Любомир Спасов: Новата ни инвестиция ще осигури чиста топлинна енергия за Перник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8349467 Любомир Спасов: Новата ни инвестиция ще осигури чиста топлинна енергия за Перник Любомир Спасов: Новата ни инвестиция ще осигури чиста топлинна енергия за Перник www.24chasa.bg
Любомир Спасов: Новата ни инвестиция ще осигури чиста топлинна енергия за Перник

Ще вложим минимум 6,3 млн. лв. в нови мощности, казва изпълнителният директор на "Топлофикация Перник"

- Кое наложи внасянето на инвестиционно намерение за преминаване на "Топлофикация Перник" на природен газ през летните месеци?

- От години ние работим по подобряване на работата на предприятието чрез нови технологии, подмяна на съоръжения и работещи модели от цяла Европа. Ние сме топлофикация, която работи само на въглища и трябва навреме да вземем мерки, за да можем да я развиваме в посока зеления курс, който е предприет от ЕС. Реализацията на инвестиционното ни намерение ще позволи да се запази дейността на дружеството и ще осигури чиста топлинна енергия за абонатите ни.

Нашата инвестиция ще допринесе да не се допуска употреба на горива за битово отопление с неясен произход и качество и ще се намалят използваните количества въглища за една календарна година с до 330 000 тона. От това автоматично ще спаднат и генерираните количества отпадъчна пепел, сгурия и гипс. Ще се редуцират емитираните замърсители от изгаряне на въглища като прах, серни оксиди, азотни оксиди и въглероден оксид. Това е и задача, която си поставя ЕС чрез „Зелената сделка“, а именно намаляване на вредните емисии във въздуха.

Имаме предвид и това, че поради продължителната експлоатация на залежите в Пернишкия басейн, през последните години се наблюдава трайна тенденция за влошаване качествата на въглищата.
От създаването си до днес всяко едно ръководство на "Топлофикация Перник" е инвестирало в поддържане на капацитета на предприятието и за неговото устойчиво развитие и енергийна независимост. За нас е важно да стоим добре на българския енергиен пазар и да осигуряваме качествена услуга на абонатите, избрали централното отопление.

- За да преминете на природен газ, ще се наложи ли да направите промени във вашите мощности?

- Да, съществуващите мощности на ТЕЦ „Република” са проектирани за изгаряне на местни кафяви въглища. За да реализираме нашето инвестиционно намерение, ще изградим нови мощности. Предвиждаме доставка и въвеждане в експлоатация на три когенерационни единици, използващи като гориво природен газ, построяване на нова сграда, обособяване на спомагателни трасета за вода, пара, газ и други. Новите когенерационни мощности са финландски и са изключително качествени. Реализацията на инвестицията ни ще бъде изцяло на площадката на ТЕЦ "Република".

- Какъв е размерът на инвестицията Ви?

- Предварителните разчети показват, че инвестицията ще бъде в размер на минимум 6,3 млн. лева.

- Още миналата година внесохте и още едно инвестиционно намерение, а именно да използвате биогрива във вашето производство. Има ли развитие по разглеждането на тази ваша инвестиция и означава ли това, че след време "Топлофикация Перник" ще работи само на природен газ и биомаса?

- Бъдещето е в природния газ и чистите технологии. Предстои да се изправим пред редица промени поради прехода към нисковъглеродна енергия. Трябва да бъдем екзактни, за да отговорим адекватно. С планираните инвестиции правим важни крачки към производството на зелена и чиста енергия. Промените не могат да станат рязко. Не можем технически да се откажем от въглищата от раз, но правим поетапни промени.

Ние сме поели този зелен курс. Както напомнихте, през 2019 г. внесохме и още едно инвестиционно намерение за заместване на част от основното ни гориво с биомаса. В нашите котлите ще се използват суровини от зърнопроизводство, от корк и дървесни кори, трици и други. За тази инвестиция също сме предприели закупуване на необходимите съоръжения, за да може да се раздробява биомасата. Планирали сме да изградим специални тръбопроводи с въздух, по които ще се движи биогоривото. Ще бъдат закупени горелки за котлите, машини за дробене на биомасата, ще бъдат инвестирани средства и в оформяне на площадките и системи за пневмотранспорт. Съхранението ще бъде при необходимите и изискуеми условия. Биогоривото ще се съхранява върху 14 дка обособени територии в източната част на площадката на ТЕЦ "Република".

- Какво е мястото на "Топлофикация Перник" на българския енергиен пазар?

- Ние заемаме немалка част от българския енергиен пазар като производител по комбиниран способ на електрическа и топлинна енергия за Перник и цялата област. Имаме богато портфолио. От миналата година, освен познатите услуги, ние вече предлагаме на своите абонати и услугата дистанционно отчитане. Индивидуалните уреди могат да бъдат закупени от нас. Нашите специалисти изготвиха специално ценово предложение за дистанционно отчитане, от което могат да се възползват всички наши абонати.

Както сами виждате, за да бъдем по-конкурентни, ние не само променяме енергийния си микс, за да предоставяме чиста енергия, но и разширяваме портфолиото от услуги, които предлагаме на абонатите си.

- Кои са основните предизвикателства пред енергетиката ни?

- Трансформацията в посока нискоемисионно производство на енергия и осигуряването на стабилните й доставки. Тенденцията е към затваряне на въглищните централи, което е й европейската политика. Но смятам, че не може да се работи по шаблон. Положението и състоянието на енергийния баланс е различен в отделните страни. Има държави, които с лека ръка биха затворили въглищните си централи, най-малкото, защото имат вече работещи алтернативи. При нас не е така. Над 40% от българския енергиен микс се осигурява от въглищата. Ако си представим, че от днес за утре ги затворим тези централи, както правим? Бизнесът, производствените мощности, хората разчитат на постоянен и надежден ток. Една рязка стъпка би „обърнала влака“ за нашата енергетика и икономика, защото секторът все още не е на технологично ниво все още не сме готови за този скок. Имаме нужда от справедлив енергиен преход.

Секторът ни има нужда от потенциал и инвестиции, за да отговорим на изискванията на ЕС. Работи се в тази посока и съм спокоен, че нашите управляващи също бранят българския интерес. Според разчетите на Министерство на енергетиката въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. и че България трябва да направи анализ на всички сектори - индустрия, транспорт, земеделие, бюджети, енергетика, за да се присъедини към "Зелената сделка" на Европейския съюз.

- В енергийния сектор наблюдаваме, че много се е завишил контролът над топлофикационните дружества. РИОСВ прави постоянно проверки в цялата страна. Следи се стриктно изпълнението на всяко едно разрешително. Новото от миналата година е поставянето на камери за контрол на горивото, което се подава към котлите. Вие вече осигурихте ли видеонаблюдение?

- Да от началото на годината сме предоставили на Общината и на РИОСВ достъп до камерите ни. Поставили сме и монитор на партера на сградата на общината, за да може и гражданите на Перник също да следят денонощно какво се гори в котлите на "Топлофикация - Перник".
Системата за видеонаблюдение и контрол проследява в реално време вида на подаваното гориво от всички точки към котелния цех, както и на общото място за съхранение на горивото.

- Каква очаквате да бъде 2020 г за енергетиката в България?

- Очаквам 2020 г. ще бъде година на промени и действие за енергетиката ни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Актьорите сме една голяма армия и ако се съберем, бихме могли да сме полезни и с физически труд. Ако трябва, ще изградим изцяло нова болница, казва талантливият комик Обадих се и на д-р Костадин Ангелов, шефа на Александровска, и на проф. Иван Костов от “Майчин дом”, и на проф. Мутафчийски, че съм на разположение за каквото преценят Театър винаги

Цял свят отбеляза 60-годишния юбилей на Детския радиохор с песни онлайн

Цял свят отбеляза 60-годишния юбилей на Детския радиохор с песни онлайн

17 набора са минали през него. Железни репетиции и лимонови резенки преди всеки концерт раждат магията, казва Венеция Караманова, главен диригент на Детския радиохор Детският радиохор щеше да отпразнува 60-годишния си юбилей с концерт на 21 март, но това, за съжаление, нямаше как да се случи точно сега

От години Влади Априлов работи като сценарист за някои от най-популярните забавни предавания у нас.

СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Влади Априлов: Продължаваме с “Капките”, за да гледат хората и нещо забавно

Спираме “Сладко отмъщение”, защото в тези условия няма как да се снима - Налага се да излизате, къде ви хващам в момента, г-н Априлов? - Отивам да се видя с колегите сценаристи, с които работим върху “Като две капки вода”, събираме се в офиса. Като имаме четене на сценария, го правим във виртуална стая по телефони, таблети

Десислава Тальокова

Десислава Тальокова: За 10 г. в дарителството не помня подобна мобилизация на обществото

"Големите решения са възможни само при обща мобилизация на бизнеса, гражданите, правителството и завладяващия разказ на медиите", казва Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България” Още акценти от интервюто: - Дарителството не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция в обществото - Оптимизъм ми дава енергията на

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Пациентите ми да са спокойни, в кабинета спазвах всички предпазни мерки Д-р Даниела Дариткова е председател на парламентарната група на ГЕРБ. Тя е сред тримата депутати, дали положителна проба за коронавирус. Разговаряме с нея, когато тя пътува със специализирана линейка, която я превозва от София към дома ѝ в Смолян

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Нужно е да се определят две групи - рискова, където са хора над 65 г., и активна, която да работи и да произвежда брутен вътрешен продукт, казва съсобственикът на "Фикосота" - Какво съдържа стратегията “България на две скорости”, която сте разработили, г-н Кюркчиев? Как тя ще помогне за ограничаване на последствията от коронавируса

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е  търпение, разбирателство и подкрепа

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е търпение, разбирателство и подкрепа

В България се действа доста по-бързо и адекватно, отколкото във Великобритания Стилиян Петров е роден на 5 юли 1979 г. в Монтана. Играе в родния “Монтана”, ЦСКА, “Селтик” и “Астън Вила”. Капитан на националния отбор по футбол, рекордьор по изиграни мачове (106) за България . Футболист №1 на страната за 2003 г

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Надявам се този път, за разлика от 2008 г., да не повторим приказката “докато научим магарето да не яде, то взе, че умря”, казва още председателят на икономическата комисия в Народното събрание  Помощта на държавата 60/40 е трудна за администриране и е философски сгрешена Разбирам опасенията на правителството

Иван Кръстев

Иван Кръстев: Светът вече никога няма да бъде същият

"Кризата с коронавируса е най-големият експеримент, който ще се случи в нашия живот. Този път светът наистина вече няма да бъде същият", казва пред "Дойче веле" световноизвестният български политолог Иван Кръстев. ДВ: Какъв е Вашият прочит на случващото се в кризата с коронавируса? Иван Кръстев: Ние сме в един много ранен етап и опитите да

Адвокат Марин Марковски СНИМКА: Архив

Адв. Марковски: Има затворници, готови да се заразят, само да излязат. Да ги пуснат, е изключено!

Надзирателите да са с бонета и калцуни срещу COVID-19. Това може да предизвика мъжки закачки, но е важно за здравето на всички, казва адвокат Марин Марковски - Адвокат Марковски, властите в няколко американски щата са готови да освободят част от осъдените за по-леки престъпления като мярка срещу разпространението на коронавирус в затворите

Доц. Божидар Финков е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София.

Доц. Божидар Финков: Мишена на много от сърдечните болести са белите дробове, затова тези пациенти са рискови за коронавирус

Всяка интоксикация може да увеличи кръвното налягане, но е достатъчно хипертониците да продължат с терапията си С началника на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София разговаря ЙОАНА РУСЕВА - Доц. Финков, хората със сърдечни проблеми и хипертония бяха определени за рискови още с първите изнесени данни за влиянието на новия

Проф. Атанас Тасев: Ако борсовите цени на тока останат ниски, “ТЕЦ Марица Изток 2” ще фалира

Проф. Атанас Тасев: Ако борсовите цени на тока останат ниски, “ТЕЦ Марица Изток 2” ще фалира

Решението е да спре временно работа, а АЕЦ “Козлодуй” да поеме нейното производство, казва енергийният експерт - Цената на тока на борсата се срива. По какъв начин пандемията от коронавирус и последвалото затваряне на предприятия се отразява, проф. Тасев? - Вследствие на глобалната пандемия и мерките за предотвратяване на разпространението на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber