Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8387922 Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари www.24chasa.bg
Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари

Добре е, че актуализацията на бюджета на този етап не прекрачва 3% дефицит

Доскоро всичко вървеше нормално – растеше броят на чуждите туристи, експортните пазари показваха положителна динамика, вътрешното потребление се увеличаваше. Имаше сигнали за известно възстановяване на европейската икономика след слабостта във втората половина на миналата година. И изведнъж – всичко това приключи. При това с мълниеносна скорост.

Първо дойдоха мерките на щаба против разпространението на коронавируса. Бяха изцяло затворени няколко сектора на икономиката, включително ресторанти, молове, кафета, барове, фитнеси, игрални зали, кина и театри и др. Разбира се, трябва да отбележим, че се прояви гъвкавост – позволи се ресторантите да работят и да продават храна за вкъщи или да доставят по домовете. Не бяха затворени малките магазинчета и фризьорските салони, както беше първоначалната идея. Но като цяло

затварянето

директно засегна

поне 5% от

икономиката

на страната. В затворените сектори имаме близо 100% спад на приходите. Голям шок за малък брой сектори. Но това беше само началото.

Най-големият срив дойде от самата паника около коронавируса. Заради несигурността за бъдещето хората спряха да купуват всичко освен базови неща като храни и лекарства. Някои хора бяха пратени в неплатен отпуск, други директно бяха уволнени (близо 10 хиляди до днес според Министерството на труда и социалната политика). Повечето работещи се притесняват, че може и на тях да им се случи същото, поради което орязаха всичките си разходи. Големи покупки като автомобили и жилища практически спряха, заедно с повечето други харчове на домакинствата.

Сривът в потреблението

удари

асиметрично

различните

сектори

Аптеките и хранителните магазини се радват на стабилно търсене, и дори големи опашки в първите дни. Потреблението на електричество, вода, интернет, телекомуникации от домакинствата също е стабилно и расте. Но за всички други сектори, снабдяващи вътрешния пазар, сривът на оборотите е драстичен. Това включва както продажбите на потребителски стоки, така и услугите. Дори градският транспорт пътува почти празен, а такситата нямат клиенти. Адвокатите също нямат клиенти, тъй като съдът почти не работи.

Предстои да видим точни данни, но

спадът на

потреблението

през месец март

вероятно е поне

2-3 млрд. лв.

Поне още 1-2 милиарда е сривът в инвестициите. Така че само през март сривът на вътрешното търсене е между 3 и 5 милиарда лева, и това е само началото. Съответно ще спаднат и приходите от ДДС и акцизи в бюджета през април. Ще се увеличат депозитите в банките, където хората и фирмите спестяват средствата си.

Туризмът е също силно засегнат. Международният туризъм започна да се свива още преди първите случаи на коронавирус в България, а множество резервации бяха отменени. Самолетите толкова се изпразниха, че много от световните авиокомпании просто спряха полетите.

Редица страни, включително и България, ограничиха влизането на чужденци, а Европа забрани достъпа на граждани на трети страни. През февруари 508 хил. чужденци са посетили България, а 400 хил. българи са пътували в чужбина. За март числата ще спаднат поне с 80%, а април ще са близо до нулата.

Но и това не е всичко. Третият удар на кризата идва отвън. Външното търсене също се срина. В рамките на броени дни автомобилните заводи в Европа и САЩ затвориха.

Затвориха, защото в паниката около коронавируса

никой не купува

автомобили

И отделно като предпазна мярка, за да не се разпространява вирусът. Но, разбира се, в резултат на това спиране на автомобилните заводи спират и поръчките към техните доставчици и поддоставчици – включително българските заводи за автомобилни части и компоненти.

Вече спряха едни от най-големите работодатели от автосектора. Други индустриални компании също изцяло или частично затварят. Вероятно в следващите дни и седмици ще има още обявления за временно затворени промишлени предприятия. А това вече е много сериозно. Преработващата промишленост е най-големият сектор в страната от гледна точка на заетост – близо 600 хиляди души работят в индустрията. Вероятно някои големи компании, особено чуждестранните, ще се опитат да съхранят заетостта си, за да могат да рестартират бързо след кризата. Но всичко зависи от това колко ще продължи тя.

Ще има ли следващи удари на кризата? Тя може да се ожесточи допълнително, ако много хора останат без доход, а компании - без никакъв достъп до ликвидност, ако ги подгонят кредитори за неплатени задължения. Липсата на доходи още повече ще срине потреблението и още повече сектори ще бъдат засегнати. Затова най-важната задача е да се подкрепи всеки човек, загубил доходи заради кризата. Положително е, че беше възприет немският подход за подпомагане на заетите с 60% от осигурителните доходи в ударените от кризата сектори.

Очакваме развитие по следващите мерки – за новосъздадените компании и самонаетите, за гаранции за кредити за малките и средните фирми през банката за развитие, както и мерките на Европейския банков орган и БНБ по отношение на гъвкавостта за съществуващите кредити. Тези мерки биха могли сериозно да ограничат вторични ефекти от кризата и да помогнат за по-бързо възстановяване след отминаването на вируса.

Неизбежно кризата ще доведе до сериозен спад на приходите в бюджета, а в същото време ще се увеличат разходите за антикризисни мерки.

Силен ефект

върху бюджета

ще се усети

през април

– когато се плащат ДДС и осигуровки за предходния месец март и когато държавата ще започне да плаща на фирмите по схемата 60:40. Приходите в бюджета ще спаднат рязко през април заради свитото потребление и липсата на ликвидност във фирмите. Затова актуализацията на бюджета е навременна и е добре да се обсъди и приеме още в началото на месеца. Германия също вече направи актуализация на бюджета, в други страни това предстои в следващите дни и седмици.

Добре е, че актуализацията на бюджета на този етап не прекрачва границата от 3% бюджетен дефицит. Максимално трябва да се мобилизират както еврофондовете, така и да се пренасочат средства от неприоритетни проекти, за да се избегне прекомерен дефицит. Тъй като фискалният резерв е на добро ниво, България няма спешна нужда от дълг – съответно страната трябва да следи пазарите и да пласира дълг, когато условията са най-благоприятни, за да се постигнат максимално ниски лихви. На 6 април ще има една малка емисия на дълг, която ще бъде първи тест за пазарната ситуация. Очаквам да се запазят ниските нива на лихвите по държавния дълг.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен СНИМКА: Ройтерс

Тайната война на Русия в Либия

Русия засилва ангажимента си в Либия. По всичко личи, че Москва изпраща там свои частни войски от наемници, макар че открито не желае да признае този факт. Така сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен. В началото на седмицата шефът на американските военни сили в Африка Стивън Таунсенд обяви в Туитър

Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция хвали качеството на болниците си в борбата с пандемията

Когато броят на случаите на новия коронавирус в Турция започна бързо да нараства, мнозина се опасяваха от "италиански" сценарий с препълнени болници и висока смъртност. И макар че правителството много рано затвори училищата, джамиите и обществените места, президентът Реджеп Тайип Ердоган беше критикуван заради отказа си да наложи пълно

Мира Радева, социолог:  Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Мира Радева, социолог: Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Корина Крецу

Шанс за развитие. Как ще използва Румъния парите от Европейския съюз ?

Планът за икономическо възстановяване на Европейския съюз, представен в сряда в Европейския парламент, е категорично най-впечатляващият отговор на тази криза. Общо Европейският съюз предоставя на разположение на страните членки 2,4 трилиона евро, с които през следващите седем години се цели реконструкция на европейския проект

Димитър Ганев, "Тренд":  Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Димитър Ганев, "Тренд": Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

ФАЦ: Защо коронавирусът е опасен за Путин

Доверието към Владимир Путин е на едно от най-ниските си равнища за 20-те години, откакто е на власт. Поведението му по време на пандемията от коронавирус може да му излезе доста скъпо. През март 2015 година руският президент изчезна за десет дни от очите на обществеността. Без основание. Тогава тръгна слухът, че Владимир Путин е сериозно болен

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други? Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност СНИМКА: Ройтерс

В Испания бедността е по-тежка, отколкото през финансовата криза от 2008 г.

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност, напомняща финансовата криза от 2008 г., от която страната едва бе започнала да се съвзема. "Крия си лицето, защото наистина ме е срам, никога не се е случвало да моля някого за храна", споделя 42-годишната Хакелине Алварес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Политиката на Нетаняху - тест за якост на единството в ЕС

Върховният комисар на Евросъюза по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел разговаря по телефона с шефа на израелското външнополитическо ведомство Габи Ашкенази. А предния ден неколцина лидери на страни от ЕС, включително президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Придружаващо заболяване: насилникът до теб

Осем жени, убити от мъжете си, а това е само върхът на айсберга Осем жени са били убити от партньорите си по време на извънредното положение. Да сме наясно още от самото начало. Не обвинявам взетите мерки за ограничаване свободата на гражданите. Мерки се взеха и продължават да се вземат в цял свят. Адекватни или не, времето ще отсъди най-добре

Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

Грешният ПР на един партиен лидер Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик, подкрепян емоционално от един изключително влиятелен сред червените съидейник. Защото големият актьор, наричан фамилиарно от своите Ламбо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber