Защо опитни юристи, министри, президентски хора трябва да четат на място с депутатите извънредните мерки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8340087 Защо опитни юристи, министри, президентски хора трябва да четат на място с депутатите извънредните мерки Защо опитни юристи, министри, президентски хора трябва да четат на място с депутатите извънредните мерки www.24chasa.bg
Защо опитни юристи, министри, президентски хора трябва да четат на място с депутатите извънредните мерки

Ако за всеки българин е важно

да се изолира от външния свят,

то за властите е задължително

да се координират помежду си

Извънредната ситуация изисква и извънредни мерки в законодателната дейност. Наложеното вето на президента в неделя, както и реакцията на министър Владислав Горанов, че ГЕРБ и БСП неправилно са приели да има таван на цените и това трябва да се прегласува, показва, че ако за всеки българин е важно да се изолира, то за властите у нас е задължително да се координират. Защото всяко забавяне на спасителните действия за икономиката поставя в ступор бизнеса и държавата като цяло.

Ясно е, че в този парламент правният капацитет е твърде дефицитен.

Мишоци! Така нарече българските депутати един от най-уважаваните капацитети у нас, професор по белодробни болести. В конкретния случай професор Коста Костов беше ядосан, че депутатите са обсъждали в правната комисия да се налагат глоби от 300 до 1000 лева и пробация за 1 г. на онези медици, които откажат да помогнат по време на епидемия.

Идеята трябваше да влезе като поправка в Наказателния кодекс като част от пакета законови промени за вече одобреното извънредно положение заради борбата с коронавируса. И вместо да се мисли как да се поощряват лекарите, сестрите, санитарите, народните представители тръгнаха с тоягата към тях.

Ние ще запазим дистанция от обръщението “мишоци”, защото в крайна сметка депутатите са такива, каквито ги е избрал народът.

В случая е важна друга констатация - че в българския парламент качеството на законите, които се приемат, може да се оцени, и то с намигване, на “три на релси”.

И ако досега гражданите и бизнесът по-скоро приемаха с лека ирония законодателно-творческия капацитет на депутатите, който в повечето случаи си е демонстрация на гол дефицит, и примирено изчакваха всеки нов гласуван закон да се връща с вето от президента, да се поправя и потретва, докато заприлича на закон, то сега страната се намира в извънредна ситуация и никой няма време да чака любителските юридически упражнения на депутатството.

Сега, в този момент е особено важно да се приемат качествени и обмислени закони, които да се прилагат в спешен порядък, а не депутатите да ги кроят по три пъти, та евентуално на четвъртия да започнат да вършат някаква работа.

Ако на някого подобни твърдения се видят прекалени, ето примерите от последните дни, които засягат пряко всеки българин.

Депутатите приеха в петък миналата седмица един текст, предложен в последния момент от редиците на БСП: да има таван на цените на стоките. Ето гениалния текст, с който стопанските субекти се задължават “да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени, на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение”.

Текстът, предложен от БСП, бе отхвърлен при първото гласуване на проектозакона, но прегласуван по идея на ГЕРБ при второто четене.

С този текст в Закона за извънредното положение на практика се въвежда таван на цените. И то със задна дата!

До какво ще доведе този текст? Първо, до тежък дефицит за всички стоки без изключение. Само да припомним как беше при Виденов - контрол на цените, с който трябваше да се пребори инфлацията.

Резултатът беше точно обратен - инфлацията забременя, роди невиждана хиперинфлация и огромни опашки за всичко без изключение.

Това ли искат депутатите, и то в ситуация на извънредно положение - да се бият хората по опашките, за да се докопат до килограм брашно или захар? Или много бързо са забравили какво беше по времето на Виденов - дори и хляб нямаше редовно за хората.

А като се въвежда ограничението със средната цена за предишните 3 месеца, удрят теслата на цените на парното, тока, топлата вода. Защото, след като България договори с “Газпром” да ни продава по-евтин газ с 41%, парното например трябваше да стане по-евтино с 25% от 1 април - каквито проекти вече има. Но!!! Тъпият текст в Закона за извънредното положение и за тавана на цените забранява това! И вместо рязкото сваляне на цената на природния газ, който купуваме от Русия, да се отрази в сметките на хората, това не може да стане.

Е, ще стане, ама трябва да се поправя текстът.

Мислете бе, депутати, мислете! Ако това не ви е силата (човещинка е), търсете съвети от експертите.

И уж водени от добри намерения да не се допуска спекула с цените на стоките, депутатите дават пример с това колко са поскъпнали лимоните. Ами просто е, господа и госпожи депутати. Всяка година по това време свършва реколтата от Турция и Гърция, та се налага внос от Аржентина и затова лимоните стават два пъти по-скъпи. Все пак лимоните не падат от небето, нали? Трябва им време да узреят. След два-три месеца лимоните пак ще се харчат по познатите ни цени, защото пак ще ги внасят от Турция и Гърция, стига да не ни ударят с въпросния таван!

Като казахме за скъпите лимони, по същия начин кисел юридически вкус остана и след като се обсъждаше плащанията на авансови вноски по коорпоративния данък да се начисляват според данните за печалбата на фирмите от 2018 г. - една силна икономически година, каквато 2020-а със сигурност няма да бъде!

Е, сега това ще става по прогнози за 2020 г., а не по печалбата за 2018-а, както се предлагаше, но пак трябваше да се вика на висок глас каква глупост е текстът, да се хаби много енергия на бизнеса, за да доказва, че няма сестра...

Тогава къде е спасението, щом такива са ни депутатите, каквито сме си ги избрали? Елементарно е - в законодателния съвет. Имаше и в този парламент такъв съвет, оглавяваше го уважаваният професор Огнян Герджиков. Той обаче се оттегли от тази позиция, защото депутатите или не го търсеха за експертиза, или не я зачитаха. А може би и от срам какво е качеството на приеманите закони.

Сега този съвет на мъдреците в парламента трябва да се върне на бял кон. За да отсява тъпите текстове в законите и да ги спира още преди да е настанал резилът и преди да са направени белята и вредата било за бизнеса, било за гражданите.

Не е задължително, разбира се, проф. Герджиков да е начело на този съвет, в България има и други способни юристи, важното е да има съвет на мъдреците, който да осъществява надзор над приеманите закони.

Иначе депутатите пак ще си играят на законодателство, но качеството на приетите текстове ще продължи все така плачевно. А сега, по време на епидемията на опасния коронавирус, няма време за упражнения. Да дойдат експертите!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Очаквано при криза: повече погледи са насочени към държавата

Очаквано при криза: повече погледи са насочени към държавата

Безработицата и икономиката ще са на фокус след вируса Тревожността на българите логично се е засилила вследствие на кризисната ситуация с коронавируса. Както сочат и данните на “Тренд” от последното проучване по поръчка на вестник “24 часа”, съществени дялове от хората са на мнение, че светът ще претърпи промени след тази пандемия Можем да

35% от българите ще пропуснат храма без драма

35% от българите ще пропуснат храма без драма

39% ходят на църква по празници, 19% - никога Светът със сигурност ще отбележи най-светлия християнски празник - Великден. Независимо дали в храм или другаде, дали със защитна маска, или просто с вяра и упование. Защото точно сега не е време за празник!       По данни от Международната програма за социални изследвания - ISSP (www.issp

"Тренд": Всеки трети се страхува да не изгуби работата си, 43% - че доходите им силно ще намалеят

"Тренд": Всеки трети се страхува да не изгуби работата си, 43% - че доходите им силно ще намалеят

80% от българите смятат, че след пандемията светът няма да е същият. 56% очакват още антикризисни икономически мерки, показват данните от проучването по поръчка на "24 часа" 43% от българите се притесняват, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса. Една трета от анкетираните се опасяват

Петър Москов

Д-р Петър Москов минути след интервюто на президента: Какво да се прави - три маркера, по които мерките да затихват

Свалянето на епидемиологичните ограничения трябва да прилича на синусоида с намаляваща амплитуда Давам си сметка, че тежките ограничителни мерки, на фона на относително спокойната епидемиологична ситуация, създават съмнения за смисъла на ограниченията и основания да поискаме да се върнем към начина си на живот, в който ние, а не някой друг

СНИМКА: Pixabay

Байдън срещу Тръмп: арената за президентската битка вече е готова

Сцената е готова за ноември. Ако не се случи непредвидено бедствие, Джо Байдън ще представлява наесен Демократическата партия срещу президента Доналд Тръмп. Вчера мястото на бившия вицепрезидент беше циментирано върху изборната бюлетина с решението на Бърни Сандърс да сложи край на кампанията си. Байдън вероятно няма да си осигури до месец юни

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния СНИМКА: Ройтерс

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния?

България е регистрирала през последните 24 часа 19 нови случая на заразяване с коронавирус и само един смъртен случай, докато в Румъния са установени 344 новозаразени и 12 смъртни случая, пише румънската агенция Медиафакс в материал, озаглавен "Как успяват българите да държат под контрол епидемията", предава БТА

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Защо свиването на икономиката е безумие

Някои еколози от дълго време призовават за свиване на икономиката, за да бъде спасена планетата. Тази мечта, сбъдната от коронавируса, се превърна в планетарен кошмар. Съществуват други решения за намаляването на въглеродните емисии на нашата икономика, по-конкретно в транспорта. Здравната криза, предизвикана от COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Редът като оръжие срещу вируса

Броят инфектирани с коронавируса в Германия прескочи вчера летвата от 100 000 души. Така страната зае четвърто място в света по потвърдени случаи на заболяване. Но там не виждат повод за паника - засега изглежда, че германските лекари и обществото са посрещнали епидемията по-добре подготвени от останалите

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Когато даряваш и помагаш, не се хвали с жеста. Този принцип се знае и се предава от поколение на поколение. Сигурно и 80-годишната баба Надие от разградското село Печеница, когато е изпратила пенсията си за лекарите от болницата в Исперих, го е направила от сърце и съвсем не е искала да става медийна звезда

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Коронавирусът е възбудил силно конспиративното ни мислене Външната заплаха води до вътрешна консолидация. Този железен закон проработи безотказно при кризата с COVID-19. Данните от проучване на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” недвусмислено сочат именно това. Притесненията около разпространението на коронавируса в България водят до

СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук?

Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване. Парите за него не са малко, но изтичат по незнайни канали. А болниците неслучайно се превърнаха в развъдници на заразата. Над 15 000 болни от коронавирус починаха в Италия. Насред трагедията започва и търсенето на причините

Швеция първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от Ковид-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber