Ето как описахме нашествието на MERS преди 6 години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8393964 Ето как описахме нашествието на MERS преди 6 години Ето как описахме нашествието на MERS преди 6 години www.24chasa.bg
Статията на Любомира Николаева в "24 часа"  от 25 април 2014 г.
Статията на Любомира Николаева в "24 часа" от 25 април 2014 г.

Местен лекар от саудитска болница бе уволнен, защото докладва за нов смъртоносен щам

Нов вирус плъзна из интернет. Най-модерното меме на първи април е снимка на статия от хартиеното издание на в. “24 часа” от 25 април 2014 г. Тя се превърна в най-обсъжданото и споделяно събитие в социалните мрежи.

Причината е заглавието й - “Новият коронавирус: задух, кашлица, висока температура”, а стотиците коментари под нея възхваляват прогностичния нюх на вестника.

Разбира се, най-четена е във форумите на мамите, като в една подобна страница например е споделена 1700 пъти.

Забележително дори е, че се споделя страницата на вестника, където е отпечатана статията, като допълнително е оградена датата - 25 април 2014 г., както и изречението, в което се обясняват правилата на СЗО, свързани с това да се ограничат пътуванията. Някой наистина е разлиствал течението на вестника отпреди 6 години.

Автор на статията е Любомира Николаева - дългогодишна журналистка и здравен редактор във вестника. Журналист със забележителна експертиза, чиито публикации са изключително меродавни и прогностични. Поуката от случката е, че източниците имат голямо значение. Четенето на достоверни източници е ключово за добре информирания човек.

Всичко, което казват читателите, е вярно, но в статията става дума за т. нар. MERS или, както е прието на български, Близкоизточния респираторен синдром. Той се предизвиква от вирус, подобен на сегашния, но не точно същият. През 2014 г. заради него имаше тежки последици в Саудитска Арабия по време на традиционния хадж (поклонението в Мека за края на мюсюлманския пост).

Вижте по-долу самата статия, публикувана в “24 часа” преди 6 години.

Коронавирусите се наричат така заради приликата с типичния атрибут на власт, такъв, какъвто илюстраторите го изобразяват в приказките - обръч с издължени капковидни елементи по него. Един от красивите на вид патогени обаче от година и половина държи в напрежение здравните власти в света и поражда кошмари не само на Арабския полуостров, а и във все повече държави.

Мутиралият вирус е от една група с безобидни причинители на банални простуди. И братовчед на коронавируса, причинил през 2003 г. епидемия от смъртонсно заболяване, наречено ТОРС (тежък остър респираторен синдром). Тогава от заразата умряха повече от 800 души.

Новата заплаха, официално наричана Близкоизточен респираторен коронавирус, или MERS-CoV, се различава генетично от стария остър респираторен синдром и около него все още има много неизяснени детайли.

Установява се лесно и безспорно, но с това оптимистичните новини около вируса се изчерпват.

Засега най-тревожно звучат съобщенията за увеличаване на държавите, в които той влиза - чрез болни, заразени в основните огнища, които пътуват в чужбина.

След доказването на заболяването при грък, върнал се за Великден в Атина от СаудитскаАрабия, официално потвърдените случаи в света засега са 333.

Но е възможно да има и други, които в момента са в процес на изследване и уточняване на диагнозата.

Най-лошото при новия вирус е, че води до висока смъртност - в някои от регионите до 70 процента.

Най-често болните се лекуват с противовирусни препарати и лекарства за овладяване на усложненията в белите дробове. Целта е да не се стигне до фатален белодробен оток.

Вирусът поваля хора от есента на 2012 г., но в началото съобщенията за мутанта не се приемаха сериозно. Всичко започна като в лоша шега - местен лекар от саудитска болница бе уволнен, защото докладва за нов смъртоносен щам на коронавирус. По-късно го обявиха за откривател, но в началото никой от колегите му не повярвал и дори го квалифицирали като невежа или самозванец.

Най-много болни има в първоначалното огнище, от което тръгна инфекцията - Саудитска Арабия. В последния отчет, който държавите са подавали до международните здравни организации, са докладвани 44 нови случая на MERS - CoV в Близкия изток.

Саудитска Арабия съобщава 30 случая, в това число пет смъртни, а Обединените арабски емирства - 14 случая, от които един е завършил фатално. Филипините информират за първия заболял местен - човек, който наскоро се е завърнал от Обединените арабски емирства. А Малайзия съобщава за турист, който е починал от коронавируса малко след като се е прибрал от Саудитска Арабия.

В Европа единични болни имаше в Германия, Великобритания, Франция, Италия. Според разказите им те всички са били преди това в Близкия изток. Както и последният заразен - гъркът със статут на постоянно пребиваващ в Джеда, СаудитскаАрабия, който се лекува в атинска болница в момента. Той се чувствал зле доста време, преди да тръгне към родината си и дори бил хоспитализиран. По време на полета към Атина положението се влошило и трябвало да потърсил лекар.

Гръцките медици установили вируса и започнали превенция и наблюдение на хората, които са били в контакт с болния - спътниците му в самолета и екипажа, шофьора на таксито, което наел, докторите и сестрите, които са го приели в болницата. Към момента няма информация някой да се е заразил. Веднага след като гръцкият център за контрол на заболяванията е докладвал случая на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, те дават гласност на данните. По препоръка на епидемиолозите на гръцките летища за пътниците до и от страните от Арабския полуостров ще се предлагат информационни материали за предпазване от вируса.

При пътуване

мийте

по-старателно

ръцете

Мокри кърпички и маски за еднократна употреба намаляват риска

Важно е страните да използват всички възможни практически и ефективни средства за предоставяне на информация за Близкоизточния респираторен коронавирус и начините за предпазване, препоръчват експертите на Световната здравна организация.

Това е особено важно за хората, които пътуват до и от държави, в които има заразени хора.

При висока температура, кашлица, тежест в гърдите или дори само при общо неразположение е добре да се консултират с личния си лекар и да разкажат къде са били, за да може да се прецени има ли дори теоретична възможност да става дума за инфектиране, съветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести в София и национален консултант по микробиология. Екипът му може да изследва всички съмнителни случаи и да установи със сигурност дали става дума за вируса.

Досега не е имало съмнение за болен, връзките ни с тази част на света не са много оживени, но в условията на глобализация е по-добре човек излишно да се консултира с лекар, отколкото да подцени риска, обяснява експертът. Той съветва всички, които пътуват до дестинации на и около Арабския полуостров, да обърнат по-голямо внимание на личните предпазни средства - мокри кърпички за ръце, често и по-подължително - поне 30 секунди, измиване със сапун и вода, а при нужда и маски, тъй като MERS-CoV се предава по въздушно-капков път. Това предполага и стриктна хигиена на храненето - добре измити плодове, избягване на хапване на улицата, пазаруване от магазини и като цяло предпочитане на термично обработени храни.

Като по-рискови групи не само за този вирус, а и за коронавирусите изобщо се смятат хората с хронични заболявания като диабет, хронични белодробни диагнози, имунна недостатъчност. Те трябва да са особено внимателни при контакти с хора, които видимо имат признаци на заболяване или някакви дихателни затруднения.

Наред с просветата как да се пазим трябва да знаем и как да пазим другите, напомнят лекарите. Мнозина смятат, че като сложат длан пред устата си при кашляне и кихане, това е достатъчно за спиране на обмена на патогени. Нищо подобно, вируси и бактерии полепват по ръцете с капчиците от слюнката. Здравната култура предполага човек да покрива устата и носа си с еднократна кърпичка или салфетка, когато кашля или киха. И да я изхвърля - по възможност в кош, който се затваря. При липса на хигиенни средства за спиране на патогените може да се използва дори ръкавът на дрехата, но не бива да се пръскат заразите, напомнят епидемиолозите.

СЗО не препоръчва прилагането на ограничения за пътуване или за търговия, но съветва за отговорно лично и обществено поведение в зоните с повишен риск от заболяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен СНИМКА: Ройтерс

Тайната война на Русия в Либия

Русия засилва ангажимента си в Либия. По всичко личи, че Москва изпраща там свои частни войски от наемници, макар че открито не желае да признае този факт. Така сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен. В началото на седмицата шефът на американските военни сили в Африка Стивън Таунсенд обяви в Туитър

Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция хвали качеството на болниците си в борбата с пандемията

Когато броят на случаите на новия коронавирус в Турция започна бързо да нараства, мнозина се опасяваха от "италиански" сценарий с препълнени болници и висока смъртност. И макар че правителството много рано затвори училищата, джамиите и обществените места, президентът Реджеп Тайип Ердоган беше критикуван заради отказа си да наложи пълно

Мира Радева, социолог:  Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Мира Радева, социолог: Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Корина Крецу

Шанс за развитие. Как ще използва Румъния парите от Европейския съюз ?

Планът за икономическо възстановяване на Европейския съюз, представен в сряда в Европейския парламент, е категорично най-впечатляващият отговор на тази криза. Общо Европейският съюз предоставя на разположение на страните членки 2,4 трилиона евро, с които през следващите седем години се цели реконструкция на европейския проект

Димитър Ганев, "Тренд":  Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Димитър Ганев, "Тренд": Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

ФАЦ: Защо коронавирусът е опасен за Путин

Доверието към Владимир Путин е на едно от най-ниските си равнища за 20-те години, откакто е на власт. Поведението му по време на пандемията от коронавирус може да му излезе доста скъпо. През март 2015 година руският президент изчезна за десет дни от очите на обществеността. Без основание. Тогава тръгна слухът, че Владимир Путин е сериозно болен

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други? Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност СНИМКА: Ройтерс

В Испания бедността е по-тежка, отколкото през финансовата криза от 2008 г.

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност, напомняща финансовата криза от 2008 г., от която страната едва бе започнала да се съвзема. "Крия си лицето, защото наистина ме е срам, никога не се е случвало да моля някого за храна", споделя 42-годишната Хакелине Алварес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Политиката на Нетаняху - тест за якост на единството в ЕС

Върховният комисар на Евросъюза по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел разговаря по телефона с шефа на израелското външнополитическо ведомство Габи Ашкенази. А предния ден неколцина лидери на страни от ЕС, включително президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Осем жени, убити от мъжете си, а това е само върхът на айсберга Осем жени са били убити от партньорите си по време на извънредното положение. Да сме наясно още от самото начало. Не обвинявам взетите мерки за ограничаване свободата на гражданите. Мерки се взеха и продължават да се вземат в цял свят. Адекватни или не, времето ще отсъди най-добре

Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

Грешният ПР на един партиен лидер Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик, подкрепян емоционално от един изключително влиятелен сред червените съидейник. Защото големият актьор, наричан фамилиарно от своите Ламбо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber