Д-р Жаклин Игнатова: Франция чака пика на вируса до дни, всички медици са мобилизирани

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8432506 Д-р Жаклин Игнатова: Франция чака пика на вируса до дни, всички медици са мобилизирани Д-р Жаклин Игнатова: Франция чака пика на вируса до дни, всички медици са мобилизирани www.24chasa.bg
Д-р Жаклин Игнатова
Д-р Жаклин Игнатова

Д-р Жаклин Игнатова е отоларинголог с 28 години практика. 17 от тях е лекар в София, а от 11 г. работи във Франция. В Париж завежда кабинет по уши, нос и гърло в два медицински центъра - “Европа” в центъра на френската столица, и “Сталинград” - в североизточната част на града.

Още акценти от интервюто:

Улиците на Париж са почти празни, излиза се само с разрешение.

За първо нарушение глобата е 150 евро, при второ - по-висока

- Д-р Игнатова, Каква е ситуацията във Франция - ще издържи ли здравната система на пандемията?

- Въпреки че Франция е известна с една от най-добрите здравноосигурителни системи, тя не беше подготвена за кризата откъм човешки ресурс и в материален план.

Има райони, в които няма достатъчно медицински персонал. Това наложи карантината, за да спре разпространението на коронавируса. Всички ресурси са мобилизирани, за да отговорим на нуждите на населението. За да се подсили здравната система в борбата с епидемията, Министерството на здравеопазването мобилизира всички медицински кадри, включително пенсионирани лекари, медицински сестри, на помощ идват и студентите по медицина. Всички сме мобилизирани като доброволци и

може да

бъдем призовани

от районната

здравна агенция

да помагаме

или в нашия район, или да бъдем изпратени в друг, който е силно засегнат от кризата. Очаквам скоро и да бъда призована или преместена някъде. Това е мисията на лекарите - да спасяваме живот!

- Какво казват френските специалисти - кога очакват да настъпи пикът на заболяването?

- Пикът се очаква след няколко дни. Положението е много сериозно. Над 7500 са вече жертвите на коронавируса във Франция (данните са към 5 април - б.а.). Около 2000 от тях са хора от старчески домове и други здравни центрове.

450 болни се

приемат всеки

ден за лечение

2/3 от частните болници във Франция също отвориха и приемат тежко болните. Около 28 000 души се лекуват в болница.

- Как се промени работата ви като лекар в последните седмици?

- Тъй като медицинският персонал е изложен на голям риск от зараза, това доведе до реорганизация на работата ни. В моя медицински център

има много

засегнати

здравни кадри

- от 12 лекари сега работим само трима.

Два пъти седмично ходя на работа, а консултациите с пациентите се правят по телефон. Рецептите се изпращат по електронен път.

Болните се обръщат за помощ към личните лекари, но остават вкъщи под домашно наблюдение, а по-тежките случаи се извозват от “Бърза помощ” в болници. Близо сме до точката на засищане, не достига медицински персонал, лекарите и сестрите са изтощени, защото работят денонощно. С влакове и вертолети Франция започна да транспортира болни за лечение в Белгия, Люксембург и Германия. Това се случва денонощно. Налага се такава взаимопомощ от по-малко засегнати държави. Без нея трудно бихме се справили.

- Как се лекуват заразените във Франция?

- Най-важната роля е на личния лекар. Той поставя под домашно наблюдение заразения и го контролира. При съмнение за компликации се намесва “Бърза помощ”, която транспортира болните до лечебно заведение.

- Имате ли болни от коронавирус пациенти?

- Разбира се. Освен това много от колегите ми - лекари, медицински сестри, рецепционисти, бяха заразени и поставени под карантина. Отоларинголозите са много търсени, защото клиничните симптоми на заболяването са сходни с други. Затова трябва да се прави разлика между болестите на горните дихателни пътища и на долните.

Симптомите на обикновена настинка приличат на тези при коронавирус. Може да се обърка със синузит или ангина, защото вирусът е съпроводен с болки и дразнене в гърлото, понякога запушен нос или носна секреция. Но когато има продължителна температура, съпроводена със суха, дразнеща кашлица, вероятно става дума за коронавирус. Разбира се, тук се намесват тестовете, които бяха крайно недостатъчни във Франция, за да се идентифицират заразените. В нашия медицински център дори лекарите и медицинските сестри не бяха тествани, защото нямаше тестове, реактиви и консумативи. Тестовете не достигат и за пациенти, и за медицинските кадри.

- В България се разрази полемика за бързите тестове - дали да се направи масов скрининг на населението. Как е във Франция?

- Бързите

тестове се

оказват

ненадеждни,

защото много често те показват отрицателен резултат, а всъщност хората са болни и са носители на вируса. Затова се набляга върху кръвните тестове, но трябва да се произведат огромно количество, за да се изследва цялото население, и може би това тестуване ще отнеме не месеци, а години. Но, все пак тестовете са единственият начин да се установи дали човек е носител на болестта и дали е опасен за другите. В момента тук се говори, че предстои производство на много серологични тестове.

- Какво мислите - ако не се появи скоро ваксина, дали следващата есен или зима ще ни връхлети отново това, което се случва сега, или вече по-голяма част от населението ще има имунитет?

- Всичко е много неясно. Появява се информация за хора, които имат антитела, че се заразяват отново. Чуват се данни, че вирусът може да повтори при един човек. Но, ако погледнем медицинската наука - веднъж заразен, придобиваш имунитет и това те прави по-малко предразположен към ново боледуване. Всички чакаме ваксината. Тук е създаден научен комитет от вирусолози, епидемиолози и т.н., който работи по тази задача. Спасението е ваксината.

- Какви съвети давате на вашите пациенти, които се съмняват, че може да са заразени? Предполагам, че и там паниката сред хората е голяма и всеки се съмнява, че има симптоми.

- Да, паниката е голяма. Затова всички спазват наложените мерки и карантината. Излизаме навън с разрешение, в което е посочена не само причината, но и времето, в което да сме извън дома. Носим маски.

- Във Франция задължително ли е носенето на маски навън?

- Маската е начин да предпазиш себе си и околните. Водят се големи спорове дали трябва да се носят постоянно от всички навън. Личното ми мнение е, че това е наложително. Все още не е въведено като задължение от властите. Препоръчват се алтернативни маски, тъй като хирургическите, които ще се внесат от Китай, са само за медицинския персонал в болниците. Има хора, които носят маски, и такива, които се движат без. Иначе в болниците, всички са с предпазни средства.

- Какъв е сега животът в Париж?

- Улиците са почти празни и Париж е безлюден. Църквите са затворени и няма служби. По опашките всички стоим на поне метър и половина разстояние. Постоянно се повтарят хигиенните мерки, които трябва да се спазват - да мием често ръцете, да използваме дезинфектанти и др.

- Има ли сериозни глоби за неспазване на мерките?

- Първата глоба, ако излезеш навън без разрешение, е 150 евро. При второ нарушение санкцията се увеличава. Учениците са във ваканция. Нямаме право да се местим от един район в друг. Полицията проверява много строго колите и следи да няма местене в други райони.

Иначе много отрасли в икономиката се реорганизираха, за да бъдат полезни в тази ситуация - говоря за фармацевтичната промишленост, парфюмерийната, текстилната. Всичко е мобилизирано да работи за изработване на предпазни средства и в подкрепа на наложените мерки.

Още нещо - всяка вечер в 20 часа хората излизат на балконите и ръкопляскат шумно. Така французите показват моралната си подкрепа към лекарите и медицинските сестри, които в този момент отиват или се връщат от работа. Има много организации, които осигуряват обяд и вечеря на персонала в болниците. Тази солидарност сгрява сърцата ни!

Искам да се обърна към българите - няма непревземаема крепост! Организмът трябва да победи микроорганизма! Този бич отключва и най-доброто, и най-лошото в човека, но трябва да сме солидарни и да се справим. Кураж!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Д-р Дора Пачова: Потиснатият гняв утроява риска от инфаркт и уврежда имунната система

Д-р Дора Пачова: Потиснатият гняв утроява риска от инфаркт и уврежда имунната система

Covid-19 не само атакува дихателната ни система, вирусът успява да „удари” и по слабите места на психиката на всеки - Д-р Пачова, пандемията преобърна света, който познаваме. Какви са последиците от това? - Намираме се в силно враждебна обстановка, в неясна среда и в информационен хаос. Пандемията преобърна много от рутинните модели

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Вирусолог: Проветряването е по-важно от дезинфекцирането

Опасността от заразяване с коронавирус чрез аерозолни частици се оказва по-голяма, отколкото се предполагаше. Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, правилата за защита от Ковид-19 трябва да се преработят, съобщава "Дойче веле". Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в бъдеще трябва да се обръща по-голямо внимание на

Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им  СНИМКА: Pixabay

Учени: Маските за лице са опасни за деца на възраст под две години

Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им и увеличават опасността от задавяне, съобщи Ройтерс. Предупреждението бе отправено от Японската педиатрична асоциация на фона на отмененото извънредно положение в страната. В понеделник премиерът Шиндзо Абе прекрати

В червата на всеки има 15 кг отрови, които водят до тежки заболявания и рак на дебелото черво

В червата на всеки има 15 кг отрови, които водят до тежки заболявания и рак на дебелото черво

Colofix е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, спомага за прочистването на дебелото черво от натрупаните шлаки и мазнини по лигавицата и стените. Детокс на дебелото черво = Детокс на организма Всекидневно в телата ни попадат различни отпадъчни

Учени установиха, че освен да изгаря мазнините, модерната кето диета променя микробиома и това засилва имунната система СНИМКА: Pixabay

Учени: Кето диетата засилва имунната система

Американски учени установиха, че освен да изгаря мазнините, модерната кето диета променя микробиома и това засилва имунната система, като намалява възпаленията, съобщи ЮПИ. Диетата, която ограничава въглехидратите за сметка на мазнините, остава спорна. Според привържениците й, освен за отслабване, тя е полезна също при епилепсия и диабет

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Потвърдено: Коронавирусът не се активира отново в организма

Ново изследване в Южна Корея показа, че пациентите, излекувани от коронавирус, които след първоначалния отрицателен тест отново са тествани положително няколко седмици след възстановяването, вероятно вече не са носител на инфекцията. Тя трябва да бъде само неинфекциозна или мъртва част от вируса, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Pixabay

СЗО спира временно тестовете с хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19

Световната здравна организация обяви днес, че е временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни. Решението за преустановяване е взето като предпазна мярка, предадоха световните агенции. То последва публикуването на изследване в петък в медицинското

СНИМКА: Pixabay

Коронавирусът може да увреди плацентата при бременни жени

Болестта причинява нарушен приток на кръв към плода Шестнадесет бременни жени с коронавирусна инфекция се оказват с увредена плацента, показват рутинни прегледи в болница в Чикаго, пише Ройтерс, цитиран от чешкия информационен сайт Lidovky.cz. Поради това експертите смятат, че лекарите трябва да следят отблизо състоянието на бременните с COVID-19

СНИМКА: Pixabay

COVID-19 ще изсъхне до лятото

Най-неприятната температура за коронавируса е над 30 градуса Ако COVID-19 се държи като грипните вируси, пандемията в Северното полукълбо ще спре, когато отоплителният сезон приключи. Това заключение направиха американски учени, анализирайки статистиката на пациенти с респираторни заболявания, лекувани в детската болница на Филаделфия от 2012 до

Как да се избавим от алергиите и неприятните последици от тях

Как да се избавим от алергиите и неприятните последици от тях

АЛЕРГОКСИН е билков продукт, създаден по рецептурите на акад. Хлебаров, чийто състав влияе благоприятно при повишена чувствителност на организма към някои субстанции и оказва положително действие при всички видове алергии. АЛЕРГОКСИН използва дадените ни от природата точни инструменти за борба с алергиите от всякакъв произход

Коронавирус имунитетът трае 6 месеца

Коронавирус имунитетът трае 6 месеца

Идеята за имунни паспорти не е добра, смятат учени Идеята за имунните паспорти, които някои държави възнамеряват да въведат, не е добра, смятат учени от Амстердамския университет. Те се съмняват, че имунитетът, свързан с изграждането на антитела с коронавирусна инфекция, е за цял живот, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz

Академик Богдан Петрунов КАДЪР: NOVA

Акад. Петрунов: Не е доказано, че можем да разчитаме на антитела срещу COVID-19

„Не е доказано категорично, че антителата, които се образуват при боледуване от COVID-19, са протективни антитела. Голяма част от тях могат да бъдат, но не в такава степен, за да можем да разчитаме на имунитета, създаден от тях“. Това заяви акад. Богдан Петрунов в студиото на „Неделята на NOVA“. „Към момента виждаме

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber