкри важни черти на националния характер. Показа ни що за хора сме, как разбираме живота

От Гърция до Израел през Кипър и Турция страните от Югоизточна Европа и Близкия изток са обхванати от вълна от ранни горещини СНИМКА: Ройтерс

Шанс да блеснем като професионалистите в туризма на Европа

Почти четири десетилетия минаха откакто премиерът Андреас Папандреу зададе прочутия си въпрос: "Трябва ли да бъдем келнерите на Европа?" Тази фраза отразяваше настроенията и социалните норми на своето време. Гърция беше залята с евтини пари от Европа, страната загуби индустриалната база, която имаше

Малкият Иванчо се намесва в отношенията между "Дондуков" 1 и 2

Малкият Иванчо се намесва в отношенията между "Дондуков" 1 и 2

Адвокатура на повикване

Адвокатура на повикване

ВАдвС злоупотребява с конституционните си правомощия, без да може да обоснове от морална гледна точка присъствието на гражданския интерес при атакуването на промените в Закона за хазарта и Закона за банковата несъстоятелност Адвокатурата има правото и отговорността да представлява всеки един гражданин

О, неразумни и юроде, поради що пишеш “open” вместо “отворено”

О, неразумни и юроде, поради що пишеш “open” вместо “отворено”

На 24 май се гордеем, че сме българи, а в останалото време - че знаем латиницата   В навечерието сме на един от най-светлите ни празници – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден ни обхваща мощно патриотично чувство – “и ний сме дали нещо на света”. Дали сме на милиони и милиони хора азбука –

ТОМА БЕЛЕВ

Политикът Белев и неизвестни “журналисти” на свободна практика решават кои НПО-та да финансира държавата

Промени, направени под натиск от неправителствения сектор, оставиха ролята на Томислав Дончев на церемониал майстор - ще придвижва проекти към МС “Капитал” - медията, която е силна в тази област, става част от важния съвет чрез Асоциацията на европейските журналисти Засега “само” 1 милион лева ще бъдат разпределени Политици като зеления Тома Белев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber