Без училище. Какво означава пандемията за милиони младежи?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8397548 Без училище. Какво означава пандемията за милиони младежи? Без училище. Какво означава пандемията за милиони младежи? www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

На учениците в много страни по целия свят бе казано да си останат вкъщи, докато правителствата им се борят с пандемията от коронавируса.

За някои това може да изглежда просто като продължение на ваканцията: за други обаче залогът е квалификацията и плановете им за бъдещето - или което е по-лошо, следващото им хранене.

Дигитални класни стаи

София Болдрини е 13-годишна ученичка последна година на прогимназията в италианския град Генуа. В нейния случай е било нужно време, докато се уточни графикът на обучението й в домашни условия.

Училищата са затворени от 24 февруари. През първите три седмици изобщо не е имало онлайн занятия, а учителите само определяли дистанционно какво да се прави за домашно. После преподавателите по италиански и математика започнали да качват видеоуроци в Ютюб. От една седмица София и съучениците й вече използват софтуер за дигитална класна стая така, че уроците да могат да бъдат преподавани адекватно.

"Днес ни изпратиха седмичната програма: имаме часове всеки ден от 9 до 12 ч на обед с 45-минутни модули", каза София пред ДПА.

Тя и съучениците й леко изостават с материала, "но това важи и за всички останали, така че никой не е чак толкова разтревожен", заяви тя. По география например те ще пропуснат няколко страни, за да ускорят нещата.

Самоподготовка

Да ставаш, когато си поискаш, да си почиваш, когато си поискаш - за тийнейджърите, които могат да учат без помощта на родителите си, по-дългата липса на учебни занятия може да има и някои положителни страни.

За 18-годишния ученик Арвид Слезацек, готвещ се за матура в град Гросрьорсдорф, Източна Германия, ситуацията е донякъде благоприятна, защото му помага да придобие опит, който да му бъде полезен в бъдеще.

"Да се готвиш по материала самостоятелно, до някаква степен е полезно за ученето (по-нататък в живота), защото в крайна сметка така се прави по принцип", каза той. Наесен той ще започне програма за интегрирано обучение за придобиване на квалификация в германската железопътна компания "Дойче бан".

"В този смисъл това може да се разглежда и като подготовка за бъдещото следване", каза Слезацек, разказвайки за сегашната си ситуация. "Но и това си има своите ограничения, защото най-добре се разбира материалът, когато учителят ти го обясни", добави момчето.

Изпити под заплаха

Миналата седмица министрите на образованието в 16-те федерални провинции на Германия обещаха на учениците като Арвид, че матурите ще се състоят по план, подчертавайки, че "учениците няма да бъдат ощетени от сегашните извънредни обстоятелства".

Гимназистите в други страни може и да нямат този късмет.

В Италия, където училищата е малко вероятно да отворят отново преди лятната ваканция, министърът на образованието Лучия Адзолина обмисля извънредна заповед. Тя ще предвижда в края на учебната година да няма поправителни изпити, а матурите да бъдат направени много по-лесни - без писмени изпити и просто с по-дълъг устен, твърди вестник "Република".

Заради кризата Египет отмени матурите за трети и девети клас, а образователните власти заявиха, че държавните зрелостни изпити за учениците в гимназиален курс ще покриват само преподадения материал до средата на март.

В Сърбия не е ясно дали матури изобщо ще има - или историята просто ще се повтори. През март 1999 г. всички учебни занятия бяха преустановени, когато НАТО започна да бомбардира Сърбия заради Косово. Тогава учебната година беше загубена заради войната - накрая всички минаха с оценките от предишната.

Гладуване

Може би по-належащ е въпросът за тези над 368 милиона деца, които заради кризата пропускат храненията в училище.

Данните са на Световната програма на ООН по прехраната, която осигурява училищно хранене в 50 от общо 191 страни, които затвориха училищата си, за да забавят разпространението на коронавируса, показва собствена дигитална карта на организацията.

"Тази карта дава нагледна представа колко страшно този вирус се отразява на живота на милиони ученици и семействата им по цялото земно кълбо", каза Кармен Бурбано, директор на Програмата за училищно хранене към Световната организация по прехраната.

Ню Йорк, градът с най-голямата система на публични училища в САЩ (близо 1900 училища с над милион ученици), предприе мерки, за да може децата в уязвимо положение да бъдат нахранени.

Департаментът по образованието в града все още предоставя по три безплатни хранения дневно с оглед на това, че много ученици зависят от тях - около 750 000 живеят под прага на бедността, а приблизително 114 000 живеят в приюти или жилища, неотговарящи на нормалните стандарти за живот. Пратените по домовете си ученици вземат своите порциони от обособени в града стотици места, където те се раздават.

Технически проблеми

Ню Йорк предоставя за временно ползване на учениците и 300 000 айпада с връзка с интернет, а много училища раздават лаптопи и таблети, за да направят така, че никое дете да не остане без достъп до дистанционно обучение.

Но има опасения, че пропуски съществуват, и то не само в Ню Йорк.

В Индия заради 21-дневната карантина са затворени около 1,5 милиона училища.

Докато децата от по-заможните училища се включват в обучение онлайн, децата с по-беден произход в огромното си мнозинство не могат, защото нямат бърз интернет или изобщо нямат достъп до компютър или дори до смартфон. Дори и наличието на електричество не винаги е осигурено.

/От БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция хвали качеството на болниците си в борбата с пандемията

Когато броят на случаите на новия коронавирус в Турция започна бързо да нараства, мнозина се опасяваха от "италиански" сценарий с препълнени болници и висока смъртност. И макар че правителството много рано затвори училищата, джамиите и обществените места, президентът Реджеп Тайип Ердоган беше критикуван заради отказа си да наложи пълно

Мира Радева, социолог:  Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Мира Радева, социолог: Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Корина Крецу

Шанс за развитие. Как ще използва Румъния парите от Европейския съюз ?

Планът за икономическо възстановяване на Европейския съюз, представен в сряда в Европейския парламент, е категорично най-впечатляващият отговор на тази криза. Общо Европейският съюз предоставя на разположение на страните членки 2,4 трилиона евро, с които през следващите седем години се цели реконструкция на европейския проект

Димитър Ганев, "Тренд":  Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Димитър Ганев, "Тренд": Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

България трябва да се мобилизира, защото парите идват с искане за реформи България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на ЕС, а ще трябва да внесе само 3,3 милиарда. При това 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3,3 милиарда ще се дължи след 10-20 г. и повече

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

ФАЦ: Защо коронавирусът е опасен за Путин

Доверието към Владимир Путин е на едно от най-ниските си равнища за 20-те години, откакто е на власт. Поведението му по време на пандемията от коронавирус може да му излезе доста скъпо. През март 2015 година руският президент изчезна за десет дни от очите на обществеността. Без основание. Тогава тръгна слухът, че Владимир Путин е сериозно болен

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други? Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност СНИМКА: Ройтерс

В Испания бедността е по-тежка, отколкото през финансовата криза от 2008 г.

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност, напомняща финансовата криза от 2008 г., от която страната едва бе започнала да се съвзема. "Крия си лицето, защото наистина ме е срам, никога не се е случвало да моля някого за храна", споделя 42-годишната Хакелине Алварес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Политиката на Нетаняху - тест за якост на единството в ЕС

Върховният комисар на Евросъюза по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел разговаря по телефона с шефа на израелското външнополитическо ведомство Габи Ашкенази. А предния ден неколцина лидери на страни от ЕС, включително президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Осем жени, убити от мъжете си, а това е само върхът на айсберга Осем жени са били убити от партньорите си по време на извънредното положение. Да сме наясно още от самото начало. Не обвинявам взетите мерки за ограничаване свободата на гражданите. Мерки се взеха и продължават да се вземат в цял свят. Адекватни или не, времето ще отсъди най-добре

Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

Грешният ПР на един партиен лидер Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик, подкрепян емоционално от един изключително влиятелен сред червените съидейник. Защото големият актьор, наричан фамилиарно от своите Ламбо

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Руският патриарх да си припомни завета на Дзержински за горещото сърце, хладния ум и чистите ръце Руският патриарх Кирил нарекъл братята Кирил и Методий “словенски” просветители. Предполагам, че първосвещеникът с кодовото име Гундяев в някои среди е имал предвид под термина “словенски” думата “словене”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber