Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8399619 Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката www.24chasa.bg
Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Нужно е да се определят две групи - рискова, където са хора над 65 г., и активна, която да работи и да произвежда брутен вътрешен продукт, казва съсобственикът на "Фикосота"

- Какво съдържа стратегията “България на две скорости”, която сте разработили, г-н Кюркчиев? Как тя ще помогне за ограничаване на последствията от коронавируса?

- Болестта има специфика - младите почти не умират от нея, за хората от средната възраст смъртността е сравнима със сезонния грип, но за възрастните е жестока и смъртоносна.

Мерките, които правителството взе, са навременни и адекватни и те спасиха хиляди човешки животи. Но ни трябва план какво се случва, ако се наложи да живеем с тази болест повече от 2 месеца.

А вероятно точно това ще се случи. Което налага да се вземат различни от сегашните мерки, като се използва спецификата на болестта. И тези мерки максимално да запазят живота на хората, но в същото време да ограничат негативните последствия върху икономиката.

- Какви може да се тези мерки, различни от сегашните?

- Аз и моят екип сме изследвали различни модели, които да защитят хората, и имаме план, който не изисква големи разходи и може да се приложи сравнително лесно. Защото вече идва време да се мисли за икономиката и нейното опазване. Идва време за диферeнцирани мерки. Ако сегашните, които са всеобщи, изиграха положителна роля в началото, сега има риск да започнат да нанасят вреди.

Нашият план е ясен, изпълним и почти без нужда от финансиране. Трябват само воля и обществена солидарност, за да бъде приложен.

В подкрепа на плана, мога да дам малко статистика от Италия - най-засегната страна от коронавируса. Там по данни от преди дни има 10 500 починали, от които тези под 50-годишна възраст, са 1%. Тоест за тях показателят е сравним с този от сезонен грип. Възоснова на нашите изследвания хората могат да бъдат разделени на две групи - високорискова и нискорискова.

- Как ще бъдат определени тези групи и какво трябва да правят?

- В първата група - рисковата, трябва да влязат хората над 65-годишна възраст и тези, които имат хронични или сърдечно- съдови заболявания.

Може възрастта да се промени, това могат да посочат епидемиолозите след задълбочен анализ. Тази група трябва да е защитена, защото е под най-голям риск, ако се зарази с коронавирус. В другата група са млади и активни хора, които произвеждат брутен вътрешен продукт.

Към двете групи трябва да има различни мерки. Първата стъпка е да бъдат разделени физически - в домакинствата и извън домакинствата. За възрастните е нужно максимално ограничение на активността и контактите, за да се защитят тяхното здраве и живот.

За младите трябва поддържане на икономическата активност при много строги правила и мерки за ограничаване на разпространението на вируса, с цел да се запази икономиката.

- Как ще стане физическото разделяне на групите?

- Такова разделение има и в момента. От 3 милиона домакинства в 600-700 хил. живеят възрастни и млади. Голяма част от тях може да бъдат разделени. Нужна е мащабна разяснителна кампания, че разделянето е с цел опазване на здравето на възрастните. 

Хора, които имат второ жилище, могат да го предоставят да се ползва от младите. Или роднини да се разпределят - в едното жилище да са само младите, в другото - възрастните. Нужна е и мащабна разяснителна кампания, че разделянето е с цел опазване на здравето на възрастните ни роднини и това налага да се намали контактът с тях. Може да им се помага с пазаруване и други грижи, но да не се живее заедно с тях.

Не може само държавата да се нагърби със задачата. Целта е първо да се убедят хората доброволно да намерят начин да се разделят. Българите доказаха, че могат да са солидарни във времето на криза, и някои могат да предоставят свободни жилища за настаняване на хора срещу минимален наем.

Може да се използват свободни общински и държавни жилища, общежития. Голяма част от хотелите са празни. Те могат да предоставят стаи, където да се настанят младите на ниски цени, да кажем за 10-12 лева на ден. Защото трудно възрастните ще бъдат накарани да се преместят от своядом.

- Но изпълнимо ли е да се ограничи изобщо движението на хората от рисковата група?

- Няма как това да стане 100%. Но могат да се въведат часови коридори. Това вече се прилага за пазаруването в супермаркетите. Може да важи и за посещение в аптеки, за плащане на битови сметки, за посещение при личния лекар, на общински и държавни администрации. Разделение на превозните средства може да има и в градския транспорт. В Сърбия например въведоха ограничение възрастните да излизат само един ден в седмицата.

- А какви трябва да са мерките за активната група?

- След като са постигнати физическото разделение и защита на рисковата група, са необходими правила за активността на другата. Целта е те да позволят на младите да работят и да създават брутен вътрешен продукт.

Във “Фикосота” вече работи изчерпателен план с правила и мерки за работа при минимален риск, както и план за действие при откриване на заразен. Тези планове са представени на работодателски организации и други фирми вече използват части от тях.

Активната група трябва да продължи да спазва мерките за безопасност, но ще се даде възможност тя да се изследва и да се проследи развитието на заболяването.

Нужно е да се отворят детските градини, за да може тези, които сега са си вкъщи, защото трябва да гледат децата си, да тръгнат отново на работа. И когато децата нямат контакт с човек над 65 г., ще е много по-малък рискът от заразяване в рисковата група.

- Не се ли притеснявате, че с този план може да ви обвинят, че предлагате ограничаване на човешки права?

- И двете групи имат място в обществения живот. Разбира се, не трябва възрастните да бъдат затворени. Но ограничения за движението им може да има и това е за тяхно добро. Не може да се говори за сегрегация, не е задължително да има наказания за неспазване на ограниченията от възрастните. Кампанията за тяхната безопасност може да е насърчителна.

В общество, което е свикнало на ограничения, няма да има проблем за въвеждането им. Но в общество като нашето резултат може да се постигне чрез мащабна разяснителна кампания. Дори мерките да не се спазват 100%, може да се постигнат 90%, което никак не е малко.

Редица вирусолози посочват, че за да се преодолее епидемията, трябва 60-70% от хората да изградят имунитет. Което може да се случи с прилагането на тези различни мерки, без да се увеличава рязко рискът от по-голяма смъртност.

Мисля, че е дошло времето да се чуе и гасът на предприемачите, не само на лекарите, без тяхното мнение да се подценява или пренебрегва.

- Защо мислите така?

- Предприемачите са хора, които са се сблъсквали с различни проблеми и са се справяли с тях, имат визия за развитието на бизнесите си и сега могат да помогнат с добри практически насоки. Ако се измисли ваксина за 3 месеца, би било чудесно, но това засега не е възможно.

България не може да се изолира от света, да издигне нови стени и да не пуска никого да влиза или излиза. ЕС вече обяви, че не иска да се спират сезонните работници. Когато тези хора отидат в друга държава и се върнат, има вероятност част от тях да са заразени. Поради това трябват различни мерки, иначе икономиката няма да издържи, ако сегашното положение продължи, да кажем, 6-7 месеца.

- Може ли да се отчете вече реален спад на икономиката?

- Има ръст на безработните, много бизнеси са затворени. Туризмът не работи, а той дава значителна част от БВП на България. При 10% спад на БВП през 1997 г. магазините бяха празни и трудно се намираха храни. А сега има прогнози за по-голям спад от 10%, представете си какво означава това.

Липсата на потребление е огромен проблем. Дори хората, които не са съкратени, са уплашени и не купуват, дори онлайн търговията няма ръст. Редица магазини извън хранителните не отварят, защото нямат клиенти, въпреки че не им е забранено да работят.

- За колко време има резерви в икономиката?

- Бизнесът има резерви за не повече от 2 месеца. В тази криза всички трябва да сме заедно и ударът да не е само за хазната, а и за икономическите оператори.

Ние сме съгласни да споделим тежестта, много от компаниите не се включват в схемата 60/40, а търсят собствени резерви. Бизнесите, които сега работят добре, могат да бъдат солидарни.

Казвам отново - правителството реагира адекватно, мерките бяха навременни и спасиха хиляди животи. И сега имаме комфорта да помислим за следващите стъпки, защото редица държави нямат времето за това.

Сега фокусът трябва да бъде и към икономиката. Правителството трябва да започне да се допитва и до бизнеса, а лекарите да кажат как да се направи разделението на групите по най-добрия начин.

Вероятно ще има нужда от допълнителни интензивни легла, но не е нужно да се тества цялото население. Тестове може да се правят редовно на определени извадки, за да се определят възможни гнезда на заразата. Нашата стратегия не е панацея, но е добра възможност да се запазят колкото се може повече човешки животи, а в същото време да има възможно най-малко щети върху икономиката и всичко това да не струва почти нищо. Трябва да имаме план какво правим, ако епидемията продължи дълго.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка “Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас

До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

За първи път се сриват едновременно и двете страни на икономиките - и търсенето, и предлагането. Световният оборот вече се сви с 20%, казва бившият министър на финансите Банковата система на България влиза в тази битка изключително добре капитализирана Световните производствени вериги ще се разрушат, няма да се върнат на нивото си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов дадоха брифинг във вторник.

4,5 млрд. лв. от държавата срещу кризата, без да се тегли нов заем (Обзор)

Борисов: Използваме мазнините, които сме си натрупали Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които кризата е пратила в неплатен отпуск. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във вторник на брифинг, на който присъства и премиерът Бойко Борисов

Как се излиза от епидемията

Как се излиза от епидемията

Трите бутона за премахване на мерките Светът е спрял със затаен дъх. Новият коронавирус плъзна навсякъде от Китай и държавите една след друга си наложиха крути мерки да спрат заразата, за да не рухне здравеопазването им. Натиснат е бутон "пауза" на икономиките, на спорта и културата, на живота в тях. Училищата в 188 страни са затворени за 1,5 млрд

Петър Чобанов

Петър Чобанов: Мерките са добри, но липсват стрес тестове и сценарии по отрасли

Не виждам причини механизмът 60/40 да бъде отричан засега, казва бившият министър на финансите  - Преди дни премиерът обяви, че отново ще бързаме към еврозоната, г-н Чобанов. Но вие казвате, че там подаръци няма. - Правителството е последователно в намеренията си да кандидатстваме за “чакалнята” и тясното сътрудничество на банковия съюз

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

Петър Иванов: Водим разговори с банките да се удължи кредитната ваканция

Ако извлечем поуки от сегашната криза, ще влезем в дигиталната ера много по-бързо и лесно, казва изпълнителният директор на Американската търговска камара в България - Господин Иванов, как стана така, че толкова много организации с чуждо участие, с представители на толкова много държави се обединиха около единни предложения как да се помогне не

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Хората, които са в неплатен отпуск и искат да вземат 1500 лв. заем без лихва, трябва да са работили поне 6 месеца без прекъсване. Това е едно от правилата, обявени от ББР по схемата за подпомагане, гласувана от правителството. Сред другите изисквания за получаване на парите са неплатеният отпуск да е заради пандемията

С безплатни чадъри и с около 30% по-ниски цени това лято се канят курортите да привлекат посетители.

5-звездната почивка достъпна това лято - морето по-евтино поне с 30 процента

Заради кризата хотелиерите разчитат на българи: Миналата седмица главният санитарен инспектор на България Ангел Кунчев призова хората да не си отменят резервациите за море за юли и август. Ако се спазват сегашните ограничения, ще има възможност за почивка на плажа, обясни той. За съжаление обаче много хора вече си поискаха обратно предплатените

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber