Проф. Цветалина Танкова: Дори да са заразени с коронавирус, диабетиците да не спират лечението си

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8375755 Проф. Цветалина Танкова: Дори да са заразени с коронавирус, диабетиците да не спират лечението си Проф. Цветалина Танкова: Дори да са заразени с коронавирус, диабетиците да не спират лечението си www.24chasa.bg
 проф. д-р Цветалина Танкова
проф. д-р Цветалина Танкова

Поддържането на добър контрол на кръвната захар намалява риска от по-тежко протичане, казва проф. д-р Цветалина Танкова

Тя е началник на Клиниката по диабетология в Университетска болница по ендокринология “Акад. Иван Пенчев” от 2005 г. Член е на експертния съвет по ендокринология и болести на обмяната към министъра на здравеопазването.

- Проф. Танкова, диабетиците бяха определени за една от рисковите за COVID-19 групи още когато започна да се изследва новият коронавирус. Ясно ли е как точно влияе на диабетиците коронавирусът и те по-предразположени ли са към заразяване?

- Хората с диабет не са по-склонни към заразяване с COVID-19. Проблемът при тях е по-високият риск от по-тежко протичане на заболяването, което ги поставя в една от уязвимите групи пациенти.

Високата кръвна захар има неблагоприятен ефект върху имунната система, като уврежда функцията на белите кръвни клетки - нарушава се способността им да пристигнат на мястото на инфекцията, да останат там и да убият микроорганизмите. При висока кръвна захар е нарушена и активността на естествените защитни антиоксидантни системи на организма.

От друга страна, инфекцията може да отключи стресово състояние в организма и да повиши секрецията на хормони, които повишават нивото на кръвната захар. Инфекцията води до инсулинова резистентност и така също повишава кръвната захар.

Поради това по време на инфекция е по-трудно да се постигне контрол на диабета; стойностите на кръвната захар може да се повишат и обичайната терапия, която преди това успешно е контролирала нивото на кръвната захар, да се окаже неефективна. А наличието на сърдечносъдови заболявания, затлъстяването и възрастта носят допълнителен риск за по-тежко протичане на COVID-19 при хората със захарен диабет.

- Изисква ли се по-редовно следене на кръвната захар?

- Рискът от по-тежко протичане на инфекция може значително да бъде намален чрез поддържане на добър гликемичен контрол. Ето защо честото измерване на кръвната захар няколко пъти на ден - сутрин на гладно, преди и 2 ч след хранене, преди сън, е от изключително голяма важност при наличие на риск от инфекция.

При пациенти със захарен диабет тип 1 инфекцията може да провокира развитие на диабетна кетоацидоза. Това е състояние, при което в резултат на недостиг на инсулин и невъзможност за използване на глюкозата като енергиен източник започва разграждане на мазнините и в организма се натрупват кетотела. А до недостиг на инсулин се стига поради инсулиновата резистентност, предизвикана от инфекцията. Ето защо при наличие на инфекция пациентите с диабет трябва да измерват не само нивото на кръвната си захар, но и нивото на кетотелата в кръвта или в урината в зависимост от това с какви тест ленти разполагат.

- За какво най-много трябва да внимават хората с диабет?

- Смята се, че при добър контрол на диабета рискът от тежко протичане на COVID-19 е приблизително същият като в общата популация. Поради това основното внимание на хората с диабет трябва да е насочено към постигане и поддържане на добър контрол на диабета. Пациентите трябва да продължат да приемат назначената им терапия за диабета и да следят нивото на кръвната си захар. Това не изключва, разбира се, стриктно спазване на общите мерки за предпазване от инфекция.

- Как се случва проследяването на тези пациенти при карантина?

- За хората със захарен диабет важат същите противоепидемични мерки, както и за останалите хора. На настоящия етап всички се стремим да ограничим до минимум контактите си с други хора, за да се избегне разпространението на COVID-19. Поради това не е сега времето за редовните планови консултации, които могат да бъдат отложени.

Най-важен в сегашната ситуация е контролът на кръвната захар и в тази връзка трябва максимално да се използват възможностите за дистанционни консултации със специалисти - по телефон, вайбър, интернет. При наличие на усложнения на диабета, които налагат лечение, като например увреждане на зрението, влошаване на бъбречната функция, сърдечносъдови проблеми, при влошаване на общото състояние, при кетоацидоза, е задължително влизането в болница.

Все пак 80% от случаите на COVID-19 протичат леко (само с минимални грипоподобни симптоми) и хората могат да се възстановят напълно вкъщи.

- Могат ли някои от лекарствата да се набавят в по-големи количества, за да излизат по-рядко хората?

- Всеки със захарен диабет трябва да се подготви за COVID-19 и трябва да е сигурен, че има достатъчно медикаменти за заболяването си.

Изключително важно е при наличие на риск от инфекция или при развитие на инфекция да не се преустановява провежданото лечение. По време на инфекция обичайно се губи апетит, намалява приемът на храна и някои пациенти са склонни да преустановят лекарствата за диабета. Това не трябва да се случва - лечението не трябва да се преустановява!

Пациентите, които са на лечение с инсулинови аналози, с инсулинови помпи, както и пациентите на иновативна терапия с DPP-4 инхибитори, SGLT2 инхибитори и GLP-1 рецепторни агонисти, получават тези медикаменти с протокол от специалист, който се издава за период от шест месеца. При изтичане на срока на протокола в условията на извънредно положение не е необходимо да ходят при специалист за издаване на нов протокол. Не е необходимо да ходят и при личния лекар. Само с рецептурната книжка ще получат медикаментите в аптеката, в която са взети предния месец.

По същия начин могат да вземет медикаментите, които не се изписват с протокол -човешки инсулини, метформин, сулфонилурейни препарати, пиоглитазон, комбинирани препарати на DPP-4 инхибитори и SGLT2 инхиботири с метформин.

Пациентите, които провеждат самоконтрол на кръвната захар с глюкомер, трябва да си осигурят достатъчен брой тест ленти - в тези условия са им необходими повече от всякога. Хората, които нямат, е добре да се снабдят с тях, за да избегнат провеждане на кръвнозахарни профили в лаборатория.

- Седенето вкъщи води до занижаване на имунитета и ограничава движението – какви са ви препоръките?

- Самоизолирането ограничава възможностите за физическа активност, която е важен фактор в контрола на захарния диабет. Вкъщи се консумира и повече храна. Това води до увеличаване на теглото при хора, при които не е желателно. Добре е и при тези условия да се търсят възможности за физически упражнения.

- Какви съвети още може да дадете за предпазване не само от зараза, но и от влошаване на сегашното им състояние?

- Важно е да поддържат кръвната си захар в добри граници. (Виж всички съвети долу.) Хората със захарен диабет тип 1 са с повишен риск от диабетна кетоацидоза по време на вирусна инфекция. Затова при установяване на висока кръвна захар се препоръчва изследване и на кетотелата в кръвта или урината. И тъй като кетоацидозата се дължи на недостиг на инсулин, не трябва в никакъв случай да се спира лечението с инсулин; обичайно се налага увеличаване на дозата на инсулина при чест контрол на нивото на кръвната захар, за да се преодолее инсулиновата резистентност, причинена от инфекцията. При поддържане на висока кръвна захар, и невъзможност да се справят сами, пациентите трябва да се свържат с лекар.

Ежедневно се обаждат десетки пациенти, които са притеснени от настоящата ситуация, и задават най-различни въпроси. И тъй като се разпростанява информация и в медиите, че диабетът е рисков фактор за смъртност при COVID-19, това ги кара да се страхуват. Не трябва да има паника, а отговорност и дисциплина при спазване на обявените предпазни мерки.

Съветите на специалиста

Спазването на препоръките за миене на ръце, използване на дезинфектанти, самоизолиране, респираторна хигиена при кихане и кашляне важат в пълна сила за хората със захарен диабет.

Освен тях обаче има специфични изисквания към болните от диабет:

Поддържайте добър контрол на кръвната захар – това ще намали риска от развитие на инфекция, както и от по-тежкото ѝ протичане

Измервайте често кръвната си захар

Осигурете си достатъчно количество медикаменти и тест ленти за измерване нивото на кръвната захар

Не спирайте назначените медикаменти за лечение на захарния диабет, както и медикаментите за лечение на усложненията на диабета или за други съпътстващи заболявания

 Хранете се здравословно – приемайте достатъчно белтъчини, плодове и зеленчуци, избягвайте недостиг на витамини и минерали

 Приемайте достатъчно количество течности

 Физическата активност може да подобри имунитета, но я упражнявайте безопасно, като избягвате групови активности

 Пациентите трябва да поддържат връзка с лекарите си. Мога да ги уверя, че ние сме на разположение за консултации, свързани с контрола на диабета в тази сложна ситуация, за да можем със съвместни усилия да преборим опасността, на която сме изложени в настоящия момент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Въпроси и отговори за COVID-19

Великобритания може да има ваксина срещу COVID-19 до септември СНИМКА: Архив

Великобритания може да има ваксина срещу COVID-19 до септември

Великобритания се движи към допълнително намаляване на ограниченията, но „за да завладеем окончателно тази болест, трябва да намерим безопасна работеща ваксина”. Това заяви министърът на бизнеса Алок Шарма. На брифинг на „Даунинг Стрийт” 10, той уточни, че клиничното изпитание на ваксина срещу коронавируса в Оксфордския университет напредва добре

Двойка по улиците на Хонконг, докато страната е парализирана от страх заради новия коронавирус СНИМКА: Ройтерс

Неизвестно е колко дълго човек остава носител на коронавируса

Колко дълго човек продължава да е носител на новия коронавирус, засега е неизвестно, заяви на пресконференция в онлайн формат ръководителката на руската Федерална медико-биологическа агенция Вероника Скворцова. "Трябва да се отбележи, че колко дълго човешкият организъм е носител на новия коронавирус, досега не е установено - каза тя

Дидие Рейндерс Снимка: Фейсбук

Приложенията за COVID-проследяване да се качват доброволно, със защита на личните данни

Качването на приложения на смартфони, чрез които да се проследяват заразени с коронавирус или изложени на риск, трябва да става доброволно, а личните данни да бъдат защитени - това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред евродепутатите. Темата се обсъжда днес на пленарна сесия на Европейския парламент, предаде БНР

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Картата показва разпространението на случаи на коронавирус (COVID-2019) в целия свят към 22 февруари 2020 г. Тя се вижда на телевизор по време на пресконференция на Световната здравна организация (СЗО) за състоянието на коронавируса в Женева, Швейцария. Снимка: Ройтерс

СЗО вижда "потенциално позитивни данни" за леченията на COVID

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че някои лечения сякаш ограничават силата на симптомите или продължителността на COVID-19 и затова се фокусира да научи повече за четири или пет от най-обещаващите от тях, предаде Ройтерс. Базираната в Женева организация ръководи глобалната инициатива за разработване на безопасни и ефективни лекарства

Йенс Шпан Снимка: Ройтерс

Здравният министър на Германия: Години отнема намирането на ваксина

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че намирането на ваксина за новия коронавирус може да отнеме години, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че очаква такава да се появи до края на 2020 г., предаде Франс прес. "Много бих се радвал, ако беше възможно това да стане за няколко месеца, но смятам

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Въпроси и отговори за COVID-19

2019-nCoV

СЗО: Новият коронавирус е от естествен произход

Новият коронавирус е от естествен произход. Това заяви днес Световната здравна организация, която призовава Пекин да се присъедини към разследванията за произхода на 2019-nCoV. Преценката идва в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп свърза вируса с китайска лаборатория, предаде Франс прес. Тръгнала от Ухан в Китай през декември

Виж как хвърчи коронавирусът в самолет (Видео)

Виж как хвърчи коронавирусът в самолет (Видео)

Ако заразен с коронавирус в самолет кашля, той може да разпръсне заразата над всички пътници. Така може да се разболеят не само седящите близо до него, а абсолютно всички пътуващи, пише "The Sun". Видео, пуснато в ютуб от News Channel показва как малки капчици слюнка от една кашлица обръщат задвижващи микроби в цялото затворено пространство

Формата дава името на голямото семейство на коронавирусите.

Учени: Не можете да се заразите с коронавируса повторно

Преболедувалите коронавируса не могат да го хванат отново, твърдят група от южнокорейски учени, цитирани от вестник „Сън“. Експерти се опасяват, че излекуваните могат да хванат вируса повторно - след като 10% от възстановените след коронавирус пациенти в Китай отново са се оказали положителни след изписване от болницата

Изпускаме Троянска война при шимпанзетата

Изпускаме Троянска война при шимпанзетата

И науката замря заради коронавируса През 1974 г. учени се натъкват на нещо феноменално - война между шимпанзета. Зооложката Джейн Гудол наблюдава как едно голямо стадо се разделя на две армии и те се хващат за гушите. Дотогава никой не е бил свидетел на бойни действия между формирования от стадни животни

Работи се по създаване на ваксина срещу коронавируса. СНИМКА: Pixabay

САЩ бързат с ваксина срещу COVID-19, искат 100 млн. дози до края на 2020-а

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възнамерява да ускори създаването на ваксина срещу коноравируса, като целта е още до края на тази година да са налице 100 млн. дози, съобщи висш служител от администрацията, пожелал анонимност, цитиран от Ройтерс. За да бъде ускорен процесът, ще бъде създаден проект

Наши учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19. СНИМКА: Pixabay

Български учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19

Български учени работят активно по разработването на хиперимунен серум, който освен да помага на вече заболели от COVID-19, да се прилага и като профилактично средство срещу заболяването. Това съобщи за БТА д-р Волганг Люпке, автор на научната разработка. Като първа стъпка серумът ще се изготвя от кръв, взета от преболедували пациенти

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber