Цветелина Пенкова: До началото на април България ще получи 210 млн. евро по оперативните програми на ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8355371 Цветелина Пенкова: До началото на април България ще получи 210 млн. евро по оперативните програми на ЕС Цветелина Пенкова: До началото на април България ще получи 210 млн. евро по оперативните програми на ЕС www.24chasa.bg
Цветелина Пенкова е евродепутат първи мандат от БСП.
Цветелина Пенкова е евродепутат първи мандат от БСП.

Още акценти от интервюто с евродепутатката от БСП:

България беше сред първите европейски държави, които затегнаха контрола заради коронавируса

Във време на подобни безпрецедентни мерки всички гледат към държавата, но се надявам да осъзнаем, че държавата - това сме преди всичко ние. Единствено чрез общи усилия и лична отговорност можем да постигнем реален ефект за решаването на тази ситуация

Кризата ще се отрази на тези, които са социално най-неоправдани и разговорът за тяхната защита трябва да започне веднага

Средства от Европейския социален фонд могат да се използват за допълнително заплащане на медици, наемане на допълнителен персонал, покупка на оборудване и консумативи

- Г-жо Пенкова, как се коментира сред колегите ви в Европарламента кризата с коронавируса и по-специално готовността на България?

- България беше сред първите европейски държави, която обяви драстични мерки, в това число и извънредно положение. Във време на криза бързата реакция е много важна, но също е толкова важно и вземането на правилни решения. За съжаление това не става автоматично. Все още липсват дезинфектанти и предпазни средства за работещите в сферата на здравеопазването. Тези хора са на първа линия и трябва не само да бъдат снабдени с необходимите материали и пособия за изпълнение на служебните си задължения, но и да бъде разширен обхвата на стимулиране с допълнителни финансови средства.

Необходими са законодателни инициативи, с които да се разрешат проблемите натрупани с години. Очакванията към държавата в момента са огромни и вече се взеха безпрецедентни мерки, но надявам се, да осъзнаваме, че държавата, това сме всички ние. Единствено чрез общи усилия и лична отговорност можем да постигнем реален ефект за решаването на тази ситуация. От изключително значение е да следваме предпазните мерки и препоръките на шаба, за да защитим както нас, така и нашите близки. Нужно е време, за да се адаптираме към ситуацията, за да заработят домашните офиси, виртуалните класни стаи, културните прояви и пр. Не бива да се допуска нулева учебна година за учащите. Ясно е, че всички сфери от обществения и частния живот ще бъдат затруднени, необходимо е да бъдем солидарни и отговорни.

- Какъв ще бъде ефектът върху българската икономика?

- Не само България, но и целия свят е изправен пред поредната икономическа криза. Тя не е заради коронавируса, но е катализирана от него. И ако финансовата криза през 2008г. започна от инвестиционните банки и след това засегна реалната икономика, то тази започва по обратния ред. Международните финансови пазари реагират винаги изпреварващо, но спадовете там са продиктувани от очакванията за спад на реалното потребление в страните и зоните където те оперират.

Европейските институции търсят начини за преодоляване на негативните ефекти върху икономиката. Европейската Централна Банка обяви, че започва програма за изкупуване на ценни книжа от частния и публичния сектор. Целта е облекчаване на финансовите пазари, за да се противопостави на сериозните рисковете за икономическите перспективи. За жалост точно тази мярка ще бъде прилагана само за еврозоната. Европейската Комисия обяви пакет от мерки с цел защита на икономиката. България ще получи общо 812 милиона евро от обявената от ЕК сума от 37млр. евро за борба с коронавируса. При пълно изразходване на средствата, страната ни ще има възможност на достъп до допълнителни 546 милиона евро, които ще бъдат предоставени от европейските структурни и инвестиционни фондове.

- Трябва ли да очакваме сериозни загуби?

- За съжаление няма да се разминем без загуби. Важно е настоящите и бъдещите мерки, да бъдат оптимални и достатъчни, и да минимализират тези загуби. Най-засегнати ще бъдат малкият и средният бизнес. Трябва да се предприемат стабилизиращи мерки, защото те ще бъдат в основата на възстановяването и нормалното функциониране на българската икономиката.

Секторът на услугите също ще бъде сериозно засегнат. По-ниските потребителски разходи имат отрицателно въздействие върху търговията на дребно, ресторантьорството и всички други услуги, от които се възползваме ежедневно. Положителна е тенденцията, че се полагат огромни усилия за иновации и преминаване към онлайн обслужване, но това не отменя задължението на правителството да подпомага този сектор.

Огромен удар ще понесе туризма – един от най-големите сектори в световната икономика, чийто приходи са близо 5.7 трилиона долара. Около 10% от работещото население в света (подобно е и съотношението в България) е заето в сферата на туризма, а този сектор се оказва един от най-уязвимите от пандемията. В България, зимният сезон приключи по-рано, а летният може да се окаже провален. Това би сринало голяма част от бранша. Важно е да се начертаят ясни мерки и начини за компенсация на този бизнес, с цел да бъдат минимализирани загубите.

- Как ЕС ще реагира на ситуацията? Какви мерки ще предприеме и ще се отразят ли те на Европейския бюджет?

- Европейската комисия публикува на 13 март законодателно предложение за изменение на регламентите за Европейския фонд за регионално развитие и Европейския фонд за морско дело и рибарство. То се състои в отпускането на 37 милиарда евро за борба с кризата с корнавируса. От тях, 8 милярда свежи пари ще бъдат отпуснати от политиките по сближаване, която по принцип подпомага икономическия растеж, устойчивото развитие и цели подобряването качеството на живот на европейските граждани. Останалите 29 милиона ще дойдат от структурните и инвестиционни фондове, които представляват над половината от финансирането на ЕС в рамките на 5 фонда (Европейски фонд за регионално развитие, Европейски социален фонд, Кохезионен фонд, Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за морско дело и рибарство.) При необходимост има и допълнителни 28 милиарда, които да бъдат отпуснати от структурните и инвестиционни фондове. Тези мерки следва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Европейския съвет със спешна процедура в следващите дни.

За България, тези средства възлизат на 1,39 милярда, от които до началото на април ще получим 210 млн. евро авансово плащане по оперативните програми и още 118 млн.евро допълнителни средства към тези програми. Средствата конкретно от Европейския социален фонд могат да се използват включително за допълнително заплащане на медици, наемане на допълнителен персонал, покупка на оборудване и консумативи, допълнителни заплати на работници в секторите, директно засегнати от забраната за обслужване на клиенти и т.н. Разбира се, правителството трябва да предложи икономическа програма за това.

В допълнение Комисията ще позволи на държавите членки да използват държавна помощ (подпомагане на определени индустрии и предприятия), без да бъдат наказвани и, без да я отчитат в бюджетните си дефицити в края на годината. По принцип европейското законодателство в нормална ситуация не позволява използването на държавна помощ за предприятия и индустрии за да предотврати несправедливо предимство на определени местни промишлености, предприятия или отрасли спрямо конкуренти такива в рамките на ЕС.

Г-жа Фон дер Лайен също така предвижда и бюджетна гаранция от 80 милиона евро към Европейската инвестивионна банка, с която да се финансират научни проучвания за разработване на ваксина срещу коронавируса. Създаде се и стратегически резерв от медицинско оборудване в rescEU, като респиратори и предпазни маски, за да помогне на страните от ЕС, борещи се с пандемията от COVID-19.

Бих искала да отбележа и мерките, предприети от българския комисар Мария Габриел и мобилизирането на почти 140 милиона евро за намирането на лечение за COVID-19 от програмата Хоризонт 2020.

- В последните месеци активно обикаляхте страната. Как ще се отрази кризисната ситуация на Вашата работа?

- На ниво Европейски парламент продължаваме провеждането на гласувания и дебати, разбира се онлайн. Поддържаме постоянна и активна комуникация по важните въпроси и казуси.

На този етап е преустановено физическото присъствие в Информационните центрове в Силистра и в София, както и в офиса в Брюксел. Екипите ми работят дистанционно, през различни онлайн платформи. Не е прекъснат контакта и с гражданите, провежда се онлайн. Инициирах живи връзки през социалните мрежи. Така успявам да коментираме актуални теми, а и да бъдем заедно и да участваме в процесите, въпреки ограниченията.

Ефектът от мерките на правителството ще оценим след време. Въвеждането на извънредни мерки е оправдано, за да се ограничи разпространението на вируса и БСП подкрепи въвеждането на извънредното положение, но отчита два основни риска:

Първият е свързан с това да се стигне до злоупотреби и неправомерно ограничаване на човешки права. Искам да подчертая, че внимателно следим ситуацията и няма да допуснем натиск върху хората извън необходимите и разумни граници.

Вторият риск се крие в създаването на социално-икономически мини, които могат да избухнат, когато премине извънредното положение. Тук правителството закъснява, действа плахо и в някаква степен се проваля. Всички държави въвеждат различни форми на данъчни облекчения, мораториум върху плащането на битови сметки за периода на извънредното положение, дори преки парични плащания. Изказвания за дефицит в бюджета от 3,5 млрд. са неоправдани и не виждам да почиват на обективни данни. Кризата ще се отрази драстично и пагубно на тези, които са социално най-неоправдани и разговорът за тяхната защита трябва да започне веднага.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber