Д-р Йонко Мермерски: Тестът ми показва за секунди заразените по концентрацията на издишания въглероден двуокис

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8434673 Д-р Йонко Мермерски: Тестът ми показва за секунди заразените по концентрацията на издишания въглероден двуокис Д-р Йонко Мермерски: Тестът ми показва за секунди заразените по концентрацията на издишания въглероден двуокис www.24chasa.bg
В края на ноември 2019 г. премиерът Бойко Борисов бе приет в Овалния кабинет от президента на САЩ Доналд Тръмп. Тогава преводач бе проф. Йонко Мермерски.

Безвъзмездно бих го дал на България
Методът е напълно неинвазивен, хората с нива под прага задължително трябва да бъдат диагностицирани за COVID-19

Д-р Йонко Мермерски от години живее в САЩ. Йонко Мермерски е доктор по химия (PhD 1994 Georgetown University, Washington DC), автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина. 13 от книгите са написани в съавторство с баща му проф. Христо Мермерски, известен със заниманията си в областта на здравословното хранене.

Мермерски-син е създател и на различни патентовани изобретения.

Известен е като изобретател на добавка за дизелово гориво, щадяща околната среда. Популярното име е “Дизел Юнак”.

Създател е на пробиотични капсули с различни приложения, както и на слънцезащитен лосион, включващ само природни съставки.

През 90-те е бил преподавател в “Джорджтаун”, а към момента е и консултант на Американската асоциация на медицинските университети. Автор е на единствената в света енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни. Д-р Мермерски стана популярен в медиите, след като превежда на срещата на премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп в края на миналата година.

- Д-р Мермерски, разкажете за новия тест за COVID-19, в чиято разработка участвате. Какво е новото в този вид тест и каква е разликата с тестовете, които в момента се правят?

- Патентованият от мен тест/метод за бързо скриниране на симптоматични пациенти се базира на капнографията – измервания на концентрацията на въглероден двуокис в издишания въздух.

В този смисъл тестът е напълно неинвазивен и дава резултати само за секунди. На практика той елиминира необходимостта за измерване чрез кръвен анализ на стойности за рСО2 – парциално налягане на въглероден двуокис, което е най-важният показател за дихателен произход на заболяването, в частност нарушение на газообмена в долните дихателни пътища.

Така при симптоматичните пациенти със съмнение за COVID-19, пневмония или инфекция на долните дихателни пътища концентрацията на въглероден двуокис в дъха е биомаркер, който дава възможност да се разграничат пациентите без проблем с газообмена (незаразени) от тези, които имат инфекция в дробовете.

От тези две групи пациентите с ниски (под праговите нива на теста) задължително трябва да бъдат допълнително диагностицирани за COVID-19 или други инфекции на долните дихателни пътища, а

за тези с нива

над праговите се

установява, че

нямат инфекция

в дробовете

Освен ценната диагностична информация, която нашият тест предоставя, той е особено ценен в контекста на настоящия недостиг в световен мащаб на PCR (Polymerase Chain Reaction) тестoве, защото намалява нуждата от PCR тестуване при пациенти, които нямат инфекция в дробовете.

Що се отнася до сероложките/кръвните тестове, те се различават изцяло от нашия тест, първо, по нивото на инвазивност и второ, по вида информация, която те предоставят. Съвсем елементарно казано, кръвните тестове експонират наличието или липсата на имунна реакция и антитела в кръвната плазма и така дават изключително ценна информация за това дали конкретният пациент вече е боледувал от COVID-19 и съответно дали има изграден имунитет срещу него.

Кръвните тестове

имат предимството

да предоставят

прецизна

информация,

независимо от това дали пациентът е симптоматичен, или асимптоматичен.

В това отношение те са “златният стандарт” или ролс-ройсът сред тестовете.

PCR тестовете също предоставят изключително полезна информация, въз основа на която да се вземат съответни мерки и предпише лечение.

- Кога вашият тест ще може да влезе в масова употреба и как хората могат да си го набавят?

- По отношение на навлизането на нашия тест в практиката има фактори, на които не можем да влияем.

Към настоящия момент комуникираме и координираме с Министерството на здравеопазването на САЩ (HHS), Агенцията за храните и лекарствата (FDA), Националния институт по здравеопазване (NIH) и Министерство на отбраната USDOD за това да ни осигурят достатъчно голям брой пациенти за провеждането на по-едромащабно клинично изпитание.

За съжаление, административната система на САЩ е доста мащабна и не особено бърза. Щом получим финансиране и достъп до субекти, самото изпитание ще се проведе буквално за няколко дни поради напълно неинвазивния характер на теста. Това е така, защото данните и статистическият анализ на проведените от нас тестове досега показват много ясна разлика между заразените и незаразените в тестувания биомаркер (СО2).

- В България как може хората да се възползват?

- При настоящите условия на извънредното положение и световната пандемия и поради това, че освен мен

в екипа ми има още

двама българи –

Георги Янакиев

и Христо Тренков,

с огромно желание бихме предоставили безвъзмездно ползването на нашия тест/метод на българската държава.

Разбира се, знаем, че преценката за това дали нашият тест има стойност за справянето с COVID-19, се полага на щаба и неговите експерти. Напълно наясно сме с огромната отговорност, която щабът и неговите експерти са поели, и поради това се отнасяме с най-голямо уважение и подкрепа към тях и техните решения. Ако те преценят, че нашият тест е полезен за тяхната борба с пандемията, ще ги подкрепим сърцато, с хъс и безвъзмездно с всичко, което ни е по силите. Ако преценят, че не е подходящ за българската стратегия, също ще ги подкрепим и уважим тяхното решение.

Тестът ни е в

два варианта,

единият е портативен газов анализатор - много прецизен за ползване от медицински лица, а другият ще бъде колориметричен (с цветова индикация, по-ниска точност), тип дрегер, за многократно лично ползване.

- Каква е ситуацията с епидемията в щата, в който живеете?

- Аз живея в град Вашингтон, който не е щат, а федерален окръг, но въпреки това положението е много подобно на това в София. Спазва се социална дистанция и, за щастие, не сме огнище на бързо растяща зараза. Днес най-горещата новина е натискът от САЩ срещу д-р Тедрос Гебрейсус от СЗО да си подаде оставката заради пристрастното отношение към Китай и допускането на COVID-19 да се разпространи в световен мащаб поради погрешните начални наставления на СЗО.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Германски вирусолог: Можем да избегнем втора вълна на епидемията дори без ваксина

Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, Германия би могла да избегне втора вълна на пандемията от коронавирус. Дростен е склонен да вярва, че има шанс страната да премине без особени щети през есенния и зимния сезон, т.е. "без смъртоносна нова втора вълна" - и при това дори и без ваксина срещу COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Изследвания: Коронавирусът убива главно онкоболни

Две изследвания показват, че коронавирусът е най-опасен за пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили вируса, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус. Тези изследвания са най-мащабните досега наблюдения върху хора с

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания СНИМКА: Pixabay

Изследване: Коронавирусът е особено опасен за болните от рак

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили COVID-19, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Екип учени от Ню Йорк установи, че тийнейджърите, които са били поставяни под упойка заради претърпяна операция, са с по-застрашени да станат алкохолно зависими в по-късен етап от живота си, пише в. "Дейли мейл". Научният колектив, оглавен от Дейвид Уернър от университета Бингамтън в Ню Йорк, провел експерименти с опитни мишки

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството  СНИМКА: Pixabay

Проучване: Маските за лице забавят разпространението на COVID-19 у дома

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството според ново изследване, публикувано в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", предаде ДПА. Откритието, базирано върху интервюта с китайски семейства, проведени от лекари и учени от Китай, САЩ и Австралия, навежда на мисълта

Проф. Радостина Александрова Кадър: БНТ

Ще се борят срещу COVID-19 и със стволови клетки

Амбицирани сме за търсене на лечение, използването на кръвна плазма е доста обещаващо. Това коментира пред БНТ проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. Създадена е клетъчна линия, като може да се създаде биопродукт в бъдеще

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Проф. Попов показва специализирания термометър за бял дроб, който се надгражда с платформа за телемедицински мониторинг.

С термометър за бял дроб български лекари търсят “немия” COVID

Сензор хваща дори леко повишаване на градуса на издишания въздух Повишаване на температурата на издишания въздух може да се окаже неинвазивен маркер за безсимптомно носителство на новия коронавирус, както и за рисково напредване на възпалението от него в белите дробове. Тази хипотеза искат да докажат български учени начело с проф

Снимка: Pixabay

Бебе, родено със сърце извън тялото, беше спасено от хирурзи в Италия

Момиченце, родено със сърце извън тялото, беше спасено от италиански хирурзи в Торино, пише в. "Република". В операцията са участвали пет екипа от общо 40 медици, предаде БТА. Родителите на детето са италиано-индийска двойка. Те са знаели предварително, че с носеното от майката бебе нещо не е наред и са проучили

Снимка: Pixabay

Биолози откриха нов начин за диагностика на рак

Руски, германски и американски биолози установиха, че продуктите от окисляването на белтъчините и ДНК в човешките клетки излъчват червена светлина при облъчване с лазер, съобщиха ТАСС и БТА. Това тяхно свойство може да се използва при определяне на границите на разпространение на тумори и за оценка на биологичната възраст на клетките

Снимка: Ройтерс

Противовъзпалителни лекарства могат да помогнат за контролиране на коронавируса

Противовъзпалителни лекарства могат да намерят приложение в борбата срещу болестта COVID-19, помагайки да се държи под контрол вирусът, който я причинява, предаде Ройтерс, позовавайки се на испанско изследване. Използвайки компютърни техники, авторите му са анализирали 6 466 одобрени лекарства и са идентифицирали седем

На хората, които страдат от хронична обструктивна белодробна болест, не се препоръчва редовно носене на маски за лице СНИМКА: Pixabay

Експерт: Хората с хронични белодробни болести е опасно да носят маски постоянно

На хората, които страдат от хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, не се препоръчва редовно носене на маски за лице, съобщи ТАСС. Това може да е опасно за тях, защото затруднява допълнително дишането, каза пред агенцията д-р Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки и ръководител на клиника по оториноларингология

СНИМКА: Pixabay

Лекарство срещу хепатит може да потиска COVID-19

Лекари от Хонконг откриха, че новосъздаденото лекарство за хепатит С симепревир може да възпрепятства възпроизводството на SARS-CoV-2 в човешките клетки и да засили ефекта на друго антивирусно лекарство - ремдесивир, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Резултатите от техните експерименти са описани в статия в електронната библиотека bioRxiv

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber