Евгений Иванов: Хора, не се бавете с 60/40 - всеки ден без работа остават 4000-5000 души

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8429392 Евгений Иванов: Хора, не се бавете с 60/40 - всеки ден без работа остават 4000-5000 души Евгений Иванов: Хора, не се бавете с 60/40 - всеки ден без работа остават 4000-5000 души www.24chasa.bg
ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ
ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ

 Оптимистичният сценарий е юни да мислим за възстановяване

на икономиката, казва изпълнителният директор на КРИБ

 Заповед на Агенцията по заетостта иска предприятието да е затворено, за да има достъп до 60/40. Това трябва спешно да се промени

- Г-н Иванов, вие първо в “24 часа” обявихте, че подкрепяте мерките на правителството за бизнеса, особено 60/40 с плащането на осигуровките. Г-н Васил Велев от АИКБ продължава да твърди, че това не е работещо. Сякаш работодателите не сте единни, защо?

- Ако бяхме единни по всичко, нямаше да има четири организации, щеше да бъде една. В случая ние представляваме един списък от компании, те - друг. 90% от нашите членове смятат, че с поетите от държавата осигуровки мярката ще работи. Фирмите, които са при нас, казват още, че заповедта на ръководството на Агенцията по заетостта изкривява изцяло картината. Това са указанията, които се дават на бюрата по труда как да прилагат мярката.

- Какво не е наред с тази заповед според вашите членове?

- В момента сме се съсредоточили да не допуснем известната поговорка “Царят дава, пъдарят не дава”. В заповедта се казва, че първо трябва да се затвори предприятието, да се пратят на борсата хората, и то за целия срок на действие на извънредното положение, и тогава могат да кандидатстват. Тоест работодателят трябва да дойде с документ, който удостоверява, че е пратил работниците да врят в казана, че е затворил предприятието и тогава да иска помощ. Това е все едно да заколим кокошката, която снася златни яйца, след което да искаме от агенцията да ни даде пари да я зашием обратно и да снася. Това е пълен абсурд.

- Но нали в закона бе записано, че помощта е при 20% спад на приходите спрямо март 2019 г.?

- Именно. Г-н Йордан Цонев (зам.-председател на парламентарната група на ДПС) отбеляза, че трябва да бъдат нанесени корекции както в ПМС-то, така и в заповедта на Агенцията по заетостта, което да направи мярката наистина работеща. Г-жа Менда Стоянова (председател на бюджетната комисия в парламента – б.р.) правилно също посочи, че духът на тази мярка е да се помогне на работещите предприятия.

Не на закритите, а на работещите, при които има спад. И този спад, ако не им се помогне, ще доведе до спирането им изцяло и пращане на борсата на хората, и после върви ги търси да ги назначаваш отново. Духът на мярката е за работещите, които са в затруднения, които могат да докажат 20% спад. А доказването е елементарно – вадят се дневниците по ДДС и се вижда моментално какво е било миналите март и април и какво е сега. Доказано е, дават се парите, работникът продължава да работи и си получава заплатата, а не стои вкъщи да чака, защото е вече уволнен и е на борсата. Това е големият разнобой, който може да доведе мярката да не работи. А тези предприятия, които са със заповед затворени, за тях има други мерки, които ще помогнат, и то не по-малко. И министър Владислав Горанов на тях наблегна. За тези, които са затворили, е този дългосрочен заем от 1500 лв. до 100  000 лв. и дори повече с 5 години гратисен период и 10 г. срок за погасяване. Ами това е подарък, няма такъв продукт на финансовия пазар. И този, който иска да работи, ще възстанови работа, когато стане възможно, ще събере работниците. А сега ще им плаща от този заем, който е взел, и то само 40%. Иначе това е нагласа да се вземат едни пари и да остане затворено предприятието.

- Казахте, че 90% от компаниите, които са при вас, одобряват 60/40, а ще се възползват ли от мярката?

- Нека първо излезе в “Държавен вестник” (тази публикация е предвидена в извънреден брой днес, на 9 април - б.р.). Защото преди това имаме указ на президента, той ако наложи отлагателно вето, означава още 3 дни да се въртим около себе си (след като интервюто бе направено, президентът подписа указа - б.р. ). Всеки ден е безценен за тези, които искат да работят. И затова предлагам от вашия вестник да излезе един призив - хора, не се бавете, защото всеки един ден на борсата излизат 4000-5000 души. Тази мярка я няма в момента, законодателната процедура завършва с държавния вестник. И вторият момент е указанията до бюрата по труда, ако останат същите, край, тя не работи.

- Вие какви сигнали имате от социалния министър по повод тази заповед?

- Пускаме официално писмо до министър Деница Сачева , но това е и въпрос на вицепремиера Марияна Николова, която отговаря за Тристранния съвет, в който са правителство, работодатели, синдиката. В историята на т.нар. тристранка няма случай на отлагане на вземане на решение, в дипломацията това се нарича спиране на часовника. Вицепремиерът го направи, решихме да излезем в почивка и между двете заседания да изготвим изцяло нов текст на постановлението на Министерския съвет за компенсациите за бизнеса. Нека сега постъпим по същия начин - много бързо да направим, ако се налага, поправка на постановлението и след това указанията на Агенцията по заетостта да бъдат в унисон с буквата на постановлението. Другото, което ще помогне, е да се иска минимален брой документи - един, с който да се докаже спад от 20%. Този спад неслучайно е 20 на сто, защото при него предприятието все още може да работи, при 25% - няма нужда да им се помага на фирмите, те са умрели. Доказването на спада първо са дневниците по ДДС, финансовите отчети, прогнозният отчет за тази година, ако се налага, и декларация. Тя е документ, при който за невярно съдържание се търси наказателна отговорност. И така мярката ще работи и ще спасим бизнеса. Всеки ден на борсата отиват 4000-5000 души, разберете.

- Днес гледах, че са над 60  хил. от 13 март.

- Ако така продължава, знаете ли какво ще се случи след 2 седмици, 500  000 души ще са там, повече от кризата през 2006 г. Нека се знае, че всяка секунда е ценна.

- Правили ли сте анализ какъв процент от икономиката работи?

- Структуроопределящите предприятия, тези, които са системен риск за икономиката, работят. Но ако те започнат едно по едно да падат, край.

- Кои са те, да ги кажете по браншове?

- Да започнем със строителството.

- Да, там няма спиране?

- Щеше да има, ако КРИБ не се беше намесила да отмени член 3, който всъщност забраняваше на строителите да работят, защото целият документооборот оставаше в задънена улица. КРИБ имаше предложение, внесохме го в правната комисия и благодарим на депутатите, че го промениха. Вторият отрасъл, който е изключително важен, е фармацевтиката. Той работи. Тежката индустрия, това е минно-геоложкият сектор – работи. Това са секторите, които държат икономиката над вода. Транспортът работи, беше на път да спре, помните какво беше по границите. Първото ни искане като организация на работодателите беше за зелените коридори. Помним как на Дунав мост сами си режехме клона, на който седим, като забранявахме на нашите шофьори да карат и ги пишехме в карантина. Секторите са взаимно обвързани. Падне ли един, падат и другите. Защото производството на цимента минава през транспорта, за какво да го произвежда, ако го няма износа. Фирми от всички тези сектори са членове на КРИБ, следим всеки ден, стоим на телефона и от тях идват оплакванията. Туризмът, за съжаление, виждаме какво се случи, забраниха го. Там трябват други мерки, не може да са като при химията, нали?

- Приетите мерки ще опазят ли икономиката жива?

- Нашата прогноза беше за 3 месеца. Дотук всичко се сбъдва. Ако учените са прави, ние много разчитаме на тях и не им се бъркаме - медиците, БАН, математиците, пикът ще бъде около Великден. И ако запазим сегашното ниво на предпазни мерки, ако не започнат да се прегръщат и целуват по Великден на големи групи, след достигане на пика плавно започваме да слизаме надолу. Което означава, че юни можем да планираме да ходим на море. Ако не се запазят мерките, отиваме в ситуацията на Испания и Италия.

- Виждаме, че ситуацията е променлива и има гъвкавост при реакциите. Но вашата връзка с фирмите показва ли необходимост от още и други мерки?

- Наборът мерки, който е предложен, съответства на този етап на развитие на кризата, а той е, че контролираме загубите. След като стигнем пика и започнем да развързваме контрола, да освобождаваме бавно и в зависимост от развитието на пандемията, можем да започнем да мислим за план Б, за възстановяването. И към края на годината да отидем към растеж. Тогава ще започнем да мислим другите мерки, нека сработят първо тези. Те са екстремни, не спешни, не са за утре, за вчера са. Нека не губим време да мислим за това, което може и да не се случи. Оптимистичният вариант е, че юни ще говорим вече за възстановяване на загубеното, това ще бъде прекрасно. Засега да спазваме това, което щабът казва, правоналагащите органи да си вършат и те работата, виждаме как добре се справят.

- Развърза ли се казусът с парите от газа за бизнеса?

- Имаме основание да смятаме, че се развързва. Предложиха решение, което на този етап ни устройва.

- Какво предложиха?

- Това, което и ние подсказахме - през компенсаторни механизми. “Булгаргаз” да си свърши работата, да предложи на всеки един клиент начин за връщане на парите. Министърът на енергетиката го даде този сигнал, вече има указания това да се случва.

- Как индустрията се включва в битката с епидемията?

- Вижте от нашите предприятия кой колко дарява. Почти няма голям дарител, който не е член на КРИБ. Индустрията, въпреки че страда, дава, и то от 100  хил. лв. нагоре. Гордеем се, че нашите членове в такава военна обстановка даряват директно на обществото. И нека го запомним, защото първият, когото хулим, е работодателят, след това са индустриите, защото те печелели, а не давали. Само минно-геоложката индустрия - 4 предприятия, дадоха 300  000 евро за самолета, който да отиде и да докара от Китай закупените медикаменти. Вижте колко са дали предприятията от групата на г-н Кирил Домусчиев, отива към милион. А огромният му принос ще ви кажа какъв е. Той не спря да работи от болницата. Всеки ден по 10 пъти се чувахме. “Хайде да затваряме, че отивам на рентген”, казва ми. И то не работеше за фирмите си, а за нормативните документи, които да помогнат на бизнеса. Сега се е възстановил напълно. Аз съм написал едно писмо до здравния министър от името на КРИБ, питам защо са тези 28 дни карантина за излекуваните. Китайският протокол е 2 седмици, американският е една седмица. Всеки ден губим от първата линия по няколко медици с положителни проби. Те, като се излекуват, няма да могат да работят там, където им е мястото. Лишаваме се от най-доброто, което е на първа линия, защото сме въвели 28 дни.

- А европейските протоколи какво казват?

- 15 дни. Две седмици е нормално. Нараства броят на излекуваните и ние ги пращаме месец вкъщи.

- Как реагира фармацевтичната ни индустрия, бързо ли се преустрои?

- Моментално се преустрои, гъвкаво реагира на минутата. Хубаво е, че лекарства, които бяха забранени за България, като аналгинхинина, започнаха да се произвеждат отново. Аз съм свидетел как се случи преди време, забраниха го, за да се продават другите лекарства, които са три пъти по-скъпи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка “Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас

До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

За първи път се сриват едновременно и двете страни на икономиките - и търсенето, и предлагането. Световният оборот вече се сви с 20%, казва бившият министър на финансите Банковата система на България влиза в тази битка изключително добре капитализирана Световните производствени вериги ще се разрушат, няма да се върнат на нивото си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов дадоха брифинг във вторник.

4,5 млрд. лв. от държавата срещу кризата, без да се тегли нов заем (Обзор)

Борисов: Използваме мазнините, които сме си натрупали Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които кризата е пратила в неплатен отпуск. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във вторник на брифинг, на който присъства и премиерът Бойко Борисов

Как се излиза от епидемията

Как се излиза от епидемията

Трите бутона за премахване на мерките Светът е спрял със затаен дъх. Новият коронавирус плъзна навсякъде от Китай и държавите една след друга си наложиха крути мерки да спрат заразата, за да не рухне здравеопазването им. Натиснат е бутон "пауза" на икономиките, на спорта и културата, на живота в тях. Училищата в 188 страни са затворени за 1,5 млрд

Петър Чобанов

Петър Чобанов: Мерките са добри, но липсват стрес тестове и сценарии по отрасли

Не виждам причини механизмът 60/40 да бъде отричан засега, казва бившият министър на финансите  - Преди дни премиерът обяви, че отново ще бързаме към еврозоната, г-н Чобанов. Но вие казвате, че там подаръци няма. - Правителството е последователно в намеренията си да кандидатстваме за “чакалнята” и тясното сътрудничество на банковия съюз

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

Петър Иванов: Водим разговори с банките да се удължи кредитната ваканция

Ако извлечем поуки от сегашната криза, ще влезем в дигиталната ера много по-бързо и лесно, казва изпълнителният директор на Американската търговска камара в България - Господин Иванов, как стана така, че толкова много организации с чуждо участие, с представители на толкова много държави се обединиха около единни предложения как да се помогне не

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Хората, които са в неплатен отпуск и искат да вземат 1500 лв. заем без лихва, трябва да са работили поне 6 месеца без прекъсване. Това е едно от правилата, обявени от ББР по схемата за подпомагане, гласувана от правителството. Сред другите изисквания за получаване на парите са неплатеният отпуск да е заради пандемията

С безплатни чадъри и с около 30% по-ниски цени това лято се канят курортите да привлекат посетители.

5-звездната почивка достъпна това лято - морето по-евтино поне с 30 процента

Заради кризата хотелиерите разчитат на българи: Миналата седмица главният санитарен инспектор на България Ангел Кунчев призова хората да не си отменят резервациите за море за юли и август. Ако се спазват сегашните ограничения, ще има възможност за почивка на плажа, обясни той. За съжаление обаче много хора вече си поискаха обратно предплатените

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber