Има да чакаме надеждни тестове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8505051 Има да чакаме надеждни тестове Има да чакаме надеждни тестове www.24chasa.bg
Има да чакаме надеждни тестове

Те ще "обърнат мача" срещу коронавируса, но още е рано за ентусиазъм

И без петли ще съмне, но без тестове за антитела срещу коронавируса пандемията няма да свърши. Голямо е бързането те да бъдат създадени и живеещият в блокада свят ги чака с нетърпение. Но учените се съмняват в тях, се казва в статия в новия брой на сп. "Нейчър".

Британският премиер Борис Джонсън каза, че тестовете за антитела "ще обърнат мача". Според него те ще разкриват кой вече има имунитет, след като е бил заразен с коронавируса.

Десетки биотехнологични компании и изследователски лаборатории се юрнаха да създават кръвни тестове. Правителствата по цял свят поръчват милиони от тях и плащат веднага с надеждата да им помогнат да вземат решение кога да разхлабят социалната изолация и хората да се върнат на работа. В някои държави като например Германия се говори, че тестовете ще служат за "имунни паспорти", чийто притежатели ще имат право на контакти с други хора.

Много учени споделят този ентусиазъм. Според тях най-близката цел е тестовете да показват на медиците дали рискуват да бъдат заразени. А далечната цел е чрез тях да се преценява дали ваксините са ефикасни и изграждат имунитет.

Но както става с повечето нови технологии, има признаци, че тестовете за антитела срещу КОВИД-19 са вече прехвалени, а недостатъците им се подценяват. Те наводниха пазара, но повечето не са чак толкова точни, че да казват кой е бил изложен на вируса. Но и да бяха надеждни, с тях не може да се определи дали човекът е имунизиран срещу повторна зараза.

Данни все още се събират, така че ще мине доста време, преди тестовете да станат каквито трябва. Британското правителство осъзна това по трудния начин. То поръча 3,5 милиона теста на няколко фирми в края на март, но се оказа, че никой от тях не е достатъчно надежден. Така че по-добре е да не се прави тестване, отколкото то да се прави с лоши тестове.

Тестовете за антитела позволяват да се направи оценка на обхвата на заразата сред населението. Това е изключително важно, тъй като много страни не се справят със стандартните тестове за откриване на вируса. Така хора с леки или никакви симптоми за КОВИД-19 остават извън статистиката за заразените. А с тестване за вируса на дадена група или в даден район се правят екстраполации за заразата в цялото общество.

Потоп от тестове

Когато вирус нахлуе в тялото, имунната система произвежда антитела за борба с него. Тези антитела се насочват към специфични белтъчни молекули или молекулни структури на самия вирус, наричани антигени. Те са сигналът за нашествието, който организмът получава. При свързване с антигените произведените от него антитела обезвреждат вируса. Тестът вкарва антиген в кръвната проба и се вижда дали в нея има антитела. Щом в кръвта на даден човек се открият антитела срещу коронавируса, значи той се бори с него в момента или вече е имал среща с него и го е победил.

Тестовете за антитела са от две категории: лабораторни, които се проверяват от обучен персонал и отнемат около 1 ден, и полеви, които дават резултат за 15-30 минути. Няколко компании като американската "Премиер байотек" и китайската "Аутобайо диагностикс", предлагат полеви тестове, с които медиците да установяват на място дали някой е носител на вируса. Но други фирми предлагат такива тестове и на хората, за да се проверяват сами вкъщи.

Тестовете не откриват самия вирус, затова няма голяма полза от тях за диагностициране на активна инфекция. Но страни като САЩ и Австралия ги изпозват при съмнения за КОВИД-19 на хора, дали негативен резултат на стандартния PCR тест. (Най-първото изследване за това, дело на екип от Трета народна болница в Шънчжън, установи, че PCR тестът понякога пропуска носители на заразата.)

Досегашните изследвания на оздравели откриват три вида специфични антитела за коронавируса. Съответно производителите създават тестове въз основа на тях. Германската компания EUROIMMUN например направи тест, който открива антителата имуноглобулин G и имуноглобулин А.

В САЩ заради голямата спешност Управлението за контрол на храните и лекарствата прескочи процедурата за одобряване на такива тестове. То позволи да се правят в лаборатории и в спешни центрове, но с уговорката, че диагнозата няма да се поставя единствено въз основа на резултата от тях. Австралия въведе същата регулация за спешни случаи.

Тези мерки са добри при пандемия. Тестът за антитела при активна зараза определя кой да отиде в болница, а и служи за отправна точка при проследяване на контактните със заразения.

Тестване на тестовете

Тестовете обаче не са минали надлежната проверка дали са ефикасни. Затова все още никоя държава не е обявила валидност на такъв тест. Той трябва да се изпробва с големи групи хора: на стотици, които имат вируса, и на стотици, които го нямат. Досега тестовете са проверявани само на групи от по 30-40 души заради бързането при производството им.

Затова не са категорични. За да бъдат, трябва да няма т.нар. грешки от първи и втори род в бинарната класификация. С други думи, трябва да са с много висока "чувствителност" спрямо заразените и с много висока "специфичност" спрямо здравите. Качественият тест дава поне 99% чувствителност и специфичност. Това ще рече само 1 проверен с него да се окаже фалшиво позитивен от 100 положителни резултата и само 1 да е фалшиво негативен от 100 отрицателни резултата.

Някои тестове с антитела на пазара обаче показват специфичност от едва 40% при ранна фаза на инфектирането. Анализ на 9 такива теста в Дания разкри, че при 3 лабораторни теста чувствителността е между 67 и 93%, а специфичността е 93-100%. Пет от общо 6-те полеви теста пък показали чувствителност между 80 и 93% и специфичност между 80 и 100%. Недостатък на датското изследване е, че тестовете са проверявани върху няма и 30 души всеки, а за 1 тест проверката е прекъсната.

Но чувствитеността на лабораторните тестове се подобрява с времето. Тя е най-висока две седмици след появата на симптомите.

Полевите тестове са още по-недостоверни от лабораторните. За тях се взема по-малка проба от кръвта - най-често с убождане по пръста. Те се правят в нестерилна среда, което също влияе на резултата. С тях трябва да се внимава. СЗО ги препоръчва само за изследвателски цели.

Най-важно е времето

И за двете категории тестове остава неизвестно съотношението между време и точност. Ако тестът се прави в ранен етап на заразата, когато организмът още не имал време да изработи антитела, той ще я пропусне. Учените засега не знаят колко време е нужно за имунен отговор на тялото срещу коронавируса и затова не знаят кога възникват отделните антитела.

И обратно, фалшивите позитивни резултати ще изобилстват, ако тестът работи с антиген, който открива не само антитела срещу коронавируса, но и срещу други патогени. Анализ на теста на EUROIMMUN установи, че той засича антитела срещу коронавируса при трима заразени с него, но и дава положителен резултат при двама души, заразени с друг коронавирус.

Ще мине време, докато се отстранят и тези недостатъци по метода на пробата и грешката. За създаване на тестове с антитела срещу ХИВ с над 99% специфичност бяха нужни няколко години.

Зараза не значи имунитет

Друг голям проблем с теста с антигени е до каква степен заразяването с даден патоген осигурява имунитет срещу повторно заразяване. За да се осигури защитен имунитет, организмът трябва да произведе специфичен вид антитела, наречени неутрализиращи. Тъкмо те пречат на вируса да прониква отново в клетките.

Още не се знае обаче дали всички хора, преболедували КОВИД-19, синтезират такива антитела. В още непубликуван анализ за 175 души в Китай, изкарали КОВИД-19 на крак, се установява, че при 10 от тях няма неутрализиращи антитела, въпреки че броят на свързващите антитела при някои е много висок. Тези хора са били заразени, но остава неясно дали са изградили защитен имунитет, пише микробиологът д-р Ву Фан от университета "Фундан" в Шанхай, който ръководи това изследване.

Още няма доказателства за повторно заразяване с коронавируса. Но проучване в Пекин показа, че заразени маймуни от вида резусен макак не се заразяват повторно само 1 месец след първата инфекция.  От това за хората следва, че рискът да се заразят повторно 2-3 месеца след първото боледуване е малък. Колко трайна ще е тази защита обаче все още не се знае.

Дори и да се окаже, че повечето хора изграждат неутрализиращи антитела, сегашните тестове не могат да ги засичат. За това са нужни доста по-сложни тестове, каквито още почти няма.

Това крие голям риск, ако тест за вече преодоляна зараза послужи като имунен паспорт за притежателя му и карантината бъде вдигната за него. Друга неизвестна величина при имунните паспорти е дали тестът с антитела изключва възможността преболедувалият все още да разнася заразата. В статия в сп. "Нейчър" от април се казва, че нивата на вирусна РНК спадат много бавно, след като в кръвта бъдат засечени антитела. А наличето на вирусна РНК означава, че оздравелият още разнася заразата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Въпроси и отговори за COVID-19

COVID ваксина Снимка: Пиксабей

Истини и лъжи за COVID-19 и ваксината

Преди в Германия да бъде приет новият закон за защита от инфекции, масово се разпространяваха твърдения, че той предвиждал принудително ваксиниране, масивно ограничаване на свободи, тотално следене, налагане на мерките с помощта на армията и дори превръщане на парламентите в безгласна буква. Ето какви са фактите, публикувани от "Дойче веле"

Директорът на американския Институт за алергични и инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи СНИМКА: Ройтерс

В началото на декември ще знаем ще има ли ефикасна COVID ваксина

В началото на декември ще е ясно дали ще има ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19. Прогнозата е на националния експерт по инфекциозни заболявания на САЩ д-р Антъни Фаучи. В интервю за Би Би Си американският специалист каза още, че масово ваксиниране ще е възможно едва в края на 2021 г., съобщи Ройтерс

Необходими са минимум 18 месеца, за да се пусне ваксината срещу COVID-19 за широко приложение.

СЗО: Ваксината срещу COVID-19 може да струва между 5 и 20 евро

Първите дози може да се появят до края на годината Ваксината срещу COVID-19 може да струва между 5 и 20 евро, а първите дози да се появят до края на годината. Изявлението е на румънския представител в Световната здравна организация (СЗО) Александру Рафила и е на преден план днес в. "Журналул". В предаване на телевизия Антена 3 румънският

Вирусът SARS-CoV-2 причинява болестта COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Коронавирусът може да оцелее до 28 дни при 20°C

Новият коронавирус може да оцелее до 28 дни - много по-дълго от грипа. Това обаче е възможно при определени условия, обявиха днес австралийски учени. Ройтерс отбелязва, че това подчертава необходимостта от миене на ръцете и поддържане на чистота в борбата с вируса (SARS-CoV-2). Изследователи от австралийската национална научна агенция

COVID-19

30-секунден тест за коронавирус - готов до дни

До броени дни ще бъде готов 30-секунден тест за откриване на коронавирус, разработен от Индия и Израел, каза израелският посланик в Индия Рон Малка пред индийската агенция PTI. По думите му всички етапи вече са преминати. Според Малка тестът е евтин за извършване, тъй като резултатите стават известни на място

Изпитанията на експерименталното антивирусно лекарство ремдесивир показват подобрение на пациентите с COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Започнаха късни изпитания на лечение с плазма от оздравели от COVID и ремдесивир

Късни изпитания на лечение с плазма от оздравели от COVID-19 и ремдесивир започнаха с пациенти в болнични условия в САЩ, Мексико и още 16 държави, съобщи Ройтерс. За изпитанията се използва висококонцентриран разтвор с антитела, които неутрализират вируса на COVID-19.  Основната цел на изпитанията е да бъде сравнено здравословното състояние на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Въпроси и отговори за COVID-19

Хората с определени мутации в гените си не могат да се заразят с коронавирус. Илюстрация: Пиксабей

Хора с мутации в гените не могат да се заразят с COVID-19

Хората с определени мутации в гените си не могат да се заразят с коронавирус, съобщиха от Федералната служба за защита на потребителските права и човешкото благополучие - Роспотребнадзор. „Учените са открили, че полиморфизмите (мутациите) в гена, кодиращ протеина ACE2, който коронавирусът използва за навлизане в клетките на дихателните пътища

Журналистите ще са сред първите получатели на коронавирусната ваксина СНИМКА: Pixabay

Ваксината на Moderna е безопасна, действа добре при по-възрастни

Резултатите от първите проучвания за безопасност на кандидата за ваксина срещу COVID-19 на компания Moderna сочат, че при по-възрастни пациенти произвежда неутрализиращи вируса антитела до нива, сходни с тези при по-младите пациенти, съобщи Ройтерс. Изследванията сочат също, че ваксината предизвиква странични ефекти

Половин милион акули могат да умрат заради COVID ваксина

Половин милион акули могат да умрат заради COVID ваксина

Акулите произвеждат сквален – естествено масло, произведено в черния им дроб, което е съставка в няколко кандидати за ваксина срещу COVID-19. По данни на природозащитниците половин милион акули могат да бъдат убити заради естественото им масло за производство на коронавирусни ваксини, съобщава "Скай Нюз"

Президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес СНИМКА: Ройтерс

Световни лидери призовават за достъпна и евтина COVID ваксина

Организацията на обединените нации бе създадена от пепелищата на Втората световна война. Какво ще се появи от глобалната криза с COVID-19? Много световни лидери на виртуалната среща на ООН тази седмица се надяват, че това ще се окаже ваксина, направена достъпна, включително от финансова гледна точка, за всички страни - богати и бедни

Проф. Димитър Димитров Кадър: БНТ

БГ професор е в основата на изолирано антитяло срещу COVID-19

Екип учени от университета в Питсбърг, ръководени от българин, са изолирали силно и ефективно антитяло, специфично срещу COVID-19. Резултатите от всички изпитания бяха оповестени от "Cell" - едно от най-реномираните научни списания, което публикува само обективни и значими за науката данни. Проф. Димитър Димитров стои в основата на откритието

Ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Възобновиха тестовете на ваксината от Оксфорд срещу коронавирус

Фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордският университет възобновиха клиничните изпитвания на ваксина срещу коронавирус, след като тестовете бяха преустановени поради заболяване при един от доброволците, съобщиха от компанията. "Клиничните изпитвания на коронавирусната ваксина AZD1222 бяха възобновени във Великобритания

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber