Коментар на седмицата №2: Вирусът уби Капитализъм 4.0

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8339686 Коментар на седмицата №2: Вирусът уби Капитализъм 4.0 Коментар на седмицата №2: Вирусът уби Капитализъм 4.0 www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №2: Вирусът уби Капитализъм 4.0

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 172 хил. прочитания

Започва свирепа икономическа рецесия.

Тя ще отвее поредните утопии

Коронавирусът най-сетне вкара света в закъсняла рецесия – затягайте коланите! Тези спадове са нормални за капитализма, те се повтарят на всеки пет до седем години и по принцип няма нищо лошо - така икономиката си изтупва килимите.

Този път обаче бяхме свидетели на цели 11 години неспирен ръст и от поне 2-3 г. световните икономисти губят търпение – айде де, кога ще почне тая криза? Нима живеем в нов капитализъм, който върви само напред и нагоре, и нито крачка назад?

Преди 10 г. знаменитият икономист и публицист Анатоле Калецки нарече този нов етап “Капитализъм 4.0” в едноименната си книга, която стана нещо като катехизис на световния елит. За да е ясно кой говори чрез неговите уста - през 2012 г. Калецки бе назначен за председател на Института за ново икономическо мислене – фондация, основана от Джордж Сорос, Пол Волкър (бивш шеф на Федералния резерв) и други велики финансови акули.

Книгата на

Калецки разби на

пух и прах

десните

икономически

школи –

“австрийците”, чикагските момчета, неолибералите и в частност господстващите у нас опорни точки на Института по пазарна икономика, който развъди поколението либертарианци, което днес дава акъл по телевизиите. “Новият капитализъм” така и не стигна до нас, но той даде тон на световната система, а тя ни завъртя в своята схема.

Като отхвърли тогавашните десни догми, новият капитализъм не стана по-ляв. Тъкмо обратното, той още повече задълбочи социалното неравенство, докара го до нивата преди 1929 г. У нас постигнахме точно същия резултат и дори по-добър с предишния капитализъм, който си е откровено десен. Два противоположни пътя – една последна гара.

Принципно новото в книгата на Калецки бе, че няма нищо лошо в това държавата да печата пари, да трупа дългове и да спасява всички закъсали частни финансови институции. Едва ли друго може да се очаква, когато твой спонсор е финансовият сектор. До този момент господстваше “австрийската” теза, че държавният дълг отнема от бъдещето на поколенията. Калецки каза – няма страшно! Печатайте пари и спасявайте фалиралите финансови спекуланти! Дългът ще отшуми от само себе си!

Вероятно

по-правилното

име за тези идеи

е “хеликоптерен

капитализъм”

по известната алегория на Милтън Фридман. Държавата хвърля пари от хеликоптер, но те попадат само в джобовете на най-богатите. Така че можем да го наречем и “помпен капитализъм”, защото изпомпва парите от джобовете на широките народни маси, за да ги излее в сметките на най-богатите.

И наистина, през 2008 - 2010 г. САЩ потушиха кризата с около 2-3 трилиона долара нов държавен дълг и продължиха да трупат по 1 трилион дълг годишно - нечувани и небивали парични протуберанси. Кой плаща дълга? Данъкоплатецът. Компаниите и милионерите отдавна се научиха да си крият печалбите в офшорки.

Изборите през 2008 г. завариха САЩ с около 7 трилиона държавен дълг, натрупан главно заради войните в Афганистан и Ирак. Днес той е 23,5 трилиона заради войната с кризата. И в двата случая няма победа.

Паникьосан от

удара на

коронавируса,

Тръмп накара

Федералния резерв да свали основната лихва с половин пункт до около 1 процент. Така икономиката трябваше да спре упадъка и да живне. Но резултатът бе точно обратният - борсата се паникьоса и акциите се сгромолясаха рекордно.

До вчера големите играчи приемаха “количественото облекчение” като сигнал да инвестират. Сега обаче това за тях е сигнал, че Белият дом е уплашен. Извод - бързо продавай акциите и превръщай всички авоари в злато. Смелите играчи сега залагат “на късо”, т. е. още повече сриват акциите. Това не го вършат хора, а математически алгоритми, които правят сделки за милионни от секундата.

За който не знае, Федералният резерв не може ей така да каже: “Лихви, долу!” и те веднага да клекнат. Той го постига чрез сложни спекулации с краткосрочни и дългосрочни дългови книжа, които изискват нов държавен дълг. И когато това лекарство спре да действа, какъв е изходът?

Изход няма. На 4 март Тръмп се срещна с шефовете на големите американски авиокомпании и им предложи помощ – почти безлихвени кредити. Те обаче отказаха – пари имаме, нямаме пътници! За какво ни е да трупаме още дълг?

Оказва се, че Капитализъм 4.0 е същата отрова със забавено действие, каквато и “Чикагската школа” преди него. Той също произвежда социално неравенство, а неравенството – криза. От 2009 г. до днес пазарът на акциите на Нюйоркската фондова борса е набъбнал с 351% според индекса “Дау Джоунс”. Но през всичките тези години ръстът на БВП на САЩ е бил под 3 и дори под 2%.

Надува се балон, който
чака някой да каже боц

Противно на указанията на Сорос и Калецки, в Европа бе наложен “остеритет”, т. е. бюджетна строгост и никакво печатане на пари. За да не рухне финансовият сектор, Брюксел принуди държавите да поемат дълговете на закъсалите частни банки. За сметка на кого? На данъкоплатеца, естествено. Така държавите по южната дъга на Европа станаха “прасета”, а неравенството още повече се задълбочи.

С две думи, Капитализъм 4.0 построи комунизъм за елита и феодализъм за народа. Едрият бизнес и най-вече финансовият сектор продължи да играе на рулетка. Само че като печели – печели само той.

А когато губи – губи целият народ.

Но въпреки че малка България си остана в схемите на Капитализъм 3.0, ние сме миниколелце в системата и затова се въртим по-бързо от останалите. След 2008 г. също спазвахме пълен остеритет, а данъците бяха вече плоски и най-ниски в ЕС. И какво постигнахме? Най-дългата депресия и после най-ниския растеж в Източна Европа. В това време обилните световни парични потоци, които търсеха пристанище, изкупиха обществената ни собственост. Затова днес ние сме много по-задлъжнели. Да, Гърция има много по-висок дълг, но Гърция все още има авоари.

И тъй като у нас няма в какво друго да се инвестира, бизнесът напоследък пак пощуря да строи небостъргачи. Помните ли какво стана миналия път? Цените на апартаментите в курортите рухнаха тройно и четворно, а в големите градове – само наполовина. Офис билдингите зейнаха недовършени или празни и така си стояха до 2017 г. В това време инвеститори фалираха, препродаваха на безценица и си скубеха косите.

Сега ще е поне 2 пъти по-зле. Защо? Защото населението намаля с още милион, а сградният фонд се увеличи като за още милион хора.

Кризата е като вируса
Както вирусът удря най-свирепо пенсионерите с отслабнала имунна система, така и кризата ще удари най-безмилостно задлъжнелите. И както държавата обявява карантина и затваря магазини и ресторанти, така е крайно време тя да ограничи строежите.

Хубавият капитализъм, който ни зариби да желаем западна демокрация, бе Капитализъм 2.0 – социалната държава. В онзи капитализъм кризите минаваха леко, като слаб грип. Оттам нататък нещата само се влошават. Затова със свито сърце трябва да очакваме следващите вируси, следващите ваксини и следващия Капитализъм 5.0.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Очаквано при криза: повече погледи са насочени към държавата

Очаквано при криза: повече погледи са насочени към държавата

Безработицата и икономиката ще са на фокус след вируса Тревожността на българите логично се е засилила вследствие на кризисната ситуация с коронавируса. Както сочат и данните на “Тренд” от последното проучване по поръчка на вестник “24 часа”, съществени дялове от хората са на мнение, че светът ще претърпи промени след тази пандемия Можем да

35% от българите ще пропуснат храма без драма

35% от българите ще пропуснат храма без драма

39% ходят на църква по празници, 19% - никога Светът със сигурност ще отбележи най-светлия християнски празник - Великден. Независимо дали в храм или другаде, дали със защитна маска, или просто с вяра и упование. Защото точно сега не е време за празник!       По данни от Международната програма за социални изследвания - ISSP (www.issp

"Тренд": Всеки трети се страхува да не изгуби работата си, 43% - че доходите им силно ще намалеят

"Тренд": Всеки трети се страхува да не изгуби работата си, 43% - че доходите им силно ще намалеят

80% от българите смятат, че след пандемията светът няма да е същият. 56% очакват още антикризисни икономически мерки, показват данните от проучването по поръчка на "24 часа" 43% от българите се притесняват, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса. Една трета от анкетираните се опасяват

Петър Москов

Д-р Петър Москов минути след интервюто на президента: Какво да се прави - три маркера, по които мерките да затихват

Свалянето на епидемиологичните ограничения трябва да прилича на синусоида с намаляваща амплитуда Давам си сметка, че тежките ограничителни мерки, на фона на относително спокойната епидемиологична ситуация, създават съмнения за смисъла на ограниченията и основания да поискаме да се върнем към начина си на живот, в който ние, а не някой друг

СНИМКА: Pixabay

Байдън срещу Тръмп: арената за президентската битка вече е готова

Сцената е готова за ноември. Ако не се случи непредвидено бедствие, Джо Байдън ще представлява наесен Демократическата партия срещу президента Доналд Тръмп. Вчера мястото на бившия вицепрезидент беше циментирано върху изборната бюлетина с решението на Бърни Сандърс да сложи край на кампанията си. Байдън вероятно няма да си осигури до месец юни

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния СНИМКА: Ройтерс

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния?

България е регистрирала през последните 24 часа 19 нови случая на заразяване с коронавирус и само един смъртен случай, докато в Румъния са установени 344 новозаразени и 12 смъртни случая, пише румънската агенция Медиафакс в материал, озаглавен "Как успяват българите да държат под контрол епидемията", предава БТА

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Защо свиването на икономиката е безумие

Някои еколози от дълго време призовават за свиване на икономиката, за да бъде спасена планетата. Тази мечта, сбъдната от коронавируса, се превърна в планетарен кошмар. Съществуват други решения за намаляването на въглеродните емисии на нашата икономика, по-конкретно в транспорта. Здравната криза, предизвикана от COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Редът като оръжие срещу вируса

Броят инфектирани с коронавируса в Германия прескочи вчера летвата от 100 000 души. Така страната зае четвърто място в света по потвърдени случаи на заболяване. Но там не виждат повод за паника - засега изглежда, че германските лекари и обществото са посрещнали епидемията по-добре подготвени от останалите

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Когато даряваш и помагаш, не се хвали с жеста. Този принцип се знае и се предава от поколение на поколение. Сигурно и 80-годишната баба Надие от разградското село Печеница, когато е изпратила пенсията си за лекарите от болницата в Исперих, го е направила от сърце и съвсем не е искала да става медийна звезда

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Коронавирусът е възбудил силно конспиративното ни мислене Външната заплаха води до вътрешна консолидация. Този железен закон проработи безотказно при кризата с COVID-19. Данните от проучване на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” недвусмислено сочат именно това. Притесненията около разпространението на коронавируса в България водят до

СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук?

Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване. Парите за него не са малко, но изтичат по незнайни канали. А болниците неслучайно се превърнаха в развъдници на заразата. Над 15 000 болни от коронавирус починаха в Италия. Насред трагедията започва и търсенето на причините

Швеция първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от Ковид-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber