ЕС не е застинал! Седем стъпки срещу вируса и кризата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8436543 ЕС не е застинал! Седем стъпки срещу вируса и кризата ЕС не е застинал! Седем стъпки срещу вируса и кризата www.24chasa.bg
ЕС не е застинал! Седем стъпки срещу вируса и кризата

Европейската солидарност в действие е най-силният имунен отговор на проблемите, пред които ни изправи пандемията

Паралелно с прогресивното разпространение на Covid-19 в Европа сее зараза и вирусът на евроскептицизма. За Европейския съюз се заговори като за пациент на вентилационно дишане в интензивно отделение. Критици под карантина побързаха да сложат тежки диагнози на най-демократичния икономически и политически проект в световната история.

Подклажданите страхове повдигат много въпроси в момент, когато солидарността е най-силният имунен отговор на проблемите, пред които е изправен целият свят. Докато затварянето на граници хвърля сянка върху ефикасността на Шенгенското пространство, а рестриктивните мерки и икономическият срив рушат надеждите на много хора, въпросът „Къде е Европа сега?” отекна по един или друг начин във всяка от държавите-членки.

Въпреки че следяхме какво се случва в епицентъра на заразата - китайския град Ухан, светът се оказа неподготвен за подобна пандемия. В безпрецедентна ситуация предприемането на безпрецедентни мерки не беше незабавно и стана повод за нова доза напоителни критики, независимо че здравното обслужване е национална компетентност, т.е. държавите-членки сами финансират, управляват и организират своите здравни системи.

На този фон обаче ЕС твърдо опроверга спекулациите, че е застинал под натиска на бюрократични процедури и лидерски спорове, и доказа, че има достатъчно съпротивителни сили за адекватна реакция при криза, че е тук и помага.

На очакванията да действа бързо, гъвкаво и пряко, за да допълни усилията на национално ниво за обезпечаване с необходимите предпазни средства и медицинско оборудване, Европейската комисия отговори със стартирането на четири съвместни обществени поръчки – за ръкавици и защитно облекло, за респираторни и очни предпазни средства, за вентилатори, за лабораторна екипировка.

Подготвя се и допълнителна пета съвместна поръчка, която е за терапия. С грижа за общественото здраве ЕС подаде ръка за партньорство при доставките и към страните от Западните Балкани.

Комисията работи върху модел на пряка подкрепа на здравеопазването в държавите-членки. За финансиране на дейностите на 2 април бяха мобилизирани 3 млрд. евро от бюджета на ЕС, от които 2,7 млрд. евро ще бъдат насочени чрез инструмента за спешна помощ, а 300 млн. евро - чрез капацитета на медицинско оборудване на rescEU. Ще бъдат възможни допълнителни вноски от държавите-членки, както и от фондации, от отделни физически и юридически лица. Комисията ще закупува оборудване пряко от името на държавите-членки и ще насочи помощта, където е необходимо.

Първият съвместен план за действие за научни изследвания и иновации „ERAvsCorona” е в процес на създаване. 140 научно-изследователски екипа получават финансова подкрепа от ЕС за намиране на ваксина и по-задълбочено изследване на Covid-19, за подобряване на диагностиката и лечението.

ЕС създаде „зелени ленти”, за да гарантира трансграничните доставки. Процедурите се оптимизираха, така че да няма пречки за преминаването на товари през границите, а времето за изчакване на товарен превоз на пунктовете да не надхвърля 15 минути. Все още има затруднения и закъснения при конкретни гранични пунктове, но постигнатият напредък е факт.

Механизмът за гражданска защита на ЕС оказа помощ на 350 000 европейци, останали блокирани по целия свят, да се завърнат у дома. Изготвени бяха практически насоки за мобилността на хора с професии от ключово значение в условията на пандемия - работещи в сектора на здравеопазването, пожарникари и полицаи, транспортни работници, както и лица, ангажирани в хранителния сектор, осигуряващи грижа за деца, за възрастни хора или пък комунални услуги.

Решителни действия ЕС предприе и в отговор на икономическата криза, пред която ни изправи пандемията. Пакет от социално-икономически мерки беше гласуван от Европейския парламент още в края на март.

Той включва инвестиционна инициатива за справяне с коронавируса, която мобилизира наличните парични резерви в европейските структурни и инвестиционни фондове за осигуряване на ликвидност на малкия бизнес и за сектора на здравеопазването. По този начин 37 млрд. евро ще бъдат насочени към засегнатите региони. България ще използва около 800 милиона евро по тази схема. Друга важна мярка даде право на държавите-членки да поискат помощ от фонда „Солидарност“, който е създаден за природни бедствия, но сега ще бъде приложен в защита на общественото здраве.

На практика ЕС се изправя срещу последствията от коронавируса с всяко налично евро от европейските структурни и инвестиционни фондове. Иначе казано, при максимална гъвкавост се действа без ограничение за трансфери между фондове или между региони, без изисквания за съфинансиране.

Активно се работи по създаването на предложената от ЕК SURE схема, която да смекчи рисковете от безработица, като помогне на предприятията да запазят своя персонал и неговите доходи. SURE ще предостави финансова помощ до 100 млрд. евро в заеми от ЕС.

Смятам, че именно в настоящата ситуация би била изключително полезна и директивата, която гласувахме през отминалия мандат и която увеличава възможностите за дружествата, изпитващи финансови затруднения, да се преструктурират на ранен етап.

В условията на криза новият европейски закон може да изиграе ролята на спасителен пояс за малките и средни предприятия, тъй като прави процедурите по-ефективни и дава на предприемачите втори шанс да започнат нов бизнес след обявяването на фалит.

Европейската комисия, Парламентът и Съветът продължават да търсят ефективни решения. Следващата седмица отново ще се гласува дистанционно за важни мерки, които да гарантират допълнителна гъвкавост за справяне с кризата. В същото време Европейският парламент в Брюксел отваря вратите на една от най-емблематичните си сгради за хора без дом, а местната кухня ще осигурява топла храна на около 1000 души дневно – знак на съпричастност към най-уязвимите.

На 30 март бе пусната уеб страница за борба с дезинформацията, свързана с коронавируса. Да се разбиват митовете и да се бранят фактите става все по-необходимо, докато онлайн платформите съобщават за милиони неверни или подвеждащи публикации. Към днешна дата повече от 110 дезинформационни статии за коронавируса бяха показани и опровергани на www.EUvsDisinfo.eu. Решителните действия в тази посока трябва да продължат, защото авторите на недостоверно съдържание генерират напрежение и паника в обществото.

Убеден съм, че и със законодателните инициативи, които целят създаването на адекватна правна рамка за развитието на изкуствения интелект и дигиталната среда, ще дадем нов тласък на усилията за бързо преодоляване на кризата.

Сега, когато достъпът до интернет позволи на много хора да продължат да работят от дома си, адаптацията ни към технологичния прогрес придобива още по-голямо значение и допълнително потвърждава, че Европа е не просто континент, не просто проект на споделени ценности и приоритети, а и процес – работен процес.

Пандемията Covid-19 ясно показа, че дебатът за реформиране на ЕС трябва да продължи. Кризи като тази не познават граници, не признават гранични пунктове, а глобалните последици изискват и глобален отговор. По-силен отговор на европейско ниво означава повече Европа. С други думи, за да могат европейските институции да действат по-ефективно и експедитивно, ЕС трябва да разработи механизми за подпомагане в сферите и на здравеопазването, и на образованието, и на отбраната, които не са в листата от европейски компетенции.

Без съмнение, няма място за компромиси, когато става въпрос за общественото здраве. Същото важи и за образованието! А европейска армия или формирование за бързо реагиране в горещи конфликтни точки ще подобри реакцията на ЕС при кризи и ще засили външнополитическата му роля на международната сцена – фактор за повече сигурност и стабилност.

В ситуация, която застрашава живота и здравето и подлага на огромно изпитание моралните ценности, да си помагаме и да се справяме заедно умножава многократно способността ни за противодействие. В момента сме свидетели как медицински работници се изпращат от една държава в друга, за да отговорят на спешната нужда в резултат от недостиг на кадри и изчерпан капацитет на здравните системи. Това е ясен знак, че трябва да продължим да работим за постигането на общоевропейски единни стандарти във всяка сфера.

Казват, че кризата е и възможност, така че ЕС има реален шанс да превърне борбата срещу невидимия враг във видими и резултатни политики в защита на здравето и благополучието на европейските граждани. Сигурен съм, че ще се справим! Ще се справим заедно – с европейска солидарност в действие! Важно е обаче след съответните анализи да извлечем поуките и да дадем бърз ход на реформите, които точно като ваксина ще ни осигурят имунитет срещу нови подобни заплахи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Покажете къде е сърцето ви!

Покажете къде е сърцето ви!

Патриоти, от 24 май опишете в снимки, видеа, лични истории тази точка в родината, в която се връщате, за да се заредите “24 часа” стартира от 24 май един патриотичен проект - “Сърцето ми е тук”. Идеята ни е след дните на изолация да показваме места в България, които ни правят щастливи. Там, където се връщаме често, за да заредим изтощените батерии

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Държавите трябва да събират "такса за орбитални задръствания" от сателитните оператори, за да се справят с нарастващото натрупване на космически боклук, задръстил небето. Такова е мнението на изследователи, но някои от тях се съмняват колко практична е една такава такса. От мъртви сателити до парчета от ракети - количеството останки в орбита около

Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Общоевропейски дълг: залогът на Меркел е на път да се окаже успешен в Германия

Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки за всеобща изненада преди седмица идеята, която дотогава беше табу, за общ дълг в Европа за съживяване на икономиката след кризата с коронавируса. Като признак за тектоничните промени в мисленето на хората в резултат от пандемията, германската канцлерка изглежда е на път

Лозан Панов

"Правен свят" за отчета на Лозан Панов

С действията си през годините председателят на ВКС Лозан Панов само затвърди усещането за зависимостта му от добре известния кръг „Агнешките главички“, свързван многократно с олигарха Иво Прокопиев и бившия приватизатор №1 и премиер Иван Костов, пише "Правен свят". Призивът на 11 от членовете на предходния Висш съдебен съвет (ВСС)

СНИМКА: Pixabay

При кой сценарий България печели по-голям дял от 500-те млрд. на ЕС

ЕС иска да разпредели 500 млрд. евро сред страните, засегнати от кризата с коронавируса. Кой колко ще получи зависи от критериите на раздаване. При единия от сценариите България ще спечели доста. Но при друг - ще загуби. Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност

Чий е нашият език?

Чий е нашият език?

Обикновено се пазя от частицата „най“, защото издава йерархическо мислене и нетолерантност, но днес ми се иска да я използвам три пъти. „24 май“ е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник. Най-невинен е, защото не е в прослава на пролята кръв, не дели и не събира територии, не се противопоставя на стари и не обслужва нови

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Александър Йорданов Снимка: СДС/ЕНП

Коментар на седмицата №2: Големи простотии ръси главният опозиционер - президентът Радев

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 86 хил. прочитания. Отношението на българските граждани и политици към кризата, предизвикана от световната Covid-19 пандемия, разкри важни черти на националния характер. Показа ни що за хора сме, как разбираме живота

От Гърция до Израел през Кипър и Турция страните от Югоизточна Европа и Близкия изток са обхванати от вълна от ранни горещини СНИМКА: Ройтерс

Шанс да блеснем като професионалистите в туризма на Европа

Почти четири десетилетия минаха откакто премиерът Андреас Папандреу зададе прочутия си въпрос: "Трябва ли да бъдем келнерите на Европа?" Тази фраза отразяваше настроенията и социалните норми на своето време. Гърция беше залята с евтини пари от Европа, страната загуби индустриалната база, която имаше

Малкият Иванчо се намесва в отношенията между "Дондуков" 1 и 2

Малкият Иванчо се намесва в отношенията между "Дондуков" 1 и 2

Адвокатура на повикване

Адвокатура на повикване

ВАдвС злоупотребява с конституционните си правомощия, без да може да обоснове от морална гледна точка присъствието на гражданския интерес при атакуването на промените в Закона за хазарта и Закона за банковата несъстоятелност Адвокатурата има правото и отговорността да представлява всеки един гражданин

О, неразумни и юроде, поради що пишеш “open” вместо “отворено”

О, неразумни и юроде, поради що пишеш “open” вместо “отворено”

На 24 май се гордеем, че сме българи, а в останалото време - че знаем латиницата   В навечерието сме на един от най-светлите ни празници – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден ни обхваща мощно патриотично чувство – “и ний сме дали нещо на света”. Дали сме на милиони и милиони хора азбука –

ТОМА БЕЛЕВ

Политикът Белев и неизвестни “журналисти” на свободна практика решават кои НПО-та да финансира държавата

Промени, направени под натиск от неправителствения сектор, оставиха ролята на Томислав Дончев на церемониал майстор - ще придвижва проекти към МС “Капитал” - медията, която е силна в тази област, става част от важния съвет чрез Асоциацията на европейските журналисти Засега “само” 1 милион лева ще бъдат разпределени Политици като зеления Тома Белев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber