Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8375618 Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат www.24chasa.bg
Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат

Готови сме с третия поред тим - той ще смени сегашните екипи, когато излязат в двуседмична домашна карантина

Ако някой се изкушава да нарушава мерките срещу коронавируса, го призовавам да помисли докога ще издържи системата – всеки 5-и ще е за болница

Прилагаме комбинация от два или три антибиотика, при нужда се подава кислород, използваме и съчетанието хлорохин фосфат плюс азитромицин

Всяко съобщение за терапия, която подобрява лечението, започва с “може би”

Има и добри новини - в три поредни дни изписахме по един пациент

С професионализма си пироговци доказахме, че при нужда можем да създадем и нетипичната за спешна болница инфекциозна клиника

Ако се изпусне “духът от бутилката” и вирусът тръгне свободно от човек на човек, това може да са десетки хиляди тежки случаи едновременно

- Проф. Балтов, колко станаха пациентите с коронавирусна пневмония в “Пирогов”?

- Опитът ни е с 22-ма души с различна тежест на инфекцията. В реанимацията, която изградихме на втория етаж в Клиниката по токсикология, са настанени четирима пациенти на апаратна вентилация, за които се грижи екип от 5-има души. Друг петчленен екип пое средно тежките пациенти с двустранни бронхопневмонии, за които сме заделили първия етаж в същата сграда. За тях е осигурена възможност при влошаване на дишането да им се подава кислород. Ако въпреки това състоянието им се задълбочава, се мисли за интубиране.

През два дни се прави образно изследване за проследяване на процеса в белите дробове и генетичните PCR тестове, които дават информация дали е изчистен вирусът. При два отрицателни теста в рамките на денонощие можем да ги изпишем, но докато не се случи това, може да разпространяват вируса, дори да се чувстват физически добре, и не могат да напускат клиниката.

Организмът на някои се справя по-бързо, но имаме пациент, който повече от 15 дни дава положителен резултат на теста. Но има и добри новини. В три поредни дни – петък, събота и неделя, имаме по един пациент за изписване. Те са отрицателни за вируса, вече имат изработени антитела, за което свидетелства изолирането на имуноглобулин G при тестуването.

- Какви са първоначалните изводи от хода на болестта при пациентите във вашата болница?

- Много е рано да се правят заключения, но това, което виждаме до момента, съвпада с наблюденията на колегите в държавите, в които епидемиите се разгърнаха по-рано с множество случаи. Най-рискови са пациентите над 65 години особено когато имат повече придружаващи страдания. Двустранна пневмония развиват и пациенти в по-млада възраст, но те боледуват по-леко и се възстановяват по-лесно.

- “Пирогов” прилага ли медикаментозната терапия с хлорохин фосфат и азитромицин, за която се появиха обнадеждаващи съобщения за ефект?

- Колегите я използват при 7-8 души, но на такава база е много смело да се правят изводи. Пациентът, който изписахме в петък, беше на тази терапия, но дали с всички ще е така, няма никаква сигурност. По света също никой не твърди, че е панацея, опитват се различни комбинации, засега без да може да се излъчи сигурен “победител”.

Всяко съобщение за терапия, която подобрява лечението, започва с “може би”.

Стандартното поведение при този тип тежки пневмонии е да се лекуват с комбинация от два или три антибиотика плюс различни допълнителни терапии в зависимост от общото им състояние. Често се нуждаят от подаване на кислород с маски или катетър в носа.

Най-отговорният момент при лечението на тежките пневмонии е подаването на кислород по схема. Трябва да се изчисли много прецизно налягането от респираторите и процесът да се ръководи внимателно.

За щастие, нашите реаниматори са много добре подготвени за този тип лечение. Екипът, който прие и интубира в противошокова зала първата пациентка с коронавирус в “Пирогов”, се беше ориентирал много вярно, че става дума за тази инфекция. За щастие, сред тях няма заразени, надявам се да няма и в бъдеще. Правим всичко възможно да са добре оборудвани и да нямат притеснения за здравето си. За мен защитата на екипите е на първо място. Но и за обществото трябва да е приоритетна цел да ги пазим, за да има кой да лекува. Когато те са защитени, това е гаранция също и за безопасността на останалите пациенти и на здравите хора извън болницата.

Специфичното в ситуацията е, че екипите не се прибират, те са денонощно в клиниката, която създадохме за лечение на пациентите с инфекцията. Ще са непрекъснато там 12-14 денонощия, мисля, че същият подход е възприет и във ВМА.

Когато дойде време да излязат, надявам се да са така добре, както се чувстват в момента, ще им се направи чувствителния генетичен Пи Си Ар (PCR) тест. Независимо дали резултатът е положителен, или отрицателен, ще бъдат 14 дни под задължителна домашна карантина. След това ще преминат отново тестуване. При евентуално положителен резултат остават вкъщи и се наблюдават и изследват, докато не покажат 2 отрицателни теста в рамките на денонощие.

Ако не се установи вирус, могат да се върнат на работа. Отново с денонощно оставане при пациентите.

- Имат ли възможност да почиват при този неординарен режим?

- Ще е много преувеличено да кажем, че имат работно време. Сменят се помежду си поне да могат да спят по 7-8 часа. Опитваме се да ги подпомагаме с това, което е възможно. Сменихме например облеклото им с дишащи по-леки и удобни екипи за многократна употреба. Новите костюми са и по-сигурна защита от заразяване.

- Как се чувстват здравословно?

- Слава богу, всички са здрави и със силен дух. Всеки ден в 6,30 часа се обаждам да чуя как са екипите и дали е нужно още нещо за лечението на пациентите. Справят се отлично с работата и защитават честта на болницата. Не знам дали хората извън нашата професия могат да си дадат сметка колко е тежък трудът им и колко е натоварващ емоционално. Благодаря им!

С професионализма си пироговци доказахме, че можем при нужда да създадем и нетипичната за спешна болница инфекциозна клиника. 20 дни след първия случай сме готови за пълно натоварване.

- Колко пациенти максимално можете да поемете?

- Обособили сме 2 реанимации за възрастни с общо 28 легла плюс 8-10 в детската реанимация.

Но в екстремна ситуация, ако има много болни, можем да приемем 60 пациенти със средно тежки до тежки пневмонии във вътрешната клиника и още 75 в реанимация с възможности за интензивна грижа и поставяне на респираторни апарати.

Още веднъж благодаря на всички, които направиха дарения за “Пирогов”, и успяхме с тяхната помощ да осигурим възможност за лечение на повече тежко болни.

Преди седмица в сметката бяха постъпили 1,3 милиона лева, в момента са над 2,2 милиона, получихме и материални дарения за около половин милион. Благодаря!

- Липсва ли ви нещо в “Пирогов”?

- Липсва ни свободно време. Всички сме претоварени. Не ми се мисли какво може да стане при лош сценарий.

Призовавам хората да спазват отговорно указанията на националния щаб, за да преминем през това неочаквано, но много тежко изпитание. Да не се отпускаме, държавите, които погледнаха леко на вируса, плащат тежка цена. При струпване на хиляди болни системата не успява да помогне на всички. Видя се, че около 20%, или всеки пети, развива тежката форма на инфекцията.

Ако се изпусне “духът от бутилката” и вирусът тръгне свободно от човек на човек, това може да са десетки хиляди тежки случаи едновременно.

Това го казвам за всички, които гледат пренебрежително на мерките за изолация и си мислят, че са недосегаеми. Движението по улиците е намаляло, но не достатъчно. Мерките може да са и по-строги. Но още по-важно е стриктно да се спазват. Сега е решителният момент да се обединим в усилията си да ограничим бързото разпространение.

Ако в момента ситуацията е под контрол, това е само заради предприетите мерки. Да не си правим експерименти в най-неподходящия момент. Лекарите също са хора и силите им не са безгранични. А в условия на карантини работят без почивка денонощно.

- Има ли достатъчно лекари, сестри, санитари за смяната на екипите, които сега живеят при пациентите в “Пирогов”?

- Готови сме с третия поред тим, който ще влезе да смени сегашните екипи - съответно в реанимацията с тежките случаи и в отделението със средно тежките пневмонии. Колегите, които ще застъпват в бъдеще, също ще са денонощно при пациентите по две седмици. После следва карантина. Същият ред спазват и другите болници.

Какво правим, ако наведнъж се разболеят хиляди хора?!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Германски вирусолог: Можем да избегнем втора вълна на епидемията дори без ваксина

Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, Германия би могла да избегне втора вълна на пандемията от коронавирус. Дростен е склонен да вярва, че има шанс страната да премине без особени щети през есенния и зимния сезон, т.е. "без смъртоносна нова втора вълна" - и при това дори и без ваксина срещу COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Изследвания: Коронавирусът убива главно онкоболни

Две изследвания показват, че коронавирусът е най-опасен за пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили вируса, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус. Тези изследвания са най-мащабните досега наблюдения върху хора с

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания СНИМКА: Pixabay

Изследване: Коронавирусът е особено опасен за болните от рак

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили COVID-19, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Екип учени от Ню Йорк установи, че тийнейджърите, които са били поставяни под упойка заради претърпяна операция, са с по-застрашени да станат алкохолно зависими в по-късен етап от живота си, пише в. "Дейли мейл". Научният колектив, оглавен от Дейвид Уернър от университета Бингамтън в Ню Йорк, провел експерименти с опитни мишки

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството  СНИМКА: Pixabay

Проучване: Маските за лице забавят разпространението на COVID-19 у дома

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството според ново изследване, публикувано в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", предаде ДПА. Откритието, базирано върху интервюта с китайски семейства, проведени от лекари и учени от Китай, САЩ и Австралия, навежда на мисълта

Проф. Радостина Александрова Кадър: БНТ

Ще се борят срещу COVID-19 и със стволови клетки

Амбицирани сме за търсене на лечение, използването на кръвна плазма е доста обещаващо. Това коментира пред БНТ проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. Създадена е клетъчна линия, като може да се създаде биопродукт в бъдеще

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Проф. Попов показва специализирания термометър за бял дроб, който се надгражда с платформа за телемедицински мониторинг.

С термометър за бял дроб български лекари търсят “немия” COVID

Сензор хваща дори леко повишаване на градуса на издишания въздух Повишаване на температурата на издишания въздух може да се окаже неинвазивен маркер за безсимптомно носителство на новия коронавирус, както и за рисково напредване на възпалението от него в белите дробове. Тази хипотеза искат да докажат български учени начело с проф

Снимка: Pixabay

Бебе, родено със сърце извън тялото, беше спасено от хирурзи в Италия

Момиченце, родено със сърце извън тялото, беше спасено от италиански хирурзи в Торино, пише в. "Република". В операцията са участвали пет екипа от общо 40 медици, предаде БТА. Родителите на детето са италиано-индийска двойка. Те са знаели предварително, че с носеното от майката бебе нещо не е наред и са проучили

Снимка: Pixabay

Биолози откриха нов начин за диагностика на рак

Руски, германски и американски биолози установиха, че продуктите от окисляването на белтъчините и ДНК в човешките клетки излъчват червена светлина при облъчване с лазер, съобщиха ТАСС и БТА. Това тяхно свойство може да се използва при определяне на границите на разпространение на тумори и за оценка на биологичната възраст на клетките

Снимка: Ройтерс

Противовъзпалителни лекарства могат да помогнат за контролиране на коронавируса

Противовъзпалителни лекарства могат да намерят приложение в борбата срещу болестта COVID-19, помагайки да се държи под контрол вирусът, който я причинява, предаде Ройтерс, позовавайки се на испанско изследване. Използвайки компютърни техники, авторите му са анализирали 6 466 одобрени лекарства и са идентифицирали седем

На хората, които страдат от хронична обструктивна белодробна болест, не се препоръчва редовно носене на маски за лице СНИМКА: Pixabay

Експерт: Хората с хронични белодробни болести е опасно да носят маски постоянно

На хората, които страдат от хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, не се препоръчва редовно носене на маски за лице, съобщи ТАСС. Това може да е опасно за тях, защото затруднява допълнително дишането, каза пред агенцията д-р Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки и ръководител на клиника по оториноларингология

СНИМКА: Pixabay

Лекарство срещу хепатит може да потиска COVID-19

Лекари от Хонконг откриха, че новосъздаденото лекарство за хепатит С симепревир може да възпрепятства възпроизводството на SARS-CoV-2 в човешките клетки и да засили ефекта на друго антивирусно лекарство - ремдесивир, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Резултатите от техните експерименти са описани в статия в електронната библиотека bioRxiv

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber