ЕС отдели близо трилион евро за битката с COVID-19

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8394666 ЕС отдели близо трилион евро за битката с COVID-19 ЕС отдели близо трилион евро за битката с COVID-19 www.24chasa.bg
Зарица Георгиева
Зарица Георгиева

В последните седмици се чуват редица обвинения за бездействието на ЕС по време на пандемията. Нека не забравяме, че Европейският съюз е създаден като проект за следвоенното възстановяване и мирно благоденствие на Европа.

Никога никой не е давал гаранции, че процесът ще е лесен или бърз. ЕС не е федерация и решенията зависят от волята и способността на държавите-членки да постигнат компромис.

Нека не забравяме, че на някои от тях им отне доста време да съгласуват позициите на собствените си региони, за да достигнат до решения на национално ниво или да задействат федералните си кризисни механизми.

Нужна ли е по-бърза реакция на ниво ЕС - да. Но за целта ни е нужна ''повече", а не "по-малко" Европа.

Към момента за справяне с кризата с пандемията от COVID-19 на ниво ЕС са отделени 267,5 милиона евро за изследвания и 947 милиарда евро за подкрепа на икономиката.

Нека не се поддаваме на злонамерена пропаганда и дезинформация, целяща разединението на Европа в един толкова критичен момент!

Нека, като отговорни в опазването от вируса на живота на поколението европейци, пренесли през десетилетията изстраданата следвоенна мъдрост, запазим и развиваме съграденото от тях. 

Ето и една дълга, но подробна информация за предприетите на ниво ЕС действия до момента по данни на фондация "Робърт Шуман", която да ни помогне да не се поддаваме на злонамерени манипулации и плитка дезинформация.

На 28 януари Хърватското председателство активира Механизма за реагиране на кризи на ЕС (IPCR) първоначално в режим “обмяна и споделяне на информация“, а на 2 март и в пълен режим, който включва обмен на изготвените кризисни доклади, точка за контакт 24/7, аналитични доклади за ситуацията, уеб платформа за обмен и събиране на информация, кризисни срещи на ниво посланици или министри от ЕС, предложения за действие на ЕС .

На 31 януари ЕС изпраща 12 тона оборудване в помощ на Китай.
На 1 февруари се мобилизират 10 милиона евро по Хоризонт 2020 за изследвания на COVID-19, а на 6 март са определени допълнителни 37,5 милиона евро за изследвания, лечение и диагностика, до общата сума от 47,5 милиона евро.

На 24 февруари ЕС обявява финансова подкрепа в размер на 232 милиона евро за СЗО, както и за Китай, и за партньорски държави в Африка.

В тази сума е включено финансиране за изследвания в търсене на ваксина, както и помощ за държавите-членки да осигурят прибирането на своите граждани.

На 10 март са мобилизирани 140 милиона евро публични и частни средства от Хоризонт 2020 и фармацевтична индустрия за финансиране на изследвания на ваксини, диагностика и лечение.

Предложен е инвестиционен план в размер на 25 милиарда евро за противодействие на икономическите ефекти на пандемията.

От 12 март ЕЦБ задейства пакет от монетарни мерки, който включва допълнителни покупки на нетни активи в размер на 120 млд. евро до края на годината за подпомагане на икономиката, а на 18 март стартира Пандемична програма за спешни покупки на стойност 750 милиарда евро до края на 2020, с която разширява допустимите за изкупуване активи.

На 13 март Комисията прие широкомащабни икономически мерки в отговор на пандемията, като използва максимално гъвкавостта на фискалните правила на ЕС, преразглежда правилата за държавната помощ и създава Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса с бюджет от 37 млрд. евро по линия на Кохезионната политика, включително 8 милиарда евро неизразходвани структурни фондове през 2019 г., за да се осигурят ликвидни средства на малки предприятия и на сектора на здравеопазването.

Осигурява се достъп до Фонда за солидарност на ЕС. Стартира се съвместна бърза процедура за обществени поръчки за медицинска защита, оборудване и лекарства, в която до датата на приключване 24 март се включват 25 държави-членки. Доставката се очаква в рамките на две седмици.

На 15 март са наложени ограничения върху износа на лични предпазни средства извън ЕС (маски, шлемове и др.)

На 16 март ЕИБ мобилизира до 40 милиарда евро потенциално финансиране за Европейските компании, засегнати от кризата, и призовава държавите-членки да осигурят допълнителни гаранции за МСП.

На 17 март е въведено ограничение за срок от 30 дни за влизане в Съюза на лица от трети страни за несъществено пътуване. Създаден е Консултативен комитет от епидемиолози и вирусолози за формулиране на насоки за защита от пандемията.

На 19 март е създаден Общоевропейски стратегически резерв за медицинско оборудване (rescEU), като вентилатори и защитни маски, с бюджет от 50 млрд. евро.
На 23 март е одобрено задействането на общата клауза за дерогация на Пакта за стабилност и растеж (ПСР), даваща възможност за отклонение на държавите-членки от бюджетните изисквания съгласно европейската фискална рамка, за да им осигури необходимата гъвкавост за предприемане на всички необходими мерки в подкрепа на националните здравни системи и за смекчаване на ефекта от пандемията върху икономиките.

На 26 март Европейския парламент гласува мерките за справяне с последиците от коронавируса: за Инвестиционна инициатива в отговор на пандемията 37 милиарда евро от фондовете на ЕС бъдат насочени към най-силно засегнатите граждани и региони под формата на средства, насочени към здравни системи, МСП, пазара на труда и други уязвими сегменти на икономиките на страните-членки на ЕС.

Увеличи се Фондът за солидарност на ЕС за покриване на извънредни ситуации в областта на общественото здраве най-тежко засегнатите държави-членки могат да получат достъп до финансова подкрепа до 800 милиона евро за 2020 г., и за временна отмяна на правилата за ползване на летищните слотове, принуждаващи авиокомпаниите да изпълняват празни полети, само за да не загубят запазените си правата - задължение с негативни икономически и екологични последствия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ

Атанас Герджиков: Кризите трябва да се преодоляват, а не да се хиперинтерпретират

"В някои отношения епидемията ще промени света, но в повечето светът ще възстанови предишния си облик. Развитието на обществата и културите е постоянен процес, който има еволюционен характер и революциите, и кризите са само инцидент, след който нормалността се възстановява". Това коментира в интервю за БТА проф. Атанас Герджиков

Калина Андорлова СНИМКА: Фейсбук

Калина Андролова: Власт с фейкове не се взима. Корнела и Радев нямат достатъчно мозък, за да го разберат

"Както винаги БСП разпространява фалшиви новини! Благодарим ви, че сте идиоти". Това написа журналистката Калина Андролова във фейсбук профила си във връзка с публикация на медия, която твърди, че председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафичйски е казал: "Тези, които откажат ваксиниране срещу COVID-19, да лежат до 5 г

Георги Милков за спора с руснаците: Няма "вы", няма "мы", благодарност трябва! (Видео)

Георги Милков за спора с руснаците: Няма "вы", няма "мы", благодарност трябва! (Видео)

Българи и руснаци взаимно се наричаме братушки. Понякога искрено, друг път с лека ирония, а се случва и да е с най-дълбоко презрение. С руснаците имаме два фундаментални спора, и двата са за благодарност. Те ни обвиняват, че не сме им достатъчно благодарни, задето са ни дали свобода, а ние им се сърдим, че въобще не са ни благодарни

Джок Полфрийман

"Правен свят": Време е съставът на Калин Калпакчиев сам да поеме отговорност

Без изненади и напълно очаквано, Върховният касационен съд (ВКС) отказа възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов. Позорното освобождаване на австралиеца повече от 6 години преди да изтърпи наложеното му наказание стана на 19 септември м.г

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

С връщането към нормалността политическият живот в Турция се съживява

Близо тримесечният извънреден период заради пандемията върви към края си, а турското правителство е на път постепенно да отвори отново страната през следващите дни. Кабинетът ще се събере на 28 май под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган и той ще очертае стъпките за нормализиране. Полицейските часове през уикендите ще приключат

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Държавите трябва да събират "такса за орбитални задръствания" от сателитните оператори, за да се справят с нарастващото натрупване на космически боклук, задръстил небето. Такова е мнението на изследователи, но някои от тях се съмняват колко практична е една такава такса. От мъртви сателити до парчета от ракети - количеството останки в орбита около

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Общоевропейски дълг: залогът на Меркел е на път да се окаже успешен в Германия

Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки за всеобща изненада преди седмица идеята, която дотогава беше табу, за общ дълг в Европа за съживяване на икономиката след кризата с коронавируса. Като признак за тектоничните промени в мисленето на хората в резултат от пандемията, германската канцлерка изглежда е на път

Лозан Панов

"Правен свят" за отчета на Лозан Панов

С действията си през годините председателят на ВКС Лозан Панов само затвърди усещането за зависимостта му от добре известния кръг „Агнешките главички“, свързван многократно с олигарха Иво Прокопиев и бившия приватизатор №1 и премиер Иван Костов, пише "Правен свят". Призивът на 11 от членовете на предходния Висш съдебен съвет (ВСС)

СНИМКА: Pixabay

При кой сценарий България печели по-голям дял от 500-те млрд. на ЕС

ЕС иска да разпредели 500 млрд. евро сред страните, засегнати от кризата с коронавируса. Кой колко ще получи зависи от критериите на раздаване. При единия от сценариите България ще спечели доста. Но при друг - ще загуби. Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност

Бляновете на Мая, Корнелия и Радев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Бляновете на Мая, Корнелия и Радев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Чий е нашият език?

Чий е нашият език?

Обикновено се пазя от частицата „най“, защото издава йерархическо мислене и нетолерантност, но днес ми се иска да я използвам три пъти. „24 май“ е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник. Най-невинен е, защото не е в прослава на пролята кръв, не дели и не събира територии, не се противопоставя на стари и не обслужва нови

Александър Йорданов Снимка: СДС/ЕНП

Коментар на седмицата №2: Големи простотии ръси главният опозиционер - президентът Радев

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 86 хил. прочитания. Отношението на българските граждани и политици към кризата, предизвикана от световната Covid-19 пандемия, разкри важни черти на националния характер. Показа ни що за хора сме, как разбираме живота

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber