Да доживеем до другия Великден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8411743 Да доживеем до другия Великден Да доживеем до другия Великден www.24chasa.bg
Да доживеем до другия Великден

Какво да направим всички заедно,

за да не стане твърде късно и

за да оцелеем в историческия

водовъртеж на света

 

Исторически водовъртеж за човечеството и света. Така нарече сегашната ситуация с пандемията от коронавируса нашумелият тези дни израелски философ Ювал Ноа Харари, професор в университета в Йерусалим.

Мнозина днес се питат какво се случва и дали опустелите градове в Европа и Америка, препълнените болници с умиращи и бедстващи хора не са част от някакъв пъклен сценарий.

Други търсят авторите на този сценарий, приписват какви ли не чудовищни замисли на така нареченото световно правителство.

Дявол знае какъв е този толкова опасен и смъртоносен вирус и защо светът в своя ХХI век е на колене. Защо вече четвърти месец медици и учени не могат да го разгадят и да го преборят, защо все още не се знае какви ще са истинските последствия за преболедувалите - ще имат ли сериозни поражения за здравето, или след месец-два ще се изправят отново на крака?

Докато учените и изследователите търсят отговори, милиони лекари, медицински сестри, лаборанти в Европа и Америка, в Азия и Австралия се срещат лице в лице с ужаса и пораженията от заразата.

Какво правим ние в България? Общо взето държавата се взе в ръце много бързо и реагира повече от адекватно, като обяви извънредно положение и наложи карантина, за да се ограничат щетите за здравето на хората.

И докато хората разбираемо трудно се приспособяват към новите правила за социална дистанция, притесняват се за здравето на близките си, за работното си място, за доходите на семейството и дали ще свързват двата края в следващите месеци и години, в България тръгна дискусия: да има ли карантина, или да пуснат всички на улицата и който оцелее, да оцелее.

И вместо да се мобилизираме като нация, да се поощряваме и да си помагаме като граждани и хора, започна едно разпиляване на силите, раздвоение, дори и подозрение, че не сме избрали правилната стратегия и ще загубим тази битка.

В такава ситуация намаляват хората, които се вслушват в здравия разум. А какво е здравият разум - това е да се опреш на фактите, на научните аргументи, на медицинските фактори. И ето какво ни казват те: ако се пробие карантината, ако хората не си стоят вкъщи, а тръгнат масово по улици и кафенета, в трамваи, влакове и автобуси, на училище и детска градина, до Цветница в България ще има към 50 хиляди болни от коронавирус. До Великден ще станат половин милион, а до края на април ще стигнат 1 милион. След още един месец - в края на май, заразените ще станат 2 милиона.

Може ли въобще някой да си представи каква ще е картината в България, колко от това огромно зло може да понесат болниците в страната? Защото стигнат ли два милиона болните, това на практика означава, че всеки българин ще бъде засегнат, ще страдат негови близки и роднини. При този темп на заразяване - без карантина, държавата и здравеопазването ще се счупят, може да се стигне до 150 хиляди жертви.

Който не може да си представи мащаба на бедствието, ще припомня, че след Първата световна война България губи над 100 хиляди мъже - офицери и войници, десетки хиляди са ранени или в плен. Така България е най-пострадалата държавата по мъжки жертви на глава от населението сред воюващите страни. От това по-лошо какво може да бъде? Питам се това ли иска президентът, като настоява в своите обръщения възможно най-бързо да се върнем към нормалния ритъм на работа и живот. Че кой не го иска? Но дали не разбира, че този живот, който познаваме досега, просто няма как да се върне? И все е недоволен от мерките на правителството, но не предлага други. Защото гладът и мизерията щели да надделеят над вируса според Румен Радев.

Да, всички искаме да се върнем към нормалния живот, въпросът е на каква цена. Защото цената ще я плащаме ние, гражданите - с живота и здравето си преди всичко. И не е вярно, че хладилникът ще победи страха от вируса. Страшно е да има тълпи от гладни хора, но не е по-страшно от онова, което в момента се случва в болниците в Бергамо и Бреша, в Милано и Мадрид, в Ню Йорк, Лондон и Париж.

Стига с подобни призиви, които само разколебават и пречат да се справим с тази битка. Така се разпиляват сили, които ще са ни необходими още утре и вдругиден.

“Знаем какво правим и трябва да го правим заедно!” - това трябва да е работещата ни формула. Продължим ли да се колебаем и да се тръшкаме колко страшно станало и ще става, как не можело да се търпи тая гадна изолация, нищо смислено няма да направим.

Съвсем не са празни приказки прозренията на Ювал Харари, който предупреждава, че светът е попаднал в опасен водовъртеж, а нормалните закони на историята ще бъдат просто изтрити. Според Ювал Харари правителствата ще трябва да пишат на коляно своите планове и да проведат невиждан досега социален експеримент, от който ще зависи развитието на света за десетилетия напред.

До края на 2020 г. ще живеем в нов свят по нови закони и нови правила, предупреждава Харари. А мнозина тук си мислят, че след два-три месеца ще осъмнем отново в стария прекрасен купон, в който човечеството живя десетилетия. Уви, дълбоко се самозаблуждават. Колкото по-бързо си дадат сметка за това, толкова по-подготвени ще бъдат за идващото.

Засега е ясно едно: с мрънкане не става и няма да стане! Трябва да се мисли, преди да се мрънка. Да се предлагат работещи решения, а не общи думи и констатации като на раздумка в кварталния магазин. Иначе няма да сме готови за идващите мащабни предизвикателства.

В Европа смъртността от заразата с коронавируса стига вече 5% - много повече от всяка друга пандемия в съвременния свят.

За такъв момент на хората

им трябват лидери

Каквито светът е имал късмета да познава в трудни времена. Като например недолюбвания Чърчил, който, изправен пред битката за Британия срещу мощта на Хитлер, се обръща към своите сънародници с думите: “Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот.” Защото, казва Чърчил, “пред себе си имаме изпитание от най-мъчителните. Имаме пред себе си много, много дълги месеци на борба и страдание.”

Казва това в момент, когато едва е поел поста на министър-председател. И го вълнува съдбата на Великобритания, на света, ако щете, а не дали ще си вдигне рейтинга, или дали ще си запази поста.

Макар да знае, че не държи в ръцете си кой знае какви силни козове, в онзи драматичен момент той иска да вдъхне кураж на сънародниците си - без да ги омайва със сладки приказки за светло бъдеще, но и без да ги обезсърчава, напротив.

Никой не иска битката с коронавируса да е толкова ужасна, колкото е била онази срещу Хитлер преди 80 години, но няма защо да си затваряме очите пред идващите изпитания. Защото така няма да се спасим, да не говорим какво ще оставим за децата си.

Само след броени дни е Цветница, след още седмица Великден - най-големият християнски празник за православните вярващи.
След дълго умуване и усукване разбра се най-после - и без да се тълпим в църквите, пак ще има място за молитви, усмивки и надежда, стига да са от сърце. Да бъдем разумни и да събираме сили - за да доживеем до следващия Великден и да излезем с вдигнати глави от битката. А тя ще е с “кръв, тежък труд, сълзи и пот”. Няма друг начин, ако искаме да сме готови за идващия нов свят. И който ви казва друго, си е редови лъжец на едро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен СНИМКА: Ройтерс

Тайната война на Русия в Либия

Русия засилва ангажимента си в Либия. По всичко личи, че Москва изпраща там свои частни войски от наемници, макар че открито не желае да признае този факт. Така сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен. В началото на седмицата шефът на американските военни сили в Африка Стивън Таунсенд обяви в Туитър

Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция хвали качеството на болниците си в борбата с пандемията

Когато броят на случаите на новия коронавирус в Турция започна бързо да нараства, мнозина се опасяваха от "италиански" сценарий с препълнени болници и висока смъртност. И макар че правителството много рано затвори училищата, джамиите и обществените места, президентът Реджеп Тайип Ердоган беше критикуван заради отказа си да наложи пълно

Мира Радева, социолог:  Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Мира Радева, социолог: Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Корина Крецу

Шанс за развитие. Как ще използва Румъния парите от Европейския съюз ?

Планът за икономическо възстановяване на Европейския съюз, представен в сряда в Европейския парламент, е категорично най-впечатляващият отговор на тази криза. Общо Европейският съюз предоставя на разположение на страните членки 2,4 трилиона евро, с които през следващите седем години се цели реконструкция на европейския проект

Димитър Ганев, "Тренд":  Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Димитър Ганев, "Тренд": Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

ФАЦ: Защо коронавирусът е опасен за Путин

Доверието към Владимир Путин е на едно от най-ниските си равнища за 20-те години, откакто е на власт. Поведението му по време на пандемията от коронавирус може да му излезе доста скъпо. През март 2015 година руският президент изчезна за десет дни от очите на обществеността. Без основание. Тогава тръгна слухът, че Владимир Путин е сериозно болен

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други? Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност СНИМКА: Ройтерс

В Испания бедността е по-тежка, отколкото през финансовата криза от 2008 г.

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност, напомняща финансовата криза от 2008 г., от която страната едва бе започнала да се съвзема. "Крия си лицето, защото наистина ме е срам, никога не се е случвало да моля някого за храна", споделя 42-годишната Хакелине Алварес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Политиката на Нетаняху - тест за якост на единството в ЕС

Върховният комисар на Евросъюза по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел разговаря по телефона с шефа на израелското външнополитическо ведомство Габи Ашкенази. А предния ден неколцина лидери на страни от ЕС, включително президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Осем жени, убити от мъжете си, а това е само върхът на айсберга Осем жени са били убити от партньорите си по време на извънредното положение. Да сме наясно още от самото начало. Не обвинявам взетите мерки за ограничаване свободата на гражданите. Мерки се взеха и продължават да се вземат в цял свят. Адекватни или не, времето ще отсъди най-добре

Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

Грешният ПР на един партиен лидер Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик, подкрепян емоционално от един изключително влиятелен сред червените съидейник. Защото големият актьор, наричан фамилиарно от своите Ламбо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber