Проф. Асен Николов: Бременните са по-уязвими на вируси, защото защитните им сили са насочени към бебето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8411890 Проф. Асен Николов: Бременните са по-уязвими на вируси, защото защитните им сили са насочени към бебето Проф. Асен Николов: Бременните са по-уязвими на вируси, защото защитните им сили са насочени към бебето www.24chasa.bg
Проф. Асен Николов
Проф. Асен Николов

Коронавирусът като размер е по-голям от обикновените вируси и не преминава плацентарната бариера, казва председателят на Дружеството по акушерство и гинекология и главен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването

- Проф. Николов, бременните жени обикновено винаги попадат в групите на по-уязвимите към вирусни заболявания. Ситуацията по отношение на новия коронавирус SARS-CoV-2 седи по същия начин. Каква е причината за това?

- Бременността е едно нормално физиологично състояние при жената. Когато настъпи обаче, организмът пренастройва своята физиология, за да посрещне развитието на бебето и да се подготви за раждането. Това са защитни механизми по отношение на износването на бременността и раждането.

Именно в тази пренастройка на физиологията на бременността жената става по-податлива на инфекциозни агенти - както вирусни, така и бактериални. В този смисъл коронавирусът е също толкова рисков за заразяване, колкото другите, но предвид на по-големите усложнения, които се получават в настоящата епидемиологична обстановка, те трябва с още по-голямо внимание да спазват дадените от здравното министерство и националния щаб препоръки за лична хигиена и изолация.

- Как протича проследяването на бременността сега, когато женските консултации са отменени. Има задължителни прегледи, които са строго определени - кога са те и могат ли да се отлагат?

- Проследяването на бременността в България се извършва по строго определен препоръчителен ред. Това го извършват акушер-гинеколозите и наблюдаващите в женските консултации. В условията на сегашната епидемия не трябва да се провеждат женски консултации, което е указано и със заповед на здравния министър по препоръка на националния щаб.

Има обаче няколко

прегледа и

изследвания,

които

задължително

трябва да се

проведат дори

и в условията

на епидемия

Първият е за установяване на бременността. Вторият преглед е около 12-а гестационна седмица (3-и месец) и е т.нар. биохимичен скрининг, при който се извършват изследвания за отхвърляне на хромозомни заболявания като синдром на Даун, на Едуард и на Патау. Третият важен преглед е феталната морфология, която се извършва около 21-а-22-а седмица, или в началото на шестия месец. Това са необходимите прегледи, на които трябва да отиде една бременна и които акушер-гинеколозите трябва да проведат дори и в извънредната ситуация, но при спазване на всички противоепидемиологични мерки, които са определени от министерството и щаба.

Проследяването на бременността в женски консултации е преустановено.

- Това обаче притеснява много бъдещи майки, защото се очертава два месеца да не се правят ултразвукови прегледи, т.е. видеозон.

- В тази ситуация трябва да реализираме максимата да избегнем по-голямото зло. В този смисъл женските консултации не следва и няма да се провеждат. В обстановка като настоящата, когато заплахата от една инфекция реално съществува, е по-добре бременните пациентки да си стоят вкъщи. Това, че няма да бъдат видени на ултразвук месец или месец и половина, не е съществен проблем.

Когато наближи терминът обаче - около 36-а гестационна седмица, тогава всеки акушер-гинеколог индивидуално знае как да процедира.

- А ако има проблеми, към кого да се обърне бременната?

- Ако жената има оплаквания от самата бременност, би следвало да се свърже със своя наблюдаващ акушер-гинеколог по телефона и да зададе своите въпроси. По телефона той ще ѝ даде съответни препоръки, ще прецени, ако има медицинска необходимост, да я прегледа или да я насочи към АГ отделение. Тук искам да апелирам акушер-гинеколозите да отговарят на телефонните обаждания, но и

бременните

да не прекаляват

с тях, да

прецизират

своите

оплаквания

Когато оплакванията са свързани с наличие на температура или съмнение за инфекциозен момент, бременната би трябвало да се обади пак по телефона на личния си лекар, който по изработените протоколи да я насочи какво трябва да направи. Ако се наложи да отидат в здравно заведение или кабинет обаче, дори да е съпроводена от придружител, вътре трябва да влиза само тя.

- Особено притеснени в сегашната ситуация са жените, на които им предстои раждане всеки момент или в близкия месец. Има ли от какво да се притесняват?

- Съвсем естествено е да има момент на притеснение. Това е нормална човешка реакция. Определено мога да кажа, че акушеро-гинекологичните и родилни отделения в здравните заведения в София, където имам пряко наблюдение, а и в страна, където по телефона се свързам с колегите, които отговарят в основните звена, са готови да поемат абсолютно адекватно и при спазване на всички противоепидемиологични мерки раждането на нашите бременни.

Отново апелирам както към колегите, така и към бременните да спазват инструкциите. В самата болница да влезе само бременната и по съответния ред, който е определен в даденото родилно отделение. При нас в “Майчин дом” сме направили изключително стриктна подготовка на всички противоепидемиологични стъпки - от приемането до раждането и завършването му независимо дали е по естествен, или по оперативен път.

- Много бъдещи майки питат какви са начините за подсилване на имунната система. Едни от препоръчваните имуностимуланти са цинк, витамини С и D и други. Препоръчва ли се приемът им и от бременни? Комбинират ли се те добре с други имуностимуланти? Какви са препоръките ви?

- Не са ми известни специални имуностимуланти, които се препоръчват от СЗО в ситуацията с епидемията от коронавирус. Бих препоръчал обаче един здравословен начин на хранене, който освен плодове и зеленчуци категорично трябва да включва консумация на месо и риба, като се избягват морските деликатеси. Те са необходими, за да задоволят белтъчните нужди на развиващия се плод. Трябва да са много добре обработени термално, препоръчва се да са печени или варени.

По отношение на суплементарното заместване - мултивитаминните препарати са достатъчни, като могат да се допълнят с витамин С и D.

- Въпрос, който вече получи медицински отговор, но продължава да вълнува много майки, е какъв е рискът коронавирусът да се предаде на бебето?

- Коронавирусът като размер е по-голям от обикновените вируси и той не преминава плацентарната бариера. В този смисъл не е установено трансплацентарно предаване от майката на плода и рискът е сведен до минимум.

След раждането

обаче при

обгрижването

на бебето е

възможно да

се предаде по

общите правила

на епидемията

Затова отново се връщаме на стриктното спазване на всички противоепидемиологични мерки както лични по отношение на вече родилата жена, така и по отношение на новороденото бебе.

- Има ли по-специални препоръки за кърменето в случай на заразяване на майката с коронавирус?

- По последни данни у нас все още няма случай на бременна или родилка с коронавирус. При установяване на такова състояние трябва да се изпълняват мерките, които са предписани. Те са конкретни, медицински, които акушер-гинеколозите знаят как да приложат към бременната или родилата жена съобразно утвърдените вече в страната протоколи за действие от Министерството на здравеопазването и кризисния щаб.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Снимка: Pixabay

Наситените мазнини са вредни за паметта

Храните като бургери, чипс и сладки, които са с много наситени мазнини, намаляват вниманието и това се отразява почти незабавно на работната памет, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. И предишни изследвания показаха, че злоупотребата с вредни храни се отразява на вниманието. Учените от университета на Охайо сега установиха

Медикаментът анакинра, използван за лечението на ревматизъм, дава обнадеждаващи резултати при третирането на болни с тежки форми на COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Лекарство срещу ревматизъм с обнадеждаващи резултати при болни от COVID-19

Медикаментът анакинра, използван за лечението на ревматизъм, дава обнадеждаващи резултати при третирането на болни с тежки форми на COVID-19, предаде Франс прес. Лекарите са констатирали след употребата му, че са намалели смъртните случаи и необходимостта от интубиране на пациентите. Проучването е дело на екипа на френския медик Тома Юе от

Китайски експерти настояват да се ограничи тютюнопушенето на фона на епидемията от COVID-19 СНИМКА: Радио Китай

Китайски експерти: Да се ограничи тютюнопушенето на фона на епидемията от COVID-19

В навечерието на 31 май - Световния ден без тютюнев дим, водещи здравни експерти в Китай, сред които епидемиологът Ли Ляндзюн и специалистът по респираторни заболявания и критични грижи Уан Чън, предупредиха, че пушачите са изложени на по-голям риск от заразяване с новия коронавирус и развитие на тежки симптоми, предаде Радио Китай

Китайският експерт по инфекциозни заболявания Джан Уънхун СНИМКА: Радио Китай

Шанхайски експерт: По 4 яйца на ден за възстановяващите се от COVID-19

Три до четири яйца на ден осигуряват достатъчно протеини на организма и помагат за възстановяването на пациентите с COVID-19, заяви китайският експерт по инфекциозни заболявания Джан Уънхун, цитиран от Радио Китай. „Ние добавихме това (консумацията на яйца) в плана за лечение на потвърдените местни случаи на заразени", каза той, добавяйки

"Хигиенно - Медицинска Индустрия" и световният съвет по хигиена: Рискът от зарази пада с 50% при добра хигиена

"Хигиенно - Медицинска Индустрия" и световният съвет по хигиена: Рискът от зарази пада с 50% при добра хигиена

Научни факти показват, че ежедневната хигиена е от огромно значение за предотвратяване разпространението на инфекции и зарази. По данни на Световния съвет по хигиена /The Global Hygiene Council/, рискът от заразяване може да бъде намален с 50%, ако спазваме ежедневна хигиена. Анализът е публикуван в началото на май тази година в Американския

СНИМКА: Pixabay

Изследвания: Коронавирусът убива главно онкоболни

Две изследвания показват, че коронавирусът е най-опасен за пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили вируса, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус. Тези изследвания са най-мащабните досега наблюдения върху хора с

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания СНИМКА: Pixabay

Изследване: Коронавирусът е особено опасен за болните от рак

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили COVID-19, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Екип учени от Ню Йорк установи, че тийнейджърите, които са били поставяни под упойка заради претърпяна операция, са с по-застрашени да станат алкохолно зависими в по-късен етап от живота си, пише в. "Дейли мейл". Научният колектив, оглавен от Дейвид Уернър от университета Бингамтън в Ню Йорк, провел експерименти с опитни мишки

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството  СНИМКА: Pixabay

Проучване: Маските за лице забавят разпространението на COVID-19 у дома

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството според ново изследване, публикувано в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", предаде ДПА. Откритието, базирано върху интервюта с китайски семейства, проведени от лекари и учени от Китай, САЩ и Австралия, навежда на мисълта

Доц. д-р Николай Цонев: В България онкоболните пациенти бяха пощадени от
коронавируса

Доц. д-р Николай Цонев: В България онкоболните пациенти бяха пощадени от коронавируса

Епидемията забави поставянето на нови диагнози, но голям бум засега не се отчита, казва началникът на Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ “Св. Марина” във Варна - Доц. Цонев, първите данни от епидемиологичната статистика за заболелите от COVID-19 в Китай и Италия показват относително голям дял на пациенти с онкологични заболявания

Проф. Радостина Александрова Кадър: БНТ

Ще се борят срещу COVID-19 и със стволови клетки

Амбицирани сме за търсене на лечение, използването на кръвна плазма е доста обещаващо. Това коментира пред БНТ проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. Създадена е клетъчна линия, като може да се създаде биопродукт в бъдеще

Проф. Попов показва специализирания термометър за бял дроб, който се надгражда с платформа за телемедицински мониторинг.

С термометър за бял дроб български лекари търсят “немия” COVID

Сензор хваща дори леко повишаване на градуса на издишания въздух Повишаване на температурата на издишания въздух може да се окаже неинвазивен маркер за безсимптомно носителство на новия коронавирус, както и за рисково напредване на възпалението от него в белите дробове. Тази хипотеза искат да докажат български учени начело с проф

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber