Мисирките ще спасят България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8381300 Мисирките ще спасят България Мисирките ще спасят България www.24chasa.bg
Мисирките ще спасят България

Трябва да се пита и досажда поне 100 пъти повече

Най-знаменитата “мисирка” на древността е философът Сократ. Изхождайки от принципа “аз знам, че нищо не знам”, той се впуска в серия досадни въпроси и за малко да си изкара боя в началото на “Държавата” според разказа на Платон.

Днешните генерали са прави да се дразнят, но има начин да поставят на място мисирките. Просто хващат някой чирак да записва всички въпроси и после публикуват отговорите в специален интернет сайт. И щом нахалната мисирка попита нещо за стотен път, генералът казва небрежно: “вижте отговор номер 132”. И това е. Така хем отговаря перфектно, хем намеква по английски, че мисирката може би не е внимавала в час.

А сега къде го този сайт? От страницата на Министерството на здравеопазването можем да научим само колко са заразените, умрелите и оздравелите от коронавируса и нищо повече. Откъде да знае мисирката, че на нейния въпрос вече е отговорено?

Впрочем

тези числа

за заразени

и починали са

само условни -

истинските са напълно неизвестни. Знае се само за тези, които са тествани, вероятно около 6 хиляди. Значи при 6 милиона население знаем само за 0,1 на сто от българите. А каква е картината при останалите 99,9 на сто? За тях нищо не е ясно. Напълно възможно е заразените у нас да са 1 милион. Нищо не пречи вече излекуваните да са два милиона, щом при здравите и млади организми болестта минавала почти незабелязано. Може да са го сметнали за грип.

Сега дори се разбра, че имало 3 вида тестове и всеки бил валиден за различен етап от болестта. До вчера и началникът на щаба не го знаеше. Ако мисирките не бяха питали, така и нямаше да го научи.

Същото всеобщо незнание е и в световен мащаб. Например в САЩ доскоро почти нямаше заразени, защото нямаше тестове. На 15 февруари заразените в САЩ (ужким) бяха само 12 човека. На 10 март се появиха тестове и заразените веднага станаха хиляда. После се появиха още тестове, подари им ги китайският олигарх Ма, и заразените в САЩ веднага станаха 124 хиляди.

Утре ще са 500 хиляди и никой няма да знае дали не са били толкова още миналата година, когато едва 30 на сто от тестовете за “грипоподобни” състояния показваха грип. А останалите 70 на сто? Те от какво са били болни?

Засега е прието да се смята, че заразата тръгва от китайската провинция Ухан, защото там бе открита за пръв път. Но пък в Китай имаме два фактора, които липсват в повечето страни на света - високоразвити биотехнологии и всеобхватно, безкомпромисно здравеопазване. Нормално е там първи да открият болестта. Ако заразата бе тръгнала от Женския пазар в София,

ние тук нямаше

да разберем

какво ни е

сполетяло поне

още 100 г.

Така че нашите “мисирки” са прави да питат и да питат и пак да питат генералите, след като няма друг кого да питат. Би било чудесно да има професионални и заредени с факти говорители, информационни отдели, преслужби, но уви - у нас на тяхно място набъбна кастата на мълчаливите пиарки. Защо изобщо един генерал у нас е генерал, като нямаме армия? Много ясно - за да стане президент. Партиите имат нужда от генерали!

В тази генералска република една мисирка не може да не досажда. Мисирка - това е нещо като гъската, която спасила Рим и затова станала символ на журналистиката. Разликата между гъските и мисирката според мен е в това, че втората не съска. Тя може само да досажда на генералите.

Аз например бих попитал с колко теста за коронавируса разполага в момента българското здравеопазване и какво прави, за да набави още. Досаден въпрос, наистина. Но отговорът е много интересен, а никой нищо не знае. Както казал Чърчил - това е загадка, обвита в мистерия, която е вътре в енигма.

Бих искал да знам и

какви са

запасите от

антималаричните

лекарства

от типа на хлорохина, които доказано помагат при коронавируса и вече масово се използват на много места по света. Има ли ги у нас? Поръчани ли са? Възложено ли е на родната фармацевтична промишленост да ги произведе в огромни количества? Засега се знае само, че с подобно лекарство е бил излекуван Домусчиев и че той дарил известно количество.

Това са добре известни средства, патентът им е изтекъл преди десетилетия, в миналото сме ги произвеждали и нищо не пречи да се пуснат отново. Прави ли се нещо по въпроса? Ако да - защо няма данни? Ако не - защо не се прави? Това е нещото, за което всяка мисирка е длъжна да крещи и съска като гъска.
Познатият аналгин-хинин е подобен тип лекарство. Той пък къде изчезна? В миналото го имаше във всяка аптека за жълти стотинки. Много бе евтино и се наложи да го сменят с по-скъпия парацетамол. Оказа се, че аналгин-хининът и сега се произвеждал у нас, но за износ извън ЕС. Чета също така, че премиерът наредил да се спре износът. Това е чудесно, но ще го видим ли по аптеките и кога?
Знам какво ще отговорят - ама имало едикакви си наредби, разпоредби и директиви. Не е проблем да ви спасим живота, но не може самоволно да нарушаваме директивата…


        Но най-много ме интересува отговора на следния въпрос -
ако се
почувствам зле,
къде да отида?
Как да постъпя, за да получа помощ? Отварям страницата на Министерството на здравеопазването и какво да видя - при съмнения за коронавирус се препоръчва домашно лечение. Подробно е описано как да си мия ръцете и да спазвам социална дистанция.
Това добре, но нали все пак трябва някой да ме прегледа, да ми направи тест, да ми даде или предпише лекарства?
МНЗ не ме глези с подобни съвети. Защо да ме будалка? Никакви контакти с лечебните заведения не се насърчават. Личните лекари не си вдигат телефоните, болниците връщат хората и ги пращат за зелен хайвер. Има масови оплаквания, че се отказва най-елементарен лекарски преглед, да не говорим за рентгенова снимка!
           Затова аз ще се проявя като дърта мисирка,за да попитам -
защо изобщо
направихме
тази здравна
реформа?
           При първата лека епидемия здравеопазването ни се скри, мина в нелегалност! Днес държавата отделя десетки пъти повече пари за медицина, отколкото преди реформата, а какво получихме? Медицина по телефона и генерали по телевизията.
При днешните разходи в бюджета, ако бяхме запазили предишната система, сега щяхме да сме най-излекуваната нация на планетата. Помните ли, че като се обадите в поликлиниката, до час-два дежурният лекар идваше у дома? Помните ли, че едно време лекарите ходеха със слушалкина врата и първата им работа бе да ви преслушат?
Така че питайте, мисирки. Гъските спасили Рим, дълг на мисирките е да спасят поне себе си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Жаир Болсонаро Снимка: Ройтерс

Болсонаро и епидемията в Бразилия: като Тръмп, но в по-лош вариант

Отричане на коронавируса, хапливи изявления, липса на съчувствие, мания по икономиката и хлорохина. Бразилският президент Жаир Болсонаро не се задоволи просто да върви по стъпките на своя модел Доналд Тръмп. Той стигна много по-далеч. През февруари американският президент казваше, че вирусът "ще изчезне с връщането на хубавото време"

След кризата светът ще е още по-същият

След кризата светът ще е още по-същият

Затова пък цяло лято откъм САЩ ще гърмят фойерверки “Светът вече няма да е същият” – сигурно съм прочел поне 100 статии на тази тема. Аз пък смятам точно обратното – след епидемията и рецесията светът не само че ще е същият, но ще е още по-същият. Ето на, у нас рейтингът на ГЕРБ е ударил тавана, а изборите са догодина напролет

На какви “чудеса” е способна Русия според БГ сайтове със странни имена

На какви “чудеса” е способна Русия според БГ сайтове със странни имена

Приписват ѝ авторство върху японски лек срещу COVID-19 Българските сайтове, прехранващи се от руска пропаганда, произвеждат все по-безпомощни и забавни измислици. Ето как например сайтът със странното (с оглед на съдържанието му) название istinata.net съобщава, че в Русия започва производството на генерик на японския антивирусен медикамент

Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

Традиционни + дигитални часове = един ученик може да учи едновременно в няколко училища, както във висшето образование има програми за обмен С пълно основание наричат опита от затварянето на училища по цял свят в резултат от пандемията от коронавирус най-големия експеримент в дистанционното обучение

Защо приемът само по матура в СУ е много добра новина

Защо приемът само по матура в СУ е много добра новина

Единен изпит, провеждан предварително и валиден навсякъде, е правилният избор - така всички зрелостници са с равни условия Народният гений бе превъзбуден от факта, че Софийският университет ще приема само по матури в някога много желаните специалности “Право” и “Журналистика”. Родиха се вицове, мемета и всякакво самодейно творчество

Поел първия удар на коронавируса в края на миналата година, Китай все още се сражава с болестта СНИМКА: Ройтерс

Коментар на седмицата №3: Всичко започва отначало. Защо милиони китайци пак са в карантина?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 82 хил. прочитания: Коронавирусна инфекция избухна отново в китайската провинция, граничеща с руския Приморски край. Причините не са ясни докрай, много от случаите са вносни. Въпреки сравнително малкия брой заразени китайските власти спешно

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Денят на българицата —
моят 24 май в 12 реда

Денят на българицата — моят 24 май в 12 реда

• Преди 60 г — по манифестации, върху раменете на татко, уча “Върви народе възродени!”; • Преди 50 г — по месец гледам от балкона репетиращите под нас училищни фанфарни оркестри (как не просвирих!); • Преди 45 г — 24 май се клонира, в 8 декември; • Преди 40 г — Make Love, Not War в българска интерпретация, работя като преводач

Какво идва след войната с вируса

Какво идва след войната с вируса

Проницателни прогнози за света и живота в книгата “Утре ли е вече?”, която Иван Кръстев написа в двата месеца на карантината Иван Кръстев е визионер, чиито анализи са високо ценени и в Европа, и в Америка. Той може да каже както на Путин, така и на Тръмп къде грешат и какви последствия ще има. И им го казва от трибуни като “Ню Йорк таймс” и

Мислете за живите и как да има повече деца, мъртвите да почиват в мир (Видео)

Мислете за живите и как да има повече деца, мъртвите да почиват в мир (Видео)

Коронавирусът се оказа коварно заболяване, особено с въздействието си върху мисленето и поведението на политиците у нас. През седмицата президент и премиер незнайно защо брояха умрели - първият колко са през годините, в които управлява ГЕРБ, а другият - починали в чужбина от коронавирус като пример как добре се справяме ние в България

Президентът на САЩ Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Тръмп се нахвърля срещу учени, чиито изводи му противоречат

"Вражеско изявление срещу Тръмп", каза той за едно проучване. И нарече друго "политическо омаскаряване". Докато напира да отвори отново страната, независимо от предупрежденията на лекари за последиците от прекалено бързо отваряне по време на кризата с коронавируса, президентът на САЩ Доналд Тръмп се нахвърля и срещу учени

Украйна има друг враг сред страните-членки на НАТО и ЕС. Този път Киев успя да се скара с България СНИМКА: Pixabay

Украйна откри свой враг и в България

Украйна има друг враг сред страните-членки на НАТО и ЕС. Този път Киев успя да се скара с България. Конфликтът е предизвикан от желанието на Украйна да раздели района, в който съществува компактна българска общност. Така той не само ще бъде разделен, но и ще се загуби българското етническото мнозинство в новите административни единици

Икономистът Лъчезар Богданов: Швеция пое здравен риск, за да запази икономиката. И не успя

Икономистът Лъчезар Богданов: Швеция пое здравен риск, за да запази икономиката. И не успя

Вече два месеца се обсъжда т.нар. шведски модел, определян като отказ от директно налагани строги ограничителни мерки. Той беше сочен за пример как една страна е избрала да поеме малко повече здравен риск, но пък не се е наложило граждани и бизнес да платят висока социална и икономическа цена. Последните данни обаче показват

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber