Цветелина Пенкова: До началото на април България ще получи 210 млн. евро по оперативните програми на ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8355371 Цветелина Пенкова: До началото на април България ще получи 210 млн. евро по оперативните програми на ЕС Цветелина Пенкова: До началото на април България ще получи 210 млн. евро по оперативните програми на ЕС www.24chasa.bg
Цветелина Пенкова е евродепутат първи мандат от БСП.
Цветелина Пенкова е евродепутат първи мандат от БСП.

Още акценти от интервюто с евродепутатката от БСП:

България беше сред първите европейски държави, които затегнаха контрола заради коронавируса

Във време на подобни безпрецедентни мерки всички гледат към държавата, но се надявам да осъзнаем, че държавата - това сме преди всичко ние. Единствено чрез общи усилия и лична отговорност можем да постигнем реален ефект за решаването на тази ситуация

Кризата ще се отрази на тези, които са социално най-неоправдани и разговорът за тяхната защита трябва да започне веднага

Средства от Европейския социален фонд могат да се използват за допълнително заплащане на медици, наемане на допълнителен персонал, покупка на оборудване и консумативи

- Г-жо Пенкова, как се коментира сред колегите ви в Европарламента кризата с коронавируса и по-специално готовността на България?

- България беше сред първите европейски държави, която обяви драстични мерки, в това число и извънредно положение. Във време на криза бързата реакция е много важна, но също е толкова важно и вземането на правилни решения. За съжаление това не става автоматично. Все още липсват дезинфектанти и предпазни средства за работещите в сферата на здравеопазването. Тези хора са на първа линия и трябва не само да бъдат снабдени с необходимите материали и пособия за изпълнение на служебните си задължения, но и да бъде разширен обхвата на стимулиране с допълнителни финансови средства.

Необходими са законодателни инициативи, с които да се разрешат проблемите натрупани с години. Очакванията към държавата в момента са огромни и вече се взеха безпрецедентни мерки, но надявам се, да осъзнаваме, че държавата, това сме всички ние. Единствено чрез общи усилия и лична отговорност можем да постигнем реален ефект за решаването на тази ситуация. От изключително значение е да следваме предпазните мерки и препоръките на шаба, за да защитим както нас, така и нашите близки. Нужно е време, за да се адаптираме към ситуацията, за да заработят домашните офиси, виртуалните класни стаи, културните прояви и пр. Не бива да се допуска нулева учебна година за учащите. Ясно е, че всички сфери от обществения и частния живот ще бъдат затруднени, необходимо е да бъдем солидарни и отговорни.

- Какъв ще бъде ефектът върху българската икономика?

- Не само България, но и целия свят е изправен пред поредната икономическа криза. Тя не е заради коронавируса, но е катализирана от него. И ако финансовата криза през 2008г. започна от инвестиционните банки и след това засегна реалната икономика, то тази започва по обратния ред. Международните финансови пазари реагират винаги изпреварващо, но спадовете там са продиктувани от очакванията за спад на реалното потребление в страните и зоните където те оперират.

Европейските институции търсят начини за преодоляване на негативните ефекти върху икономиката. Европейската Централна Банка обяви, че започва програма за изкупуване на ценни книжа от частния и публичния сектор. Целта е облекчаване на финансовите пазари, за да се противопостави на сериозните рисковете за икономическите перспективи. За жалост точно тази мярка ще бъде прилагана само за еврозоната. Европейската Комисия обяви пакет от мерки с цел защита на икономиката. България ще получи общо 812 милиона евро от обявената от ЕК сума от 37млр. евро за борба с коронавируса. При пълно изразходване на средствата, страната ни ще има възможност на достъп до допълнителни 546 милиона евро, които ще бъдат предоставени от европейските структурни и инвестиционни фондове.

- Трябва ли да очакваме сериозни загуби?

- За съжаление няма да се разминем без загуби. Важно е настоящите и бъдещите мерки, да бъдат оптимални и достатъчни, и да минимализират тези загуби. Най-засегнати ще бъдат малкият и средният бизнес. Трябва да се предприемат стабилизиращи мерки, защото те ще бъдат в основата на възстановяването и нормалното функциониране на българската икономиката.

Секторът на услугите също ще бъде сериозно засегнат. По-ниските потребителски разходи имат отрицателно въздействие върху търговията на дребно, ресторантьорството и всички други услуги, от които се възползваме ежедневно. Положителна е тенденцията, че се полагат огромни усилия за иновации и преминаване към онлайн обслужване, но това не отменя задължението на правителството да подпомага този сектор.

Огромен удар ще понесе туризма – един от най-големите сектори в световната икономика, чийто приходи са близо 5.7 трилиона долара. Около 10% от работещото население в света (подобно е и съотношението в България) е заето в сферата на туризма, а този сектор се оказва един от най-уязвимите от пандемията. В България, зимният сезон приключи по-рано, а летният може да се окаже провален. Това би сринало голяма част от бранша. Важно е да се начертаят ясни мерки и начини за компенсация на този бизнес, с цел да бъдат минимализирани загубите.

- Как ЕС ще реагира на ситуацията? Какви мерки ще предприеме и ще се отразят ли те на Европейския бюджет?

- Европейската комисия публикува на 13 март законодателно предложение за изменение на регламентите за Европейския фонд за регионално развитие и Европейския фонд за морско дело и рибарство. То се състои в отпускането на 37 милиарда евро за борба с кризата с корнавируса. От тях, 8 милярда свежи пари ще бъдат отпуснати от политиките по сближаване, която по принцип подпомага икономическия растеж, устойчивото развитие и цели подобряването качеството на живот на европейските граждани. Останалите 29 милиона ще дойдат от структурните и инвестиционни фондове, които представляват над половината от финансирането на ЕС в рамките на 5 фонда (Европейски фонд за регионално развитие, Европейски социален фонд, Кохезионен фонд, Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за морско дело и рибарство.) При необходимост има и допълнителни 28 милиарда, които да бъдат отпуснати от структурните и инвестиционни фондове. Тези мерки следва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Европейския съвет със спешна процедура в следващите дни.

За България, тези средства възлизат на 1,39 милярда, от които до началото на април ще получим 210 млн. евро авансово плащане по оперативните програми и още 118 млн.евро допълнителни средства към тези програми. Средствата конкретно от Европейския социален фонд могат да се използват включително за допълнително заплащане на медици, наемане на допълнителен персонал, покупка на оборудване и консумативи, допълнителни заплати на работници в секторите, директно засегнати от забраната за обслужване на клиенти и т.н. Разбира се, правителството трябва да предложи икономическа програма за това.

В допълнение Комисията ще позволи на държавите членки да използват държавна помощ (подпомагане на определени индустрии и предприятия), без да бъдат наказвани и, без да я отчитат в бюджетните си дефицити в края на годината. По принцип европейското законодателство в нормална ситуация не позволява използването на държавна помощ за предприятия и индустрии за да предотврати несправедливо предимство на определени местни промишлености, предприятия или отрасли спрямо конкуренти такива в рамките на ЕС.

Г-жа Фон дер Лайен също така предвижда и бюджетна гаранция от 80 милиона евро към Европейската инвестивионна банка, с която да се финансират научни проучвания за разработване на ваксина срещу коронавируса. Създаде се и стратегически резерв от медицинско оборудване в rescEU, като респиратори и предпазни маски, за да помогне на страните от ЕС, борещи се с пандемията от COVID-19.

Бих искала да отбележа и мерките, предприети от българския комисар Мария Габриел и мобилизирането на почти 140 милиона евро за намирането на лечение за COVID-19 от програмата Хоризонт 2020.

- В последните месеци активно обикаляхте страната. Как ще се отрази кризисната ситуация на Вашата работа?

- На ниво Европейски парламент продължаваме провеждането на гласувания и дебати, разбира се онлайн. Поддържаме постоянна и активна комуникация по важните въпроси и казуси.

На този етап е преустановено физическото присъствие в Информационните центрове в Силистра и в София, както и в офиса в Брюксел. Екипите ми работят дистанционно, през различни онлайн платформи. Не е прекъснат контакта и с гражданите, провежда се онлайн. Инициирах живи връзки през социалните мрежи. Така успявам да коментираме актуални теми, а и да бъдем заедно и да участваме в процесите, въпреки ограниченията.

Ефектът от мерките на правителството ще оценим след време. Въвеждането на извънредни мерки е оправдано, за да се ограничи разпространението на вируса и БСП подкрепи въвеждането на извънредното положение, но отчита два основни риска:

Първият е свързан с това да се стигне до злоупотреби и неправомерно ограничаване на човешки права. Искам да подчертая, че внимателно следим ситуацията и няма да допуснем натиск върху хората извън необходимите и разумни граници.

Вторият риск се крие в създаването на социално-икономически мини, които могат да избухнат, когато премине извънредното положение. Тук правителството закъснява, действа плахо и в някаква степен се проваля. Всички държави въвеждат различни форми на данъчни облекчения, мораториум върху плащането на битови сметки за периода на извънредното положение, дори преки парични плащания. Изказвания за дефицит в бюджета от 3,5 млрд. са неоправдани и не виждам да почиват на обективни данни. Кризата ще се отрази драстично и пагубно на тези, които са социално най-неоправдани и разговорът за тяхната защита трябва да започне веднага.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Росен Желязков

Росен Желязков: С други държави настояваме пред ЕК за финансов инструмент за свежи пари за транспорта

Не спираме и не намаляваме  субсидиите за пътническите превози, въпреки намалелите курсове, казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията 75% по-малко прелитания има над страната, с близо толкова е намалял и процентът на излитащите и кацащите самолети на българските летища Още акценти:  С Турция

В края на ноември 2019 г. премиерът Бойко Борисов бе приет в Овалния кабинет от президента на САЩ Доналд Тръмп. Тогава преводач бе проф. Йонко Мермерски.

Д-р Йонко Мермерски: Тестът ми показва за секунди заразените по концентрацията на издишания въглероден двуокис

Безвъзмездно бих го дал на България Методът е напълно неинвазивен, хората с нива под прага задължително трябва да бъдат диагностицирани за COVID-19 Д-р Йонко Мермерски от години живее в САЩ. Йонко Мермерски е доктор по химия (PhD 1994 Georgetown University, Washington DC), автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина

Д-р Жаклин Игнатова

Д-р Жаклин Игнатова: Франция чака пика на вируса до дни, всички медици са мобилизирани

Д-р Жаклин Игнатова е отоларинголог с 28 години практика. 17 от тях е лекар в София, а от 11 г. работи във Франция. В Париж завежда кабинет по уши, нос и гърло в два медицински центъра - “Европа” в центъра на френската столица, и “Сталинград” - в североизточната част на града. Още акценти от интервюто: Улиците на Париж са почти празни

ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ

Евгений Иванов: Хора, не се бавете с 60/40 - всеки ден без работа остават 4000-5000 души

Оптимистичният сценарий е юни да мислим за възстановяване на икономиката, казва изпълнителният директор на КРИБ  Заповед на Агенцията по заетостта иска предприятието да е затворено, за да има достъп до 60/40. Това трябва спешно да се промени - Г-н Иванов, вие първо в “24 часа” обявихте, че подкрепяте мерките на правителството за бизнеса

Емил Караниколов

Емил Караниколов: Подготвям грантове с европейски пари за бизнеса

След 3 месеца ще отчетем реалните показатели, казва министърът на икономиката Не може да се твърди, че цели сектори са затворили, с изключение на хотелите Още акценти: Преди две седмици ми се обадиха от фирма за производство на батерии за автомобили, че България е останала в късата листа с два терена

Проф. Огнян Наков: Усъмнихме се още преди 5 г., че има нещо нагласено в системата за разпределението на делата

Проф. Огнян Наков: Усъмнихме се още преди 5 г., че има нещо нагласено в системата за разпределението на делата

Работната група само веднъж потърси нашите експерти, казва деканът на факултет “Компютърни системи” в Техническия университет Миналия петък прокуратурата започна разследване, след като одит установи, че в централизираната система за случайно разпределение на делата може да влезе всеки с електронен подпис и дори е имало опити за атака

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. д-р Антоанета Христова: В малките градове са най-тревожни, хейтът срещу мерките там е по-силен

Проф. д-р Антоанета Христова: В малките градове са най-тревожни, хейтът срещу мерките там е по-силен

След Великден хората ще станат нетърпеливи, ще искат да чуят за по-силни мерки в икономиката и по-меки - в забраните Стресът от карантината удари най-много работещи жени до 60 г. в големите градове Активните жени са двойно натоварени: работят дистанционно, грижат се за дом и деца, поемат тревожността на съпруга Българинът демонстрира оптимизъм

ДИМИТЪР ЕНЧЕВ

Димитър Енчев: Системата, която направихме, ще спести безброй обаждания до личните лекари

Димитър Енчев е представител на една от компаниите, разработили националната информационна система за борба с COVID-19. Той завършва икономика, информатика и математика в САЩ, а след това учи в Лондонското училище по икономика. На Острова започва работа в международния инвестиционен фонд PostScriptum

Муравей Радев: Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза, както Костов предишната: ръчно - всеки час, всеки ден

Муравей Радев: Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза, както Костов предишната: ръчно - всеки час, всеки ден

“24 часа” търси в кризата финансови министри на България, за да коментират мерките на правителството за стабилизиране на икономиката. След Милен Велчев - днес Муравей Радев. Очаквайте Петър Чобанов Да уважаваме повече титаничните усилия, които медиците полагат, за да запазят живота ни, казва още бившият финансов министър Радев Дано не съм прав

Проф. Асен Николов

Проф. Асен Николов: Бременните са по-уязвими на вируси, защото защитните им сили са насочени към бебето

Коронавирусът като размер е по-голям от обикновените вируси и не преминава плацентарната бариера, казва председателят на Дружеството по акушерство и гинекология и главен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването - Проф. Николов, бременните жени обикновено винаги попадат в групите на по-уязвимите

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Докато дойде денят на спасението, може да няма какво да се спасява Поемането на осигуровките при схемата 60/40 не е идеално решение, но е по-добро и почтеността налага да се признае и най-малкото усилие, което прави държавата за бизнеса, казва още председателят на Българската стопанска камара   - Проучване на БСК показа

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Актьорите сме една голяма армия и ако се съберем, бихме могли да сме полезни и с физически труд. Ако трябва, ще изградим изцяло нова болница, казва талантливият комик Обадих се и на д-р Костадин Ангелов, шефа на Александровска, и на проф. Иван Костов от “Майчин дом”, и на проф. Мутафчийски, че съм на разположение за каквото преценят Театър винаги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber