България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8392211 България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса www.24chasa.bg
Познатият на нас, българите, белег в горната част на лявата ръка от поставена ваксина БЦЖ
Познатият на нас, българите, белег в горната част на лявата ръка от поставена ваксина БЦЖ

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

Най-засегнати от днешната пандемия са държави, които никога не са имунизирали срещу туберкулоза

Върлува пандемия от коронавируса и някои страни вече са буквално съсипани от болестта, други обаче почти не я усещат. И това е смайващо. Обяснява се с различия в културата, с взетите от властите мерки и с равнището на здравеопазване.


Група учени в САЩ обаче предлагат и друго обяснение: Пораженията от К-19 в една страна отчасти зависят и от това дали тя имунизира децата с ваксината БЦЖ (Бацил Калмет-Герен). Тази ваксина предпазва не само от туберкулоза, но и от други дихателни болести.


Екипът, в който участва и българката Виолета Руменова, е сравнил прилагането на ваксината в 180 страни от общо 209 (86%) с данните за заболеваемостта и смъртността от коронавируса в тях. 157 от тези страни прилагат масова ваксинация, 18 са се отказали от нея, а 5 страни никога не са я въвеждали. (Виж картата)
Оказва се, че
държави, никога
не правили тази
ваксинация
(Италия,
Нидерландия,
САЩ), са много
по-тежко засегнати
от днешната зараза в сравнение с държави, където всички се ваксинират с БЦЖ, и то отдавна.


А страни, започнали късно масовото ваксиниране с БЦЖ като Иран (1984), също имат висока смъртност от COVID-19. Това допълнително подкрепя хипотезата, че БЦЖ е дала защита на по-старите поколения.
Тук България е блестящ пример.


Оказва се освен това, че в страните, ваксиниращи с БЦЖ, броят на докладваните случаи на COVID-19 са по-малко. Следователно БЦЖ е оръжие за борба и срещу коронавируса.


COVID-19 тръгна от Китай да странства по света, но поведението му е различно в тази или онази страна. В Италия например поразява наред и смъртността от него се задържа висока. В Япония обаче смъртността е много ниска, въпреки че вирусът прескочи първо в нея и въпреки че там няма кой знае колко строги мерки за социална изолация.
БЦЖ е ваксина
от изолиран жив
щам на микроба
Mycobacterium
bovis
и по света се прилага широко срещу туберкулоза. Много страни като Китай и Япония ваксинират всички новородени.


Други като Испания, Франция и Швейцария са престанали да ваксинират всички заради съвсем малкия риск от заразяване с туберкулоза. А пък САЩ, Италия, Нидерландия, Белгия, Ливан и други така и не са въвели ваксината по същите причини.


Има няколко ваксини освен БЦЖ, които имунизират не само срещу един специфичен патоген, а срещу няколко. Този феномен се нарича “трениран имунитет”. Смята се, че се дължи на метаболитни и генетични промени в тялото, водещи до синтез на повече възпалителни цитокини от трети тип и особено IL-1B.


Проучване в Гвинея-Бисау установява също, че при ваксинираните с БЦЖ деца смъртността е с цели 50% по-ниска, защото БЦЖ предпазва от инфекции на белите дробове и от сепсис.


Въз основа на данните за прилагане на БЦЖ и за сегашната пандемия учените съставят атлас на страните според смъртността от коронавируса в тях към 21 март 2020 г. В него има например карта на смъртността в страните без ваксинация с население над 1 милион и с високо равнище на здравеопазване. Други карти са на страните според 3 категории: с нисък доход (до 1025 долара годишно на човек), със среден доход (1026-3995 долара) и с висок доход (над 3996 долара).
Гледа се смъртността от коронавируса в тях, за да се види дали БЦЖ предпазва и от него. Почти
всички страни с
нисък доход (17
от общо 18) но с
масова
ваксинация с
БЦЖ имат нулева
смъртност
от COVID-19

Да, но това най-вероятно е, защото там не се правят тестове за COVID-19. Затова тези страни са подминати в анализа на учените.


В страните със среден доход и прилагащи ваксинация с БЦЖ (общо 55) смъртността от COVID-19 е 0,78 (плюс-минус 0,40) на 1 милион души. В контраст с тях страните с висок доход, които никога не са прилагали БЦЖ (общо 5), имат по-високо ниво на смъртност от вируса - 16,39 (плюс-минус 7,33) на милион. Тази разлика е твърде значителна! А в страните с висок доход и с масово прилагане на БЦЖ смъртността от коранавируса варира.


Но пък нали тя се вдига с възрастта. Ето защо екипът задава въпроса дали в тези страни смъртността е по-ниска заради защитата на старците, осигурена им от БЦЖ. Направен е анализ за 28 такива страни, за които има данни откога е започнало масовото ваксиниране с БЦЖ. И се оказва, че има връзка между двете. Тоест колкото по-рано е била въведана ваксинацията с БЦЖ, толкова по-ниска е смъртността от коранавируса при старите хора в тези страни.


Иран например е започнал ваксиниране с БЦЖ, но чак през 1984 г. Това означава, че всеки иранец над 36-годишна възраст е лишен от защита. И ето, че сега смъртността от COVID-19 в Иран е 19,7 на милион. А Япония, започнала БЦЖ през 1947 г., е със 100 пъти по-ниска смъртност от COVID-19 - 0,28 на милион. Бразилия, започнала масовата ваксинация през 1920 г., е дори с още по-ниска смъртност - 0,0573 на милион.


Но при спаднал брой болни от туберкулоза през ХХ век няколко страни със среден и висок доход в Европа изоставят всеобщото ваксиниране с БЦЖ между 1963 и 2010 г.

Според учените,
макар и в тези
страни в
момента да няма
ваксинация,
е налице отчетлива зависимост между продължителността на нейното прилагане (осигурила висок процент имунизирани сред старото поколение днес) и по-ниската смъртност от коронавируса. Анализирани са 17 такива страни. При тях има отчетлива взаимовръзка между годината на въвеждане на ваксинацията и днешната смъртност от вируса. Испания например е ваксинирала с БЦЖ от 1965 до 1981 г. (16 години) и сега има много висока смъртност (29,5 на милион). Пример за обратното е Дания - тя започва с БЦЖ през 1946 г. и спира през 1986 г. (40 години). Сега в Дания смъртността е 2,3 на милион -
10 пъти по-ниска
от Испания
Другият въпрос, който учените си задават, е дали БЦЖ влияе не само на смъртността, но и на заболеваемостта от коронавируса, доколкото тя бива адекватно измерена чрез тестване в дадена страна.


И тук страните с нисък доход (общо 18) докладват съвсем малко случаи на заразени с COVID-19: 0,32 (плюс-минус 0,09) на милион. Но заради несигурното тестване тези страни отново са пренебрегнати в анализа. Страните със среден доход и всеобща ваксинация с БЦЖ (общо 55) имат заболеваемост от 59,54 (плюс-минус 23,29) на милион. А страните с висок доход и поначало без ваксинация с БЦЖ (общо 5) са почти 4 пъти по-висока заболеваемост от коронавируса - 264,90 (плюс-минус 134,88).
Това е още
по-значителна
разлика!
Тя подсказва, че всеобщото ваксиниране с БЦЖ наред с мерките срещу епидемията забавят сериозно заразата с вируса.


Учените проверяват и дали има зависимост между броя на заболелите от COVID-19 в 28 най-развити страни с всеобща ваксинация с БЦЖ и годината, когато тя е въведена. За тяхно учудване обаче се оказва, че няма такава зависимост. По-ранният старт на ваксинацията не намалява броя на заболелите сред старото поколение в тези страни.
Защо обаче коронавирусът тръгна именно от Китай, където ваксината БЦЖ е задължителна още от 50-те г. на ХХ век.? Защото по време на Културната революция (1966-1976) Китай зарязва напълно превенцията на туберкулозата и свива или закрива лечебниците за нея. Според учените това създава огромен човешки резервоар на уязвимите към туберкулозата и сега те се заразяват с COVID-19.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Въпроси и отговори за COVID-19

Великобритания може да има ваксина срещу COVID-19 до септември СНИМКА: Архив

Великобритания може да има ваксина срещу COVID-19 до септември

Великобритания се движи към допълнително намаляване на ограниченията, но „за да завладеем окончателно тази болест, трябва да намерим безопасна работеща ваксина”. Това заяви министърът на бизнеса Алок Шарма. На брифинг на „Даунинг Стрийт” 10, той уточни, че клиничното изпитание на ваксина срещу коронавируса в Оксфордския университет напредва добре

Двойка по улиците на Хонконг, докато страната е парализирана от страх заради новия коронавирус СНИМКА: Ройтерс

Неизвестно е колко дълго човек остава носител на коронавируса

Колко дълго човек продължава да е носител на новия коронавирус, засега е неизвестно, заяви на пресконференция в онлайн формат ръководителката на руската Федерална медико-биологическа агенция Вероника Скворцова. "Трябва да се отбележи, че колко дълго човешкият организъм е носител на новия коронавирус, досега не е установено - каза тя

Дидие Рейндерс Снимка: Фейсбук

Приложенията за COVID-проследяване да се качват доброволно, със защита на личните данни

Качването на приложения на смартфони, чрез които да се проследяват заразени с коронавирус или изложени на риск, трябва да става доброволно, а личните данни да бъдат защитени - това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред евродепутатите. Темата се обсъжда днес на пленарна сесия на Европейския парламент, предаде БНР

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Картата показва разпространението на случаи на коронавирус (COVID-2019) в целия свят към 22 февруари 2020 г. Тя се вижда на телевизор по време на пресконференция на Световната здравна организация (СЗО) за състоянието на коронавируса в Женева, Швейцария. Снимка: Ройтерс

СЗО вижда "потенциално позитивни данни" за леченията на COVID

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че някои лечения сякаш ограничават силата на симптомите или продължителността на COVID-19 и затова се фокусира да научи повече за четири или пет от най-обещаващите от тях, предаде Ройтерс. Базираната в Женева организация ръководи глобалната инициатива за разработване на безопасни и ефективни лекарства

Йенс Шпан Снимка: Ройтерс

Здравният министър на Германия: Години отнема намирането на ваксина

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че намирането на ваксина за новия коронавирус може да отнеме години, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че очаква такава да се появи до края на 2020 г., предаде Франс прес. "Много бих се радвал, ако беше възможно това да стане за няколко месеца, но смятам

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Въпроси и отговори за COVID-19

2019-nCoV

СЗО: Новият коронавирус е от естествен произход

Новият коронавирус е от естествен произход. Това заяви днес Световната здравна организация, която призовава Пекин да се присъедини към разследванията за произхода на 2019-nCoV. Преценката идва в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп свърза вируса с китайска лаборатория, предаде Франс прес. Тръгнала от Ухан в Китай през декември

Виж как хвърчи коронавирусът в самолет (Видео)

Виж как хвърчи коронавирусът в самолет (Видео)

Ако заразен с коронавирус в самолет кашля, той може да разпръсне заразата над всички пътници. Така може да се разболеят не само седящите близо до него, а абсолютно всички пътуващи, пише "The Sun". Видео, пуснато в ютуб от News Channel показва как малки капчици слюнка от една кашлица обръщат задвижващи микроби в цялото затворено пространство

Формата дава името на голямото семейство на коронавирусите.

Учени: Не можете да се заразите с коронавируса повторно

Преболедувалите коронавируса не могат да го хванат отново, твърдят група от южнокорейски учени, цитирани от вестник „Сън“. Експерти се опасяват, че излекуваните могат да хванат вируса повторно - след като 10% от възстановените след коронавирус пациенти в Китай отново са се оказали положителни след изписване от болницата

Изпускаме Троянска война при шимпанзетата

Изпускаме Троянска война при шимпанзетата

И науката замря заради коронавируса През 1974 г. учени се натъкват на нещо феноменално - война между шимпанзета. Зооложката Джейн Гудол наблюдава как едно голямо стадо се разделя на две армии и те се хващат за гушите. Дотогава никой не е бил свидетел на бойни действия между формирования от стадни животни

Работи се по създаване на ваксина срещу коронавируса. СНИМКА: Pixabay

САЩ бързат с ваксина срещу COVID-19, искат 100 млн. дози до края на 2020-а

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възнамерява да ускори създаването на ваксина срещу коноравируса, като целта е още до края на тази година да са налице 100 млн. дози, съобщи висш служител от администрацията, пожелал анонимност, цитиран от Ройтерс. За да бъде ускорен процесът, ще бъде създаден проект

Наши учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19. СНИМКА: Pixabay

Български учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19

Български учени работят активно по разработването на хиперимунен серум, който освен да помага на вече заболели от COVID-19, да се прилага и като профилактично средство срещу заболяването. Това съобщи за БТА д-р Волганг Люпке, автор на научната разработка. Като първа стъпка серумът ще се изготвя от кръв, взета от преболедували пациенти

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber