Коментар на седмицата №1: България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8410092 Коментар на седмицата №1: България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса Коментар на седмицата №1: България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса www.24chasa.bg
Познатият на нас, българите, белег в горната част на лявата ръка от поставена ваксина БЦЖ
Познатият на нас, българите, белег в горната част на лявата ръка от поставена ваксина БЦЖ

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 844 000 прочитания.

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

Най-засегнати от днешната пандемия са държави, които никога не са имунизирали срещу туберкулоза

Върлува пандемия от коронавируса и някои страни вече са буквално съсипани от болестта, други обаче почти не я усещат. И това е смайващо. Обяснява се с различия в културата, с взетите от властите мерки и с равнището на здравеопазване.


Група учени в САЩ обаче предлагат и друго обяснение: Пораженията от К-19 в една страна отчасти зависят и от това дали тя имунизира децата с ваксината БЦЖ (Бацил Калмет-Герен). Тази ваксина предпазва не само от туберкулоза, но и от други дихателни болести.


Екипът, в който участва и българката Виолета Руменова, е сравнил прилагането на ваксината в 180 страни от общо 209 (86%) с данните за заболеваемостта и смъртността от коронавируса в тях. 157 от тези страни прилагат масова ваксинация, 18 са се отказали от нея, а 5 страни никога не са я въвеждали. (Виж картата)
Оказва се, че
държави, никога
не правили тази
ваксинация
(Италия,
Нидерландия,
САЩ), са много
по-тежко засегнати
от днешната зараза в сравнение с държави, където всички се ваксинират с БЦЖ, и то отдавна.


А страни, започнали късно масовото ваксиниране с БЦЖ като Иран (1984), също имат висока смъртност от COVID-19. Това допълнително подкрепя хипотезата, че БЦЖ е дала защита на по-старите поколения.
Тук България е блестящ пример.


Оказва се освен това, че в страните, ваксиниращи с БЦЖ, броят на докладваните случаи на COVID-19 са по-малко. Следователно БЦЖ е оръжие за борба и срещу коронавируса.


COVID-19 тръгна от Китай да странства по света, но поведението му е различно в тази или онази страна. В Италия например поразява наред и смъртността от него се задържа висока. В Япония обаче смъртността е много ниска, въпреки че вирусът прескочи първо в нея и въпреки че там няма кой знае колко строги мерки за социална изолация.
БЦЖ е ваксина
от изолиран жив
щам на микроба
Mycobacterium
bovis
и по света се прилага широко срещу туберкулоза. Много страни като Китай и Япония ваксинират всички новородени.


Други като Испания, Франция и Швейцария са престанали да ваксинират всички заради съвсем малкия риск от заразяване с туберкулоза. А пък САЩ, Италия, Нидерландия, Белгия, Ливан и други така и не са въвели ваксината по същите причини.


Има няколко ваксини освен БЦЖ, които имунизират не само срещу един специфичен патоген, а срещу няколко. Този феномен се нарича “трениран имунитет”. Смята се, че се дължи на метаболитни и генетични промени в тялото, водещи до синтез на повече възпалителни цитокини от трети тип и особено IL-1B.


Проучване в Гвинея-Бисау установява също, че при ваксинираните с БЦЖ деца смъртността е с цели 50% по-ниска, защото БЦЖ предпазва от инфекции на белите дробове и от сепсис.


Въз основа на данните за прилагане на БЦЖ и за сегашната пандемия учените съставят атлас на страните според смъртността от коронавируса в тях към 21 март 2020 г. В него има например карта на смъртността в страните без ваксинация с население над 1 милион и с високо равнище на здравеопазване. Други карти са на страните според 3 категории: с нисък доход (до 1025 долара годишно на човек), със среден доход (1026-3995 долара) и с висок доход (над 3996 долара).
Гледа се смъртността от коронавируса в тях, за да се види дали БЦЖ предпазва и от него. Почти
всички страни с
нисък доход (17
от общо 18) но с
масова
ваксинация с
БЦЖ имат нулева
смъртност
от COVID-19

Да, но това най-вероятно е, защото там не се правят тестове за COVID-19. Затова тези страни са подминати в анализа на учените.


В страните със среден доход и прилагащи ваксинация с БЦЖ (общо 55) смъртността от COVID-19 е 0,78 (плюс-минус 0,40) на 1 милион души. В контраст с тях страните с висок доход, които никога не са прилагали БЦЖ (общо 5), имат по-високо ниво на смъртност от вируса - 16,39 (плюс-минус 7,33) на милион. Тази разлика е твърде значителна! А в страните с висок доход и с масово прилагане на БЦЖ смъртността от коранавируса варира.


Но пък нали тя се вдига с възрастта. Ето защо екипът задава въпроса дали в тези страни смъртността е по-ниска заради защитата на старците, осигурена им от БЦЖ. Направен е анализ за 28 такива страни, за които има данни откога е започнало масовото ваксиниране с БЦЖ. И се оказва, че има връзка между двете. Тоест колкото по-рано е била въведана ваксинацията с БЦЖ, толкова по-ниска е смъртността от коранавируса при старите хора в тези страни.


Иран например е започнал ваксиниране с БЦЖ, но чак през 1984 г. Това означава, че всеки иранец над 36-годишна възраст е лишен от защита. И ето, че сега смъртността от COVID-19 в Иран е 19,7 на милион. А Япония, започнала БЦЖ през 1947 г., е със 100 пъти по-ниска смъртност от COVID-19 - 0,28 на милион. Бразилия, започнала масовата ваксинация през 1920 г., е дори с още по-ниска смъртност - 0,0573 на милион.


Но при спаднал брой болни от туберкулоза през ХХ век няколко страни със среден и висок доход в Европа изоставят всеобщото ваксиниране с БЦЖ между 1963 и 2010 г.

Според учените,
макар и в тези
страни в
момента да няма
ваксинация,
е налице отчетлива зависимост между продължителността на нейното прилагане (осигурила висок процент имунизирани сред старото поколение днес) и по-ниската смъртност от коронавируса. Анализирани са 17 такива страни. При тях има отчетлива взаимовръзка между годината на въвеждане на ваксинацията и днешната смъртност от вируса. Испания например е ваксинирала с БЦЖ от 1965 до 1981 г. (16 години) и сега има много висока смъртност (29,5 на милион). Пример за обратното е Дания - тя започва с БЦЖ през 1946 г. и спира през 1986 г. (40 години). Сега в Дания смъртността е 2,3 на милион -
10 пъти по-ниска
от Испания
Другият въпрос, който учените си задават, е дали БЦЖ влияе не само на смъртността, но и на заболеваемостта от коронавируса, доколкото тя бива адекватно измерена чрез тестване в дадена страна.


И тук страните с нисък доход (общо 18) докладват съвсем малко случаи на заразени с COVID-19: 0,32 (плюс-минус 0,09) на милион. Но заради несигурното тестване тези страни отново са пренебрегнати в анализа. Страните със среден доход и всеобща ваксинация с БЦЖ (общо 55) имат заболеваемост от 59,54 (плюс-минус 23,29) на милион. А страните с висок доход и поначало без ваксинация с БЦЖ (общо 5) са почти 4 пъти по-висока заболеваемост от коронавируса - 264,90 (плюс-минус 134,88).
Това е още
по-значителна
разлика!
Тя подсказва, че всеобщото ваксиниране с БЦЖ наред с мерките срещу епидемията забавят сериозно заразата с вируса.


Учените проверяват и дали има зависимост между броя на заболелите от COVID-19 в 28 най-развити страни с всеобща ваксинация с БЦЖ и годината, когато тя е въведена. За тяхно учудване обаче се оказва, че няма такава зависимост. По-ранният старт на ваксинацията не намалява броя на заболелите сред старото поколение в тези страни.
Защо обаче коронавирусът тръгна именно от Китай, където ваксината БЦЖ е задължителна още от 50-те г. на ХХ век.? Защото по време на Културната революция (1966-1976) Китай зарязва напълно превенцията на туберкулозата и свива или закрива лечебниците за нея. Според учените това създава огромен човешки резервоар на уязвимите към туберкулозата и сега те се заразяват с COVID-19.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция хвали качеството на болниците си в борбата с пандемията

Когато броят на случаите на новия коронавирус в Турция започна бързо да нараства, мнозина се опасяваха от "италиански" сценарий с препълнени болници и висока смъртност. И макар че правителството много рано затвори училищата, джамиите и обществените места, президентът Реджеп Тайип Ердоган беше критикуван заради отказа си да наложи пълно

Мира Радева, социолог:  Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Мира Радева, социолог: Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Корина Крецу

Шанс за развитие. Как ще използва Румъния парите от Европейския съюз ?

Планът за икономическо възстановяване на Европейския съюз, представен в сряда в Европейския парламент, е категорично най-впечатляващият отговор на тази криза. Общо Европейският съюз предоставя на разположение на страните членки 2,4 трилиона евро, с които през следващите седем години се цели реконструкция на европейския проект

Димитър Ганев, "Тренд":  Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Димитър Ганев, "Тренд": Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

България трябва да се мобилизира, защото парите идват с искане за реформи България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на ЕС, а ще трябва да внесе само 3,3 милиарда. При това 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3,3 милиарда ще се дължи след 10-20 г. и повече

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

ФАЦ: Защо коронавирусът е опасен за Путин

Доверието към Владимир Путин е на едно от най-ниските си равнища за 20-те години, откакто е на власт. Поведението му по време на пандемията от коронавирус може да му излезе доста скъпо. През март 2015 година руският президент изчезна за десет дни от очите на обществеността. Без основание. Тогава тръгна слухът, че Владимир Путин е сериозно болен

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други? Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност СНИМКА: Ройтерс

В Испания бедността е по-тежка, отколкото през финансовата криза от 2008 г.

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност, напомняща финансовата криза от 2008 г., от която страната едва бе започнала да се съвзема. "Крия си лицето, защото наистина ме е срам, никога не се е случвало да моля някого за храна", споделя 42-годишната Хакелине Алварес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Политиката на Нетаняху - тест за якост на единството в ЕС

Върховният комисар на Евросъюза по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел разговаря по телефона с шефа на израелското външнополитическо ведомство Габи Ашкенази. А предния ден неколцина лидери на страни от ЕС, включително президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Осем жени, убити от мъжете си, а това е само върхът на айсберга Осем жени са били убити от партньорите си по време на извънредното положение. Да сме наясно още от самото начало. Не обвинявам взетите мерки за ограничаване свободата на гражданите. Мерки се взеха и продължават да се вземат в цял свят. Адекватни или не, времето ще отсъди най-добре

Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

Грешният ПР на един партиен лидер Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик, подкрепян емоционално от един изключително влиятелен сред червените съидейник. Защото големият актьор, наричан фамилиарно от своите Ламбо

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Руският патриарх да си припомни завета на Дзержински за горещото сърце, хладния ум и чистите ръце Руският патриарх Кирил нарекъл братята Кирил и Методий “словенски” просветители. Предполагам, че първосвещеникът с кодовото име Гундяев в някои среди е имал предвид под термина “словенски” думата “словене”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber