Милен Велчев: Гарантирайте на бизнеса, че подкрепата ще е до края на извънредното положение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8340471 Милен Велчев: Гарантирайте на бизнеса, че подкрепата ще е до края на извънредното положение Милен Велчев: Гарантирайте на бизнеса, че подкрепата ще е до края на извънредното положение www.24chasa.bg
Милен Велчев Снимка: Архив
Милен Велчев Снимка: Архив

Правителството и щабът действат адекватно, усилията им ще спасят много човешки животи. Но тези действия неизбежно ще доведат до по-дълга стагнация и до обедняване на всички нас

Безумното решение да се фиксират всички цени на дребно чупи тъпомера, казва бившият министър на финансите

- Икономиките вече се разболяха заедно с хората. И пандемията май сложи край на споровете ще има или не рецесия. Съгласен ли сте, г-н Велчев?

- Макар че статистиката все още не го е показала, нямам  никакви съмнения, че рецесията не е на прага ни, а вече е в дома ни. Единствените два въпроса са колко дълбока ще е тя и колко продължителна.

- Някой знае ли отговорите на тези въпроси?

- Никой не ги знае, защото те не съществуват. Те зависят от развитието на пандемията, както и от това как хората реагират на това развитие.

- Чия реакция е по-важна - на хората, на бизнеса,  или на властите?

- На всички. На обществото като цяло.

- Адекватно ли реагирахме в България?

- Трябва да разграничим кое е адекватно за здравето на хората и кое е адекватно за икономиката. Понякога това са различни неща. Правителството и щабът действат адекватно, защото усилията им ще спасят много човешки животи.  Но тези действия, за съжаление, неизбежно ще доведат и до по-дълга стагнация на икономическата активност, и до обедняване на всички нас.

- Не намираме баланса между здравето на хората и на икономиката?

- Ако въпросът ви е може ли и вълкът да е сит, и агнето да е цяло, на този етап изглежда, че

има силна

обратна

зависимост

между

запазването на

животи и

защитата на

икономиката, респективно на работните места.

- Правителството обяви пакет икономически мерки, които бизнесът определи като работещи. Такива ли са? 

- Бих казал, че и това е по-добре от нищо. Но съм силно скептичен по въпроса доколко това ще помогне. Има смисъл аргументът, че трябва да видим колко дълбока е кризата, преди да формулираме мащаба на мерките. Но същевременно с изчакване рискуваме да изтървем влака и да не успеем да спасим толкова работни места, колкото можем да спасим, ако действаме бързо.

Сред приетите законови текстове обаче се откроява едно безумно решение да се фиксират всички цени на дребно. Това не само че скандално ни връща в застоя на социализма, не само че ще доведе до пазарен дефицит на голям брой стоки и услуги, но дори и ще попречи да паднат цените на горивата в унисон с борсовата цена на нефта. Ако този текст не е замислен като лобистка поправка в интерес на търговците на горива, той наистина чупи тъпомера.

- Включването на държавата в засегнати бизнеси с поемане на част от заплатите на работници, които биха били съкратени, в съотношение 60/40, ще спаси ли бизнес животи? 

- Само по себе си това предложение на държавата щеше да бъде достатъчно адекватно, ако бъде предложено в по-траен и всеобхватен вид - а не да кажат на бизнеса: ще ви платим за един месец, ако обещаете да не съкращавате хората в следващите 4. Защото

това

автоматично

означава, че

ще платят

само 15% от

заплатите

Смятам, че трябва да се гарантира на бизнеса, че подкрепата ще продължи поне толкова, колкото трае извънредното положение.  И да се предложи на всички фирми, а не избирателно.

- Как може да се случи това, нали още никой не знае колко ще продължи извънредното положение?

- Тя може да не е под формата на поемане на заплата, може да е под формата на осигурителна ваканция. Така че

държавата да

каже на бизнеса

-  докато

плащате

заплати, няма

да дължите

социални

осигуровки

по време на острия етап на кризата.  Тази мярка автоматично ще важи само за коректните работодатели и наистина ще внуши, че държавата е готова да поеме своята отговорност.

- Защо се въздържаме от такива оферти, държавата няма пари ли? Колко ще струва тази мярка? 

- Ще струва доста пари и, разбира се, цената зависи от това колко продължава кризата. По груба сметка, ако всички частни фирми и работодатели се възползват от офертата, това ще струва на бюджета около 300 млн. лв. на месец,  и то ако говорим само за тази част на осигурителните вноски, която се плаща от работодателя. Което е приблизително равно на четвърт процент от годишния БВП. Но дори 6 месеца да продължи това извънредно положение, не си ли заслужава срещу процент и половина от БВП да направим силна стъпка в посока на запазване на работните места? Тук, разбира се, не слагаме в сметката колко пари би платил НОИ, ако работниците бъдат освободени. Ако я сложим, нищо чудно действителният нетен отрицателен  ефект за бюджета да се окаже няколко пъти по-малък. 

- Премиерът, а и финансовият министър загатнаха, че ще се търси замразяване или отлагане на големи проекти, които гълтат много пари. Това ще осигури ли някакъв ресурс?

- Ще се наложи отказ от някои големи проекти в полза на запазване на икономиката и компенсиране на кризисни  разходи с отлагането на сериозни капиталови разходи. Където това е възможно, разбира се. При избора кои проекти да бъдат отложени, би следвало да се насочим с предимство към скъпоструващи вносни играчки, които не създават добавена стойност у нас.

- Какво мислите за намерението да се увеличи капиталът на Българската банка за развитие с 500 млн. лв. и с този ресурс тя да гарантира заеми за малкия и средния бизнес?

- Тази мярка ме притеснява основно по две причини. Първо, че механизмът за подобна помощ за бизнеса ще бъде прекалено тромав и няма да успее да има бърз ефект. И второ,  че  е свързана с доста субективна преценка от чиновници и от политици на кого да се помогне и на кого - не. Което носи риск от корупционни практики и неправилна преценка. Това ме безпокои и при другата мярка - с избора на фирми, на които да се помогне със заплатите. Според мен под никаква форма национализацията на сектори от икономиката не е добра идея.

- Подскажете посока, в която да мислят политици и експерти, извън тези, по които вече се работи. 

- Приоритет да имат мерките за запазване на работни места. Развитието на кризата в икономическото  ѝ направление  е все още непредсказуемо. Това може да наложи нови мерки, но засега не съм готов да се ангажирам. 

- Всички мерки - обявени и необявени - имат нужда от пари. Има ли ги държавата?

- Фискалният резерв е доста висок - но при продължителна и дълбока криза той може да бъде изчерпан. Държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с цената на неговото изчерпване, но да е готова и за още по-лош сценарий и да мисли своевременно за попълването на тези резерви.

Поемането на нов дълг е

една очевидна мярка, особено

при днешните ниски лихви

- Смятате, че ще се стигне до актуализация на бюджета?

- Приходната му част ще се актуализира сама независимо от действията на управляващите. Що се отнася до емитиране на дълг, сега може би не е най-добрият момент за това, но е много вероятно да е много по-добър, отколкото след 6 месеца. Когато част от фискалния резерв ще е изчерпана. 

- Довиждане за кратко или за по-дълго ще си кажем с плановете ни за нулев бюджетен дефицит? 

- Да приключим с нулев дефицит, не смятам, че ще успеем, дори да искаме. Това не трябва и да ни е цел за тази година. Хубаво е обаче в такива времена един от научените уроци да е следният - колко е важно в години на растеж да не харчим повече, отколкото можем да съберем, а да спестяваме и да реализираме бюджетни излишъци. Както казват хората, бели пари за черни дни. 

- Удължени бяха срокове за декларирания и някои авансови плащания на данъци, някои нарекоха това данъчна ваканция. Такава ли е?

- Не е зле да се облекчи бизнесът в най-острата криза, но да си направим сметка дали ще може да си позволи увеличени плащания след “ваканцията”. Все едно да разпуснеш учениците за лятна ваканция, а после през септември да ги изпитваш по материал, който очакваш да са научили през лятото.

-  А казваме ли завинаги или за по-дълго сбогом на еврото с всички  произтичащи от забавянето плюсове и минуси?

- Това би било кардинална грешка. В днешните турбулентни времена щеше да е дваж по-важно да имаме защитата от нестабилност, която предлага членството в еврозоната. Ако сме свидетели на по-големи сътресения, те ще са на съвестта на всички правителства, които от 2007 г. насам не направиха достатъчно за това отдавна да сме пълноправен член на елитната група в ЕС.

 CV

- Роден на 24 март 1966 г. в София

- Завършил международни отношения в УНСС

- Има магистърска степен от Рочестърския университет в САЩ и от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж

- От 1995 г. до 2001 г. работи в “Мерил Линч” в Лондон, бил е вицепрезидент по развиващите се пазари

- От 24 юли 2001 до 16 август 2005 г. е финансов министър при Симеон Сакскобургготски

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка “Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас

До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

За първи път се сриват едновременно и двете страни на икономиките - и търсенето, и предлагането. Световният оборот вече се сви с 20%, казва бившият министър на финансите Банковата система на България влиза в тази битка изключително добре капитализирана Световните производствени вериги ще се разрушат, няма да се върнат на нивото си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов дадоха брифинг във вторник.

4,5 млрд. лв. от държавата срещу кризата, без да се тегли нов заем (Обзор)

Борисов: Използваме мазнините, които сме си натрупали Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които кризата е пратила в неплатен отпуск. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във вторник на брифинг, на който присъства и премиерът Бойко Борисов

Как се излиза от епидемията

Как се излиза от епидемията

Трите бутона за премахване на мерките Светът е спрял със затаен дъх. Новият коронавирус плъзна навсякъде от Китай и държавите една след друга си наложиха крути мерки да спрат заразата, за да не рухне здравеопазването им. Натиснат е бутон "пауза" на икономиките, на спорта и културата, на живота в тях. Училищата в 188 страни са затворени за 1,5 млрд

Петър Чобанов

Петър Чобанов: Мерките са добри, но липсват стрес тестове и сценарии по отрасли

Не виждам причини механизмът 60/40 да бъде отричан засега, казва бившият министър на финансите  - Преди дни премиерът обяви, че отново ще бързаме към еврозоната, г-н Чобанов. Но вие казвате, че там подаръци няма. - Правителството е последователно в намеренията си да кандидатстваме за “чакалнята” и тясното сътрудничество на банковия съюз

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

Петър Иванов: Водим разговори с банките да се удължи кредитната ваканция

Ако извлечем поуки от сегашната криза, ще влезем в дигиталната ера много по-бързо и лесно, казва изпълнителният директор на Американската търговска камара в България - Господин Иванов, как стана така, че толкова много организации с чуждо участие, с представители на толкова много държави се обединиха около единни предложения как да се помогне не

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Хората, които са в неплатен отпуск и искат да вземат 1500 лв. заем без лихва, трябва да са работили поне 6 месеца без прекъсване. Това е едно от правилата, обявени от ББР по схемата за подпомагане, гласувана от правителството. Сред другите изисквания за получаване на парите са неплатеният отпуск да е заради пандемията

С безплатни чадъри и с около 30% по-ниски цени това лято се канят курортите да привлекат посетители.

5-звездната почивка достъпна това лято - морето по-евтино поне с 30 процента

Заради кризата хотелиерите разчитат на българи: Миналата седмица главният санитарен инспектор на България Ангел Кунчев призова хората да не си отменят резервациите за море за юли и август. Ако се спазват сегашните ограничения, ще има възможност за почивка на плажа, обясни той. За съжаление обаче много хора вече си поискаха обратно предплатените

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber