Коментар на седмицата №3 Едно правителство срещу идващата яростна буря

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8339695 Коментар на седмицата №3 Едно правителство срещу идващата яростна буря Коментар на седмицата №3 Едно правителство срещу идващата яростна буря www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №3 Едно правителство срещу идващата яростна буря

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 109 хил. прочитания.

- И най-свирепите критици признават,

че българският кабинет реагира

повече от адекватно на пандемията

- Важно е първо да се спаси животът на

хората, после ще спасяваме икономиката

- Мрънкащите държавници днес вече са демоде,

ако са мъже на място - да дават кураж

Мрънкащи граждани, и още повече, мърморещи политици и държавници, спрете се поне за малко!

Ако толкова нямате очи и уши да видите ужаса, който настъпва с пандемията от коронавируса, седнете пред телевизорите и компютрите, чуйте и прочетете информационните сводки за деня от близо и далеч.

Вижте какво се случва в близката до нас Италия и едва след това продължавайте да нареждате със заклинанията.

Колкото и на някои да не им се вярва, но точно този път

едно българско

правителство

реагира

абсолютно

навреме и

адекватно

на идващата яростна буря. Признават го дори и най-свирепите му критици. И за да не ви прозвучи като поредния текст в защита и прослава на нечии заслуги, нека да видим фактите.

В Италия едва след първите 79 случая на заразени с китайския вирус обявиха карантина (но само) за 50 000 жители в областите Ломбардия и Венето - това стана на 23 февруари.

Още на другия ден - 24 февруари, премиерът Борисов свика извънредно съвещание на Съвета по сигурността и в България беше сформиран Национален кризисен щаб, начело на който застана шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски заедно с екип от опитни експерти. Още същия ден щабът препоръча да се отменят всички масови публични прояви на закрито, а премиерът призова онези, които се връщат от рискови държави, да се поставят в карантина по домовете си поне 14 дни.

Междувременно бяха прибрани български студенти от Ухан, танцов състав от Благоевград, който също беше в Китай, както и група ученици от екскурзия в Италия - все със съдействието на властите.

И докато синдикати и администратори си подхвърляха топката дали хората под карантина ще са в отпуск, или в болнични, а запалянковците се вълнуваха от връщането на футболистите от “Лудогорец” след мача им в Милано,

кризата все още

не се

забелязваше

с просто око

За опитните експерти обаче тя е била видима въпреки всекидневната сводка от щаба, че у нас (към 2 март) няма положителни проби на

заразени с коронавируса.

Затова пък съвсем логично и предвидимо ген. Мутафчийски от името на щаба препоръча на властта да отмени честванията на връх Шипка за Трети март.

И тук дойде голямата (и неприятна) изненада - президентът Румен Радев отказа да се подчини на призива на оперативния щаб и на 3 март се качи на Шипка, откъдето обяви благодарности на хилядите, дошли за тържеството.

“Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на вируса на манипулацията, на вируса на страха, на вируса на примирението, на вируса на слабоволието”, попита риторично президентът в словото си на Шипка.

И така с едно изречение президентът уж се опита да атакува за пореден път правителството, а се оказа, че бие и по авторитета на оперативния

щаб, от чиито решения

утре и в

следващите

седмици ще

зависи животът

на хиляди

българи

Може и да изглеждаше героична позата на Радев, но 10 дни по-късно тя се оказа напълно изпразнена от здрав разум и логика. Нали държавният глава е наричан така не за друго, а защото трябва да води нацията, да я пази, и ако може, да вижда опасностите в бъдещето.

А се оказа, че

нашият държавен

глава нямаше

елементарна

видимост от 10

дни напред,
когато в България бе въведено извънредно положение - предложено от Министерския съвет и гласувано с 204 гласа “за” от депутатите на 13 март.

Дни преди да направят същото в САЩ, Франция, Белгия, Австрия... И часове преди да го въведат Чехия, Словакия, Латвия, Естония.

Цяла Италия пък мина под карантина едва на 10 март (само 3 дни преди България), когато заразените вече бяха над 9000 души, а жертвите - над 460. Днес статистиката за тази държава звучи още по-ужасяващо.

Но да се върнем в България и към онова хилядно честване на Шипка, което наруши препоръките на оперативния щаб срещу коронавируса. Военните хора много добре знаят, че без ред и дисциплина всяко предприятие е обречено. И вместо като офицер (макар и от резерва) да даде пример как се спазват разпоредбите, точно президентът грубо ги наруши.

Буквално прегази

с кубинките

изискването на

щаба да не се

качват хора на 3

март на връх Шипка
Е, тогава защо се чудим, че и сега народът не ще да е дисциплиниран и да се съобразява с изискванията на извънредното положение.

Онази вечер г-жа Десислава Радева, която не е повече от редови гражданин и единственото, което я отличава от същия редови гражданин на републиката, е, че споделя спалнята на президента, тръгна да задава въпроси на правителството.

В среднощния си пост във фейсбук тя на първо място попита колко средства е отделила държавата за справяне с проблема, в това число и за подпомагане на бизнеса, който в близко бъдеще “няма как да функционира пълнокръвно”.

Да, така е, г-жа Радева, и бизнесът ще види голям зор в следващите години, затова ще е много разумно в дългосрочен план да се наложи например един хубав мораториум за всякакви поръчки за армията - било нови изтребители, било бронирани машини и патрулни кораби (общо поръчката за тях ще надхвърли 2,4 млрд. лева).

Защото,

видя се, заплахата

не идва от атакуващи ни

армии, а от

непознат вирус
Та ето откъде на първо време може да дойдат едни немалко пари.

И докато задавате въпроси, на които правителството вече даде или поне търси адекватни отговори, а и искате някой да понесе персонална отговорност за коронавируса?!, пропуснахте да попитате нещо много важно съпруга си Румен Радев - той как ще понесе своята персонална отговорност, като се качи на Шипка с хилядна аудитория на 3 март.

“Крути мерки към хората без адекватна намеса на държавата няма да свършат работа, мисля”, казва г-жа Радева. Та ако искате утре в държавата да има “оцеляло население”, потърсете първо отговора от най-близкото си обкръжение, госпожо.

А що се отнася до правителството, то прави повече от онова, което е възможно в подобна ситуация. Фактите засега са такива. И да не забравяме - яростната буря предстои. По-добре е да слушаме какво се изисква от всички нас като граждани и да проявим солидарност, здрав разум, дисциплина и лична отговорност.

Мрънкането и мърморенето да го оставим за после, за след войната. Мрънкащите държавници са вече демоде - ако са мъже на място, да дават кураж на хората и да се държат адекватно. Защото идва война, тя вече е в Италия, в Испания. Франция, Германия, Великобритания също са пред изпитание... 170 хиляди са заразените в света. В България все още са от порядъка на десетки. Все още...

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Очаквано при криза: повече погледи са насочени към държавата

Очаквано при криза: повече погледи са насочени към държавата

Безработицата и икономиката ще са на фокус след вируса Тревожността на българите логично се е засилила вследствие на кризисната ситуация с коронавируса. Както сочат и данните на “Тренд” от последното проучване по поръчка на вестник “24 часа”, съществени дялове от хората са на мнение, че светът ще претърпи промени след тази пандемия Можем да

35% от българите ще пропуснат храма без драма

35% от българите ще пропуснат храма без драма

39% ходят на църква по празници, 19% - никога Светът със сигурност ще отбележи най-светлия християнски празник - Великден. Независимо дали в храм или другаде, дали със защитна маска, или просто с вяра и упование. Защото точно сега не е време за празник!       По данни от Международната програма за социални изследвания - ISSP (www.issp

"Тренд": Всеки трети се страхува да не изгуби работата си, 43% - че доходите им силно ще намалеят

"Тренд": Всеки трети се страхува да не изгуби работата си, 43% - че доходите им силно ще намалеят

80% от българите смятат, че след пандемията светът няма да е същият. 56% очакват още антикризисни икономически мерки, показват данните от проучването по поръчка на "24 часа" 43% от българите се притесняват, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса. Една трета от анкетираните се опасяват

Петър Москов

Д-р Петър Москов минути след интервюто на президента: Какво да се прави - три маркера, по които мерките да затихват

Свалянето на епидемиологичните ограничения трябва да прилича на синусоида с намаляваща амплитуда Давам си сметка, че тежките ограничителни мерки, на фона на относително спокойната епидемиологична ситуация, създават съмнения за смисъла на ограниченията и основания да поискаме да се върнем към начина си на живот, в който ние, а не някой друг

СНИМКА: Pixabay

Байдън срещу Тръмп: арената за президентската битка вече е готова

Сцената е готова за ноември. Ако не се случи непредвидено бедствие, Джо Байдън ще представлява наесен Демократическата партия срещу президента Доналд Тръмп. Вчера мястото на бившия вицепрезидент беше циментирано върху изборната бюлетина с решението на Бърни Сандърс да сложи край на кампанията си. Байдън вероятно няма да си осигури до месец юни

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния СНИМКА: Ройтерс

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния?

България е регистрирала през последните 24 часа 19 нови случая на заразяване с коронавирус и само един смъртен случай, докато в Румъния са установени 344 новозаразени и 12 смъртни случая, пише румънската агенция Медиафакс в материал, озаглавен "Как успяват българите да държат под контрол епидемията", предава БТА

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Защо свиването на икономиката е безумие

Някои еколози от дълго време призовават за свиване на икономиката, за да бъде спасена планетата. Тази мечта, сбъдната от коронавируса, се превърна в планетарен кошмар. Съществуват други решения за намаляването на въглеродните емисии на нашата икономика, по-конкретно в транспорта. Здравната криза, предизвикана от COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Редът като оръжие срещу вируса

Броят инфектирани с коронавируса в Германия прескочи вчера летвата от 100 000 души. Така страната зае четвърто място в света по потвърдени случаи на заболяване. Но там не виждат повод за паника - засега изглежда, че германските лекари и обществото са посрещнали епидемията по-добре подготвени от останалите

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Когато даряваш и помагаш, не се хвали с жеста. Този принцип се знае и се предава от поколение на поколение. Сигурно и 80-годишната баба Надие от разградското село Печеница, когато е изпратила пенсията си за лекарите от болницата в Исперих, го е направила от сърце и съвсем не е искала да става медийна звезда

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Коронавирусът е възбудил силно конспиративното ни мислене Външната заплаха води до вътрешна консолидация. Този железен закон проработи безотказно при кризата с COVID-19. Данните от проучване на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” недвусмислено сочат именно това. Притесненията около разпространението на коронавируса в България водят до

СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук?

Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване. Парите за него не са малко, но изтичат по незнайни канали. А болниците неслучайно се превърнаха в развъдници на заразата. Над 15 000 болни от коронавирус починаха в Италия. Насред трагедията започва и търсенето на причините

Швеция първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от Ковид-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber