Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8387617 Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията www.24chasa.bg
Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

 Надявам се този път, за разлика от 2008 г., да не повторим приказката “докато научим магарето да не яде, то взе, че умря”, казва още председателят на икономическата комисия в Народното събрание

 Помощта на държавата 60/40 е трудна за администриране и е философски сгрешена

Разбирам опасенията на правителството, а оттам и нежеланието да взема крайни решения и да отвори торбата с парите, 

Ако успеем да излезем с до 10 млрд. лв. сухи от кризата, това като процент от БВП е колкото предлагат и други държави

Правителството се държи като кризисен щаб - през ден обявява и допълва различни мерки, някои редактира в движение

 

- Извънредната ситуация извади всякакви идеи за спасяване на бизнеса от разни посоки - някои семпли, други радикални. Ще ги коментирате ли, г-н Кънев. Питам ви като председател на икономическата комисия в парламента и като човек от реалния бизнес.

- Не бих се ангажирал с крайно становище по всички предложения, които наистина валят. Не бих ангажирал с мнението си и парламентарната група, към която принадлежа. А и самото правителство е записало цял комплект - от предложения за данъчни ваканции до такива за кешови плащания. Има и доста екзотики - отпадане на данък печалба, на данък върху доходите.

- Чува ли правителството идеите? Някои от тях може и да са работещи?

- Донякъде разбирам нерешителността на правителството да отговаря на всички. Защото сега всеки иска всичко. Допускам, че много малко хора все още си дават сметка, че фискът в края на март от гледна точка на събираемостта ще бъде в ситуация, която аз помня от април 2009 г.

Тогава все още икономиката бе в добро състояние, което бе доста по-различно от сега, но въпреки това изведнъж приходите от ДДС и осигуровки паднаха два пъти. Затова и разбирам опасенията на правителството, а оттам и нежеланието да взема крайни решения и да отвори торбата с парите.

В същото време обаче кабинетът се държи като кризисен щаб - през ден обявява и допълва различни мерки, някои редактира в движение.

Донякъде разбирам нерешителността на кабинета, но не разбирам защо нито едно от предложенията не бе обсъждано там, където му е мястото - в парламентарните комисии, дебати в зала и гласуване. Направиха го всички европейски лидери - и Ангела Меркел с гласуване в Бундестага, и Еманюел Макрон - с дебати и гласуване в Сената. Дори Доналд Тръмп - с гласуване в американския Сенат.

Само при нас предложенията се обсъждат в тесен кръг, след което се обявяват на широката публика готови за прилагане и се “сервират” на тристранката.

- Премиерът каза - имаме пари за 3 месеца. Звучи успокояващо и тревожно. А след това?

- Резервите не са толкова големи - има свободни около 5 милиарда лева. Останалите са в Сребърния фонд и фонд “Козлодуй”, които не могат да бъдат пипани. През 2009 г., с която направих паралел, резервите бяха почти 11 млрд. лв. При това те струваха два пъти повече от сегашните - и заплатите, и пенсиите бяха два пъти по-ниски.

Мисля, че при част от предложенията на кабинета, и най-вече при това прословуто съотношение 60/40, за което се водят спорове в Съвета за тристранно сътрудничество, философията е сгрешена. Неслучайно и синдикати, и работодатели предупредиха, че това е трудно работеща мярка.

- Какво е сгрешеното - пропорцията 60/40?

- Следя внимателно мерките, които прилагат другите държави. Не съм чул досега да е предложена и приложена такава, при която да се дадат на работниците 100%от досегашните им заплати, а те да си стоят вкъщи и да не работят.

- Какво е вашето предложение?

- Моята идея бе съвсем различна и е на човек, който от дълги години е в политиката, работи в бюджетната и икономическата комисия и едновременно с това е представител на реалния бизнес. В криза като сегашната има две хипотези - и за работодателя, и за работника, защото аз ги приемам като едно цяло. Предприятието е в криза, работникът е ползвал пълният си платен отпуск за минали периоди, а от извънредните условия е принуден да ползва 50% от тазгодишния си отпуск. Първи вариант - работникът е освободен, отива на борсата, получава съответния процент от досегашната си заплата и е осигурен от държавата. Свършва кризата след месец, два, три, той се връща на работа. Втората хипотеза е всички, които трябва да излязат на борсата по първия вариант, си остават в трудовоправни отношения с фирмата, държавата им изплаща по една минимална работна заплата и ги осигурява 100% безвъзмездно. Мисля, че това е по-социално справедлив вариант, защото в ситуации на криза всички сме в една лодка.

- Има ли финансов или технически проблем това да заработи?

- Разчетите, които сме правили в комисията, показват, че този вариант не е по-скъп от разчетите по варианта на правителството, но е много по-лесен за администриране. Което никак не е без значение, защото в момента имаме две основни задачи - запазване здравето на хората и запазване на работните места.

- Има ли аналог тази идея навън, казахте, че следите мерките, обявявани от други правителства?

- Моделът е работещ, прилагат го в Австрия, Белгия, в доста други държави. Подобен проблем стои пред самоосигуряващите се лица.

От 800  000 общо над 200  000 са т.нар. свободни професии, където е интелектуалният елит на държавата - художници, писатели, архитекти. За тях също може да се приложи подобна схема.

- Преди ден всички мислехме, че ще теглим нов дълг около 1 милиард, а те се оказаха до 10 милиарда лв. Толкова големи ли ще бъдат щетите?

- Не коментирам сумата, но все пак всички бихме желали да чуем обосновка, и то в парламента, за къде са предназначени и на кого ще помогнат тези пари. Ако успеем да излезем с до 10 милиарда лева сухи от тази криза, това като процент от БВП е колкото предлагат и други държави - Германия, САЩ. Аз разбирам всички притеснения на управляващите, но мисля, че се закъсня с тегленето на заем. Независимо от това, че българските банки си върнаха 2 млрд. лв. от тези 7 млрд. лв. от банките майки в чужбина. Предполагам, че логиката на финансовия министър беше, “ако сега изтегля нов дълг, ще го изхарчат веднага”. Голямото притеснение на всички е, че след тази икономическа криза, за която вече се твърди, че ще бъде най-сериозната след Втората световна война, може да се стигне и до финансова криза.

- Светът също е в стрес, епидемията е повсеместна. Как ще ни повлияе това, дори и ние да успеем да се справим с вътрешните си резерви?

- Рецесията наистина вече е и при нас, и при останалите. Голямата опасност за нас идва от това, че сме малка икономика, отворена икономика. Над 53% от БВП се формират от българския износ. Успяхме в последните две години да пренаредим експортната ни листа - вече водещи в нея не са суровини и материали, а вкарахме полуфабрикати за машиностроене, електроника, комплектуване, софтуер. При положение че вече има пълен блокаж на автомобилното производство, самолетостроенето и като цяло в индустрията на Западна Европа, се страхувам, че големият въпрос за нашата икономика ще бъде - а накъде след коронавируса?

Като добавим и това, че голяма част от българския експортен потенциал е свързан най-вече с немската и италианската производствена индустрия, а по последни данни на немския съюз на работодателите очакваният спад за немската икономика е между 4 и 9%, отговорът на този въпрос става неизбежен и важен.

- Струват ли ви се отново забравени малките и средните фирми?

- Ще ви отговоря с няколко цифри - в търговията от 143  000 предприятия 136  000 са микро - т.е. семеен бизнес.

Първо трябваше да започнем с тях, защото по разпореждане на държавата те първи бяха затворени. В хотелиерството е същото - от 27 000 24  000 са малки семейни хотели. По брой заети в търговията от 500  000 работещи 240 000 са в малките, които най-тежко ще пострадат и най-трудно ще се възстановят.

От 140  000 човека, работещи в хотелиерството, над 60  000 са пак отново в малките. Неслучайно винаги обръщам внимание към тях, защото те са най-лабилни, икономическата им имунна система е много слаба и всяко нарушаване на стабилността води до фалити.

- Адекватна ли е скоростта, с която се вземат решенията? Изпреварваме ли проблемите, или вървим след тях?

- Мисля, че не бива да се бърза. Нека минат още седмица-две, да видим постъпленията. Не са еднозначни отговорите.

Освен застрашени има и отрасли с буен темп - търговия с храни, онлайн търговията, производство и търговия с лекарства и хигиенни препарати.

Вече споменах за опасенията си от драстичен спад на приходите. Затова за мен ще бъде интересно каква ще е събираемостта на ДДС след затварянето на малките магазинчета, защото големият оборот се прави от веригите, при които плащанията им са 100% чисти. Търговията с употребявани коли е занулена, защото основно идват от Италия, а и при тази криза човек взема трудно решение да инвестира в нещо, когато не се знае съдбата.

- Ще успеем ли да се справим с двете епидемии, насложили се една върху друга?

- Този път икономическата криза е съвсем различна от онази през 2008-2009 г. Принципът на тогавашния финансов министър с постните пици доведе до това, за което народната мъдрост казва: “Докато науча магарето да не яде, то взе, че умря”. Разчитам, че сегашното управление на финансите ще бъде много по-разумно и далновидно, което означава в подкрепа на реалния бизнес, защото не ми се ще това да се повтори.

CV

Роден на 18 декември 1953 г. в Ямбол

Завършил е Московския полиграфически институт. Специализира “Икономика на печата” във Висшето графично училище в Лайпциг. Има следдипломна квалификация по международни икономически отношения в УНСС

Депутат от гражданската квота от БСП два мандата - в 40-ото и 42-ото НС. Към момента е председател на комисията по икономическа политика и туризъм

Почетен председател на Съюза на печатарската индустрия

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка “Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас

До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

За първи път се сриват едновременно и двете страни на икономиките - и търсенето, и предлагането. Световният оборот вече се сви с 20%, казва бившият министър на финансите Банковата система на България влиза в тази битка изключително добре капитализирана Световните производствени вериги ще се разрушат, няма да се върнат на нивото си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов дадоха брифинг във вторник.

4,5 млрд. лв. от държавата срещу кризата, без да се тегли нов заем (Обзор)

Борисов: Използваме мазнините, които сме си натрупали Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които кризата е пратила в неплатен отпуск. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във вторник на брифинг, на който присъства и премиерът Бойко Борисов

Как се излиза от епидемията

Как се излиза от епидемията

Трите бутона за премахване на мерките Светът е спрял със затаен дъх. Новият коронавирус плъзна навсякъде от Китай и държавите една след друга си наложиха крути мерки да спрат заразата, за да не рухне здравеопазването им. Натиснат е бутон "пауза" на икономиките, на спорта и културата, на живота в тях. Училищата в 188 страни са затворени за 1,5 млрд

Петър Чобанов

Петър Чобанов: Мерките са добри, но липсват стрес тестове и сценарии по отрасли

Не виждам причини механизмът 60/40 да бъде отричан засега, казва бившият министър на финансите  - Преди дни премиерът обяви, че отново ще бързаме към еврозоната, г-н Чобанов. Но вие казвате, че там подаръци няма. - Правителството е последователно в намеренията си да кандидатстваме за “чакалнята” и тясното сътрудничество на банковия съюз

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

Петър Иванов: Водим разговори с банките да се удължи кредитната ваканция

Ако извлечем поуки от сегашната криза, ще влезем в дигиталната ера много по-бързо и лесно, казва изпълнителният директор на Американската търговска камара в България - Господин Иванов, как стана така, че толкова много организации с чуждо участие, с представители на толкова много държави се обединиха около единни предложения как да се помогне не

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Хората, които са в неплатен отпуск и искат да вземат 1500 лв. заем без лихва, трябва да са работили поне 6 месеца без прекъсване. Това е едно от правилата, обявени от ББР по схемата за подпомагане, гласувана от правителството. Сред другите изисквания за получаване на парите са неплатеният отпуск да е заради пандемията

С безплатни чадъри и с около 30% по-ниски цени това лято се канят курортите да привлекат посетители.

5-звездната почивка достъпна това лято - морето по-евтино поне с 30 процента

Заради кризата хотелиерите разчитат на българи: Миналата седмица главният санитарен инспектор на България Ангел Кунчев призова хората да не си отменят резервациите за море за юли и август. Ако се спазват сегашните ограничения, ще има възможност за почивка на плажа, обясни той. За съжаление обаче много хора вече си поискаха обратно предплатените

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber