Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8540788 Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата www.24chasa.bg
Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка

“Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас. Нашият отговор на заплахата от финансово опустошение, което тя може да предизвика, също трябва да съдържа тази представка. Той трябва да бъде паневропейски.

Европейската инвестиционна банка е банката на Европейския съюз и представлява финансовите интереси на 27-те държави членки. По тази причина нашият отговор на разрушителните последици от COVID-19 отразява интересите на всички национални икономики в ЕС. Бързият отговор на ЕИБ спрямо кризата в България е доказателство, че страната не е оставена сама да се справя с последиците от този вирус.

Сега банката има план за подпомагане на най-тежко засегнатите от коронавируса -

дребните

предприемачи

и техните

служители,

чието благосъстояние предрешава икономическото бъдеще на всички ни в много по-голяма степен, отколкото мнозина допускат. Банката е изключително важен стълб на отговора на ЕС, който освен това включва и милиарди евро, привлечени от Европейската комисия, Европейската централна банка и Европейския механизъм за стабилност.

В началото на кризата групата на ЕИБ незабавно обяви план за действие за мобилизиране на 40 млрд. евро в подкрепа на реалната икономика. Финансовият пакет включва:

l Целеви гаранционни схеми за банки на основата на съществуващи програми, които могат да бъдат незабавно предоставени и се очаква да привлекат до 20 млрд. евро;

l Целеви банкови линии за ликвидност, които да гарантират помощ за допълнителен оборотен капитал за малки и средни предприятия (МСП) и дружества със средна капитализация от 10 млрд. евро;

l Целеви програми за покупка на обезпечени с активи ценни книжа, които да позволят на банките да прехвърлят риска по портфейлите за МСП и да мобилизират още 10 млрд. евро. В допълнение имаме и по-мащабен план, чиято цел е да бъдат привлечени до 200 млрд. евро под формата на инвестиции чрез Паневропейски гаранционен фонд.

В основата на тези планове е отпускането на заеми за местни банки, които да предоставят новата възможност за ликвидност на малки и средни предприятия и така да им помогнат да оцелеят дори и когато паричният поток намалее поради кризата.

Европейската инвестиционна банка и Европейският инвестиционен фонд си сътрудничат с повечето водещи банки в България, а за да могат българските дружества да получат достъп до тези средства, те трябва да се обърнат към местните банки посредници.

Наред с това ЕИБ осигурява подкрепа на здравния сектор чрез бързи заеми за разработване и производство на ваксина; помощ за държавите членки за спешно необходима инфраструктура и оборудване. Също така неразплатени средства по вече отпуснати заеми се пренасочват за борбата с коронавируса.

От първата сделка в България през 1992 г. досега ЕИБ е предоставила на страната 5,5 млрд. евро. Помощта от Европейската инвестиционна банка включва 1,8 млрд. евро за малки и средни предприятия, които са изложени на най-висок риск по време на сегашната криза. Към момента Европейският инвестиционен фонд, който е специализиран в подкрепата на малки компании, е финансирал 10 000 български дружества.

Необходими са институции с подобна огромна мощ, за да бъдат преодолени тежките икономически предизвикателства, породени от COVID-19. Международният валутен фонд предвижда свиване на световната икономика с 3% през 2020 г. спрямо БВП на годишна база. В случай че това не ви впечатлява, можете да го сравните със спада от 0,1% след финансовата криза през 2009 г.

Европа знае как да реагира на кризи. Най-новата голяма програма на Европейската инвестиционна банка е чудесен пример в това отношение. Спешните мерки бяха в центъра на нейната дейност през изминалите пет години по линия на плана “Юнкер” - новаторски отговор на финансовата криза, благодарение на който е одобрено финансиране на стойност 546 млн. евро за български проекти. Само за изминалата година това включва заем в размер от 65 млн. евро за КЦМ АД - български производител на олово и цинк, чиято продукция се очаква да нарасне с 25 %.

Сега можем да приспособим плана “Юнкер”, като гарантираме инвестициите на ЕИБ с малка част от европейския бюджет, с което да облекчим потърпевшите дружества по време на причинения от коронавируса икономически застой.

В същото време не бива да позволим иновативните стартиращи компании да потънат. Спрялата поради коронавируса стопанска дейност показа колко важно е да бъде ускорена цифровизацията. През изминалата година Европейската инвестиционна банка подписа в България заем за 18 млн. евро за Software Group технологична компания, която съдейства на дружествата да извършат прехода към цифровизация.

Подобно на ЕИБ, други институции от ЕС търсят начин за излизане от това положение с поредица от мерки.

- Европейският механизъм за стабилност открива кредитна линия за страните от еврозоната на обща стойност от близо 240 млрд. евро.

- Европейската централна банка набелязва банки с отрицателна кредитна история с цел да ги насърчи да отпускат кредити за близо 125 млрд. евро над обичайните за тях равнища. Наред с това централната банка изкупува облигации от частния и публичния сектор в огромни количества, както и търговски книжа, което осигурява на емитентите ежедневен паричен поток.

- Европейската комисия оказва пряка подкрепа на здравеопазването в ЕС с 3 млрд. евро от бюджета на ЕС. Това са допълнителни средства към огромната подкрепа от ЕС, в т.ч. и от Европейската инвестиционна банка, насочени за научни изследвания за ваксина срещу COVID-19.

Естествено, може и да не се наложи да усвоим всички средство по нашия гаранционен фонд. Средства ще бъдат изплащани само в случай на понесени загуби. Дори и да изразходваме всички средства, алтернативата би била да приемем пагубната спирала на несигурността, несъстоятелността и нестабилността. В крайна сметка цената на бездействието многократно ще превиши размера на гаранцията.

Широкият обхват и бързината на действие на този паневропейски отговор е ключът към предотвратяването на продължителна и тежка рецесия. Той издига защитен вал за икономиката, зад който пазарите да се приютят в несигурни времена с увереността, че ЕС действа решително.

Като обединяваме нашите колективни усилия, за да дадем икономически отговор на тази криза, в крайна сметка всички ние ще извлечем полза.

* Заглавията са на редакцията

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка “Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас

До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

За първи път се сриват едновременно и двете страни на икономиките - и търсенето, и предлагането. Световният оборот вече се сви с 20%, казва бившият министър на финансите Банковата система на България влиза в тази битка изключително добре капитализирана Световните производствени вериги ще се разрушат, няма да се върнат на нивото си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов дадоха брифинг във вторник.

4,5 млрд. лв. от държавата срещу кризата, без да се тегли нов заем (Обзор)

Борисов: Използваме мазнините, които сме си натрупали Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които кризата е пратила в неплатен отпуск. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във вторник на брифинг, на който присъства и премиерът Бойко Борисов

Как се излиза от епидемията

Как се излиза от епидемията

Трите бутона за премахване на мерките Светът е спрял със затаен дъх. Новият коронавирус плъзна навсякъде от Китай и държавите една след друга си наложиха крути мерки да спрат заразата, за да не рухне здравеопазването им. Натиснат е бутон "пауза" на икономиките, на спорта и културата, на живота в тях. Училищата в 188 страни са затворени за 1,5 млрд

Петър Чобанов

Петър Чобанов: Мерките са добри, но липсват стрес тестове и сценарии по отрасли

Не виждам причини механизмът 60/40 да бъде отричан засега, казва бившият министър на финансите  - Преди дни премиерът обяви, че отново ще бързаме към еврозоната, г-н Чобанов. Но вие казвате, че там подаръци няма. - Правителството е последователно в намеренията си да кандидатстваме за “чакалнята” и тясното сътрудничество на банковия съюз

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

Петър Иванов: Водим разговори с банките да се удължи кредитната ваканция

Ако извлечем поуки от сегашната криза, ще влезем в дигиталната ера много по-бързо и лесно, казва изпълнителният директор на Американската търговска камара в България - Господин Иванов, как стана така, че толкова много организации с чуждо участие, с представители на толкова много държави се обединиха около единни предложения как да се помогне не

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Хората, които са в неплатен отпуск и искат да вземат 1500 лв. заем без лихва, трябва да са работили поне 6 месеца без прекъсване. Това е едно от правилата, обявени от ББР по схемата за подпомагане, гласувана от правителството. Сред другите изисквания за получаване на парите са неплатеният отпуск да е заради пандемията

С безплатни чадъри и с около 30% по-ниски цени това лято се канят курортите да привлекат посетители.

5-звездната почивка достъпна това лято - морето по-евтино поне с 30 процента

Заради кризата хотелиерите разчитат на българи: Миналата седмица главният санитарен инспектор на България Ангел Кунчев призова хората да не си отменят резервациите за море за юли и август. Ако се спазват сегашните ограничения, ще има възможност за почивка на плажа, обясни той. За съжаление обаче много хора вече си поискаха обратно предплатените

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber