Нанси Шилър: Доброто е по-заразително от вируса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8397215 Нанси Шилър: Доброто е по-заразително от вируса Нанси Шилър: Доброто е по-заразително от вируса www.24chasa.bg
Нанси Шилър
Нанси Шилър

"Доброто е по-заразително от вируса", това заявява Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България" във фейсбук страницата на фондацията по повод разпространението на коравируса. Очаквайте в съботния брой на в. "24 часа" интервю с изпълнителен директор на Фондация „Америка за България” Десислава Тальокова.

Ето и цялото обръщение на г-жа Шилър: 

Скъпи приятели,

С разпространението на коронавируса в България и по света много от нас търсят начини да помогнат.
Лекарите и медицинските работници са на първа линия в борбата срещу настъплението на вируса. За да подкрепи усилията им, на 18 март Фондация „Америка за България“ дари 300 000 лева на две от водещите национални болници – Александровска болница и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, всяка от които получи по 150 000 лева.
Много компании също допринесоха с дарения в подкрепа на усилията срещу COVID-19.
За да обедини и насочи усилията им, Фондация „Америка за България“, Българският дарителски форум, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара основаха независим фонд „Обединени срещу COVID-19“.
С дарения към фонда се включват както български и международни компании, така и щедри индивидуални дарители. До момента даренията възлизат на 771 000 лева, като Фондация „Америка за България“ удвои първите събрани 100 000 лева. Целта ни е да наберем един милион лева в подкрепа на борбата срещу вируса в България и сме щастливи, че толкова много хора и компании откликнаха на призива ни.
Реакцията на бизнеса до момента е вдъхновяваща. Много компании започнаха производство на стоки от първа необходимост, които даряват на болници и други нуждаещи се, а стотици работодатели проявиха гъвкавост и служителите им влязоха в режим на работа от вкъщи.
Истински възхитена съм обаче от работата на гражданския сектор. През трите седмици, след като България обяви извънредно положение, неправителствени организации и граждански групи пренасочиха цялата си енергия и усилия за справянето с кризата. Някои се заеха да набавят защитни облекла и други жизненонеобходими материали за медицинските работници, други се грижат възрастните и други хора в риск да продължат да получават храна и лекарства, трети помогнаха на българското образование да се премести в онлайн пространството.
Огромни благодарности на TimeHeroes, които свързват доброволци с каузи и помагат на хората да се организират; Българската хранителна банка, която насочва храната там, където има най-голяма нужда от нея; и Тръста за социална алтернатива и партньорската му мрежа, които предоставиха информация и защитни облекла на здравните медиатори, работещи в ромските квартали в страната.
За невероятно кратко време хиляди хора се организираха, за да отговорят на редица нужди. Това ми дава надежда и ме кара да вярвам, че доброто е по-заразително от вируса.
В тясно сътрудничество с Посолството на САЩ в България, Фондация „Америка за България“ отдели фонд за финансова подкрепа на граждански инициативи във връзка с кризата с COVID-19 – #StandingTogether. Фондът подпомага НПО, неформални сдружения и малки бизнеси в страната, които работят в подкрепа на своите общности в тези трудни времена.
#StandingTogether вече достигна до най-отдалечените кътчета на България. Едно от първите дарения беше за село Василовци, откъдето са първите две жертви на вируса в България. Семейства и деца в риск от Русе също получиха подкрепа чрез инициативата. А миналата събота и неделя някои от най-иновативните хора в България се включиха в 48-часово предизвикателство „Да хакнем кризата!“ за създаването на технологични решения, които ще облекчат живота на техните съграждани по време на кризата. Нашето дарение ще е за един от печелившите проекти.
Всички следим развитието на ситуацията и разрастващите се нужди, затова помолих екипа на Фондация „Америка за България“ да фокусира усилията си в намирането на инициативите и доброволците, които най-много се нуждаят от подкрепа. В същото време, продължаваме да подпомагаме нашите партньори и да отговаряме на запитванията им.
Говорейки за партньори, не мога да не спомена усилията на учителите, благодарение на които българското образование се придвижи години напред само за няколко седмици. Така вашите деца продължават да получават знания и да развиват своите умения с минимално прекъсване. Неправителствените организации играят важна роля в този процес, като споделят ресурси, подготвят уеб уроци, предоставят обучения и консултации напълно безплатно. Поздравявам организации като Образование без раници/Кан Академия, Заедно в час, Музейко, Софийска платформа, Уча.се, Център за творческо обучение, Център за споделено учене ЕЛА и Тинузавър за тяхната работа и гъвкавост.
Те са незаменим помощник и на родителите – чиито преобърнати животи имат огромна нужда от структура в момента, а те самите ­– от причина да заменят пижамите с ежедневните дрехи.
Всички тези хора и техните усилия показват, че всеки от нас може да е съпричастен, независимо къде се намира и какво е финансовото му положение.
За мнозинството от нас това означава да стоим вкъщи, спазвайки мерките за социално дистанциране, доколкото е възможно. Знам, че това е изключително трудно, но е сред най-ефективните средства, с които разполагаме в борбата с коронавируса.
В същото време, моля, не забравяйте, че вероятно имате роднини, приятели, познати или съседи, нуждаещи се от помощ. Ако можете, напазарувайте за възрастните си съседи, като вземете необходимите предпазни мерки – за вашата, както и за тяхната безопасност.
На малките бизнеси им е най-трудно сега, затова ги подкрепете, като ползвате услугите им. Помислете за касиерите и служителите на супермаркета, в аптеката, куриерите, шофьорите в градския транспорт, полицаите. Те също заслужават нашите аплодисменти и благодарност.
Много са достойните инициативи в подкрепа на вашите съграждани и медиците на първа линия. Ако можете да си го позволите, моля, подкрепете ги с дарение. Нуждата от щедрост и съпричастност никога не е била толкова голяма, но и дарителството и доброволчеството никога не са печелили толкова последователи, колкото сега.
В тези трудни времена всички следим новините, приковани към екраните на компютри, телефони, телевизори. Всичко това може да ни дойде в повече. Затова от време на време си вземайте почивка от нестихващия поток на лоши новини. Изгубете се в добра книга, гледайте филм, слушайте любимата си музика. Все повече артисти и културни организации от цял свят правят своето изкуство напълно безплатно и достъпно за всеки. Потърсете и ще намерите нещо ново и развлекателно.
Заедно ще се справим.
Бъдете здрави!
Нанси Шилър
Президент
Фондация „Америка за България“

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ

Атанас Герджиков: Кризите трябва да се преодоляват, а не да се хиперинтерпретират

"В някои отношения епидемията ще промени света, но в повечето светът ще възстанови предишния си облик. Развитието на обществата и културите е постоянен процес, който има еволюционен характер и революциите, и кризите са само инцидент, след който нормалността се възстановява". Това коментира в интервю за БТА проф. Атанас Герджиков

Калина Андорлова СНИМКА: Фейсбук

Калина Андролова: Власт с фейкове не се взима. Корнела и Радев нямат достатъчно мозък, за да го разберат

"Както винаги БСП разпространява фалшиви новини! Благодарим ви, че сте идиоти". Това написа журналистката Калина Андролова във фейсбук профила си във връзка с публикация на медия, която твърди, че председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафичйски е казал: "Тези, които откажат ваксиниране срещу COVID-19, да лежат до 5 г

Георги Милков за спора с руснаците: Няма "вы", няма "мы", благодарност трябва! (Видео)

Георги Милков за спора с руснаците: Няма "вы", няма "мы", благодарност трябва! (Видео)

Българи и руснаци взаимно се наричаме братушки. Понякога искрено, друг път с лека ирония, а се случва и да е с най-дълбоко презрение. С руснаците имаме два фундаментални спора, и двата са за благодарност. Те ни обвиняват, че не сме им достатъчно благодарни, задето са ни дали свобода, а ние им се сърдим, че въобще не са ни благодарни

Джок Полфрийман

"Правен свят": Време е съставът на Калин Калпакчиев сам да поеме отговорност

Без изненади и напълно очаквано, Върховният касационен съд (ВКС) отказа възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов. Позорното освобождаване на австралиеца повече от 6 години преди да изтърпи наложеното му наказание стана на 19 септември м.г

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

С връщането към нормалността политическият живот в Турция се съживява

Близо тримесечният извънреден период заради пандемията върви към края си, а турското правителство е на път постепенно да отвори отново страната през следващите дни. Кабинетът ще се събере на 28 май под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган и той ще очертае стъпките за нормализиране. Полицейските часове през уикендите ще приключат

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Държавите трябва да събират "такса за орбитални задръствания" от сателитните оператори, за да се справят с нарастващото натрупване на космически боклук, задръстил небето. Такова е мнението на изследователи, но някои от тях се съмняват колко практична е една такава такса. От мъртви сателити до парчета от ракети - количеството останки в орбита около

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Общоевропейски дълг: залогът на Меркел е на път да се окаже успешен в Германия

Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки за всеобща изненада преди седмица идеята, която дотогава беше табу, за общ дълг в Европа за съживяване на икономиката след кризата с коронавируса. Като признак за тектоничните промени в мисленето на хората в резултат от пандемията, германската канцлерка изглежда е на път

Лозан Панов

"Правен свят" за отчета на Лозан Панов

С действията си през годините председателят на ВКС Лозан Панов само затвърди усещането за зависимостта му от добре известния кръг „Агнешките главички“, свързван многократно с олигарха Иво Прокопиев и бившия приватизатор №1 и премиер Иван Костов, пише "Правен свят". Призивът на 11 от членовете на предходния Висш съдебен съвет (ВСС)

СНИМКА: Pixabay

При кой сценарий България печели по-голям дял от 500-те млрд. на ЕС

ЕС иска да разпредели 500 млрд. евро сред страните, засегнати от кризата с коронавируса. Кой колко ще получи зависи от критериите на раздаване. При единия от сценариите България ще спечели доста. Но при друг - ще загуби. Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност

Бляновете на Мая, Корнелия и Радев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Бляновете на Мая, Корнелия и Радев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Чий е нашият език?

Чий е нашият език?

Обикновено се пазя от частицата „най“, защото издава йерархическо мислене и нетолерантност, но днес ми се иска да я използвам три пъти. „24 май“ е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник. Най-невинен е, защото не е в прослава на пролята кръв, не дели и не събира територии, не се противопоставя на стари и не обслужва нови

Александър Йорданов Снимка: СДС/ЕНП

Коментар на седмицата №2: Големи простотии ръси главният опозиционер - президентът Радев

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 86 хил. прочитания. Отношението на българските граждани и политици към кризата, предизвикана от световната Covid-19 пандемия, разкри важни черти на националния характер. Показа ни що за хора сме, как разбираме живота

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber